Illustrationsbild.  Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Digitala skolan

Barnen checkas in och ut på förskolan med app

Från och med i höst använder samtliga skolor och förskolor i Göteborg systemet med att checka in och ut barn via en app.

– Det finns många fördelar. Personalen slipper lappar med scheman och telefonsamtal om ledigheter. Nu kommer allt direkt in i systemet, säger Stefan Osla, enhetschef digitalisering och innovation på Göteborgs stad, till SVT Nyheter Väst.

Toppnyheter

Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
Domen mot Weinstein

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

5 min
Harvey Weinstein. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Weinstein döms för våldtäkt och sexuellt övergrepp

Juryn har enats om en dom för filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar amerikanska medier. Juryn har enats om att Weinstein är skyldig till våldtäkt och sexuellt övergrepp. Han frias dock från några av åtalspunkterna.

I rättegången har den 67-årige filmgiganten åtalats för fem punkter. Nu har juryn efter fem dagars överläggning enats om att fria Weinstein från de grövsta åtalspunkterna men döma honom för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

Enligt uppgifter till Deadline är en överklagan från Weinstein redan på väg till domstolen i New York. AFP skriver att Weinstein kommer att vara kvar i häktet tills det är klart vilket straff han kommer att få.

3 tim
Rosanna Arquette utanför domstolen tidigare i år. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Weinsteindomen: ”Vår kamp är långt ifrån över”

Harvey Weinstein kommer nu för evigt att bli ihågkommen som en brottsling. Det menar gruppen ”Silence breakers” de kvinnor som klev fram och vittnade mot filmmogulen som under måndagen fick sin dom. I ett uttalande säger de att de är besvikna på domen, Weinstein frikändes från de tyngsta åtalspunkterna.

De hyllar också de kvinnor som vågat vittna, rapporterar Sky News.

”Deras mod kommer att gå till historien. Vår kamp är långt ifrån över” säger de i ett uttalade. I gruppen ingår bland andra Rosanna Arquette och Ashley Judd.

Även gruppen ”Time’s up”, som grundades av Hollywoodkändisar för att protestera mot sexuella trakasserier, har uttalat sig.

– Den här rättegången och juryns beslut innebär en ny era av rättvisa, inte bara för ”Silence breakers” som vittnade under stora risker utan för alla som överlevt trakasserier och övergrepp på jobbet, säger Tina Tchen, ordförande för organisationen, till Deadline.

2 tim
Läs mer om Domen mot Weinstein
Satellitbild från Nasa till höger.  TT
Sandstormen på Gran Canaria

Hundratals svenskar kvar på Gran Canaria: ”Kaotiskt”

Flera hundra svenskar är fortfarande fast på Gran Canaria till följd av den stora sandstormen, skriver TT. Flygplatserna har öppnat igen sedan natten till måndagen, men med kraftiga förseningar.

– Det är väldigt kaotiskt på flygplatserna, säger Vings presstalesperson Fredrik Henriksson.

Förhoppningen är att vissa resenärer ska kunna flygas hem under måndagskvällen, men i många fall tvingas resenärerna vänta längre än så. Norwegian har just nu åtta plan på marken i Las Palmas men innan de kan användas måste de inspekteras, för att säkerställa att de inte skadats i sandstormen.

17 min
Strandade passagerare väntar på att få resa hem.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gran Canarias flygplats öppen igen sedan midnatt

Strax efter midnatt öppnade Las Palmas flygplats på Gran Canaria igen. Det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes på lördagen efter att en sandstorm lamslagit flygtrafiken, vilket påverkat mellan 12 000 och 14 000 resenärer. Av dem är flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med SAS, Ving, Norwegian och TUI, skriver TT.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen. Flygplatsoperatören Aena uppmanar alla resenärer att nu kontakta respektive flygbolag för information om avgångar.

Flygbolaget SAS uppgav på söndagskvällen att deras flighter till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn kommer att avgå tidigast på måndagsmorgonen.

Idag 04:30
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
Coronaviruset Globala spridningen
Marknad i Sydkorea.  Lee Jong-chul / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Kulmen i Kina är nådd men faran är ännu inte över

Utbrottet av coronaviruset covid-19 har redan nått sin kulmen i Kina, men det innebär inte på något sätt att faran är över. WHO uppmanar alla länder att göra sig redo för en potentiell global pandemi, skriver AFP-

Kulmen i Kina uppnåddes mellan 23 januari och den 2 februari och antalet nya fall i Wuhan blir nu färre och färre. Under en pressträff på måndagen tackade WHO-chefen chief Tedros Adhanom Ghebreyesus för de åtgärder som Kina vidtagit för att begränsa smittan.

Oron kring viruset kvarstår dock eftersom smittan fått fäste i flera andra länder, däribland Sydkorea och Italien.

2 tim
Bild från Milano. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoron tilltar i Europa – sju personer döda i Italien

Antalet personer som har dött i coronaviruset covid-19 i Italien har nu stigit till sju personer, rapporterar Reuters. Smittan har främst spridits i regionerna Lombardiet och Venetien, kring Milano och Venedig, enligt TT.

Trots att ett antal europeiska länder avråder från resor till drabbade områden har EU-kommissionen ännu inte gått ut med någon sådan rekommendation. Inte heller från Sverige finns det någon avrådan om resor till regionerna.

Samtidigt rapporteras att passagerare på en buss från Milano, som skulle ha stigit av i franska Lyon under måndagsmorgonen, stoppades från att lämna bussen. Först efter att de kontrollerats på sjukhus tilläts de lämna bussen. I Kroatien har skolresor till Italien ställts in inom den närmaste månaden.

4 tim
Person med munskydd på ett sjukhus i Iran.  ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter om 50 döda i coronaviruset i iransk stad

En lokalpolitiker i den iranska staden Qom anklagar landets regering för att försöka dölja coronavirusets omfattning i området. Det uppger den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA, som har starka band till politiska reformister i landet, rapporterar flera internationella medier.

Enligt officiella siffror har 12 personer i Iran dött efter att ha smittats av coronaviruset. Men enligt ISNA:s uppgifter rör det sig om minst 50 personer bara i staden Qom.

Irans hälsominister tillbakavisar dock uppgifterna och säger att det inte är passande att försöka komma med politiska utspel kring virussjukdomen.

Idag 10:27
Läs mer om Coronaviruset
Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvättshärvan på Swedbank

Uppgift: Swedbanks förra vd kallad till förhör – ska delges misstanke om brott

Swedbanks sparkade vd Birgitte Bonnesen kallas till polisförhör på Ekobrottsmyndigheten EBM, skriver SvD Näringsliv.

– Ja, jag kan bekräfta att hon nu är kallad till polisförhör och att det ska äga rum i början av april, säger Bonnesens advokat Per E Samuelson till tidningen.

Enligt uppgifter till tidningen kommer Bonnesen vid förhöret att delges misstanke om brott i kölvattnet av penningtvättshärvan i Swedbank i Baltikum som briserade för ett år sedan.

EBM misstänker att Swedbanks ledning, med Birgitte Bonnesen i spetsen, spred vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till under hösten 2018 om den misstänkta penningtvätten.

SvD har sökt Bonnesen och EBM för kommentar.

4 tim
Arkivbild: Bonnesen. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokat: Totalt harmlöst – kommer inte leda till något

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson vill inte kommentera ifall hans klient fått information om att hon kommer att delges misstanke om brott vid det kommande polisförhöret, skriver SvD.

Däremot säger han sig vara helt lugn efter att ha fått klart för sig att det handlar om ”fullständigt harmlösa saker”.

– Det här kommer aldrig att leda till någonting för Birgitte Bonnesens del, absolut ingenting, säger Per E Samuelson till tidningen.

Han kallar också fallet ”det minst allvarliga” han sett under sina 40 år i advokatyrket.

4 tim
Läs mer om Penningtvättshärvan på Swedbank
Coronaviruset Smittan i Sverige
Viruset analyseras på ett labb i Glasgow. Illustrationsbild. JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Läkare: Desinformation att vi har god beredskap

Opinion Sveriges beredskap för att hantera en stor spridning av det nya coronaviruset covid-19 i är inte god, trots regeringens intygande i dag om att så är fallet. Det anser den tidigare smittskyddsläkaren i Uppsala län, Staffan Sylvan, i ett inlägg på Expressens debattsida.

Han hänvisar bland annat till Socialstyrelsens kartläggning av landstingens beredskap som visar att bara hälften av dessa har analyserat vilka resurser de behöver för att hantera en händelse av den här typen.

”I dagsläget har våra sjukhus redan nu stora problem att ta emot och vårda akut sjuka patienter. Varför denna desinformation om vår beredskap?”. skriver Sylvan.

3 tim
Folkhälsomyndigheten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rådet: ”Resenärer som har symptom ska ringa vården”

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu svenskar som varit i Italien, Kina, Sydkorea eller Iran och som har symptom att ta kontakt med vården och testa sig för coronaviruset covid-19, skriver Aftonbladet.

Beslutet togs efter telekonferensen med andra europeiska länder under måndagen och de som har symptom ska ringa 1177, inte söka sig till en akutmottagning.

– Vi vill hellre ha den här låga tröskeln så att vi inte missar något, säger Karin Tegmark Wisell vid myndigheten till Aftonbladet.

Tidigare har uppmaningen att söka vård gällt de som varit i virusdrabbade regioner i Kina.

4 tim
Arlanda flygplats Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lastpersonalen på Arlanda oroade – kräver åtgärder

Lastpersonal på Arlanda flygplats är oroade över att bli smittade av det nya coronaviruset när de hanterar last från Kina, rapporterar P4 Uppland.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket och man kräver nu att rutinerna kring att hantera godset skärps.

– Man blir orolig, absolut. Man tänker en extra gång på vad man tar i, säger huvudskyddsombudet Jan Selin till P4.

Radion har sökt företaget utan framgång.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund