Ekonomi

Illustrationsbild.  Brun, Thomas / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Svenska butikshandlare blir allt mer optimistiska

Butikshandlarnas framtidstro förbättrades under oktober och störst är optimismen bland dagligvaruhandlarna, visar nya siffror från Svensk Handel.

Handelsbarometern ligger nu på 102,9 – i september var motsvarande siffra 100,9.

Däremot försämrades e-handlarnas framtidstro under – ner från 116,5 till 107,4.

– För första gången är framtidstron bland dagligvaruhandlarna större än hos de renodlade e-handlarna, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

2 tim
En kvinna utanför H&M:s butik på Oxford Street i London.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Butiksdöden gör att hyrorna lär falla

H&M och andra stora bolag har förhandlat ner hyrorna i Storbritannien till följd av butiksdöden, skriver SvD Näringsliv.

Framåt kan samma utveckling komma att ske i Sverige, att hyresnivåerna sänks även här. Andreas Jonason, prissättningsexpert på konsultbolaget Simon-Kucher, bedömer sannolikheten som ”väldigt stor”.

– När e-handelspenetrationen går upp i Sverige till snarlika nivåer som i Storbritannien kommer det sannolikt ha en påverkan på hyrorna, säger han.

2 tim
Läs mer om Butiksdöden
Illustrationsbild.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Asienbörserna åt olika håll – handelskriget i fokus

Det var blandade rörelser på Asiens ledande börser på tisdagsmorgonen. Vid 05.20, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +1,7 %
• Shanghai: –0,6 %
• Shenzhen: –1,1 %
• Hongkong: +/- 0
• Kospi: +0,2 %
Utvecklingen kommer efter måndagens rivstart på handelsveckan, då börserna steg brett och rejält efter USA:s och Kinas överenskommelse i handelskonflikten.

Tisdagens utveckling kommer sedan det uppstått tvivel kring det partiella avtalet, skriver CNBC.

Reuters håller med och skriver att de bredare uppgångarna stoppas av en upplevd brist på nya framsteg. De skriver också att investerarnas fokus nu även kommer att riktas mot brexit-utvecklingen.

I går sa den amerikanska finansministern Steven Mnuchin till CNBC att han förväntar sig att de aviserade tullarna i december träder i kraft om inte länderna kommit överens om ett avtal då.

2 tim
JOHANNES EISELE / AFP
undefined

Stillsam inledning av veckan på Wall Street

New York-börserna inledde veckan med små rörelser och vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: −0,1 procent
• Nasdaq: −0,1 procent
• Dow Jones: −0,1 procent
På fredagskvällen meddelade president Donald Trump att USA nått ett ”betydande fas ett-avtal” med Kina, som kommer att ligga till grund för ett större avtal senare under året och sätta stopp för tidigare planerade tullhöjningar. Marknaden verkade dock redan ha tagit ut nyheten i förskott då börserna steg kraftigt i fredags men handlades i stort sett platt på måndagen.

Dagligvarusektorn hade en tuff måndag. På Dow föll jättar som Walgreens och Walmart, men även Cisco, Intel och Verizon kämpade i motvind.

Bland vinnarna fanns 3M, Nike och storbanken Goldman Sachs som i morgon lämnar delårsrapport. Apple gick tillfälligt om Microsoft som världens högst värderade börsbolag i intradagshandeln, men båda bolagens aktier stängde på minus 0,1 procent.

Sociala medier-jätten Facebook tappade 0,5 procent efter att flera aktörer dragit sig ur samarbetet med kryptovalutan libra.

I fredags kom nyheten att Uber tagit en majoritetspost i latinamerikanska matleveransföretaget Cornershop. På måndagen meddelade Ubers vd att 350 anställda tvingas bort. Aktien steg 3,3 procent.

USA firar annars helgdagen Columbus Day. Wall Street-börserna håller däremot öppet, men räntemarknaderna är stängda.

Igår 20:26
Läs mer om Dagens börs
Michael Kremer, Esther Duflo och Abhijit Banerjee. Wikipedia/Harvard University/MIT
Nobelpriset 2019

Ekonomipriset till Nobels minne tilldelas trio

Den franska fattigdomsforskaren Esther Duflo delar Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne med amerikanerna Abhijit Banerjee och Michael Kremer.

”Årets pristagare har introducerat ett nytt angreppssätt för att få tillförlitliga svar på hur man kan bekämpa global fattigdom”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

I mitten av 90-talet gjorde Kremer fältexperiment och testade åtgärder för att förbättra skolresultaten i västra Kenya, något som Banerjee och Duflo fortsatt med i andra länder, ofta tillsammans med Kremer.

”Deras metoder är i dag dominerande bland utvecklingsekonomer”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Igår 09:49
Esther Duflo (arkivbild).  Jose Vicente / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Esther Duflo andra kvinnan i historien att få priset

Franska Esther Duflo är en av de tre ekonomer som får dela på årets upplaga av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Hon är därmed den andra kvinnan i prisets 50-åriga historia att få priset.

Duflo, som tidigare har förekommit i förhandsspekulationerna, är professor vid MIT. Hennes specialområde är utvecklings- och biståndsekonomi.

Kungliga vetenskapsakademien skriver i sin motivering att Duflo, tillsammans med sina medpristagare Michael Kremer och Abhijit Banerjee, har ”avsevärt förbättrat vår förmåga att bekämpa global fattigdom”.

Den första kvinnan att få priset var Elinor Ostrom 2009.

Igår 10:10
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Här är vinnarna av priset – två är ett gift par

Årets tre vinnare av Riksbankens pris till Nobels minne får utmärkelsen för deras ”experimentella ansats mot att minska den globala fattigdomen”.

Esther Duflo och Abhijit Banerjee är ett gift par som bland annat tillsammans med den tredje pristagaren Michael Kremer studerat så kallad mikroekonomi i utvecklingsländer, till exempel hur hushåll beter sig och effekten av utbildning. Metoden har ofta varit fältexperiment där målet har varit att fastslå kausala samband inom ekonomin.

– Vad som fungerar, vad som inte fungerar och varför, säger Duflo i Vetenskapsakademins intervju direkt efter tillkännagivandet.

Igår 10:14
Läs mer om Nobelpriset 2019