Kim Kyong-hui inringad. Närmast kameran sitter Kim Jong-Un med frun Ri Sol Ju. 朝鮮通信社 / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Avrättningsrykten i sex år – nu är Kims faster tillbaka

Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns faster har gjort sitt första publika framträdande på sex år. En bild som statsmedier har spridit visar hur Kim Kyong-Hui sitter två stolar bort från Kim själv i samband med ett firande av det kinesiska nyåret, skriver flera medier.

Rykten har länge gjort gällande att hon helt knuffats undan det politiska rampljuset eller till och med avrättats till följd av att hennes mäktiga make avrättades 2013.

Enligt en expert som South China Morning Post har talat med kan hennes placering nära diktatorn tyda på att hon har en framskjuten roll inom landets styre.

– Det här betyder att hennes status inom Kim-dynastin alltjämt är intakt, trots de politiska svårigheter som följde efter hennes mans avrättning, säger professorn Koh Yu-Hwan till tidningen.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Runt 8 700 personer har testats för viruset i regionen.

1 tim
Anders Tegnell.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet nya smittade i intensivvården minskar: ”Det vi gör måste ha effekt”

Antalet personer som tagits in för vård på intensiven efter att ha smittats med coronaviruset har minskat dag för dag de senaste dagarna, rapporterar TT. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att utvecklingen är positiv och att Sverige de senaste tre, fyra dagarna haft ungefär lika många fall varje dag.

– Det alla gör här i landet måste rimligen ha en effekt, säger Tegnell och betonar att utvecklingen i Sverige ser annorlunda ut än i de länder som ”råkat riktigt illa ut”.

Totalt har 110 personer dött i Sverige efter att ha smittats med coronaviruset, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. I hela landet har 3 700 personer bekräftats smittade och 255 personer har fått intensivvård.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild från vården/bild från Stockholms universitet. TT
Svenska åtgärderna

Ekot erfar: Fribeloppet tas bort så att fler kan arbeta

Januariparterna är överens om att tillfälligt avskaffa studenters fribelopp, erfar Ekot. Det görs för att fler studenter ska kunna hjälpa till inom vården under coronakrisen.

– Det skulle också innebära att man inte förlorar ekonomiskt på att göra det, säger Mats Persson (L), som dock inte vill kommentera förhandlingarna närmare.

Förslaget väntas presenteras i morgon. Kravet har förts fram från flera håll under de senaste dagarna, bland annat från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den som i dag pluggar med studiemedel och samtidigt tjänar mer än CSN:s fribelopp blir återbetalningsskyldig.

1 tim
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

3 tim
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

Idag 07:43
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomt i London. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Storbritanniens karantän kan pågå till sommaren

Storbritanniens strikta åtgärder mot coronaviruset kan komma att gälla ända fram till juni – längre än de tre veckor som premiärminister Boris Johnson tidigare sagt. Det skriver AFP.

Boris Johnson befinner sig i isolering efter att ha testat positivt för coronaviruset. I ett brev som skickats till över 30 miljoner hushåll skriver han bland annat att ”det kommer bli värre innan det blir bättre” och framhåller att ju mer invånarna följer de nya reglerna, desto färre dödsoffer kommer viruset skörda.

”Desto tidigare kan vardagen återgå till det normala”, skriver han.

24 min
En NHS-medarbetare testar en bilförare för coronaviruset i Chessington. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien vill testa 25 000 personer om dagen

Den brittiska regeringen är ”mycket bekymrad” över de nya siffrorna som visar att fler än 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i landet, skriver Sky News. I nuläget testas 10 000 britter varje dag, något regeringen vill öka till 25 000 om dagen.

– Vi gör allt vi kan för att öka antalet tester, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen Cabinet Office, till Sky.

Han säger också att det inte går att svara på när landets tuffa restriktioner kommer att lättas.

6 tim
Boris Johnson fortsätter att leda regeringen från karantänen Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson skickar brev med varning till 30 miljoner hem

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som har isolerats efter att han testats positivt för covid-19, vädjar till befolkningen att följa myndigheternas regler, skriver brittiska medier.

I ett brev som skickas till 30 miljoner hushåll i landet skriver Johnson att saker och ting kommer att bli värre innan det blir bättre och att det kan komma ännu tuffare åtgärder:

”Vi kommer inte att tveka att gå längre om det är vad vetenskapliga och medicinska råd säger att vi måste göra”, skriver han.

Idag 04:00
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Det vänstra stapeldiagrammet visar konstaterade sjukdomsfall per åldersgrupp, det högra visar de svenska dödsfallen. Folkhälsomyndigheten
Coronaviruset Fakta om smittan

Siffror visar hur 50-åringar insjuknar och hur äldre dör

Det är svenskar i åldrarna 50 till 59 år som oftast blir sjuka i covid-19, men de allra flesta återhämtar sig. Bara 4 av 710 av de insjuknade i åldersspannet, eller 0,6 procent, har dött. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror på söndagen.

Färre 80-plussare blir sjuka, men betydligt fler dör. Av 642 insjuknade har 75 personer dött, motsvarande 11,7 procent. Den officiella dödssiffran i Sverige är nu 110 personer.

Tidigare i dag rapporterade SVT Nyheter Jönköping att en man i 40-årsåldern dött i smittan i helgen. Det är det första dödsfallet som är yngre än 50 år, men det saknas i tabellen ovan. Folkhälsomyndighetens officiella siffror har även tidigare haft ett visst eftersläp jämfört med andra sajter som kartlägger virusets utbredning.

2 tim
WHO
undefined

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

Idag 04:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
Viruset i mikroskop/Människor på gatan i Hongkong, arkivfoto. TT
Coronaviruset Forskningsframsteg

Viruset kan ha spridits hos människor i årtionden

Det nya coronaviruset kan ha spridit sig tyst bland människor i åratal eller till och med i årtionden, enligt en ny internationell studie, skriver South China Morning Post.

Forskare från USA, Storbritannien och Australien har undersökt en stor mängd data från hela världen för att undersöka virusets utveckling och bakgrund. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature Medicine, visar att viruset har en unik mutation som inte återfinns bland de djur som det misstänks ha kommit från.

Ett tänkbart scenario är att viruset överfördes till människan för länge sedan och att det därefter muterat i mindre och mer begränsade utbrott till dess att det fått egenskaperna som krävs för att orsaka den pågående pandemin.

2 tim
Kvinna med snorkel som täcker ansikte//Intensivvårdsavdelning i Italien. TT
undefined

Lungsjuka patienter får använda snorkel i krisen

Ett belgiskt sjukhus använder sig av snorklar som ventilatorer för coronasmittade patienter, skriver AFP.

En fysioterapeut på Erasme-sjukhuset i Bryssel har tagit fram en ventil som passar på en viss typ av snorkel som täcker hela ansiktet. På så sätt kan komprimerad luft flöda in i masken och patienten slipper intuberas och hamna i respirator.

Enligt AFP har lösningen tagits fram för de patienter som har andningssvårigheter men som inte är så svårt sjuka att de behöver intensivvårdas med respirator. Den ska nu testas på drygt 50 patienter.

3 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Outvecklat protein kan skydda barn från covid-19

Endast 1–5 procent av de som insjuknar i covid-19 är barn, visar en svensk sammanställning av vetenskapliga studier på 99 000 smittade.

Professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet säger till SVT att det finns två teorier om varför barn så sällan blir sjuka.

Coronaviruset fäster på proteinet ACE2 som finns på lungcellernas yta. Detta är outvecklat hos barn. En annan förklaring är att småbarn ofta blir snuviga av andra coronavirus, som funnits längre och endast ger förkylningar.

– Barn har ett annat immunförsvar än vuxna, säger Ludvigsson.

Idag 06:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Stillsamt på uteservering vid Medborgarplatsen i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Sverige fortsätter förvåna: Lockdown - what lockdown?

Svenskarnas taktik för att hantera coronapandemin fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Exempelvis har BBC under söndagen rubriken ”Lockdown, what lockdown? Sveriges ovanliga strategi mot coronaviruset” medan amerikanska nyhetsbyrån AP väljer formuleringen ”Iväg till fiket – Sverige avviker om virusrestriktioner”.

AP har bland annat intervjuat Sten Linnarsson, professor vid Karolinska institutet, som är kritisk till Sveriges linje. Linnarsson menar att det finns bristande vetenskapligt stöd för den väg regeringen valt och jämför den med att bränna ner köket med förevändningen att man ska släcka branden senare.

– Faran är förstås att man i stället bränner ner hela huset, säger han.

2 tim
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag ställer om i krisen – H&M fixar skyddskläder

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

4 tim
Illustrationsbilder. TT.
undefined

Expert om dejtingboomen: Risk byta saliv med okänd

Fler medlemmar strömmar till dejtingtjänster i spåren av coronaisoleringen och även en ökad aktivitet syns i apparna, skriver SvD i ett reportage.

Relationsexperten Jacqueline Joo säger till tidningen att hon märkt en ökad uppdelning bland singlarna; de som mer än någonsin vill hitta någon att ha vid sin sida i kristider och de som absolut inte vill dejta just nu. Hon tror också att det är lättare att lyckas få en dejt nu för att folk är uttråkade. Skulle attraktion uppstå tänker man inte ändå på Folkhälsomyndighetens råd, säger hon.

– Men man tar ju ändå en risk om man byter saliv med en människa som man har känt i tre timmar.

Idag 08:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Indier i karantän. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Modi ber fattiga om ursäkt för landets karantän

Indiens premiärminister Narendra Modi beslutade i veckan att sätta hela landet, med sina 1,3 miljarder invånare, i karantän för att förhindra en coronaviruskatastrof. Nu ber han om ursäkt till Indiens fattiga som står utan jobb och pengar till mat i minst tre veckor. Det skriver Reuters.

– När jag ser på mina fattiga bröder och systrar, känner jag att de måste tänka: ”Vad är det här för premiärminister som har försvårat lite för oss på det här sättet?” säger Modi.

Samtidigt finns det fortfarande brett folkligt stöd för åtgärden.

1 tim
Bild från ett tillfälligt sjukhus med 2 000 sängar i Irans huvudstad Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Irans ledare: Vi måste väga människoliv mot ekonomin

Samtidigt som det nya coronaviruset tagit ett hårt grepp om Europa fortsätter det att skörda dödsoffer i Iran. På söndagen meddelades ytterligare 123 dödsfall, vilket innebär att totalt 2 640 iranier har dött i covid-19, skriver AFP.

Landets president Hassan Rouhani slog i dag tillbaka mot den kritik hans regering har fått för hanteringen av viruset, skriver AP. Rouhani sa att landet måste väga krisåtgärderna så att de inte helt slår ut ekonomin, som redan är hårt ansträngd bland annat till följd av USA:s tuffa sanktioner.

– Vi måste lägga ihop de två principerna för att nå ett slutgiltigt beslut, säger Rouhani.

– Det här är inte rätt tidpunkt för ett politiskt krig, fortsätter han.

4 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Bilder från Spanien.  TT
Coronaviruset Smittan i Spanien

Spanska läkares panikdrag – gör skydd av sopsäckar: ”Står nakna inför viruset”

Spaniens sjukhus svämmar över av coronasmittade patienter som ligger på golven. Samtidigt har personalen i många fall helt slut på skyddsutrustning och tvingas använda sopsäckar, skriver The Guardian.

– Vi har ingenting. Vi står nakna inför viruset, säger läkaren Ana Giménez på Infanta Leonor-sjukhuset i Madrid.

I veckan kom också rapporter om att soldater som hjälpt till att desinficera äldreboenden hittat övergivna och döda gamla i sina sängar. Många i landet har reagerat med bestörtning efter nyheten. Yolanda Cumia är en av dem. Hon förlorade nyligen sin far i smittan och säger till tidningen att ”generationen som överlevt både inbördeskriget och Francoregimen nu dör ensamma.”

Enligt nya siffror på söndagen har 838 spanjorer dött det senaste dygnet.

4 tim
En man med ansiktsmask bakom ett galler i centrala Madrid. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I dag röstar Spanien om den historiska begränsningen

Senare i dag förväntas Spanien rösta igenom de nya hårda restriktionerna som meddelades i går, skriver El País. De nya reglerna innebär att majoriteten av landets 47 miljoner spanjorer sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

Premiärminister Pedro Sánchez medgav att åtgärderna är ”extraordinärt tuffa” när han talade till folket i går kväll. I talet sa han också att EU-samarbetet står inför sin största utmaning någonsin.

– Viruset har penetrerat Europa genom en slumpmässig väg. Och på samma sätt som den här katastrofen sätter hela världen på prov så sätter den det europeiska projektet på prov på ett mycket speciellt sätt.

Idag 06:25
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

”Trumps beslut har lett till hälsokris av enorma mått”

USA:s president Donald Trump kände till farorna med coronaviruset, men bristen på politiskt ledarskap har lett till en hälsokris av enorma proportioner. Det skriver The Guardian i ett långt reportage om de veckor mellan januari och februari då hans administration spelade ned risken för ett utbrott.

29 januari bekräftades det första coronavirusfallet i USA. Först fyra veckor senare togs det politiska beslutet att utveckla verktyg för snabb diagnosticering av nya fall, trots uppmaningar från flera experter.

”I historieskrivningen kommer de veckorna stå som ett varnande exempel på vilka förödande konsekvenser ett misslyckat politiskt ledarskap kan leda till”, skriver The Guardian.

Läs texten i länken nedan.

Idag 04:58
Matilda McCrear/illustrationsbild Crear family/Newcastle University/TT
undefined

Sista överlevaren från slavskeppen blev rebell

Hon är den sista kända överlevaren efter den transatlantiska slavhandeln och levde hela sitt liv i motstånd. Historien om Matilda McCrear tar sin början i Västafrika 1860 då hon, som blott tvååring, tillfångatogs och fördes över havet till Amerika med ett av de sista slavskeppen.

Forskaren Hannah Durkin berättar i ett långt reportage för BBC hur McCrear sågs som en rebell genom att hon inte gifte sig – men levde och skaffade barn tillsammans med en vit man. Livet ut verkar hon också ha värnat om sitt afrikanska arv.

Läs hela reportaget i länken nedan.

Idag 07:23
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bakom kulisserna i jakten på vaccinet som alla vill ha

Jorden runt arbetar just nu 40 forskningsteam med det som hela världen längtar efter – ett vaccin mot det nya coronaviruset. En av dem är kanadensaren Jonathan Heeney, som arbetar i Storbritannien och som The Guardian träffat i ett längre reportage.

Före coronavirusutbrottet arbetade han med ett universalvaccin som skulle vara verksamt mot alla influensavirus – en helig graal i kampen mot influensa. Men nu handlar hans arbete helt och hållet om det nya viruset.

Han berättar bland annat om hur han och hans team reagerade när de förstod vad det var de hade att göra med:

– Vi tänkte: ”Okej, det är ett coronavirus. Det här kommer att bli svårt”, säger Heeney.

Idag 04:58
Läs mer om Helg
Coronaviruset Röster om viruset
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Dags att peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

3 tim
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Davos. Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Livet utan resor och handel – var det så roligt?

Opinion Återigen tar sig de svenska ledarsidorna an den globala pandemin. Smittspridningen har gett oss möjlighet att testa livet utan konsumtion och flygande som många har efterlyst i skolstrejker och på Facebook, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.

”Det är ett sämre liv, ur alla tänkbara aspekter. Låt oss hoppas att vi snart kan återgå till det bättre samhället”, skriver hon.

DN:s Lena Andersson menar att ”en sorts diktatur” har införts i stora delar av Europa när land efter land infört mycket tuffa restriktioner.

”Det är mer ofattbart än att fysiskt försvagade människor dör av ett virus. Ändå görs det. Är det värt det?” frågar hon sig.

Grupptryck är bättre än tvång, tycker Aftonbladets Anders Lindberg, som gillar den svenska metoden med rekommendationer över regler. Han konstaterar att det inte heller finns någon lag som hindrar någon från att äta flugsvamp, men att ingen gör det ändå.

Idag 05:26
Läs mer om Coronaviruset