Arkivbild. Gerry Broome / TT / NTB Scanpix
Cancerforskningens framsteg

Chansen för att överleva cancer ökar stadigt

Närmare 70 procent av alla som får en cancerdiagnos i dag överlever, enligt statistik från Cancerfonden och Socialstyrelsen. För tio år sedan låg siffran på 59 procent för män och 62 procent för kvinnor.

Orsaken till framstegen är nya behandlingar och nya diagnostiska metoder, säger Jan Zedenius, professor och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

– Dessutom börjar behandlingen nu bli alltmer individuell och skräddarsydd, fortsätter han.

Toppnyheter

Franska styrkor i Meinau-distriktet på torsdagskvällen. VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Misstänkt 29-åring dödad av polis efter skottväxling

29-årige Cherif Chekatt, som jagats av polis efter dådet i Strasbourg på tisdagen, har dödats efter skottväxling med fransk polis på torsdagskvällen. Det bekräftar Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

Poliskällor uppger för Reuters att den misstänkte själv ska ha börjat skjuta mot polisen. Enligt nyhetsbyråns utsända hördes tre till fyra skott i samband med en polisinsats i området La Meinau, samtidigt som minst en polishelikopter cirkulerade i luften ovanför.

Ytterligare en person greps efter en stor polisinsats i södra Strasbourg tidigare på torsdagen, enligt flera medier. Sedan tidigare har fyra av Chekatts familjemedlemmar gripits.

3 tim
Ljus som lämnats för att hedra offren. SEBASTIEN BOZON / AFP
Dådet i Strasbourg

Terrorgruppen IS tar på sig dådet i Strasbourg

Terrorgruppen IS tar på sig tisdagens dåd på en julmarknad i Strasbourg och beskriver gärningsmannen som en av deras ”soldater”. Det framgår i ett Twitter-inlägg från terrorgruppens propagandaorgan Amaq, enligt AFP.

Cherif Chekatt, den 29-årige man som pekats ut som skyldig, fanns sedan tidigare på Frankrikes lista över misstänkta extremister. Mannen sköts till döds av polis på torsdagskvällen, då den omfattande polisjakt som avslutades i skottväxling mellan honom och polisen.

1 tim
Människor tänder ljus i Strasbourg Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dådet i Strasbourg

Gula västarna uppmanas att inte demonstrera

Den franska regeringen uppmanar proteströrelsen Gula västarna att inte ge sig ut på gator och torg under helgen med anledningen av attentatet i Strasbourg, rapporterar AFP.

– I nuläget har vi inte förbjudit demonstrationerna, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux till tv-kanalen CNews.

Griveaux uppmanade även Gula västarna att vara ”förnuftiga” då säkerhetsstyrkorna befinner sig på högsta beredskap. Han hänvisade även till att president Emmanuel Macron så sent som i måndags gått med på flera skattelättnader för att blidka protesterna.

Idag 08:40
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi
Arkivbilder. Khashoggi, Trump, Huthirebeller i Jemen. TT
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Analyser: ”Historiskt” – riktar ljuset mot Trump

”Historiskt.” Så beskriver Newsweeks Tom O’Connor att den amerikanska senaten gick emot Donald Trump och röstade igenom två resolutioner om USA:s relation till Saudiarabien på torsdagen. Den ena handlar om stoppat militärt stöd till Jemenkriget, den andra är ett utpekande av den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Washington Posts Aaron Blake beskriver det som uppseendeväckande att senatorerna ”gemensamt och med en röst riktade strålkastaren mot det Trump-ledda mörkandet av mordet på Khashoggi”. Han hyser inga förhoppningar om att Jemen-resolutionen passerar representanthuset, men säger att den om Khashoggi mycket väl kan göra det och då hamnar rätt i Donald Trumps knä.

42 min
Bernie Sanders efter omröstningen. JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Senaten går emot Trump om Jemen och Khashoggi

Den amerikanska senaten godkände på torsdagen en resolution om att stoppa USA:s militära stöd till Saudiarabien och Jemenkriget. I en separat omröstning fördömde man även mordet på journalisten Jamal Khashoggi, och pekade ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som ansvarig.

Resolutionen om USA:s inblandning i Jemenkriget kommer sannolikt stoppas av Donald Trump men sänder ändå en tydlig signal till presidenten om att en avgörande mängd republikanska senatorer inte stödjer hans förhållningssätt till Saudiarabien, skriver Washington Post.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild från ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. MOHAMED AL-SAYAGHI / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

”Mammor tvingas välja vilka barn de ska ge mat”

Organisationer på plats i Jemen känner hopp om att en vapenvila i Hodeida kan bidra till att få ett slut på den humanitära katastrof som just nu pågår i landet. Det skriver Reuters, som pratat med flera organisationer.

