Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kevinfallet

Bröderna avskrivs – Kevins död en gåta

Bröderna Robin och Christian som pekades ut som mördare i Kevin-fallet avskrivs från misstankarna.

Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisningen mot dem är så svag, säger chefsåklagaren Niclas Wargren på en pressträff.

Han anser att det är tveksamt om det överhuvudtaget var ett brott som låg bakom dödsfallet. Vad som orsakade Kevins död är dock fortfarande oklart.

– Det vet vi inte, vi har inte kommit ända fram. Men det kan ha rört sig om en olycka, eller ett annat brott som inte är mord eller dråp, säger han till TT.

Både drunkning och sexuellt våld är osannolika dödsorsaker, anser åklagaren. Wargren lanserar en alternativ teori – att Kevin dött av att en lastpall vält över honom. Man kan dock inte bevisa att det är på det sättet, fortsätter han.

Läs mer

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf/Ebba Busch Thor. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

DN/Ipsos: Stort ras för C – KD är näst störst i Alliansen

Centerpartiet rasar kraftigt i opinionen och tappar var tredje väljare, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Partiet hade 10 procent av väljarstödet i november. I den nya mätningen, som genomfördes 5–16 december, får partiet 7 procent och blir omsprungna av Kristdemokraterna, som får 8 procent.

Socialdemokraterna ökar ordentligt och får 32 procent av stödet, en ökning med fyra procentenheter jämfört med den förra mätningen.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källbring säger till tidningen att mätningen speglar en verklig förändring i opinionen men tillägger att den gjordes under en ”ovanligt turbulent” politisk tid.

2 tim
Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”Vill man ha ett sånt block är M inte en del av det”

En M-ledd regering skulle inte ge efter för Sverigedemokraternas krav, säger Ulf Kristersson i en intervju med Aftonbladet. Han vänder sig även återigen mot att ett nytt konservativt block håller på att växa fram i svensk politik.

– Vill man ha ett sådant är M inte en del av det, säger han i intervjun.

M-ledaren hoppas fortfarande att C och L kommer att rösta för honom som statsminister – och påpekar att SD endast kommer att få genomslag för sin politik i frågor där partiet tycker som Alliansen.

– Jag tycker att vi i dag ger SD ett väldigt stort utrymme när de får diktera villkoren för svensk politik, när vi inte kan skapa en regering, säger Kristersson.

1 tim
Annie Lööf.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lööf pressar M och S inför talmannens nya besked

Centerledaren Annie Lööf sätter återigen press på Socialdemokraterna och Moderaterna i regeringsfrågan. Denna gång genom ett inlägg på Instagram där hon inför talmannens nya besked om processen skriver att det ”vilar ett särskilt stort ansvar på S och M”.

Enligt henne kommer C fortsatt att vara ”aktiva, konstruktiva och ta ansvar”, men eftersom S och M båda vill ha statsministerposten menar hon att de nu måste kliva fram. ”Det är nödvändigt för att Sverige så snart som möjligt ska få en stabil och handlingskraftig regering där ytterkanterna i SD och V inte ges inflytande över en ny regerings politiska inriktning”, skriver Lööf.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Ulf Kristersson under sitt jultal.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: ”Verkligheten är hans värsta motståndare”

Opinion M-ledaren Ulf Kristerssons inställning till Sverigedemokraterna delar ledarskribenterna. Jonna Sima skriver på Aftonbladets ledarsida att ”Moderaterna har famlat ut till höger” och bildat ett konservativt block med KD och SD. Att M-ledaren själv slog fast i sitt jultal att något sådant block inte finns ger Sima inte mycket för: ”Verkligheten är hans värsta motståndare på den punkten”, menar hon.

Sydsvenskan skriver i en ledare att Kristersson antingen ”låtsas att SD inte får något inflytande eller så tror Moderatledaren att han kan domptera sverigedemokrater till att bedriva M-politik”.

Dagens industris ledarskribent Tobias Wikström menar att Kristersson med budskapet att det inte finns ett konservativt block gör allt för att underlätta för C och L att återvända till Alliansen. ”De bör lita på löftet att han vill driva Alliansens politik och därmed rösta med grön knapp. Eller åtminstone den gula”, skriver han.

11 min
Statsvetarprofessorn Mikael Gilljam  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Extra val kan lösa upp politiska knutar

Både talman Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven har varnat för riskerna med ett extra val.

Men Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att extra val varken är ett bättre eller sämre instrument än något annat för att lösa upp knutarna i svensk politik.

I en artikel i Expressen målar han upp flera tänkbara scenarion som ett extra val skulle kunna resultera i. En möjlighet är att Alliansen då blir större än de rödgröna.

– Det blir ingen regering för det, men då kommer Alliansen att försöka gå fram. Kanske kommer Jimmie Åkesson sätta sig på tvären i stället, säger Gilljam till tidningen.

Idag 13:04
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild.  Uncredited / TT / NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”Alla hade samma mål – de ville kriga tills de dör”

En av de personer som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgruppen IS har intervjuats av SVT Nyheter. Mannen, som kallas Josef i SVT:s artikel, berättar att han åkte till Syrien för att ”Koranen nämner att man ska hjälpa muslimer om man ser dem lida.”

– Majoriteten var ungdomar och tonåringar, det var det jag blev mest chockad över, säger han till SVT Nyheter.

I dag säger Josef att han ångrar sig och berättar att han valde att ta sig därifrån eftersom han inte hade samma övertygelse som andra.

– Alla hade samma mål. De ville kriga tills de dör. Jag kände att jag inte alls var på den nivån.

1 tim
Anna König Jerlmyr (M) och Magnus Ranstorp. TT
Svenskarna i IS-kriget

Kritik efter IS-granskning – König Jerlmyr (M): Skandal

Sverige brister i sin hantering av IS-återvändare, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT. Han menar att att den senfärdighet som finns i hanteringen är mycket tydligare i Stockholm än i Göteborg.

– Den är oförsvarbar och jag tror att historien kommer att vara väldigt tuff mot dem som inte tog de riktiga besluten i tid, säger han.

Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) upprörs över resultaten i SVT:s granskning, som visade att många kommuner har dålig koll på IS-återvändare.

– Jag tycker att det är skandal att vi inte har några som helst insatser till återvändande familjer, säger hon.

4 tim
IS-militanter i Syrien sommaren 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Kommuner har dålig koll på landets 150 IS-återvändare

Svenska kommuner känner endast till ett fåtal av landets 150 IS-återvändare, visar SVT:s kartläggning.

SVT har gjort en enkät med socialtjänsten i Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås, som är bland de fem kommuner med flest återvändare. Svaren visar att kommunerna känner till maximalt 16 vuxna och 10 barn.

Av de 300 personer som sedan 2012 har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper har hälften återvänt till Sverige, bekräftar Säpo.

Idag 06:14
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Trumps USA Rysslandsutredningen
TFlynn anländer till rättssalen i dag. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Dom mot Flynn skjuts upp efter domarens sågning

Domen mot Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det oväntade beskedet kom efter att domaren Emmett Sullivan erbjudit Flynns advokater att flytta fram domen – något som advokaterna tackade ja till.

Flynn erkände sig skyldig när han i dag framträdde i rätten. Sullivan var inte nådig när han beskrev Flynns brott under en 15 minuter lång sågning i rätten. Sullivan sa sig vara ”äcklad” över vad Flynn gjorde.

– Jag påstår att det du gjorde undergräver allt som den amerikanska flaggan står för. Jag påstår att du har sålt ut ditt land, sa Sullivan till Flynn, enligt CNBC.

Rätten ska samlas för att diskutera Flynn-målet i mars.

2 tim
Michael Flynn BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Michael Flynn väntas få sitt straff i dag – ljög för FBI

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn väntas i dag få sitt straff för att ha ljugit om sina ryska förbindelser när han förhördes av FBI.

I förhören nekade Flynn till att ha pratat om amerikanska sanktioner mot Ryssland med landets dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Senare framkom det att han hade gjort det. Flynn är den ende av Trumpadministrationens medarbetare som har erkänt sig skyldig till ett brott som har koppling till Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

Idag 11:23
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Orimligt om Frostenson inte lämnar sin stol”

Allt annat än att Katarina Frostenson lämnar sin stol i Svenska Akademien är orimligt, skriver Cecilia Djurberg på Aftonbladet Kultur.

”Under helt andra omständigheter hade man nog kunnat tycka att hennes inomäktenskapliga skvaller fått väldigt stora proportioner”, skriver hon. Men eftersom Arnault inte har hållit tyst och är en av de största orsakerna till Akademiens kris menar Djurberg att konsekvenserna av Frostensons läckande är tillräckligt allvarliga.

Kulturnytt i P1:s Mattias Berg tycker också att advokatbyråns rekommendation om att Frostenson måste lämna Svenska Akademien är rätt.

– Advokatbyrån menar ju också att det här stadgebrottet, som man kallar det, har vållat Akademien stor skada – och att det till och med kan vara skadeståndsgrundande, säger han i en kommentar.

3 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien