Nina Jansson, nutritionist på Oatly.  http://jorgenandersson.se
Oatly

”Därför behöver vi inte längre dricka mjölk”

Maten och drycken vi väljer att lägga på tallriken och hälla i glaset har stor påverkan på både vår hälsa och vår planet.

Stora delar av den svenska populationen får idag i sig för lite grönsaker, frukt och fibrer och för mycket av bland annat mättade fetter. Ny forskning visar att 6 400 dödsfall på ett år i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom bättre hälsovanor. Mer frukt och grönsaker, men även fibrer skulle ge de största hälsoeffekterna.

– Vi har skapat ett ohållbart livsmedelssystem som tär på planetens begränsade resurser. Vi måste ta ett helhetsgrepp om planeten och människans hälsa. Idag finns det växtbaserade drycker som är berikade med kalcium och D-vitamin, näringsämnen som komjölk traditionellt sett varit en viktig källa för. Dessutom innehåller havredryck fibrer, mer omättat fett och är ur klimatsynpunkt ett bättre alternativ, säger Nina Jansson, nutritionist på Oatly.

För Oatly är trenden tydlig. Allt fler efterfrågar växtbaserade alternativ.

– Förr var havredryck något som mjölkallergiker och laktosintoleranta konsumerade. Idag vet många med sig att växtbaserade livsmedel är bra både för hälsan och planeten, säger Nina Jansson.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Oatly Partner

Toppnyheter

Brexit Valet i Storbritannien
Margaret Thatcher/Boris Johnson.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Johnson gör som Thatcher – röstar inte på sig själv

Eftersom Boris Johnson valde att rösta i Methodist Central Hall nära sin lägenhet på Downing Street i stället för i sin egen valkrets Uxbridge i nordvästra London kunde han inte kryssa i sitt eget namn på valsedeln, rapporterar brittiska medier. I stället röstade han på partikamraten Nickie Aiken, som representerar Torypartiet i valkretsen.

Inte sedan Margaret Thatcher har någon premiärminister valt att rösta i någon annan än sin egen valkrets. Det spekuleras om att en av anledningarna till att Boris Johnson inte ville rösta, och fångas på bild, i Uxbridge eftersom det är ett starkt Labourfäste.

32 min
Vallokal i London.  NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Rapporter om långa köer vid brittiska vallokalerna

Strax efter klockan 8, lokal tid, röstade brittiske premiärministern Boris Johnson i sin vallokal Methodist Central Hall vid Westminster i London, rapporterar AP. Med sig hade han hundvalpen Dilyn, som han och flickvännen Carrie Symonds räddat från ett hundhem i Wales.

Oppositionsledaren  Jeremy Corbyn har röstat i norra London. Bilder visar hur köerna ringlar långa utanför vallokaler runt om i landet. Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister, och Liberaldemokraternas Jo Swinson röstade i Glasgow.

1 tim
En av de tusentals hundar under hashtagen #dogsatpollingstations. Twitter
undefined

Hundar vid vallokaler ny trend i Storbritannien

Det har blivit lite av en tradition att brittiska väljare delar bilder av sina hundar utanför vallokalerna på sociala medier, skriver The New York Times.

Några som hakade på detta var premiärminister Boris Johnson, som tog med Jack Russel-terriern Dilyn, och Londons borgmästare Sadiq Khan, som hade sällskap av hunden Luna när det var dags att rösta. På Twitter finns tusentals bilder på hundar utanför vallokalerna under hashtagen #dogsatpollingstations.

1 tim
Läs mer om Brexit
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nervöst Wall Street vänder upp efter Trumps tweet om Kina

Wall Street studsar upp rejält efter att Trump twittrat om att Kina och USA närmar sig ett avtal. Vid 15.45 är de ledande indexen:
• S&P 500: +0,5 %
• Nasdaq: +0,4 %
• Dow Jones: +0,5%
Världens marknader håller också koll på det brittiska nyvalet, som spås bli jämnare än man tidigare väntat sig mellan konservativa Torypartiet och oppositionspartiet Labour. Valet ses som helt avgörande för hur brexit ska genomföras – om det ens ska det.

Fokus är även på ECB:s och Feds oförändrade räntebesked – två besked som var i linje med förväntningarna.

På företagssidans har Apples Kinaförsäljning har rasat md 35,4 procent i november jämfört med samma period i fjol enligt Credit Suisse.

44 sek
En kvinna tar en selfie tillsammans med oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn utanför en vallokal i London.  DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
undefined

Europabörserna klättrar inför brittiska ”brexitvalet”

Ledande Europabörser handlades högre på torsdagen, samtidigt som vallokalerna för nyvalet i Storbritannien öppnade. Knappt 1,5 timme efter börsöppning låg Londonbörsens FTSE 100-index på plus 0,4 procent, precis som UK 100.

Tyska DAX handlades runt plus 0,3 procent, i linje med franska CAC 40. S&P Europe låg samtidigt på plus 0,2 procent och ESTOXX 50 på plus 0,3 procent.

Dagens brittiska nyval beskrivs som ett val om brexit och EU-utträdets framtid, eftersom majoriteten i parlamentet kan förändras.

