Toppnyheter

Hemvärnet har en genomgång på uppsamlingsplatsen i Ängra strax utanför Färila. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Granater hotar helikoptrar – vattenbombning stoppas

Helikoptrarnas vattenbombningar av ett gammalt skjutfält i Trängslet i Älvdalen avbryts på grund av explosionsrisk, rapporterar SVT Dalarna. Orsaken är att ammunition finns i området och att en granat detonerade i går. Det kan därmed vara riskabelt att flyga helikopter i området, menar experter.
– Vi behöver ha ett säkerhetsavstånd på 800 meter åt alla håll, även uppåt, säger Anders Rosén som är kommunikationschef i Mora kommun.
Det är bara i riskområdena på skjutfältet som brandbekämpningen med hjälp av helikopter upphör. Om temperaturen sjunker kan arbetet komma att återupptas.

12 sek
Isabella Lövin (MP). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

”Det här är effekterna av en grads temperaturhöjning”

Klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att skogsbränderna och det ovanligt varma vädret i Sverige är en ”larmklocka för hela världen” om att utsläppen måste minska, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det vi ser nu är effekterna av en grads höjning, säger hon till tidningen.
Enligt Lövin för det varmare klimatet med sig större konsekvenser i Skandinavien och på Arktis än kring ekvatorn. Hon menar också att medeltemperaturen i Sverige kommer att stiga med 5–6 grader i slutet av 2000-talet om vi inte ställer om till en fossilfri ekonomi.
– Det går inte att förklara bort det här som bara naturliga extrema väderhändelser, säger Lövin till Expressen.

2 tim
Vattenbombningsplan / Skogsbranden i Hälsingland. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Räddningsledare: Är försiktigt optimistisk

De vattenbombningsplan som har satts in vid bränderna i Hälsingland har nu börjat ge resultat, rapporterar P4 Gävleborg.
– Vi har haft en riktigt bra effekt med planen från Italien som har jobbat hårt hela dagen i Nötberget, säger Hans Nornholm som är operativ chef för bränderna i Hälsingland till P4.
Branden sprider sig fortfarande men Nornholm säger att han är försiktigt optimistisk och att 50 personer är på väg in för att försöka få bränderna under kontroll.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Vita huset, Donald Trump. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

USA tänker bjuda in Putin till möte i Washington DC

USA bjuder in Vladimir Putin att besöka Washington DC i höst, enligt ett Twitterinlägg från Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders. USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton ska ha fått uppdraget att bjuda in Putin och diskussioner om saken pågår, enligt Huckabee Sanders.
Trump har fått kritik både från demokrater och republikaner för hur han agerade på den pressträff han höll med Rysslands president tidigare i veckan.

31 min
Vladimir Putin och Sergej Lavrov. SERGEI KARPUKHIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Efter flera bud: USA säger nej till ryskt bytesförslag

Vita huset avslår ett förslag från Vladimir Putin om att låta USA få tillgång till tolv ryssar som misstänks ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. I utbyte ville Kreml fråga ut amerikanska medborgare, däribland den tidigare Moskvaambassadören Michael McFaul.
Trump kallade efter sitt möte med Putin i Helsingfors erbjudandet för ”oerhört”. Två dagar senare sa Sarah Huckabee Sanders, Vita husets presstalesperson, att Trump fortfarande såg det som ”en intressant idé”. I dag uppger man att Trump inte vill gå med på förslaget.
Ryssland vill ha tillgång till amerikaner som man hävdar varit inblandade i ekonomiska oegentligheter med en USA-född finansman som också är en kritiker av Putin.

1 tim
Vladimir Putin. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump om Putin: Jag ser fram emot vårt nästa möte

USA:s president Donald Trump säger att han ser fram emot nästa möte med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin, rapporterar CNN.
Putin har hävdat att han och den amerikanske presidenten enats om flera saker vid sitt möte men varken Trump eller Vita huset har kunnat bekräfta något av substans.
På hemmaplan har Trump fått kritik, även från konservativa, för hur han hanterat mötet med den ryske presidenten men i Ryssland har efterspelet följts av förvåning, rapporterar Ekot. Där är den officiella bilden att mötet var en framgång. Samtidigt framställs det politiska etablissemanget i USA – och kritiken mot Trump – som en fars.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Polisens tekniker efter måndagens dödsskjutning. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilskjutningen i Rosengård

Trots kameraövervakning: Inga gripna för skjutningar

Inga misstänkta gärningspersoner har gripits efter veckans två skjutningar i Rosengård i Malmö, trots att området är ett av de mest kameraövervakade i landet, rapporterar P4 Malmöhus.
Stadens polismästare Stefan Sintéus menar dock att kamerorna är betydelsefulla i polisens utredningsarbete.
– Vi har stor nytta av de kameror som vi har satt upp på olika platser i Malmö, säger han till P4.

10 min
Polisens tekniker undersöker bilen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilskjutningen i Rosengård

Polisens teori: Skjutningen i Malmö möjligt misstag

Polisen undersöker nu om det var ett vådaskott som träffade en man i 20-årsåldern i en bil i Malmö natten till torsdagen, rapporterar flera medier.
Enligt Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, är det inte helt ovanligt med vådaskott i de här sammanhangen.
– Vi har sett flera gånger tidigare att personer har skadats, säger han till TT.
Sintéus vill inte gå in på några detaljer om varför polisen misstänker att det rör sig om ett vådaskott men menar att misstanken uppstod efter att bilen hade genomgått en teknisk undersökning

Idag 14:35
Polisens kriminaltekniker undersöker bilen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilskjutningen i Rosengård

Man hittad skjuten i voltad bil – sköts under färd

En skottskadad man har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha hittats i en bil i Malmö under natten. Bilen hade voltat in vid en bensinmack och polisen larmades om trafikolyckan.
– Vi misstänker att han blev skjuten i bilen under färd och att det i sin tur har orsakat olyckan, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen, till Aftonbladet.
Mannen i 20-årsåldern hittades i Rosengård, men det är oklart var själva skjutningen inträffat.

Idag 03:36
Läs mer om Bilskjutningen i Rosengård
Internationella medier Roni Lehti / TT / NTB Scanpix
Extremvärmen

Utländska medier: Kamp från polcirkeln till Östersjön

Nyheten om skogsbränderna i Sverige och Norden har spritt sig långt utanför vårt lands gränser. ”Sverige bekämpar skogsbränder från polcirkeln till Östersjön”, lyder BBC:s rubrik. Flera medier uppmärksammar att Sverige fått be om hjälp från EU.
The Guardian skriver att Sverige drabbats av skogsbränder förr men inte i den här omfattningen. Tidningen beskriver det som en trend med större bränder i andra ”nordliga regioner”, som Grönland, Alaska, Sibirien och Kanada.

3 tim
Illustrationsbild. Braastad, Audun / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Hemköp om grill-sms: ”Vi ber verkligen om ursäkt”

Trots att det råder eldningsförbud i stora delar av Sverige sms:ade Hemköp i dag sina kunder och uppmanade dem att grilla hamburgare, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. I sms:et stod det: ”Grilla nu igen? Självklart”.
– Vi ber verkligen om ursäkt för det här. När de producerades på våren var det långt innan något eldningsförbud, men det här skulle aldrig ha skickats ut, säger Hemköps kommunikationschef Maria Nobel.
Sedan tidigare har flera av landets större matkedjor infört säljstopp på engångsgrillar. Även Hemköp har varit en del av det initiativet.

Idag 13:44
Arkivbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Kroppen vänjer sig vid värmen efter två veckor

Håll ut! Efter två veckor anpassar sig friska personers kroppar till värmeböljor. Det säger Elisabet Lindgren, läkare och docent i hållbarhetsvetenskap, som under 20 år forskat på hur vi mår av klimatet.
Efter ungefär 14 dagar har kroppens salt- och vätskebalans ställt om så att vi mister mindre salt när vi svettas. Däremot är det viktigt att dricka mycket.
– Kroppen behöver vatten och salt, ungefär som i sportdrycker när vi tränar, säger Elisabet Lindgren till TT.

Idag 07:49
Läs mer om Extremvärmen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Fed vs inflationen
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fed vs inflationen

Vita huset: Trump lägger sig inte i penningpolitiken

I ett försök att avdramatisera president Donald Trumps ovanliga utspel om centralbanken Federal Reserve har Vita huset valt att skicka ut en officiell kommentar. Trots att amerikanska presidenter av tradition inte kommenterar Feds penningpolitik valde Trump att kritisera planerna på nya räntehöjningar i en intervju med CNBC.
”Självklart respekterar presidenten Feds självständighet. Som han sa så tycker han att Federal Reserves ordförande Jerome Powell är en väldigt bra karl och att [Trump själv] inte tänker blanda sig i Feds penningpolitiska beslut”, uppger Vita huset.
”Presidentens åsikter om räntorna är välkända och hans kommentarer i dag är en upprepning av dessa tidigare ställningstaganden och offentliga kommentarer.”

1 tim
President Donald Trump och Federal Reserves chef Jerome Powell. CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fed vs inflationen

Trump trotsar praxis: Kritiserar Feds höjningar

USA:s president Donald Trump bryter ett långvarigt tabu genom att kommentera landets penningpolitik. Han motsätter sig bland annat den amerikanska centralbanken Federal Reserves planer på ytterligare räntehöjningar i år.
– Varje gång de höjer vill de sedan höja igen. Jag är inte glad över det, säger Trump till CNBC.
– När vi lägger ner så mycket möda på att förbättra ekonomin gillar jag inte att se räntorna stiga.
– Men samtidigt låter jag dem göra det de tycker är bäst.
Av hänsyn till Feds självständighet inom penningpolitiken har tidigare presidenter valt att avstå från att kommentera centralbankens beslut. Trump viftar dock bort betydelsen av det.
– Jag säger bara vad jag hade sagt som privatperson. Vissa kanske tycker att ”så borde du inte säga som president”. Men jag kan inte bry mig mindre om vad de säger, för jag har inte bytt åsikt.

3 tim
Läs mer om Trumps USA