Ekonomi

Coronaviruset Ekonomiska effekter
Illustrationsbild. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Matleveranser har rusat: ”Svängde över en natt”

Allt fler restauranger har anslutit sig till plattformar som Foodora, Wolt och Uber Eats under pandemin och tjänsterna uppges också ha fått många nya kunder, skriver TT.

– Det var nästan över en natt som det svängde om och efterfrågan exploderade, säger Foodoras Sverigechef Hans Skruvfors till nyhetsbyrån.

Konkurrenten Wolt har också mötts av en ökad efterfrågan. En anledning kan vara att folk jobbar hemifrån och beställer hem lunch, säger marknadschefen Mårten Al Fakir Larsson.

Igår 15:46
Studenter i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömare: Kina enda stora ekonomin med tillväxt i år

Kina kommer vara den enda stora ekonomin som uppvisar tillväxt i år, enligt ekonomiska bedömare.

Orsaken är delvis att landet drabbades av coronaviruset tidigare än andra. Enligt en analytikerenkät från AFP återhämtade sig Kina i det andra kvartalet – detta efter landets första konjunkturnedgång på decennier.

Bedömningen är att Kinas tillväxt kommer landa på 1,7 procent det innevarande året. Även om siffran är låg är den betydligt högre än för många av de länder som fortfarande kämpar mot virusutbrottet, skriver nyhetsbyrån.

Kina är efter USA världens största ekonomi.

Igår 06:10
Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
undefined

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

Igår 11:03
Läs mer om Coronaviruset