3 tim
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna stiger – men spänt inför brittiskt val

Asienbörserna stängde för dagen med något blandad utveckling, i vågsvallet av Federal Reserves räntebesked i går och dagens brittiska nyval:
• Nikkei: +0,1%
• Shanghai: −0,3%
• Shenzhen: −0,2%
• Hongkong: +1,3%
• Kospi: +1,5%

I går lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntat räntan oförändrad, och flaggade för att nästa ränteförändring kan bli först 2021.

Samtidigt kryper söndagens handelsdeadline allt närmare, då Donald Trump har aviserat att han kan komma att höja tullarna på en rad kinesiska varor. JP Morgan Private Banks Asienchef Alex Wolf säger till CNBC att den generella förväntningen på marknaden är att tidsfristen kommer att skjutas upp, men att USA och Kina inte kommer att ha hunnit nå en överenskommelse tills dess.

Marknadsstrategen Michel McCarthy säger till AFP att även dagens nyval i Storbritannien kan komma att dämpa investerarnas goda humör.

– Vi kommer troligtvis att se en nedtonad handel och en del investerare kan komma att låsa in sina vinster vartefter dagen fortskrider.

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Brexit Röster om brittiska valet
Brexit.  OLI SCARFF / AFP
Brexit Röster om brittiska valet

Analys: ”Viktigaste valet – men sämsta valrörelsen”

Sällan har den brittiska befolkningen stått inför ett så skarpt val som i dag, skriver Financial Times om vad som kallats det viktigaste valet på en generation.

I ena änden finns Corbyns ekonomiska vänster-program som beskrivs som en smärre revolution. I den andra Johnsons hårdföra beslutsamhet att driva igenom brexit.

Om alternativen som sådana väcker starka känslor, har varörelsen varit desto mer nedslående, skriver FT.

– Det har varit det ytligaste, mest lögnaktiga och frustrerande valet jag kan minnas och en dålig reklam för demokratin, säger den politiska analytikerna Peter Kellner till tidningen.

Bloombergs Therese Raphael listar fem kampanjögonblick som exemplifierar Kellners kritik. Inga smickrande ögonblick, med andra ord.

Men i fallet Johnson vet brittiska väljare åtminstone att en politisk kameleont kan förändras, medan Corbyn definieras av dogmatism, skriver Therese Raphael och avslutar: Det här är ett olyckligt val för britterna.

6 tim
Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Brexit är inte längre en fråga om förnuft”

Trots att i stort sett alla experter som analyserat brexit kommit fram till att det skulle bli negativt för Storbritanniens ekonomi har få britter ändrat åsikt i frågan, rapporterar Aftonbladet.

– Brexit är inte längre en fråga om förnuft, säger statsvetaren Nicholas Westcott till tidningen.

Enligt honom har förespråkarna lyckats göra brexit till en identitetspolitisk fråga där fakta inte spelar lika stor roll.

Idag 08:23
Tzipi Hotovely/Jeremy Corbyn.  TT
undefined

Israeliska ministern: ”Corbyn är en verklig fara”

Många judar är oroliga över att Labourledaren Jeremy Corbyn vinner dagens nyval i Storbritannien, menar Israels biträdande utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Det här oroar oss väldigt mycket. Vi som land kan inte säga att vi stödjer den eller den kandidaten, men Corbyn är en verklig fara för Storbritanniens och Israels relationer, säger hon till Ynet TV, rapporterar Reuters.

Jeremy Corbyn har länge tagit ställning för Palestina och de senaste veckorna har han personligen anklagats för antisemitism.

5 tim
Läs mer om Brexit
Ann-Sofie Hermansson Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Göteborgs tidigare S-topp får tungt regeringsuppdrag

Ann-Sofie Hermansson (S) har utsetts av regeringen för att ta fram en plan för kommunernas brottsförebyggande arbete. Utredningen är en del i det 34-punktsprogram som har tagits fram för att bekämpa brottsligheten.

”Ann-Sofie Hermanssons gedigna erfarenhet av kommunal verksamhet gör henne till ett självklart val att utreda hur det brottsförebyggande arbetet ska utvecklas i hela landet”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Hermansson var fram till i våras gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, ett uppdrag hon tvingades lämna efter en intern strid.

1 tim
Illustrationsbild Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Finns mer narkotika i Stockholm än efterfrågan”

Narkotikamarknaden i Stockholm är mättad, menar Lennart Karlsson som är ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen. Till SVT Nyheter Stockholm säger han att flera olika gäng nu konkurrerar om samma kunder.

– Det finns mer narkotika att tillgå än vad det egentligen finns faktisk efterfrågan.

Situationen kan leda till att priserna på narkotika sänks och att konflikterna mellan olika kriminella grupperingar hårdnar.

3 tim
Illustrationsbild Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholms avloppsvatten avslöjar knarkhandeln

Avloppsvattnet i Stockholm visar att drogkonsumtionen har ökat i staden och nu befinner sig på rekordhög nivå. Det visar SVT:s Veckans brott i en granskning efter att man låtit det statliga forskningsinstitutet RISE analysera vatten från stadens centrala och södra delar under sju dagar.

Mätningen visar på att det under perioden röktes 223 kilo cannabis, till ett gatuvärde av 24,6 miljoner kronor och konsumerats 3,4 kilo kokain till ett värde av tre miljoner kronor.

Konsumtionen förändras också över veckan, där cannabis är vanligast på vardagar medan kokain blir vanligare på helgen.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen