Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

En nyttig studie av eliter som lär väcka debatt

I sin nya bok ”Handels: Maktelitens skola” skildrar författaren Mikael Holmqvist Handelshögskolan i Stockholm, dess bakgrund och dess plats i samhället i dag.
UNT:s recensent Henrik Malm Lindberg skriver att bokens tema om hur samhällseliter formas och fostras är intressant och relevant, men tycker att det lyser igenom att författaren i grunden är kritisk till skolan.
”Analytisk skärpa kan ibland fördunklas av starka åsikter i en fråga”, skriver han.
Sydsvenskans Anneli Jordahl skriver att boken är lika viktig som Holmqvist förra bok ”Djursholm”, men inte lika genomarbetad. Hon skriver att boken lär väcka en debatt som ska bli intressant att följa.
I DN skriver Sverker Sörlin att boken är ”kolossalt nyttig” men önskar Holmqvist kunde fördjupat sig mer och varit mera utförlig i flera delar av boken.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Stefan Löfven.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: ”KU lär granska hur regeringen har agerat”

Stefan Löfven försöker i dagarna lista ut hur han ska kunna lägga ett regeringspussel som accepteras av riksdagen. Under tiden står Sverige i princip utan regering. Det unika i år är enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein att övergångsregeringen har suttit så pass länge.
– Vi befinner oss på oprövad mark. Det enda regeringen har att hålla sig i är ett sju sidor långt PM om vad de får och inte får göra, säger hon till SVT:s Morgonstudion.
Enligt Marmorstein är den enda formella begränsningen att regeringen inte får utlysa extraval – i övrigt är det en bedömningsfråga. Hon antar att regeringen kommer ta det säkra före det osäkra, och alltså inte utse några nya myndighetschefer eller lägga fram några propositioner ”om det kan vänta”.
– Regeringen vill inte dra på sig kritik, KU lär granska hur den har agerat.
Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach konstaterar på Twitter att Sverige nu har passerat Spaniens genomsnittstid för att bilda regering, beräknat på åren 1945–2016.

2 tim
Birger Schlaug, Isabella Lövin och Gustav Fridolin.  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Förra språkröret: MP har gett upp sin värdegrund

Opinion Det tidigare MP-språkröret Birger Schlaug skriver i en debattartikel i Fokus att dagens spänningar inom Miljöpartiet handlar om regeringsduglighet. Han menar att ”den nu ledande strömningen” har slipat bort politiska ställningstaganden som övriga partier, men kanske främst Socialdemokraterna, ogillar.
”Det gäller sådant som kritik av arbetslinje och globalisering, införande av medborgarlön, motstånd mot militär upprustning och starkt försvar för civilsamhällets roll i samhället”, skriver Schlaug.
Han hävdar också att partiet var ”ohyggligt dåligt förberett” inför valet 2014 eftersom fokuset helt var att få statsrådsposter och skriver att ”den inslagna vägen” lär fortsätta om MP erbjuds en plats i en regering.
Men om partiet däremot hamnar i opposition, resonerar Schlaug, kan de lättare återgå till att vara ett grönt radikalt parti: ”Det lär kräva nya frontpersoner och grön omstart.”

5 tim
Läs mer om Valet 2018
En familj i Sudan och rapportförfattaren av ”Unpaid Debt” Egbert Wasselink TT
Utredningen av Lundin Petroleum

12 000 kan ha dödats i sudanesisk folkrensning

En rapport från en människorättsorganisation var startskottet för förundersökningen mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter som inleddes 2010.
Sudanesiska soldater och milis anklagas för att ha dödat och tvångsförflyttat civila för att bland andra Lundin Oil skulle kunna utvinna olja. Enligt rapporten, Unpaid Debt, dödades omkring 12 000 människor och 160 000 personer tvingades på flykt.
– Det är omöjligt att Lundin inte förstod att deras verksamhet i Sudan skulle få allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen, har konfliktforskaren Johan Brosché sagt till Aftonbladet.
Under torsdagen godkände regeringen Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundintopparna. De är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan 1997–2003.
Lundin Petroleum nekar till anklagelserna och har i ett öppet brev till aktieägarna påtalat att de istället bidragit till att förbättra livet för människor i Sudan.

14 min
Arkivbild: Alex Schneiter och Ian Lundin. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utredningen av Lundin Petroleum

Bekräftat: Grönt ljus för åtal mot Lundintoppar

Regeringen godkänner Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan 1997–2003. Det uppger justitiedepartementet för Ekot.
Beslutet fattades på torsdagens regeringssammanträde.
Lundin och Schneiter är delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott sedan 2016 och förundersökningen mot dem inleddes 2010.

1 tim
Läs mer om Utredningen av Lundin Petroleum
Brexit Förhandlingarna
Xavier Bettel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Luxemburgs hot: ”Den 29 mars är det game over”

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel betonade i dag att det brittiska EU-utträdesdatumet trots allt står kvar, skriver TT.
– Den 29 mars 2019 är det game over. Då är den sista dagen som Storbritannien är medlem i EU. Vi måste ha ett avtal före det, säger Bettel i Bryssel.
Men det börjar bli bråttom – och varken britterna eller EU verkar har tagit höjd för ett annat scenario, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.
– Vi är nog ganska oförberedda för att britterna kan krascha sig ur EU. Det kan bli många som blir tagna på sängen och är oförberedda, säger han.

2 tim
Theresa May möter pressen inför EU-mötet 18 oktober Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Theresa May öppnar för långsammare väg ut ur EU

Storbritannien kan överväga att förlänga övergångsperioden för brexit för att slippa gränskontroller mellan Nordirland och Irland. Det säger Theresa May inför EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.
Enligt tidigare bestämmelser löper övergångsperioden, som Storbritannien kallar implementeringsperiod, från utträdet 29 mars 2019 till 31 december 2020. Nu diskuteras en förlängning med ett år, vilket ogillas av brittiska EU-kritiker då landet skulle blir kvar i unionen längre.
– Om ett gap skulle uppstå mellan implementeringsperioden och den nya handelsrelationen skulle perioden kunna förlängas i några månader, säger hon.

2 tim
Läs mer om Brexit
Socialminister Annika Strandhäll. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Ledare: Politiker kan inte skylla ifrån sig ansvaret

För att möta regeringens mål har Försäkringskassan ändrat handläggningsprocessen när det gäller sjukpenningärenden, trots att det saknar stöd i lagstiftningen. Någonting som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) kritiserade på onsdagen.
Flera ledarsidor reagerar på uppgifterna. Dagens Nyheter riktar kritik och menar bland annat att det blir svårare att ställa politiker till svars om förändringen sker utan en lagstiftning. Ledarsidan menar även att utan en lagstiftning hotas rättssäkerheten.
Aftonbladets Ingvar Persson riktar också kritik mot regeringen eftersom Försäkringskassan ändring handlar om att möta regeringens nya mål på att minska sjuktalen fram till år 2020. ”Politiker inte kan skylla ifrån sig ansvaret för de signaler de skickar ut”, skriver han.
Även Barometerns Daniel Braw är kritisk till regeringens styrning av Försäkringskassan och ifrågasätter varför de sparkade sin förra generaldirektör som han beskriver som ”omvittnat kompetent”.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Strandhäll om kritiken: Förändring nödvändig

Rättssäkerheten kan hotas när Försäkringskassan ändrar sin handläggning för sjukpenning för att möta regeringens mål om högst nio sjukpenningdagar i snitt per år.
Det varnade Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) om i en ny rapport. Socialminister Annika Strandhäll (S) bemöter nu kritiken.
– Jag tycker att det är det att dra det väldigt långt, att säga att det är rättssäkerheten som hotas, säger hon till Sveriges Radio.
– Det var nödvändigt att göra en förändring och politiken måste alltid kunna styra sina myndigheter, tillägger hon.

Igår 09:58
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Varningen: Rättsäkerheten hotad när sjuktal ska ner

Försäkringskassan har ändrat hur den handlägger sjukpenningärenden, trots att det saknas stöd i lagen. Fokus har skiftat från personliga möten och samordning med läkare och arbetsgivare till utredningar av läkarintyg och arbetsförmåga, visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Förändringen har skett för att möta regeringens mål på högst nio sjukpenningdagar i snitt per år fram till 2020.
Detta kan på sikt hota rättssäkerheten, anser Inger Solberg som varit projektledare för granskningen.
– När tillämpningen varierar över tid utan att några betydelsefulla regeländringar har genomförts för sjukförsäkringen kan det äventyra rättssäkerheten över tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Igår 09:53
Läs mer om Sjukförsäkringsdebatten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild. Centralbanken i Frankfurt.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Hundratals bankanställda kan misstänkas för brott

De första rättegångarna väntas nästa år i den omfattande europeiska härva där miljarder plundrats från statskassor med hjälp av bankjättarna, skriver TT och SVT.
Störst summor har försvunnit i Tyskland. I landet utreder tre åklagarkammare svindlerier på totalt cirka 50 miljarder kronor och hundratals personer vid banker rapporteras misstänkas för brott i härvan.
Sett till folkmängd har Danmark drabbats värst.
Det är oklart om någon anställd på SEB misstänks för brott.

13 min
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Avslöjande: SEB pekas ut i europeisk miljardhärva

Det kallas Europas största skattesvindel. Minst 70 miljarder kronor har stulits ur statskassorna i flera länder genom ett avancerat upplägg, uppfunnet i kölvattnet av den senaste finanskrisen.
Flera av världens största banker har hjälpt till och nu pekas svenska SEB ut som delaktig i ett mångmiljardbedrägeri med skatt i Tyskland, avslöjar TT och SVT.
Banken anklagas för att ha hjälpt till att svindla nästan 1 miljard kronor från den tyska statskassan, för vilket man själv fick 70 miljoner kronor, enligt skatterättsprofessor Christoph Spengel som tagit del av rättsliga dokument.
SEB förnekar brott.

4 tim
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

SEB:s försvar: Vi har inte finansierat bedrägerier

SEB:s Frankfurtkontor anklagas för att ha lånat ut 5 miljarder kronor till en fond för att finansiera en så kallad cum-ex-affär – ett bedrägeri för att lura staten på pengar.
SEB förnekar inte lånet, men nekar till anklagelserna om upplägget, skriver TT.
"SEB finansierar inte så kallade cum-ex-affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald. SEB har inte heller kundrelationer där det enda syftet är att undvika skatt", skriver bankens presschef Frank Hojem i ett mejl till TT.

4 tim
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna