Boris Johnson träffar drottning Elizabeth den 29 augusti. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Drottningen i fokus efter dom: ”Det är generande”

Ljög premiärminister Boris Johnson för drottningen när han bad henne hålla parlamentet stängt extra länge? Den frågan har väckts i Storbritannien efter onsdagens dom i Skottlands högsta appellationsdomstol, skriver Financial Times.

Premiärministern har rätt att be drottningen hålla parlamentet stängt extra länge men att ljuga om varför är olagligt. Domstolen menar att Johnson angav svepskäl och att det verkliga syftet var att kväva debatten om brexit.

– Det här är otroligt generande för drottningen och Buckingham Palace, säger Catherine Haddon vid tankesmedjan Institute for government, till tidningen.

Johnsons anhängare menar att den skotska domstolen är politiserad. Nästa vecka väntas Storbritanniens högsta domstol avgöra saken.

Toppnyheter

SSU:s Philip Botström.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

SSU: Vi kräver skattesvar – januariavtalet kan brytas

Det växer misstankar inom Socialdemokraterna om att man kanske inte hinner få till den skattereform som avtalades med Centern och Liberalerna i januariavtalet, skriver Expressen. En av dem som tvivlar på att reformen blir av är SSU:s ordförande Philip Botström, som menar att C och L sätter sig på tvären.

Han säger att reformen var en förutsättning för att avtalet skulle accepteras av SSU, och ser det som närmast brutet om reformen inte ros i hamn. Och för att reformen ska kunna utredas och lagstiftas under denna mandatperiod måste finansminister Magdalena Andersson (S) ha saken färdigförhandlad senast i höst, säger han.

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat.

18 min
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Är den svåraste uppgiften jag haft på bordet

Finansminister Magdalena Andersson (S) vågar inte lova att den skattereform som avtalades i januariavtalet hinner ros i hamn innan valet 2022. Det säger hon till Expressen, trots att SSU sagt att januariavtalet i princip är brutet om så inte sker.

Andersson säger att det troligtvist är ”den svåraste uppgiften” hon haft på sitt bord som minister, och att reformen bygger på motstridigheter mellan partierna. Liberalerna har sagt nej till att beskatta tillgångar och höga inkomster, men Andersson tror inte att sänkt skatt på jobb och företagande minskar några klyftor. Hon kallar det för ”tönterier”.

– För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

2 min
Läs mer om Januariavtalet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund