Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Donald Trumps hot: Rusta upp kärnvapenarsenalen

USA planerar att rusta upp sin kärnvapenarsenal för att sätta press på Ryssland och Kina, rapporterar BBC.

President Donald Trump säger att upprustningen kan tolkas som ”ett hot” mot såväl Ryssland som Kina.

– Vi kommer rusta upp den tills de kommer bättre på tankar, säger han.

På måndagen besökte USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton Moskva för möten med ryska företrädare.

I samband med besöket uttalade Bolton sig även om att nedrustningsavtalet START kan vara i fara. 1 550 kärnvapenstridsspetsar ska få finnas på ömse sidor enligt avtalet.

Toppnyheter

Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

S: M-KD-budget bakom slopat arbetslöshetsmål

”Förändrade förutsättningar” ligger bakom att regeringen nu slopat målsättningen med att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Sveriges Radio Ekot.

S-ministern menar att M-KD-budgeten innebär stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, enligt radion.

–Och (...) så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas, säger Ylva Johansson.

24 min
Elisabeth Svantesson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

Svantesson: Magstarkt – regeringen skyller ifrån sig

Regeringen har misslyckats med sitt mål om att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 och skyller nu bara ifrån sig. Det säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till Ekot.

Uttalandet kommer sedan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, sagt att det det slopade arbetslöshetmålet bland annat beror på M-KD-budgeten.

– Det är väldigt magstarkt. Jag tycker det är klädsamt när ministrar tar ansvar för sin politik och den förra regeringen med Ylva Johansson i spetsen har ju misslyckats med sitt arbetslöshetsmål, säger Svantesson till radion.

9 min
MP-språkröret Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Trots turbulens – små förändringar i opinionen

Trots en turbulent regeringsbildning har mycket lite hänt i opinionen. Det visar en ny opinionsmätning gjord av DN/Ipsos.

Störst är förändringen för S som backar cirka två procentenheter jämfört med mätningen i december. Partiet landar nu på 30 procent vilket ändå är över valresultatet på 28,3 procent.

Det är enligt Ipsos för tidigt för att säga om väljarna i det långa loppet kommer straffa S för uppgörelsen med MP, C och L.

För C och L noteras små uppgångar i opinionen jämfört med i december. Partierna landar på 8 respektive 5 procent. MP ligger i praktiken stilla på 4 procent.

– Det visar att det fanns ett stöd i opinionen för den här typen av mittenöverenskommelse, säger Nicklas Källebring till DN.

Igår 19:55
Läs mer om Löfvens regering
Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas. Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

 1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
 2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
 3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
 4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
 5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan
Trumps USA Nordkoreakrisen
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Nordkoreanska sändebudet Choe Son-Hui och den tidigare diplomaten Jan Eliasson som båda deltog vid mötet. TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Efter Stockholmssamtal: Tror på Nordkoreaframsteg

Samtalen som USA och Nordkorea höll utanför Stockholm i helgen har lett lite framåt, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– De lyckades diskutera en del av de komplicerade frågor om vad som behöver lösas som de två ledarna la fram i juni i Singapore, säger Pompeo vid ett satellitsänt framträdande i Davos, rapporterar Reuters.

Han förväntar sig ytterligare framsteg i slutet av februari, när ett andra toppmöte mellan Nordkorea och USA väntas hållas. Samtidigt uttrycker Pompeo att det är ”väldans mycket jobb kvar” för att nå en kärnvapennedrustning av Nordkorea.

1 tim
Kim Jong-Un och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

”USA:s politik är mycket snack och lite verkstad”

USA är ambivalent när det kommer till inblandningen i världen utanför, skriver Simon Tisdall i en analys i The Guardian med anledning av samtalen som har hållits med Nordkorea i helgen.

Å ena sidan, menar han, finns en anda av ”America first”, ett uttryck för en längtan att inte bry som om de övriga ländernas ”trassel”. Å andra sidan en vilja att propagera för landets intressen genom ett globalt ledarskap.

Tisdall skriver att det inte skett någon utveckling gällande kärnvapennedrustningen trots Donald Trumps ord om att de gjort historiska framsteg vid förra mötet med Kim Jong-Un.

”Men som vanligt med honom och med amerikansk utrikespolitik, var det mycket snack och lite verkstad.”

Uri Friedman skriver i en analys i The Atlantic att Kim Jong-Un knappast är en förutsägbar ledare han heller – ”hans styre har blåst av möten med amerikanska tjänstemän och hotar ständigt med att gå ’en ny väg’ om USA inte lyfter sanktionerna mot hans land.”

20 jan
TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Mötet över – Wallström: ”Det har gått väldigt bra”

Det möte som skett i Sverige mellan Nordkorea, Sydkorea och USA har avslutats. Det bekräftar UD för Ekot.

– Jag skulle säga att det gått väldigt bra. En god stämning, konstruktiv atmosfär och väldigt viktiga bidrag från de tre länder, förutom Sverige, som var där, säger utrikesminister Margot Wallström.

Syftet med samtalen har varit att förbereda det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-un och Margot Wallström säger att hon tror att det kommer att kunna hållas inom kort.

21 jan
Läs mer om Trumps USA
Barnvagnen till flickan som försvann hittades av en förbipasserande på parkeringen utanför Coop i Bäckebol – sex kilometer bort från förskolan. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta människorovet i Säve

Jessica hittade den lilla flickan: ”Hon var glad”

När Jessica Samuelssons kollega slutade för dagen gick han till sin bil på parkeringen utanför Coop Forum i Bäckebol och upptäckte till sin förvåning en barnvagn med en bebis i. Han ringde till Jessica som kom ut till honom.

Jessica tog med flickan in och plockade upp henne ur vagnen.

– Hon var varm och glad och verkade helt oskadd, säger hon till Dagens Nyheter.

Efter det kontaktade hon butikens väktare som sa att en bebis var försvunnen och i nästa led ringde de polisen.

31 min
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta människorovet i Säve

Misstänkta kvinnan känd av polisen sedan tidigare

Kvinnan i 40-årsåldern som är gripen misstänkt för människorov på en sex månader gammal bebis kommer att förhöras under kvällen, uppger polisen.

Enligt Aftonbladet är kvinnan sedan tidigare dömd för flera snatterier och ska ha varit i slagsmål med två poliser.

Bebisen försvann i sin vagn utanför en förskola på Hisingen i Göteborg på eftermiddagen. Efter ett stort sökpådrag som varade i mer än två timmar återfanns barnet välbehållen på parkeringen till Coop i Bäckebol.

Kort därefter kunde kvinnan gripas i närheten av platsen.

Igår 22:32
Bebisen försvann utanför en förskola i Säve när mamman skulle hämta sitt andra barn. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta människorovet i Säve

Försvunna bebisen hittad välbehållen på parkering

Den sex månader gamla bebisen som försvann i en barnvagn utanför en förskola i Säve under eftermiddagen har hittats välbehållen, meddelar polisen.

Barnvagnen med bebisen i hittades av en förbipasserande på parkeringen utanför Coop i Bäckebol – sex kilometer bort från förskolan. Händelsen utreds som människorov och polisen ska gå igenom övervakningskameror för att se vem som parkerade vagnen på platsen.

Försvinnandet skedde vid 14-tiden när mamman parkerat barnvagnen där bebisen låg utanför en förskola för att gå in och hämta sitt andra barn.

Igår 15:26
Läs mer om Misstänkta människorovet i Säve
Trumps USA Rysslandsutredningen
TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Mueller undersöker banden mellan Trump och NRA

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har visat intresse för Trump-kampanjens kopplingar till den amerikanska vapenlobbygruppen NRA, rapporterar CNN.

En före detta kampanjmedarbetare säger till kanalen att han frågats ut om samröret med NRA och hur det kom sig att Trump talade vid lobbygruppens årsmöte 2015.

NRA:s stora ekonomiska stöd till Trump och organisationens samröre med ryska medborgare har tidigare granskats.

Igår 23:34
Rudy Giuliani. Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Giulianis förvirring – vet inte vad han talar om

Stora delar av Donald Trumps advokat Rudy Giulianis helg gick åt till att städa upp den röra han själv skapat, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Det mest anmärkningsvärda med alltihop menar han är att det inte är första gången Giuliani rört till det – just i frågan om planerna på att bygga ett Trump Tower i Moskva. ”Det finns en hel del förvirring här. Frågan är om det är Giuliani själv som är förvirrad eller om han helt enkelt försöker sprida förvirring hos andra. Båda är helt sannolikt”, skriver Blake.

CNN:s Chris Cillizza säger att de som inte hänger med i svängarna är i gott sällskap – eftersom inte ens Giuliani själv verkar göra det. ”Han har uppgett så många olika versioner av vad Trump har vetat om Moskva-projektet vid olika tidpunkter att han inte verkar kunna komma ihåg vilken version han just nu berättar”, skriver Cillizza.

Igår 18:29
Rudy Giuliani. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Giuliani backar nu från uttalande om Moskvabygge

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani backar från sitt uttalande om att Trump skulle ha haft samtal under slutet av presidentvalskampanjen om att bygga ett Trump Tower i Moskva, skriver CNN. Nu säger Giuliani att presidenten inte har någon minnesbild av om diskussionerna fortsatte fram till valet.

”Mina senaste uttalanden om samtal mellan Michael Cohen och dåvarande presidentkandidaten Donald Trump under kampanjen 2016 om ett potentiellt Trump-projekt i Moskva var hypotetiska och inte baserade på konversationer jag haft med presidenten”, säger Giuliani i sitt nya uttalande.

21 jan
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund