Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kidnappningsförsöket i Botkyrka

Beslagtagen bil kan ligga bakom kidnappningsförsök

Polisens beslut att beslagta en dyr racerbil kan ligga bakom gårdagens kidnappningsförsök i Botkyrka då en anhörig till en polisanställd kidnappades. Det skriver Aftonbladet.
Enligt Expressen och Aftonbladet är bakgrunden en pågående rättsprocess om illegal streetracing, där polisens utredare beslutat att beslagta en bil som betraktats som ett brottsverktyg.
Enligt uppgifter till Expressen var det hustrun till en polisman som arbetat med fallet som utsattes för kidnappningsförsöket.

Toppnyheter

Arkivbilder. Khalid bin Salman (t v), Jamal Khashoggi (t h). TT
Fallet Jamal Khashoggi

Vänner: Khashoggi mötte kronprinsens bror i USA – månader före sin död

Saudiarabien försökte under över ett års tid locka hem Jamal Khashoggi från sin exil i USA. Det uppger flera källor som stod nära den mördade journalisten för NBC News.
Khashoggi trodde inte på löftena om att han skulle bli mottagen med öppna armar av Saudiarabien. Han gick dock med på ett möte med Khalid bin Salman, landets ambassadör i USA och kronprinsen Mohammed bin Salmans bror, på den saudiska ambassaden i Washington. Mötet, som ska ha skett i slutet på 2017 eller början på 2018, har bekräftats av den saudiska ambassaden.
Efter mötet uppger en av Khashoggis vänner att han frågade om ambassadören betett sig hotfullt.
– Han sa ”Nej, vi hade ett trevligt samtal, han var riktigt trevlig”, säger vännen om Khashoggis svar.

1 tim
Fallet Jamal Khashoggi

Vändningen: Mnuchin i möte med kronprinsen

USA:s finansminister Steven Mnuchin träffade på måndagen Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, skriver AFP och hänvisar till saudiska medier. Enligt nyhetsbyrån ska Mnuchin och bin Salman diskuterat ”vikten av USA:s och Saudiarabiens strategiska partnerskap”.
Mötet ska ha ägt rumt i Riyad i samband med den pågående investerarkonferensen Future Investment Initiative, även kallad ”Öknens Davos”.
Mnuchin meddelade förra veckan att han inte skulle medverka i konferensen som en konsekvens av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

3 tim
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Valet 2018 Talmansrundorna
Lööf och talmannen Andreas Norlén, 15 oktober. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Ex-talman: Lööf lär ta över – men hon får det svårt

Om Stefan Löfven misslyckas med uppdraget att bilda regering står Annie Lööf sannolikt näst på tur, säger den tidigare talmannen Per Westerberg till Aftonbladet.
– Jag tror hon kommer få svårt att åstadkomma något. Men om man kommer så långt att man kört tre sonderingar i botten måste någon krypa fram ur skyttegraven och släppa fram någon, säger han till tidningen.
Att Jimmie Åkesson (SD) får uppdraget bedömer han som ”osannolikt”.
Inte heller Birgitta Dahl, även hon tidigare talman, utesluter att Lööf får ta över. Samtidigt framhåller hon att mycket kan hända under veckan.

4 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analyser: Vad händer nu – och hur lång tid ska det ta?

Vad händer om Stefan Löfven misslyckas med sonderingsuppdraget, vilket det mesta talar för? Det frågar sig SVT:s Mats Knutson i en analys.
Han bedömer det som osannolikt att Annie Lööf (C) får ta över sonderingsuppdraget, men framhåller att hon ändå är den som kan avgöra om Löfven eller Ulf Kristersson lyckas ta regeringsmakten.
Göteborgs-Postens Arne Larsson skriver att partierna snart måste börja röra sig från sina låsta positioner – om vi över huvud taget ska få någon regering.
”Det är en svår process som måste få ta sin tid. Men hur mycket tid?” frågar sig Larsson.
Även han spekulerar i vem som kan tänkas få uppdraget efter Löfven: Kristersson – som i så fall skulle ha hårdare krav på sig än under förra rundan – eller Lööf – som möjligtvis skulle ha andra förutsättningar att bilda regering från mitten.

