Ekonomi

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och Legas dito Matteo Salvini. Arkivbilder. TT
Parlamentsvalet i Italien

Analyser: Italiens agenda ett recept på kaos i EU

Italiens omtvistade radikala agenda är ett recept för att skapa kaos, skriver Reuters Lisa Jucca i en analys. Hon hänvisar till det dokument som läckte i veckan från populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega där regeringspartierna kommit överens om flera oortodoxa politiska ståndpunkter. Exempelvis att partierna vill kunna folkomrösta om att lämna eurosamarbetet, sjösätta kostsamma välfärdsreformer – möjligen för EU-pengar – och att ECB ska efterskänka skulder på 250 miljarder euro. De italienska räntorna steg i taket efter att dokumentet läcktes, konstaterar Jucca.
Den populistiska regeringen i Italien innebär en utmaning för hela eurosamarbetet, säger Nicola Nobile vid Oxford Economics till Financial Times. Tidningens Valentina Romel listar flera skäl till att landet spelar stor roll för unionen. Exempelvis står landet för 11 procent av EU:s totala BNP, fjärde mest i unionen. Det är också ett centrum för kontinentens industriproduktion – bara Tyskland är större. Samtidigt är landet det mest euroskeptiska och har den lägsta BNP-tillväxten, konstaterar Romel.
Efter att Femstjärnerörelsen och Lega i torsdags kom överens om att bilda regering är Italien på kollisionskurs med EU, skriver Wall Street Journals Giovanni Legorano.

Igår 17:21
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio med partikollegan Giulia Grillo. Arkivbild. TT
Parlamentsvalet i Italien

”Italiens skuldkoalition ett varningsskott för Europa”

Att den nya italienska regeringen tänker ta på sig spenderbyxorna när Grekland precis kommit på fötter oroar ledande tyska politiker. Det skriver DN med hänvisning till Handelsblatt.
– Den nya skuldkoalitionen i Italien är ett varningsskott för Europa, sa CSU-ledaren Alexander Dobrindt på lördagen och fortsatte:
– Tyskland kan inte betala notan för Italiens nya skuldprogram.
Att den populistiska regeringen vill sänka skatterna och samtidigt driva igenom kostsamma reformer fick även FDP:s ledare Christian Lindner att ryta ifrån, rapporterar tv-kanalen ZDF.

Igår 18:31
Läs mer om Parlamentsvalet i Italien
Trump och Xi. Arkivbild. TT
Frihandelns framtid

USA och Kina överens – risk för handelskrig minskar

USA och Kina är överens om att ”avsevärt” minska det amerikanska handelsunderskottet mellan länderna genom att Kina förbinder sig att köpa betydligt fler amerikanska varor. Det uppger parterna i ett pressmeddelande på lördagen, skriver AFP.
Uppgörelsen som kommer efter en lång tids spänningar mellan nationerna nåddes under samtal i Washington mellan USA:s finansminister Steven Mnuchin och Kinas vice premiärminister Liu He, skriver nyhetsbyrån.

Igår 18:31
Kvinna går förbi bank i Hongkong. Arkivbild. TT
Frihandelns framtid

Kina kräver motprestation för att öppna finanssektorn

Kina vill fortsätta öppna sin finansmarknad för utländska aktörer, men öppenheten måste ske i båda riktningar. Det säger Chen Wenhui, vice ordförande för landets finansinspektion CBIRC, enligt Reuters. Enligt Chen har flera länder infört begränsningar för kinesiska finansbolag därför att deras inhemska banker inte kan agera fritt i Kina.
– För länder och regioner som är rädda för att öppna sig och implementerar protektionism kommer deras långsiktiga konkurrenskraft definitivt att drabbas, säger Chen utan att specificera vilka länder han talar om.

Igår 15:35
Merkel poserar med student i Berlin. Arkivbild. TT
Frihandelns framtid

Merkel söker frihandels-partner under Kinabesök

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att försöka knyta till sig Kina som en partner i frihandeln när hon besöker Peking i nästa vecka, skriver Bloomberg. I senaste avsnittet av hennes podcast som publicerades på lördagen understryker hon att de båda länderna vill ”stärka multilateralism”.
– Kina och Tyskland ställer upp på Världshandelsorganisationens regler, men vi kommer också att tala om ömsesidig tillgång i handel och om immateriella rättigheter, säger Merkel.

Igår 15:35
Läs mer om Frihandelns framtid