Ekonomi

Trumps USA Frihandelns framtid
Trumps USA Frihandelns framtid

Malmström: ”Varken desperat eller självsäker”

Varken desperat eller självsäkert. Så beskriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström arbetet för att försöka få EU undantaget från USA:s strafftullar på stål och aluminium.
Om allt går fel så finns det en risk för fullskaligt handelskrig, varnar Malmström under ett besök i Helsingfors.
– Det syns i relationen mellan USA och Kina, de har föreslagit strafftullar på hundratals varor, säger hon enligt Hufvudstadsbladet.
EU:s temporära rätt till undantag från USA:s strafftullar på stål och aluminium löper ut 1 maj.

1 tim
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

USA kräver eftergifter inför ny tullförhandling med EU

USA kommer att fortsätta undanta allierade ekonomier, inklusive EU, från sina tullar på stål och aluminium. Men bara om länderna gör vissa eftergifter när det gäller handel. Det säger president Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow till CNBC.
Enligt Kudlow kan eftergifterna hos EU exempelvis handla om ”lika behandling av bilar”.
Det avtal som undantar EU från tullarna måste förnyas den 1 maj.

1 tim
Ståltullar, Angela Merkel TT
Frihandelns framtid

Stålbad för EU: Tyskland räknar med USA-tullar

Den tyska regeringen räknar med att de amerikanska tullarna på import av stål och aluminium kommer att drabba EU från och med 1 maj, enligt vad tyska regeringskällor uppger för Die Welt och Handelsblatt.
Detta då man inte förväntar sig förlängda undantag från USA, i enlighet med det avtal som EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Wilbur Ross förhandlat fram.
Samtidigt förbereder sig förbundskansler Angela Merkel för avresa mot Washington för toppmöte med USA:s president Donald Trump där handelsfrågan står i huvudfokus.

Idag 09:03
Läs mer om Frihandelns framtid
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolagsnyheter

Carlström: Inga hinder för att ta styrelseplats

Experter uttrycker chock efter beskedet att insideråtalade storägaren Johan Carlström föreslås ta över ordförandeklubban i Fingerprint Cards. Börsen har också meddelat att man ska granska fallet. Men Carlström själv säger att det inte finns några legala hinder för honom att ta plats i styrelsen.
– Jag anser mig felaktigt åtalad och jag är inte dömd för någonting, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
Enligt Carlström har han stöd av både större och mindre ägare.
Rättegången mot Johan Carlström, där han åtalas för grovt insiderbrott, har skjutits upp flertalet gånger och bedöms nu hållas i november i år, skriver Direkt.

3 tim
Johan Carlström Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolagsnyheter

Experterna om beskedet: ”Helt unikt” – ”Chockad”

Nordnets sparekonom Joakim Bornold är chockad över beskedet att den brottsmisstänkte storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström föreslås bli ordförande i Fingerprint.
– Det är en absurd tanke att man ska ha en ordförande som faktiskt står inför rättegång för insiderbrott i bolaget i fråga, säger han till Dagens Industri.
Enligt sparekonomen visar det på en enorm brist på respekt för övriga aktieägare från Carlströms håll.
Dagens Industris analytiker Richard Bråse menar att det ”Är helt, helt, helt unikt att en person som är åtalad för flera fall av grovt insiderbrott kommer in och blir styrelseordförande”. Inte minst för ett OMXS30-bolag.
Både Bornold och Bråse räknade med att aktien skulle tappa på beskedet. Aktien är ner 0,6 procent efter 45 minuters handel.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolagsnyheter

Johan Carlström föreslås ta klubban i Fingerprint

Fingerprint Cards tidigare vd och storägare Johan Carlström föreslås bli ordförande i bolaget. Jan Wäreby, Åsa Hedin, Carl-Johan von Plomgren och Ann-Sofie Nordh har avböjt omval, enligt kallelsen till årsstämman.
Johan Carlström lämnade vd-posten i Fingerprint under 2016 med motivet att han ville fokusera på rollen som entreprenör och huvudägare i Fingerprint Cards. Han står samtidigt åtalad för grova insiderbrott under 2012-2014. Rättegången har skjutits upp flera gånger och senaste budet är att den ska inledas i november 2018, enligt Realtid.
Utöver Johan Carlström föreslås även Ted Elvhage och Juan Vallejo som nya namn till styrelsen.

Idag 06:40
Läs mer om Fingerprint | Bolagsnyheter
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Efter rapporten: Facebooks aktie rusar på Wall Street

Facebooks aktie rusade i inledningen på New York-börsen. Cirka fem minuter efter öppning på torsdagen var aktien upp över 9 procent. Efter en och en halv timmes handel står aktien på plus 8,4 procent.
Lättnadsrallyt kommer efter gårdagens delårsrapport. Facebook presenterade både ökat resultat, ökade intäkter och ökat antal användare – trots att bolaget kritiserats stenhårt efter avslöjanden om brister i integritetspolicyn. Sedan avslöjandet har Facebooks börsvärde rasat med tiotals miljarder dollar, skriver CNBC.
De senaste 90 dagarna har Facebook-aktien backat cirka 15 procent.

4 tim
Mary Altaffer / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Glada siffror på Wall Street efter svajig gårdag

Det råder glatt humör på Wall Street på torsdagen efter gårdagens svajiga handel. Cirka 90 minuter efter börsöppning står S&P 500 på plus 0,9 procent, Dow Jones industriindex är upp 1 procent och Nasdaqs kompositindex stiger 1,5 procent. Indexen får draghjälp av starka delårsrapporter, inte minst gårdagens från Facebook som fick aktien att rusa 9 procent i inledningen, skriver CNBC.
Under eftermiddagen har den amerikanska fordonsjätten GM hunnit släppa delårsrapport för första kvartalet. Rapporten kom in bättre än vad analytikerna väntat sig vilket fick aktien att stiga i förhandeln. Efter öppning vänder GM dock ner, minus 2,3 procent i skrivande stund.
Senare, efter börsens stängning, släpper e-handelsjätten Amazon och it-giganterna Intel och Microsoft, sina rapporter.

4 tim
Asienbörser Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Blandade rörelser på Asiens börser

De asiatiska börserna rör sig i blandade riktningar på torsdagen.
I Sydkorea rapporterande elektronikjätten Samsung och sköt upp 3,5 procent på rekordhöga kvartalsvinster, vilket bidrog till att trycka upp KOSPI-index 1,1 procent. På andra sidan havet steg japanska Nikkei 0,5 procent.
I Kina föll samtliga index, med Shenzhens kompositindex ner 2,4 procent i botten. Shanghai tappade 1,5 procent. Hongkongbörsen var samtidigt ner 1,1 procent.

Idag 04:15
Läs mer om Dagens börs
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs. inflationen

Riksbanken skjuter upp första räntehöjningen

Riksbanken ändrar prognosen och signalerar nu en räntehöjning först mot slutet av året. Ekonomin bedöms alltså vara i behov av fortsatt stöd från penningpolitiken då den underliggande inflationen varit oväntat låg den senaste tiden, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.
”För att KPIF-inflationen ska ligga nära målet även framöver är det viktigt att konjunkturen är stark och sätter avtryck i prisutvecklingen. Det är också viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen stabiliseras nära målet”, skriver man.
I februari presenterade Riksbanken en räntebana som antydde en första räntehöjning från rekordlåga −0,5 procent så tidigt som i juli, men mest sannolikt i september.

Idag 07:31
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs. inflationen

Experter: Ändrat språkbruk från Riksbanken

Riksbanken skjuter upp prognosen för när den första räntehöjningen kommer att göras. Därigenom uppvisar centralbanken en ”duvaktighet”, eller försiktighet, som marknaden förväntat sig. Det skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och chefsstrateg Johan Javeus på Twitter.
Handelsbanken noterar att Riksbanken ändrat sitt språkbruk gällande relationen mellan inflationen och kronan, skriver Direkt.
I stället för att kommunicera att ”det är viktigt att kronan inte stärks för snabbt” säger de nu att det är viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen stabiliseras nära målet.
Nordeas Johan Löf skriver i en snabbkommentar att man väntar sig att en svag krona och höga energipriser kommer att hjälpa upp inflationen, och att en första räntehöjning kommer i december.

Idag 08:26
Läs mer om Riksbanken vs. inflationen
AXEL SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Högre vinst för Vattenfall – mer vattenkraft

Både nettoomsättning och underliggande rörelseresultat ökade för statliga Vattenfall i det första kvartalet. Nettoomsättningen steg med 11 procent, till 44 328 miljoner kronor.
Bland viktiga händelser under kvartalet lyfter bolaget fram en ökad vattenkraftproduktion som gav högre total elproduktion samt stark utveckling inom försäljningsverksamheten.
Bolaget skriver också att man haft minskad produktion och lägre marginaler för kol- och gaseldad kraftproduktion.

Idag 06:39
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

E-handels- och byggboom gynnsamma faktorer för SCA

Utvecklingen för SCA har varit positiv för alla produktområden under det första kvartalet. Det framgår av torsdagens kvartalsrapport. God efterfrågan och fortsatta prisökningar ger ett mycket bättre resultat jämfört med samma period föregående år, och man slår även förväntningarna med cirka 6 procent.
I vd-kommentaren skriver Ulf Larsson att det råder gynnsamma förhållanden i byggindustrin och hög global efterfrågan på massamarknaden, vilket fortsatt ger skogsjätten goda förutsättningar för tillväxt. Samtidigt drivs en växande efterfrågan på kartong av den växande e-handeln.

Idag 06:39
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Stark tillväxt för Assa: ”Året startade bra”

Assa Abloy prickar förväntningarna för det första kvartalet. Omsättning och rörelseresultat var i linje med analytikernas estimat men resultatet före skatt något under.
Samtidigt var den organiska försäljningstillväxten bättre än väntat.
”Året startade bra med en god organisk tillväxt på 4% i det första kvartalet trots en negativ kalendereffekt med två arbetsdagar på grund av en tidig påskhelg”, skriver vd Nico Delvaux i sin kommentar till rapporten.

Idag 06:13
Läs mer om Rapportfloden
Thibault Camus / TT / NTB Scanpix
Facebooks kvartalsrapport

Bättre än väntat för Facebook – aktien steg i efterhandeln

Facebook slår analytikernas förväntningar i det första kvartalet. Resultatet per aktie landar på 1,69 dollar per aktie, mot väntade 1,35 dollar per aktie. Även intäkterna ökar jämfört med förväntan. Det framgår av delårsrapporten som släpptes efter Wall Streets stängning på onsdagen.
Enligt AFP ökar den sociala medier-jätten sin vinst från annonsinstäkterna med 63 procent till 5 miljarder dollar.
Aktien steg drygt 7 procent i efterhandeln på rapporten.

Igår 20:20
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Facebooks kvartalsrapport

Zuckerberg: ”En stark start – trots utmaningar”

Facebook har inlett 2018 starkt, trots att bolaget står inför viktiga utmaningar. Så kommenterar bolagets vd och grundare Mark Zuckerberg Facebooks delårsrapport som släpptes på onsdagskvällen. Rapporten kom in bättre än väntat, både när det gäller resultat per aktie och intäkter. Antalet användare fortsätter också att öka.
Zuckerberg skriver att Facebook, i och med Cambridge Analytica-skandalen, tagit ett bredare grepp kring ansvarsfrågor och att man investerar för att säkra att tjänsten används för att göra gott.
”Men vi måste också bygga nya verktyg för att hjälpa människor att ansluta, stärka våra samhällen och föra världen närmare varandra”, skriver han i rapporten.

Igår 20:53
Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Facebooks kvartalsrapport

Trots skandalen: Antalet användare fortsätter att öka

I Facebooks delårsrapport som släpptes på onsdagskvällen framgår det att antalet användare av det sociala nätverket fortsätter att öka. Det trots den senaste tidens avslöjanden om analysföretag som kommit över och sålt vidare uppgifter om miljontals Facebook-användare.
Antalet dagliga användare uppgick till 1,45 miljarder i det första kvartalet, jämfört med 1,40 miljarder i kvartalet innan, och i linje med analytikernas förväntningar. De månatliga användarna uppgick till 2,2 miljarder, mot 2,1 miljarder i det fjärde kvartalet i fjol.

Igår 20:36
Läs mer om Facebooks kvartalsrapport