4 tim
 Annie Lööf (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

C stänger dörren: Vi sätter oss inte i en S-ledd regering

Annie Lööf kommer inte att lämna Alliansen för att sätta sig i en S-ledd regering. Det budskapet levererar C-ledaren samma dag som Stefan Löfven lämnat sin halvtidsrapport till talmannen om hur hans sonderingar kring regeringsbildningen går.
I ett uttalande till TT skriver Lööf att hon vill säkra stabila reformer genom att hålla ihop Alliansen och söka blocköverskridande lösningar.
C:s partisekreterare Michael Arthursson säger till Ekot att Stefan Löfven borde ökat tempot.
– Man kan orka med mer än ett möte i veckan, säger han.
Stefan Löfven sa tidigare i dag att läget är fortsatt komplicerat och inga förhandlingar ännu påbörjats.

Idag 15:13
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Skolbalsåtalet

19-åring utnämndes till ”fuckgirl”: Förstörde balen

En 19-åring står åtalad för grovt förtal efter att ha gett en klasskamrat utmärkelsen ”årets fuckgirl” på en Malmöskolas studentbal. I en intervju med Aftonbladet berättar den utsatta tjejen, i artikeln kallad ”Emma”, om händelsen, som inträffade i våras.
– Folk började snacka och skratta och peka, berättar hon för tidningen.
Enligt Emma har hon fått en ursäkt från killen som läste upp texten, och som nu åtalas, men inte från någon annan i studentkommittén.
– Jag hade tagit emot en ursäkt, men gjort är gjort. De har redan förstört min bal, säger hon.

2 tim
Arkivbild. Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
Skolbalsåtalet

Gav pris för ”årets fuckgirl” på skolbal – inför rätta

I maj utnämndes en gymnasieelev i Malmö till ”årets fuckgirl” på skolans studentbal. Nu ställs en 19-årig skolkamrat inför rätta åtalad för grovt förtal, skriver Sydsvenskan.
Den åtalade eleven ska inför lärare och 400 skolkamrater ha läst upp en motivering som bland annat innehöll formuleringen ”du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”. Själv nekar han till brott och säger i förhör att han bad henne om ursäkt direkt när han såg att hon blev ledsen, skriver Dagens Nyheter.
En manlig elev utnämndes till ”årets fuckboy” men ville inte medverka i skolans internutredning. Till skillnad från den kvinnliga eleven var han enligt Sydsvenskan mycket stolt över sin utmärkelse.

Idag 08:44
Läs mer om Skolbalsåtalet
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Donald Trumps hot: Rusta upp kärnvapenarsenalen

USA planerar att rusta upp sin kärnvapenarsenal för att sätta press på Ryssland och Kina, rapporterar BBC.
President Donald Trump säger att upprustningen kan tolkas som ”ett hot” mot såväl Ryssland som Kina.
– Vi kommer rusta upp den tills de kommer bättre på tankar, säger han.
På måndagen besökte USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton Moskva för möten med ryska företrädare.
I samband med besöket uttalade Bolton sig även om att nedrustningsavtalet START kan vara i fara. 1 550 kärnvapenstridsspetsar ska få finnas på ömse sidor enligt avtalet.

2 tim
Donald Trump och Vladimir Putin. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Efter besked om skrotat avtal – Putin vill ha svar

Rysslands president Vladimir Putin vill få klarhet i frågan om INF-avtalet, skriver TT. Detta med anledning av Donald Trumps beslut i lördags om att USA kommer att dra sig ur avtalet.
”Ett väldigt farligt steg” har Ryssland beskrivit USA:s drag som.
John Bolton, USA:s nationelle säkerhetsrådgivare är i Moskva i två dagar för att ha möten med ryska företrädare.
Trump menar att Ryssland under en lång tid har kränkt överrenskommelserna i avtalet.
INF-avtalet slöts 1987 mellan USA och dåvarande Sovjetunionen och gick ut på att medeldistansrobotar skulle avskaffas.

Idag 15:24
Donald Trump JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Analyser: I bästa fall taktik för att pressa Ryssland

USA:s utträde ur nedrustningsavtalet INF förvärrar ytterligare relationerna med Europa, skriver Björn af Kleen i en analys i DN. Han menar att upphävandet av det 30-åriga avtalet kan tolkas som en bekräftelse på John Boltons ökade inflytande i Vita huset efter att Nikki Haley lämnat in sin avskedsansökan.
Klart är att presidentens beslut att lämna avtalet är ett betydande bakslag för vapenkontroll, menar BBC:s försvarskorrespondent Jonathan Marcus.
Donald Trump tycker sig att ha goda skäl att dra sig ur men INF-avtalet är inte vilket avtal som helst, utan utträdet kan innebära en ökad fara för Europa, skriver Gunilla von Hall i en analys i SvD.
”I bästa fall är detta Trump-utspel en taktik att pressa och skrämma Ryssland till samtal vilket kan leda fram till en kompromiss som bevarar nedrustningsavtalet”, skriver hon.

