Nina Jansson, nutritionist på Oatly.  http://jorgenandersson.se
Oatly

”Därför behöver vi inte längre dricka mjölk”

Maten och drycken vi väljer att lägga på tallriken och hälla i glaset har stor påverkan på både vår hälsa och vår planet.

Stora delar av den svenska populationen får idag i sig för lite grönsaker, frukt och fibrer och för mycket av bland annat mättade fetter. Ny forskning visar att 6 400 dödsfall på ett år i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom bättre hälsovanor. Mer frukt och grönsaker, men även fibrer skulle ge de största hälsoeffekterna.

– Vi har skapat ett ohållbart livsmedelssystem som tär på planetens begränsade resurser. Vi måste ta ett helhetsgrepp om planeten och människans hälsa. Idag finns det växtbaserade drycker som är berikade med kalcium och D-vitamin, näringsämnen som komjölk traditionellt sett varit en viktig källa för. Dessutom innehåller havredryck fibrer, mer omättat fett och är ur klimatsynpunkt ett bättre alternativ, säger Nina Jansson, nutritionist på Oatly.

För Oatly är trenden tydlig. Allt fler efterfrågar växtbaserade alternativ.

– Förr var havredryck något som mjölkallergiker och laktosintoleranta konsumerade. Idag vet många med sig att växtbaserade livsmedel är bra både för hälsan och planeten, säger Nina Jansson.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Oatly Partner

Toppnyheter

Arkivbild.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Syrienkriget

Sanktionerna får kritik: ”Inte tillräckligt hårt straff”

President Donald Trump lovade ”stora sanktioner” mot Turkiet efter Syrienoffensiven. Men de sanktioner som verkligen infördes var mycket mildare än vad politiker från både republikanskt och demokratiskt håll hade krävt, rapporterar Bloomberg.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anklagar Trump för att ha bidragit till en eskalering av ”kaos och osäkerhet” i Syrien, när han förra veckan meddelade att han inte kommer att stå i vägen för Turkiets president Recep Tayyip Erdogans offensiv. De sanktioner som Vita huset har meddelat kommer ”inte ens i närheten” av att gottgöra för den ”humanitära katastrof” som beslutet innebar, menar hon.

Republikanen Michael McCaul, som sitter i Representanthusets utrikespolitiska utskott, säger via sin talesperson att administrationens ambitioner uppskattas, men att det inte är tillräckligt för att ”straffa Turkiet för sina flagranta överträdelser i Syrien”.

2 tim
Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP
undefined

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper talade i telefon med varandra i går kväll och då underströk Macron vikten av att förhindra IS från att återfå kontroll , skriver TT.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves på grund av Turkiets insats, skriver Reuters.

– Det är väldigt allvarligt (...). Islamiska staten är inte död, sa Le Drian till Le Figaro.

3 tim
Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Läs mer om Syrienkriget
Brexit Storbritanniens framtid
Arkivbild: Boris Johnson.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Johnson lägger fram nytt förslag i Bryssel i dag

Det är möjligt att EU och Storbritannien kan komma överens om ett avtal för det brittiska EU-utträdet den här veckan. Det säger unionens chefsförhandlare Michel Barnier enligt AFP.

– Även om överenskommelsen blir svår – allt svårare, för att vara ärlig – är det fortfarande möjligt den här veckan, säger han på väg in till mötet med EU-ledarna i Bryssel.

Samtidigt skriver irländska RTE:s reporter Tony Connelly på Twitter, med hänvisning till ”två insatta källor” att Storbritannien i dag kommer att lägga fram ett nytt förslag i Bryssel, i syfte att bryta det rådande dödläget i frågan om utträdet.

Enligt Connellys uppgifter togs förslaget fram efter ett möte mellan premiärminister Boris Johnson och irländska DUP:s partiledare Arlene Foster och vice partiledare Nigel Dodds i London i går kväll.

Exakt vad det nya förslaget innehåller framkommer inte.

17 min
Michel Barnier.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Extra toppmöte om brexit kan vara på gång

EU kan överväga ett extrainsatt toppmöte för att kunna nå ett avtal om brexit, rapporterar BBC.

I dag ska de övriga länderna i unionen diskutera läget vid ett EU-ministermöte i Luxemburg där EU:s chefsförhandlare Michel Barnier deltar.

Det nya mötet skulle i så fall hållas i slutet av oktober, efter veckans EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober – och bara dagar före Storbritanniens tänkta utträde ur den europeiska unionen den 31 oktober, om inte landet dessförinnan beviljas ytterligare förlängd förhandlingstid.

3 tim
Läs mer om Brexit
Janne Andersson i mitten till vänster, och Spaniens förbundskapten Robert Moreno till höger.  Bildbyrån.
Fotbolls-EM 2020

Spanien fasar för Jannes kollektiv: ”Största hotet”

Vid tre poäng på Friends Arena i kväll blir Spanien klart för EM. Men det blir allt annat än lätt att vinna över Janne Andersson i kampen mellan förbundskaptenerna, enligt Spaniens Robert Moreno.

– Deras förbundskapten är det främsta hotet. Han har skapat en fantastisk grupp. Jag vill inte lyfta fram några enskilda spelare, det vore respektlöst av mig, säger han till Fotbollskanalen.

Spanien var ytterst nära att bli klara redan i förra omgången mot Norge men en straff i slutminuten för Norge sköt upp spanjorernas firande.

1 tim
Bild från gårdagens match.  CARL RECINE / BILDBYRÅN
undefined

Hård kritik mot Uefa efter skandalen: ”Vi är äcklade”

Uefa får kritik efter gårdagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England, som pausades två gånger efter rasistiska tillmälen.

Expressens krönikör Therese Strömberg skriver att rasismen är ett närmast dagligt problem i den europeiska fotbollen och att Uefa inte gör nog.

”Det räcker inte med en reklam där Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic säger nej till rasism.”

SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog tycker att Uefas regelverk kring den här typen av händelser ska ändras. Han vill att en match ska kunna avbrytas efter en varning från arrangerande nation, i stället för dagens två varningar.

Organisationen ”Kick it out” kräver att Uefa utesluter Bulgarien ur kvalet.

”Vi är äcklade av den vidriga rasism som riktades mot Englands landslag”, skriver de i ett uttalande.

1 min
Englands förbundskapten Gareth Southgate  och spelaren Jordan Henderson diskuterar med domaren STRINGER / BILDBYRÅN
undefined

Engelsk kross i Bulgarien efter skandalscener

Englands EM-kvalmatch borta mot Bulgarien fick avbrytas två gånger under den första halvleken efter att rasistiska tillmälen skanderats från publiken, skriver BBC. Det första avbrottet kom i den 28:e minuten, varpå en speaker fick ropa ut i högtalarna att rasism från läktarplats inte tolereras.

Strax före halvtid fick matchen avbrytas igen. Den bulgariske stjärnan Ivelin Popov lyckades efter en stund lugna hemmalagets supportrar och matchen kunde återupptas.

England vann till slut matchen med hela 6–0 efter bland annat två mål av såväl Raheem Sterling som Ross Barkley.

Igår 20:49
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT/AP
Primärvalen 2020

Sex frågor hägrar över Demokraternas jättedebatt

Sex stora frågetecken behöver rätas ut i Demokraternas primärvalsdebatt som hålls i natt, skriver AP. I den glödheta frågan om riksrättsprocessen mot Trump behöver Joe Biden stå till svars för sin sons utrikesaffärer. Och kommer riksrättsprocessen totalt dominera scenen? Gällande sakpolitiken behöver presidentaspiranterna förtydliga sin position för den amerikanska utrikespolitiken.

Vissa personer står i större fokus. Bernie Sanders, en av kandidaterna i täten, drabbades nyligen av en hjärtinfarkt och debatten blir hans första sen dess. Därmed behöver Sanders bevisa att han är tillräckligt stark för det krävande jobbet. Störst stöd enligt de senaste opinionsmätningarna har dock Elizabeth Warren – hur hon parerar strålkastarljuset är också en viktig fråga.

Sist men inte minst: Är tolv kandidater för många i en debatt? Debatten blir den största i den amerikanska politiska historien och farhågan är att moderatorerna inte lyckas skapa ett bra debattklimat.

2 tim
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:50
Donald Trump. ERIC BARADAT / AFP
undefined

Vita huset fördömer våldsfilmen med Trump

Vita huset fördömer den parodiska film där Donald Trump skjuter och knivhugger journalister och politiska motståndare, skriver AP.

Pressekreteraren Stephanie Grisham säger att Trump ännu inte har sett klippet men att han kommer att göra det.

”Utifrån vad han har hört fördömer han kraftfullt den här filmen”, skriver hon på Twitter.

Filmen visades i samband med ett kampanjmöte i Florida. Den var dock inte en del av officiella programmet utan visades vid sidan av, och Trump var inte på plats vid tillfället.

Igår 13:58
Läs mer om Primärvalen 2020
Sittande presidenten Filipe Nyusi med sin fru Isaura.  Ferhat Momade / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Moçambique

Moçambique går till val – sätter fredsavtal på prov

Vallokalerna i Moçambique har öppnat och valet sätter landets bräckliga fredsavtal på prov, skriver AFP. Det styrande partiet Frelimo har suttit vid makten i 44 år. Efter en lång och blodig konflikt med den före detta rebellgruppen Renamo – som nu är ett politiskt parti – slöts ett fredsavtal mellan parterna i augusti.

Förhoppningen är att freden i landet ska hållas, men en utbrytargrupp från Renamo har tagit sig loss från moderpartiet och har hotat med attacker under valet.

– Det här valet kommer bli ett test för demokratin. För första gången kan den politiska kartan förändras avsevärt , säger Ericino de Salema på valinstitutet för hållbar demokrati i Afrika.

2 tim
Valsedlar anländer till en vallokal i Beira i Moçambique. PATRICK MEINHARDT / PATRICK MEINHARDT
undefined

Rädsla för våld när röster ska läggas i Moçambique

Det finns en oro för att våldsamheter ska uppstå när invånarna i Moçambique i dag går till val, skriver Al Jazeera. Redan under valkampanjen har det blivit våldsamt i landet. Enligt en lokal människorättsorganisation har sju personer mördats och ytterligare 37 personer dödats då de blivit nedstampade under valmöten eller i trafikolyckor.

– Vi förväntar oss mycket våld på valdagen, säger oppositionspolitikern Manuel de Araújo från partiet Renamo till DW Afrika.

Dessutom finns en misstro till att valet kommer att gå rätt till. Araújo uppmanar väljare till att stanna kvar i vallokalen efter att ha röstat, för att försäkra sig om att deras röst inte stjäls.

1 tim
Läs mer om Valet i Moçambique
En demonstrant kastar sten mot polisen.  Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

Polis och demonstranter har under natten drabbat samman i centrala Barcelona och vid den internationella flygplatsen i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Polisen ska ha använt gummikulor och batonger för att skingra protesterna. 75 personer uppges ha skadats i samband med demonstrationerna. Totalt stoppades 108 av de drygt 1 000 flyg som skulle ha lyft från flygplatsen.

Protesterna kommer efter att Spaniens högsta domstol i går dömde nio katalanska separatistledare till fängelse.

4 tim
Bild från oktober 2017. JOSEP LAGO / AFP
undefined

Nio separatistledare döms till fängelse i Spanien

Spaniens högsta domstol dömer nio katalanska separatistledare till mellan nio och 13 års fängelse, rapporterar Reuters. Ytterligare tre stod åtalade men dömdes endast för olydnad och fick inte fängelse.

Personerna åtalades för brott i samband med folkomröstningen om självständighet i den spanska regionen Katalonien år 2017.

Den tidigare vice regionpresidenten i Katalonien Oriol Junqueras dömst till det längsta straffet och får 13 år för uppvigling.

Igår 07:56
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien