Nicklas Bärkroth. Arkivbild. Conny Sillén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollens silly season

Bärkroth klar för DIF: ”Jag har fått en bra känsla”

26-årige Nicklas Bärkroth har skrivit på för Djurgårdens IF, skriver klubben på sin webbplats.
– Jag har fått en bra känsla redan från första stund då kontakten togs med Bosse Andersson (Djurgårdens sportchef) och ända fram tills nu har det hela tiden känts som ett bra beslut, säger han om valet.
Bärkroth är fostrad i IFK Göteborg och spelade i IFK Norrköping när laget vann SM-guld 2015. Sedan sommaren 2017 har han spelat i polska Lech Poznan.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Ulf kristersson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

M-ledaren: ”Inga planer på att bilda ren M-regering”

M-ledaren Ulf Kristersson fick frågor om regeringsfrågan, opinionsläget och den uppmärksammade intervjun i Financial Times när han gästade P1 Morgon.
– Det är uppenbart att politiken har en förtroendekris, säger han. Anledningen till att SD har gått fram är att vi har haft en dålig migrations- och integrationspolitik.
Angående migrationspolitiken säger Kristersson att han inte håller med om Centerpartiets politik.
– Antingen får frågan paralysera svensk politik, eller så hittar vi en blocköverskridande lösning, säger han.
Kristersson säger att Alliansen är det ”i särklass bästa alternativet” att styra Sverige.
– Jag har inga planer på att bilda en ren M-regering. Min entydiga plan är att med Alliansen bilda en bättre regering än den vi har i dag.
Han tycker att att det är ”lite poänglöst” att spekulera om opinionsläget.
– Vi får en väldigt definitiv mätning den 9 september. Väljarna har ett ansvar att rösta på den regering de vill se.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Busch Thor om böneutrop: Stor skillnad mot klockor

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor frågas ut i Morgonpasset i P3 i dag.
Ebba Busch Thor får också en fråga om varför hon inte är för böneutrop och hur hon ser på skillnaden mellan böneutrop och kyrkklockor som ringer till bön.
– Självklart ska man kunna ha en moské i Sverige och utöva sin tro i fred och frihet. Men jag tycker inte att det är en rättighet att man ska kunna proklamera ut sin tro ut över ett bostadsområde återkommande varje vecka och att människor ska behöva höra det hela vägen in i sitt hem. Det är den sortens böneutrop vi har sagt nej till, säger hon.
– Jag menar att det är en skillnad på ett böneutrop som proklamerar en tro över ett bostadsområde och klockor som klämtar.
– Kyrkklockorna har också haft fler funktioner i det svenska samhället än att bara kalla till bön. De har också markerat när folk föds, när folk dör, vilket tid det är på dygnet. Det går inte riktigt att jämföra, säger hon. Hon får också svara på frågor om klimatet och Kristdemokraternas senaste utspel om utbyggnaden av kärnkraften. Hon menar att om Sverige ska klara av att få en utsläppsfri transportindustri så kommer vi att behöva mer el.
– Kärnkraften är inte okomplicerad men den är utsläppsfri i alla fall, säger hon. Lyssna på utfrågningen i länken nedan.

1 tim
Ulf Kristersson.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

M-ledaren: ”Vore bra om fler ägde sin egen bostad”

Nu är det lyssnarnas tur att ställa M-ledaren Ulf Kristersson mot väggen. Med start 08.10 deltar han i Det politiska spelets utfrågning på Facebook och vid 09.20 får lyssnarna ringa in sina undringar till Ring P1.
Först ut är bostadsfrågan. Enligt Kristersson är det långsiktigt billigare att bo i ett ägt boende.
– Jag tror att det vore bra för Sverige om fler fick äga sin egen bostad. Men det räcker inte.
Varför är ett vinstförbud i skolan så främmande för M, undrar en inringare.
– Det finns uppenbara behov av striktare regleringar, säger Kristersson.
– Jag misstror de partier, med Vänsterpartiet i spetsen, som aldrig har gillat idén med fristående skolor. Jag vill slå vakt om rätten att kunna välja skola, säger han.
”Hur kan ni bilda regering utan SD:s välsignelse?”
– Alla kan bilda en regering som inte har en majoritet mot sig. Om de rödgröna och SD går samman för att stoppa oss, så har vi en ny majoritet.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Våldtäktsdomar kartläggs i Uppdrag granskning

Av 843 gärningsmän som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan 2012 och 2017 har 490 varit födda utomlands, det vill säga 58 procent. Det visar en kartläggning från SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll.
Då undersökningen endast gäller dömda gärningsmän och alltså utgör en mycket liten del av alla som anmälts för våldtäkt, poängterar Uppdrag granskning att det inte går att dra slutsatser kring alla våldtäktsmän. Under 2016 anmäldes exempelvis 6715 våldtäkter, enligt Brå.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har länge betonat sociala och ekonomiska orsaker till invandrares överrepresentation i statistiken. Sarnecki säger att många av de här människorna tidigt lämnade sina hemländer och har levt på gator i Teheran, i Paris, i Marseille eller i Stockholm i ”grovt maskuliniserade miljöer” där de bara har umgåtts med andra män.
– Hur mycket är det etnicitet, hur mycket är det fattigdom? Herregud det är inte så lätt att urskilja, förmodligen är det allt detta, säger han till SVT.
Många har varit alkohol- eller narkotikapåverkade och utbildningsnivån beskrivs som låg.
Ulf Johansson, Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, anser att frågan om våldtäktsmäns bakgrund vuxit under det senaste halvåret.
– Då har vi bestämt oss för att ”Uppdrag granskning” kan ge en så bred bild som möjligt kring detta. Det är viktigt att ta fram fakta även i kontroversiella frågor, säger han till Expressen.

1 tim
SVT/Ulf Johansson, Uppdrag gransknings ansvarige utgivare TT/Uppdrag granskning/Fredrik Hjerling/SVT
Svenska brottsbekämpningen

UG:s utgivare: Krav på balans under valår

De senaste fem åren har 843 män dömts i Sverige för våldtäkt eller våldtäktsförsök. 58 procent av dem är födda utomlands, visar en granskning som Uppdrag granskning gjort.
Programmets ansvariga utgivare Ulf Johansson anser att frågan om våldtäktsmäns bakgrund vuxit under det senaste halvåret. Till Expressen säger han att Uppdrag granskning bestämt sig för att ge en så bred bild som möjligt av frågan.
Ulf Johansson förklarar även sitt publicistiska resonemang kring att publiceringen sker bara veckor före riksdagsvalet.
– Public service har krav på sig hur vi balanserar. Speciellt ett valår. I det här fallet är min bedömning att diskussionen nu skär över alla partigränser. Företrädare för alla partier har engagerat sig, det är en debatt som Morgan Johansson varit inne i, säger han till tidningen.

13 min
Stefan Löfven och Morgan Johansson TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

S vill skärpa en rad straff och införa kronvittnen

Socialdemokraterna föreslår straffhöjningar när det kommer till en rad brott. Det presenterar de i sitt kriminalpolitiska program inför valet, skriver TT.
– Effekten blir att fler som begår brott kommer att avtjäna straff längre. Vi kommer helt enkelt få bygga ut resten av rättskedjan, bland annat kriminalvården, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till nyhetsbyrån.
Socialdemokraterna vill avskaffa straffrabatten, höja straffen för våldtäkt och se över den så kallade mängdrabatten när någon döms för flera brott samtidigt. Partiet öppnar också för att införa kronvittnen. Det innebär att en person som begått ett brott kan få kortare straff om den vittnar mot en medbrottsling.
– Vi behöver ha nya metoder för att nysta upp de slutna gängmiljöerna. Kronvittnessystem skulle kunna medverka till att man berättar mer, säger Johansson till TT.

3 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Richard Nixons avgångstal. Donald och Melania Trump. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Analyser: Mörkaste läget sedan Nixons avgång

Situationen för Donald Trump jämförs med Watergate-skandalen efter att hans tidigare advokat Michael Cohen erkänt sig skyldig till flera brott och pekar ut presidenten som medbrottsling. Cohen erkänner att han brutit mot kampanjfinansieringslagen när han betalade 130 000 dollar till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniel.
”Detta är det mörkaste läget för en president – och för presidentskapet – sedan Richard Nixon avgick 1974”, skriver ABC News analytiker Jonathan Allen.
CNN:s juridiske kommentator Jeffrey Toobin säger i sin tur att det ”saknar motstycke” i den amerikanska historien och att ingen någonsin tidigare pekat ut en sittande president som medbrottsling.
Att Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort samtidigt döms för bland annat skattebedrägeri under den första rättegången i Robert Muellers Rysslandsutredning beskrivs av NY Times analytiker som ytterligare ett hårt slag. De pekar både på att de två händelserna kan orsaka sprickor bland republikanerna och att det kan innebära riksrätt för Trump.
De juridiska analytiker som Washington Post pratat med tror dock inte att det kommer bli några rättsliga konsekvenser för Trump så länge han innehar presidentposten.

2 tim
Michael Cohen lämnar rättssalen på Manhattan på tisdagskvällen, svensk tid. Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Michael Cohen erkänner brott – pekar ut Donald Trump som medbrottsling

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen erkänner sig skyldig till flera brott och pekar samtidigt ut presidenten som medbrottsling.
Cohen framträdde i en federal domstol på Manhattan klockan 22 svensk tid. Där erkände han sig skyldig till åtta brott, bland annat för att ha brutit mot kampanjfinansieringslagen på uppdrag av ”en politisk kandidat på nationell nivå”. Därmed pekade han ut Trump, utan att nämna honom vid namn. Senare bekräftade Cohens advokat Lanny Davis att det var Trump som åsyftades.
”I dag stod han (Cohen) och vittnade under ed att Donald Trump beordrade honom att begå ett brott”, skriver Davis på Twitter.
Cohen medgav att han betalat ut 130 000 dollar till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels i syfte att få henne att hålla tyst om en affär som hon påstår sig ha haft med Trump. Detta gjorde han ”på order av kandidaten” med syftet att ”påverka presidentvalet 2016”, sa Cohen enligt New York Times.
Uppgörelsen innebär att Cohen riskerar fängelse i upp till fem år och tre månader.

Igår 21:01
TIMOTHY A. CLARY / AFP
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Källa: Cohen får avtjäna mellan 3 och 5 år i fängelse

Michael Cohen har erkänt sig skyldig till flera av de brott som han utretts för, och kommer att behöva avtjäna ett fängelsestraff. Det är villkoren för den överenskommelse han har nått med åklagarna, uppger källor för CNN och Washington Post.
En källa uppger för Fox News att Cohen kommer att få avtjäna mellan tre till fem år i fängelse.
Trumps förre advokat har utretts för bank- och skattebedrägeri och brott mot kampanjfinansieringslagen. Misstankarna härrör sig i utbetalningar till flera kvinnor å Trumps vägnar.
Cohen uppges inte ha gått med på att samarbeta med ryssutredaren Robert Mueller, skriver New York Times.

Igår 19:09
Läs mer om Trumps USA
Tobias Billström (M) och Stefan Löfven (S).  TT
Granskningen av Hultqvist-medarbetaren

M-toppen kräver svar från Löfven om lobbyuppgifter

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström kräver svar från statsminister Stefan Löfven efter avslöjandet att försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare har hjälpt en lobbyorganisation, skriver DN.
– Stefan Löfven måste börja svara på flera frågor kring vad som nu har uppdagats. I vilken utsträckning kände han till detta och när fick han kännedom om det om han fick det och varför har han inte agerat på den här informationen, säger han till tidningen.
Det var DN som avslöjade att Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo har hjälpt lobbyorganisationen SACS, som arbetar för säkerhetsföretag, med påverkansarbete mot riksdag och regeringskansliet.
Peter Hultqvist har ännu inte kommenterat DN:s granskning.

1 tim
Marinette Nyh Radebo i mitten, till höger sitter Peter Hultqvist (S). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av Hultqvist-medarbetaren

Pressekreteraren hjälpte lobbyister i påverkansjobb

Marinette Nyh Radebo, försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare, har hjälpt lobbyorganisation SACS, som arbetar för säkerhetsföretag, med påverkansarbete mot riksdag och regeringskansliet, rapporterar DN.
Enligt dokument som DN tagit del av har Nyh Radebo hållit ett föredrag där hon redogjort för vilka utskott som skulle vara av intresse för SACS och vilka drivkrafter en ledamot i riksdagen har.
Nyh Radebo avfärdar först att hon haft kontakt med SACS samtidigt som hon arbetat i regeringskansliet. Efter några frågor bekräftar hon att hon höll i ett lunchseminarium om försvarspolitiken, men säger att det inte handlade om något påverkansarbete.

Igår 14:06
Peter Hultqvist på semnarium i Almedalen 2016. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningen av Hultqvist-medarbetaren

Dokument: Hultqvists pressekreterare nära kopplad till försvarslobby

Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo har fortsatt att vara aktiv inom sitt tidigare pr- och lobbyföretag inom försvarsindustrin, samtidigt som hon jobbat för försvarsministern. Det visar officiella dokument, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.
När Nyh Radebo tillträdde som pressekreterare 2014 tog hennes man och son över företaget, som bland annat arrangerar seminariet Försvarspolitisk Arena i Almedalen. Men enligt DN stod Nyh Radebo som kontaktperson i Region Gotlands databas för anmälan till Almedalen 2015 och 2016 skickades polisens intyg för Almedalen till hennes adress, trots att sonen stod som ansvarig.
Hultqvist har mellan 2015 och 2017 gjort minst elva framträdanden på Försvarspolitisk Arena och försvarsdepartementets konto på Twitter har använts för att marknadsföra evenemangen, skriver tidningen.
Nyh Radebo säger själv att hon inte har bidragit till verksamheten och att hon inte ser något olämpligt i att familjen har drivit verksamheten vidare.

Igår 12:53
Läs mer om Granskningen av Hultqvist-medarbetaren
Valet 2018 Debatten om Balis vapentweet
Ulf Kristersson. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om Balis vapentweet

Kristersson: ”Skadligt för svensk samhällsdebatt”

M-ledaren Ulf Kristersson fick på nytt frågor om Hanif Balis vapenbild när han frågades ut i P1 Morgon.
– Den var olämplig och kunde missförstås. Jag är väldigt störd av samtalet, säger Kristersson.
Han menar att tonläget i sociala medier är skadligt för svensk samhällsdebatt.
Bali själv har sagt att ett mål är att vinna tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna. ”Låter ni honom vara för att lyckas med det?” undrar Ekots utfrågare Monica Saarinen.
– Nej så är det inte. Vi vill vinna väljare från alla partier. Jag tror inte på politik på det sättet. Man måste beskriva vad man tror på och vad man står fört. Jag försöker odla ett samtalsklimat som är seriöst och respektfullt, säger Kristersson.