Igår 22:04
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Lars-Ingvar Ljungman och Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Skånska M-toppen: Tror SD-policyn måste överges

I Skåne har Moderaterna och Sverigedemokraterna kommit överens om att samarbeta i flera kommuner. Överenskommelserna har mött kritik från partiet centralt men M:s ordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, säger till Aftonbladet att han inte tror inte att linjen om att inte samtala med SD är hållbar i längden.
– Jag är rätt övertygad om att man så småningom kommer ändra riktlinjer eller överge den positionen man har i dag, säger Ljungman.
Ljungman säger också att trots markeringarna från centralt håll har han inte personligen varit i kontakt med partiledare Ulf Kristersson.

6 tim
Björn Rosengren. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ex-ministern: Smartare för S att gå i opposition

Socialdemokraterna skulle tjäna på att inte fortsätta regera nästa mandatperiod, utan istället gå i opposition. Det tror Björn Rosengren, ordförande i svensk-norska handelskammaren och tidigare näringsminister i Göran Perssons regering.
– Frågan är om det inte är smartare. Att bygga upp sitt parti, bli starkare och sedan vinna valet ordentligt om fyra år, sa Rosengren när han gästade Studio Ett i Sveriges Radio.
Han sa också att nästa regering, oavsett vilken det blir, kommer att få det ”utomordentligt svårt”.

5 tim
Jan Björklund (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppgifter: Splittringen stor inom Liberalerna

Liberalernas partiledare Jan Björklund har meddelat att partiet inte tänker ställa sig bakom en M+KD-regering – men inom L råder stor splittring i frågan, uppger Dagens Nyheter. Enligt tidningens källor är uppdelningen mellan dem i riksdagsgruppen som är för och emot ungefär 50–50.
Det råder också en splittrad syn på om L borde sätta sig i en S-ledd regering, tillsammans med exempelvis C och MP.
Svend Dahl, statsvetare, debattör och chef för Liberala Nyhetsbyrån, konstaterar att oavsett vilken sida partiet väljer, kommer man att mötas av en svekdebatt: Antingen för att man inte släppt fram Ulf Kristersson (M) som statsminister, eller för att man bidragit till att ge SD inflytande.

Idag 15:50
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Anja Mittag rullar in 1–0. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damallsvenskan 2018

Rosengård tog guldgrepp – vann toppmötet mot Piteå

Rosengård har tagit greppet om SM-guldet efter 1–0 hemma mot serieledaren Piteå i kväll.
Malmölaget började bäst och skapade två bra chanser som målgöraren Anja Mittag missade. I den 25:e minuten kom ändå ledningsmålet när Mittag kom fri efter ett misstag i Piteåförsvaret och rullade in 1–0.
I andra halvlek backade Rosengård hem och Piteå tog över, utan att lyckas skapa några vassa lägen. I och med segern gick Rosengård upp på samma poäng som Piteå men tog över serieledningen i kraft av bättre målskillnad.
Rosengård möter Kopparberg/Göteborg borta i sista matchen och vinner guld vid seger.

5 tim
Jonas Eidevall. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damallsvenskan 2018

Rosengårdstränaren: Det är bara guld som räknas här

Rosengårdstränaren Jonas Eidevall kommer inte glädjas åt ett eventuellt silver i damallsvenskan, säger han till Sydsvenskan inför måstematchen mot Piteå i kväll.
Rosengård måste troligen vinna för att ha chans att fortfarande vinna guld. Vid en förlust är det klart att Piteå tar ett historiskt guld. Eidevall berättar att han hittade två silvermedaljer i en skräplåda när han återvände till klubben i vintras.
– I andra lag så gråter de glädjetårar om de vinner en medalj i damallsvenskan, men här är det bara guld som räknas, säger han till tidningen.

Idag 13:43
Piteå HC och FC Rosengård när lagen möttes i juni. Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damallsvenskan 2018

Oerhörd dramatik väntar i damernas guldspurt

Det är vidöppet om guldet i Damallsvenskan. I kväll kliver serieledaren Piteå, 45 poäng, ut på gräset i Malmö för att ta sig an tabelltrean Rosengård, 42 poäng. Efter kvällens toppmöte återstår endast en match.
Piteå har allt i egna händer och kan få fira med guldhattarna redan i kväll. Men vid seger för Rosengård sitter i stället skånskorna i förarsätet.
– Det är en stor match och vi är redo, säger Rosengårdsspelaren Fiona Brown till TT.

Idag 06:11
Läs mer om Damallsvenskan 2018