Visning av kartongkistor i Guayaquil i Ecuador. STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Döda begravs i kistor av papp när de vanliga är slut

Det råder brist på träkistor i hamnstaden Guayaquil i sydvästra Ecuador när många dött efter utbrottet av covid-19. I stället kommer döda att begravas i lådor av kartong, rapporterar AFP.

De enda träkistorna som finns att få tag på kostar 400 dollar, eller drygt 4 000 svenska kronor.

– Jag har sålt 40 de kistor jag hade i begravningsbyrån i city, och 40 till från huvudkontoret. Då behövde jag ändå beställa tio till denna helg, och de har tagit slut, säger Santiago Olivares, som äger en begravningsfirma.

Toppnyheter

Blommor kring platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl/Ulf Kristersson. TT
Reaktioner på dödsskjutningen

Kristersson: Måste krossa den grova kriminaliteten

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har reagerat på dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka. På Facebook skriver han att han känner en ”enorm vrede och frustration över denna förfärliga situation, med grovt kriminella som begår rent bestialiska dåd”.

Inlägget avslutas med en förhoppning om att dådet ska väcka en ”mobilisering för att krossa den grova kriminaliteten”.

Utredningen kring dödsskjutningen har fortsatt under måndagen och polisen har gått ut med att de vill ha tips om en vit kombi som är intressant i utredningen.

2 tim
En 12-årig flicka sköts till döds natten till söndag. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: 15 oskyldiga mördade av gängen på 10 år

Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood till SVT.

Han menar att polisen med sina nationella operationer inte lyckats minska det dödliga våldet.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig, säger han.

Natten till söndag sköts en 12-årig flicka ihjäl i närheten av en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm. Flickan var enligt uppgifter till SVT ute och rastade hunden när hon sköts.

5 tim
Minnesplats efter dödsskjutningen i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minnesstund för flickan: ”Berör området i stort”

Under dagen hålls en minnesstund för den 12-åriga flicka som sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm, natten till söndag. På plats finns bland annat Botkyrka kommun för att stötta invånarna, skriver P4 Stockholm.

Kommunen har även sett till att utöka sin uppsökande verksamhet.

– Det här berör såklart området i stort, det blir väldigt ledsamt, säger Pernilla Vera, säkerhetschef i Botkyrka kommun, till SR.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på dödsskjutningen
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka

Uppgifter: 12-åriga flickan var ute och gick med sin hund när hon sköts ihjäl

Den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka natten till söndag var ute och gick med hunden vid brottstillfället, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson, tf biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen utreder händelsen som mord.

6 tim
Polisen på plats i Botkyrka. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vittnesfilmer har säkrats – husrannsakningar hos två män kopplade till nätverk

Polisen har gjort husrannsakningar hos två män som misstänks ha varit måltavlor vid dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Botkyrka, enligt uppgifter till Expressen. Männen, som vid tidpunkten för skjutningen befann sig vid McDonalds, kan enligt uppgifterna kopplas till det kriminella Botkyrkanätverket.

Polisen har säkrat filmer från en övervakningskamera och från vittnen, skriver Aftonbladet.

– Dem och annan teknisk bevisning håller vi på att analysera nu, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, till tidningen.

Polisen vädjar om upplysningar om en vit kombi som setts i samband med skottlossningen och uppmanar alla som vet någonting att kontakta dem.

4 tim
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Är svårt att få en samlad bild av immuniteten

Det saknas en helhetsbild över immunitetsläget i Sverige då det inte finns någon statistik på hur många svenskar som testat sig för covid-19 – och till stor del vad testerna visar, rapporterar GP.

– Vi har svårt att få en samlad bild av immuniteten i befolkningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till tidningen.

En av anledningarna är att Folkhälsomyndigheten inte får någon komplett statistik från privat testning då det är frivilligt för privata aktörer att rapportera data. Enligt Tegnell är statistiken fläckvis och rapporteras inte heller på individnivå, det myndigheten får reda på är hur många som testats och hur många test som varit positiva.

Idag 05:49
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minskning av semesterhemtjänst

De sommargäster som söker hemtjänst har minskat i flera svenska kommuner. I Blekinge har det skett en kraftig minskning, rapporterar P4 Blekinge. Samma sak har rapporterats från flera kommuner i Bohuslän enligt P4 Väst.

Även kommuner som TT har pratat med vittnar om samma sak. Både Simrishamn på Österlen och Värmdö kommun har sett en nedgång. I Simrishamn utesluter de inte att det har med coronapandemin att göra.

Halmstad är den kommun som till viss del går emot trenden. Även om kommunen sett en minskning i formella ärenden, så har de informella förfrågningarna ökat. Något som lett till mycket merjobb hos kommunen.

Idag 07:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Idrottsminister Amanda Lind och Karl-Erik Nilsson/Arkivbild. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Svensk fotboll kräver att regeringen tillåter publik

Svenska fotbollförbundet kräver att regeringen tillåter publik på matcher och därmed omprövar beslutet om begränsningen av offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare.

I ett öppet brev till idrottsminister Amanda Lind (MP) skriver man, med hänvisning till Folkhälsomyndigheten, att begränsningen är en inskränkning av grundlagsfästa rättigheter.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam, och Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.

2 tim
Illustrationsbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Universitetsrektorer varnar för hårt tonläge i debatten

Tonläget i den svenska coronadebatten har varit intensiv och utomlands har den varit hård – nu varnar flera rektorer vid svenska universitet för konsekvenserna vid ett eskalerande tonläge, skriver DN.

Till skillnad från USA där tonaliteten är hård mellan forskare och politiker så är det i Sverige hårt debattklimat forskare sinsemellan.

– Värsta tänkbara scenario är att tonläget blir så pass tufft att man som forskare inte längre vill bidra i debatten, säger Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, till tidningen.

6 tim
Omer Kuscu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dollarn tappar i värde: ”Väntar på goda nyheter”

I takt med att antalet nya coronafall i USA ökar går den amerikanska dollarn i motsatt riktning och tappar i värde. Värdet på dollarn har minskat med hela 10 procent sedan toppen i mars, skriver Bloomberg.

Stor del av avyttringen har skett under handelstiden på Wall Street vilket tyder på att inhemska investerare stänger sina positioner.

– Människor väntar mest på goda nyheter om viruskontroll, säger Stephen Jen, vd på Eurizon Capital.

Tidigt under pandemin steg dollarn snabbt efter att investerare sökt säkerhet i amerikanska tillgångar samtidigt som viruset spred sig i Europa.

Vid lunchtid på måndagen motsvarade 1 dollar cirka 8,80 kronor, vilket går att jämföra med 10,50 kronor i mars.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan på Hurtigruten
Hälsodirektören Bjørn Guldvog, Hälsoministern Bent Høie och avdelningsdirektör för norska folkhälsoinstitutet Line Vold. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan på Hurtigruten

Norge ger kryssningsfartyg ”time out”: Tilliten sviken

Kryssningstrafiken stramas åt i Norge, meddelar norska regeringen på en pressträff klockan 16.00. Skepp med fler än 100 personer ombord kommer inte att få gå i land i norska hamnar, meddelar hälsominister Bent Høie.

Han säger att det kommer att införas en tillfällig ”time-out” för alla kryssningsfartyg med fler än 100 passagerare i 14 dagar och att det sedan kommer att göras en ny bedömning av situationen med kryssningsfartygen. Dessutom kommer alla besättningsmedlemmar vara tvungna att genomgå en period av karantän innan de börjar arbeta.

Høie säger också att tilliten till Hurtigruten är sviken efter att 39 personer smittats på ett av Hurtigrutens fartyg. 34 av dessa är besättningsmedlemmar och fem är passagerare.

35 min
Norsk polis och det virusdrabbade fartyget. TT
undefined

Polisen startar utredning efter utbrottet på fartyget

Den norska polisen startar en utredning mot Hurtigruten efter att 41 personer smittats ombord på ett av fartygen, skriver norska medier.

Polisen ska bland annat utreda om företaget eller någon person ombord borde ha agerat mer kraftfullt för att förhindra vidare smitta när färjan anlände till hamnen i Tromsø.

– Vi ska bilda oss en helhetsbild över händelseförloppet. Antagligen så kommer polisen bland annat att få information genom att förhöra personer med nyckelroller, säger Thomas Rye-Holmboe på Troms polisdistrikt till NTB.

2 tim
MS Roald Amundsen. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hurtigruten stoppar sina kryssningar efter utbrott

Rederiet Hurtigruten stoppar kryssningar efter coronautbrottet. Det rapporterar NRK och hänvisar till ett pressmeddelande. Det rör sig om de tre fartygen MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Spitsbergen.

Samtidigt menar norska Folkhälsoinstitutet, FHI, att rederiet kan ha brutit mot landets smittskyddsregler. Reglerna i landet innebär att en fartygsbesättning måste sitta i karantän i landet innan de kliver ombord.

– Detta är en allvarlig situation för alla inblandade. Vi har gjort fel. Vi tar på oss hela ansvaret, säger rederiets koncernchef Daniel Skjeldam i ett pressmeddelande.

Hittills har 40 personer bekräftats smittade på fartyget MS Roald Amundsen.

Idag 08:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Går mycket bättre för oss än för andra länder

USA:s president Donald Trump vill att landets skolor öppnar, skriver han på Twitter. Han är nöjd med landets hantering av pandemin.

”Med undantag för New York och några andra ställen har vi gjort MYCKET bättre ifrån oss än de flesta andra länderna i världen”, skriver Trump.

Han menar att ökningen av fall förklaras med att testningen ökar. Det stämmer inte, visade en analys från New York Times nyligen. Under samma period som antalet tester ökade med 80 procent ökade antalet fall med hela 215 procent, medan en bredare testning rimligtvis borde resultera i en högre andel negativa provsvar.

Tidningens statistik visar att USA har redovisat flest virusfall i hela världen, både totalt och den senaste veckan. Justerat för befolkningsmängd har dock USA några länder framför sig. Sett till antalet dödsfall per 100 000 invånare ligger USA först på plats tio, två platser efter Sverige.

Trumps uttalanden går på tvärs med uttalanden som gjordes av Deborah Birx, som styr Vita husets coronagrupp, under helgen. Hon varnar för att pandemin har gått in i en ny fas och att viruset är ”utomordentligt utbrett”.

3 tim
Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer.  Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låst läge om stödpaket – Trump ser över eget beslut

Knuten mellan Republikaner och Demokrater om nästa runda av stödåtgärder för amerikanerna är fortsatt stenhård. Nu uppges president Donald Trump och administrationen se över vilka möjligheter som finns att vidta egna åtgärder i frågan, uppger källor för Washington Post.

I helgen löpte den tillfälliga lag ut som innebar att arbetslösa amerikaner fick 600 dollar i veckan i statligt bidrag. Stötestenen i kongressen är dels vilka som ska få ta del av stödet om det förlängs, dels hur stort stödet ska vara, skriver Wall Street Journal.

Enligt Washington Post är det oklart vilka åtgärder Vita huset kan vidta utan kongressens godkännande, men nämner att utökat arbetslöshetsunderstöd och moratorium för vräkningar som två åtgärder som Trump tidigare har lyft fram som extra viktiga och som tidigare godkänts på tillfällig basis.

5 tim
Deborah Birx och Nancy Pelosi. TT
undefined

Pelosi: Har inget förtroende för Vita husets viruschef

Nancy Pelosi, den demokratiska talmannen i USA:s representanthus, har inget förtroende för Vita husets viruskoordinator Deborah Birx. Däremot är hon mycket positiv till smittskyddschefen Anthony Fauci. Det framgick när Pelosi gästade ABC:s tv-program ”This week” på söndagen.

Uttalandena kom efter att Birx i en egen intervju varnat för att viruset i USA är betydligt mer utbrett än tidigare.

– Jag tycker att presidenten har spridit desinformation om viruset och hon är hans utnämnda så nej, jag har inget förtroende där, säger Pelosi.

Idag 05:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Världens virologer strider om virusnamn: ”Kaotiskt”

Samtidigt som en hård strid pågår mot coronaviruset sars-cov-2 så för världens virologer en annan kamp: hur virus ska namnges i framtiden. Det skriver Nature.

– Det nuvarande ”systemet” är helt kaotiskt och en stor källa till frustration, säger den australiska virologen Edward Holmes.

Det saknas ett standardiserat system för att namnge olika virus. Organisationen ICTV har därför föreslagit ett enhetligt system som ska upp till omröstning i oktober.

Det finns redan vissa förhållningsregler, bland annat att namnen ska vara korta, men trots det har namn som ”Tomato yellow leaf curl Indonesia virus” slunkit igenom. Ett av förslagen är att alla namn i framtiden bara får innehålla två ord.

3 tim
Kvinnor med munskydd i Brasilien. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 18 miljoner smittade i världen – 687 000 döda

Antalet bekräftat smittade av coronaviruset har passerat 18 miljoner människor, enligt siffror från Johns Hopkins University. Hittills har över 687 000 människor dött av viruset.

Över hälften av fallen finns i USA, Latinamerika och Karibien. USA, som är värst drabbat, har över 4,6 miljoner bekräftade fall och över 150 000 dödsfall. Brasilien är näst värst drabbat med 2,7 miljoner fall och snart 100 000 döda.

Pandemins framfart över världen fortsätter att öka, skriver AFP. Nya utbrott har dykt upp i länder som tidigare haft smittan under kontroll vilket lett till fler nedstängningar av samhällen.

Idag 03:15
Invånare i Melbourne passade på att handla mat på söndagen, timmar före stadens utegångsförbud började gälla.  Erik Anderson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Melbournes butiker tvingas stänga efter ny virusvåg

Majoriteten av Melbournes butiker kommer att stänga i sex veckor, till följd av en ny våg av smittspridning i den australiska regionen, rapporterar lokala medier. Enbart butiker som bedöms vara extra viktiga – som matbutiker, alkoholförsäljare, slaktare och grönsaksaffärer – får hålla öppet.

Nyhetssajten News.com.au skriver att nedstängningarna förmodligen kommer att leda till att tusentals människor förlorar sina jobb.

Delstaten Victoria, där Melbourne ligger, har registrerat 429 nya fall av virussmitta och 13 dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet. Sammanlagt har regionen nu nära 6 500 fall med pågående virussmitta och 136 dödsfall.

Idag 06:44
Läs mer om Coronaviruset