1 tim
Hanif Bali, riksdagsledamot för M, fotograferad i riksdagen när han blir intervjuad av BBC World News, 24 januari. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om Balis vapentweet

Ledare: ”Hög skämsfaktor på svensk politik just nu”

Opinion Valsäsongen är i normala fall dumstrutars högtid men 2018 års valrörelse kan slå alla rekord. Det skriver SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl. M-ledamoten Hanif Bali delade vapenbilder, däribland ett bildmontage med tv-spelet Call of duty som förlaga, på sociala medier. Omdömeslöst, konstaterar Lifvendahl och pekar på att partiet nu tvingas tala om detta i stället för politik. Lifvendahl ifrågasätter samtidigt syftet med att Tidningsutgivarna publikt krävde ett möte med M och kallar L-ledaren Jan Björklunds hårda reaktion för ”inte så glimrande skarp”.
Barometerns Martin Tunström skriver i en ledare att reaktionerna mot Bali säger mycket om det politiska klimatet. Bilden av en svensk altrighthöger inom M är en konstruktion, skriver han. Han menar att mediernas behandling av frågan påminner om hur SD brukade hanteras, vilket ledde till att partiet stärktes i opinionen.

Igår 17:41
Liberalernas Fredrik Malm, arkivbild. Peter Wallberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om Balis vapentweet

L-politiker: De borgerliga måste dra gräns högerut

Opinion Det offentliga samtalet blir allt råare och påhoppen allt grövre, skriver riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) i en debattartikel i Aftonbladet. Hanif Balis inlägg med vapen är ett exempel på det, menar Malm.
Han drar paralleller till att högerextrema och högerpopulistiska krafter vinner mark på nätet och kallar det en ”gyttja” av intolerans, konspirationsteorier och outtröttliga nätdrev, samt en vurm för Donald Trump och Vladimir Putin.
”Jag har länge kritiserat delar av vänstern i Sverige för att inte tillräckligt dra en gräns mot diktaturvurm och antisemitism [...] På samma sätt måste borgerliga partier dra sin gräns högerut”, skriver Malm.
MP-riksdagsledamoten Lorentz Tovatt skriver att Bali gått över alla gränser för vad som kan anses vara i närheten av anständigt. M-ledaren Ulf Kristersson borde sparka Bali, anser Tovatt.

Igår 16:26
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Rysslandsutredningen
Paul Manafort. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps förre kampanjchef döms för skattebedrägeri

Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort döms för bland annat skattebedrägeri. Han anses skyldig på åtta av totalt 18 åtalspunkter, skriver amerikanska medier enligt TT.
Rättegången är den första i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning.
Paul Manafort har stått åtalad för att bland annat ha gömt undan tiotals miljoner dollar under sin tid som lobbyist för den dåvarande proryska ukrainska regeringen. Det är fortfarande inte bestämt när dom meddelas.

Igår 20:44
Trump möter pressen i West Virginia efter domen mot Paul Manafort. LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps första kommentar: ”Det är en sorglig dag”

President Donald Trump råkade ut för två hårda bakslag inom loppet av en timme på tisdagen. Först dömdes hans förre kampanjchef Paul Manafort för skattebedrägeri, sedan erkände sig hans tidigare advokat Michael Cohen skyldig till flera brott.
Strax därefter landade Trump i West Virginia för ett planerat kampanjmöte. Han kommenterade då domen mot Manafort.
– Jag känner mig väldigt sorgsen. Det har inget med mig att göra men det är fortfarande väldigt sorgligt. Detta har inget med ryssutredningen att göra, sa Trump.
Reportrarna försökte då ställa frågor om Cohen, men Trump avböjde att svara.

Igår 21:50
Ryska ungdomar på Röda torget i Moskva. Illustrationsbild. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssar tror inte på att Putin la sig i presidentvalet

Sju av tio ryssar tror inte att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Det visare en undersökning från Pew Research Center, enligt TT.
Amerikanska underrättelsetjänster har unisont hävdat att Ryssland la sig i valet. 71 procent av ryssarna tror inte att det skedde över huvud taget. 15 procent tror att det är sant, medan 14 procent avstått från att svara.
1 000 personer har intervjuats i undersökningen. Resultaten har en angiven felmarginal på 4,4 procentenheter.

Igår 15:00
Läs mer om Trumps USA