Valentina Ferrante, Jemenchef på organisationen Action Against Hunger, säger att den stora utmaningen för dem är att få fram humanitär hjälp, varav en stor del kommer in i landet via hamnen i Hodeida. Hon vittnar om fasansfulla konsekvenser av den extrema svältsituation som råder i landet.

– Ibland når det en punkt där en mamma tvingas välja vilken familjemedlem de inte ska ge mat, sannolikt den yngsta, säger hon.

3 tim
Arkivbild. Saudisk soldat i Aden, Jemen. Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Jemen

Både Saudiarabien och Iran lovprisar avtal: ”Lovande”

Iran och Saudiarabien, som stöttar varsin av parterna i Jemenkriget, är båda positiva till utvecklingen under fredssamtalen i Sverige. Bahram Ghasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, beskriver avtalet som ”lovande” och hoppas att det kan leda vidare till ett slutligt fredsavtal.

– Vi välkomnar överenskommelsen mellan de båda sidorna, säger han enligt AFP.

Även Saudiarabiens USA-ambassadör prins Khalid bin Salman uttrycker särskild hoppfullhet om beskedet om vapenvila i hamnstaden Hodeida.

”Överenskommelsen som tillkännagavs i dag kommer att bidra till att få tillbaka säkerheten till regionen inklusive säkerheten i Röda havet, en viktig vattenväg för internationell handel”, skriver prinsen på Twitter.

2 tim
Utrikesminister Margot Wallström, FNs generalsekreterare Antonio Guterres och FN-sändebudet Martin Griffith, under avslutningen av fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Guterres: ”Parter överens om viss vapenvila i Jemen”

Regeringssidan och Huthirebellerna har gått med på viss vapenvila i Jemen, säger FN:s generalsekreterare António Guterres under en pressträff efter att fredsamtalen i Sverige avslutas, rapporterar AFP.

Guterres säger att man har kommit överens om flera punkter under samtalen. Bland annat om hamnstaden Hodeidah där FN kommer ha en viktig roll.

– Det har gett viktiga resultat, säger Guterres och tillägger att detta kommer att förbättra levnadsförhållandena för miljoner jemeniter.

Idag 12:20
Läs mer om Kriget i Jemen
Malmö FF.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Europa League 18/19

Experter: ”I nivå med MFF:s tidigare Europabragder”

Segern mot Besiktas var en fenomenal bedrift av Uwe Rösler och hans Malmö FF, skriver Expressens krönikör Mattias Larsson. Vidare skriver Larsson att Malmö FF skrev historia i Istanbul.

”När Bosporen nu ligger stilla, månen glänser klart i vattnet från sin himmel så sjunger Malmö FF:s supportrar från arenans nordvästra hörn om att Malmö vann igen, tog tre enkla poäng. Den sången kommer att eka vidare i Europa efter nyår”, skriver Larsson.

Radiosportens expert Richard Henriksson säger att han är ändlöst imponerad av MFF.

– Att gå vidare från den här tuffa gruppen och att greja det i en sista match borta mot Besiktas i Istanbul, och göra det rättvist, tycker jag helt är i paritet med de Europabragder som Malmö gjort tidigare, säger Henriksson.

3 tim
Omar Elabdellaoui och Tiemoue Bakayoko.  COSTAS BALTAS / BILDBYR N
Europa League 18/19

Fiasko för Milan i EL: Utslagna efter självmål

Milan hade en stor möjlighet att ta sig vidare till sextondelsfinal i Europa League – men efter förlust mot Olympiakos på bortaplan blev det i stället en tredjeplats i grupp F, rapporterar Fotbollskanalen.

Milan, som hade chans på gruppseger, hade råd att förlora med ett mål mot det grekiska laget och efter en timme var det fortfarande mållöst. Pape Abou Cisse satte då det första målet för hemmalaget och drygt tio minuter senare kom nästa kalldusch då Milans Cristian Zapata skickade in bollen i eget mål.

Zapata gjorde sedan ett tröstmål för Milan, men det räckte inte när Olympiakos slog in 3–1 på straff i matchens slutskede.

1 tim
PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Europa League 18/19

MFF klart för sextondelen – skrällvann mot Besiktas

Malmö FF har avancerat till sextondelsfinal i Europa League efter en 1–0-seger i den sista gruppspelsmatchen mot den turkiska storklubben Besiktas.

Förutsättningarna på förhand var enkla. Vid seger skulle Skånelaget gå vidare från gruppen och vid poängtapp skulle laget åka ut. Malmös 1–0-mål kom tidigt i andra halvlek då Markus Rosenberg spelade fram till en fri Marcus Antonsson som snyggt tog med sig bollen och placerade in ledningsmålet.

Besiktas jagade en kvittering, men åkte i stället på ett rött kort då mittfältaren Ricardo Quaresma glidtacklade Malmös Franz Brorsson med dobbarna först.

– Helt overkligt. Efter deras anstormning i början är vi med hela matchen, vi vinner rättvist tillslut, säger Antonsson i kanal 9.

4 tim
Läs mer om Europa League 18/19
Valet 2018 Talmansrundorna
Jan Björklund (L). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Intern press på Björklund – att släppa fram M-ledaren

L-ledaren Jan Björklund pressas internt om att rösta fram M-ledaren Ulf Kristersson till statsminister vid en ny omröstning, skriver Expressen.

Liberalerna i Örebro fattade i kväll beslut om att släppa fram Kristersson om ett tillfälle ges.

– Det vi konstaterat är att L kanske får agera i opposition de närmsta fyra åren och att det då vore det bästa att inte rösta ner Ulf Kristersson, säger Örebros förbundsordförande Ulrica Solver-Gustavsson (L) till tidningen.

På tisdagen meddelade både Jämtland och Skaraborg att ”de inte säger nej en gång till” – trots att det skulle innebära stöd från SD, skriver DI.

4 tim
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Källor: C och L kan inte nobba Kristersson igen

Mycket tyder på att M-ledaren Ulf Kristersson får en ny chans att ställas inför riksdagen om Stefan Löfven (S) röstas ned i morgon.

Enligt uppgifter till Aftonbladet lobbas det rejält inom C för att partiet ska ställa sig bakom Kristersson – trots att man tidigare inte ville stödja honom eftersom en M+KD-regering skulle behöva SD-stöd. Nu menar personer runt C-ledaren Annie Lööf att det går att stoppa SD:s inflytande om man gör det från insidan i ett Allianssamarbete.

Samtidigt ökar det interna trycket på L-ledaren Jan Björklund då flera förbund säger att man inte kan säga nej till Kristersson.

4 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Villor i Ursvik i Sundbyberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Fler borätter än på länge säljs under utropspris

Inte sedan 2013 har det sålts så många bostadsrätter under utgångspris i november månad i Sverige, visar statistik från Hemnet enligt TT.

Under månaden såldes 1 796 bostadsrätter under utgångspris i landet, en ökning med 7 procent jämfört med samma period förra året.

– Det här kan vara ett tecken på att fler anpassar sina förväntningar till marknadsläget, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till TT.

2 tim
Illustration. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Experter: Priserna ligger still – men kan bli nya fall

Bostadspriserna kommer att ligga kvar på samma nivåer framöver, spår Handelsbankens analytiker Helena Bornevall och Johan Löf enligt Nyhetsbyrån Direkt. De menar att en stark arbetsmarknads- och inkomstutveckling balanserar upp ökat utbud och högre räntor.

Att ett stort antal bostäder blir klara nästa år innebär en nedåtrisk för priserna. Detta kan slå mot mindre bostadsutvecklare, men lär inte utgöra någon risk för hela bostadsmarknaden eller för ekonomin skriver de och tillägger:

”Vi kan dock inte utesluta förnyade prisfall eftersom utbudet ökar ytterligare när (redan startade) byggprojekt färdigställs.”

1 tim
Arkivbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Hyresgästföreningen: Större ansvar på staten

Opinion Staten måste ta ett större ansvar för hyressättningen på bostadsmarknaden, skriver företrädare för Hyresgästföreningen på DN Debatt.

Organisationen menar att det är positivt att det byggs lika mycket i dag som under miljonprogramåren, men däremot byggs inga hyresbostäder med rimliga hyror.

Därför lyfter debattörerna flera områden som man anser är viktiga för utvecklingen. Bland annat att staten måste ta ett större ansvar för risk och finansiering vid bostadsbyggande, att vi behöver en konkurrensöversyn av byggsektorn och att Sverige behöver en bred skatteöversyn ör att utjämna skillnader som i dag hämmar hyresmarknaden.

2 tim
Läs mer om Bopriserna