Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Enormt tryck” väntar Kriminalvårdens nya gd

Nyhetsbyrån TT beskriver arbetssituationen för Kriminalvårdens nye generaldirektör Martin Holmgren som ”en stor utmaning”.

– Utmaningen är hur man i dag och framöver ska klara det enorma tryck som är på anstalter, sa Holmgren på en pressträff och fortsatte retoriskt:

– Hur ska vi klara av att hålla platser samtidigt som det bedrivs en meningsfull verksamhet för de frihetsberövade och intagna och säkerheten upprätthålls för personalen?

Holmgren konstaterar själv att han tillträder i en tid när kriminalpolitiska reformer avlöser varandra och ger myndigheten nya förutsättningar. Under torsdagen kom regeringen med ett förslag om ungdomsövervakning som straff, vilket går under Kriminalvårdens ansvar.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Passagerare vid italienska sidan av Brennerpasset under söndagen. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

60 DN-läsare fast i Italien – åkte med tidningens tåg

60 DN-prenumeranter befinner sig i centrumet för coronavirus-utbrottet i Italien, skriver Aftonbladet. De åkte med ett tåg abonnerat av Dagens Nyheter och hade planer på att besöka den karneval i Venedig som delvis ställdes in på grund av virusutbrottet.

– Vi följer utvecklingen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till Aftonbladet.

Det är i nuläget oklart hur de ska ta sig hem eftersom tågen via Brennerpasset genom Alperna under söndagen ställdes in. Italien har infört en mängd restriktioner för att förhindra smittspridning.

DN:s tågsatsning genomförs för att bevisa att det är möjligt att ta sig runt med tåg i Europa.

1 tim
Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

3 tim
Italienskor i mask på Piazza del Duomo i Milano. ANDREAS SOLARO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ring vården om du varit i Italien och har symptom”

Statsepidemiologen Anders Tegnell uppmanar alla svenskar som varit i virusdrabbade områden i Italien att kontakta vården om de märker av symptom på luftvägsinfektion, skriver TT.

– Man ska genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Tegnell.

I nuläget finns inga planer på att screena svenskar som varit i Italien eftersom det bedöms vara för komplicerat.

Tegnell menar dock att risken för en stor spridning i Sverige fortfarande är låg.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Donald Trump och hustrun Melania Trump inför resan till Indien. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Indienresa

Trumps stora utmaning: Bara äta vegetarisk mat

Donald Trump är känd för att föredra klassisk amerikansk mat som stekar och hamburgare, men inte vara särskilt förtjust i grönsaker. Men under hans förestående besök i Indien kan han tvingas göra avsteg från sina vanliga matvanor, skriver CNN.

Presidenten ska bland annat besöka områden där kor ses som heliga och köttätande på sina håll är så tabubelagt att det inte görs offentligt.

Den indiske premiärminister Narendra Modi, som är värd för besöket, är också en hängiven vegetarian som uppges planera att bjuda Trump på vegetarisk mat under de officiella måltiderna.

5 min
Affischer med Modi och Trump på flygplatsen i Ahmedabad. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jättearrangemang väntar när Trump besöker Indien

USA:s president Donald Trump reste på söndagen till Indien för sitt första besök i landet under sin tid som president. Besöket är ett jättearrangemang som förberetts under lång tid. Bland annat ska Trump tala på en enorm cricketarena dit han ska färdas i en bilkonvoj.

Utmed vägen till arenan har en flera hundra meter lång mur byggts för att dölja ett slumområde.

Trump och den indiske premiärministern Modi uppges komma bra överens och Indien är USA:s näst största handelspartner, skriver Ekot. Men Trumps ”America first”-politik har minskat USA:s handelsunderskott i förhållande till Indien och länderna har haft svårt att enas om ett nytt handelsavtal.

Förväntningarna på att besöket ska leda till konkreta framsteg på handelsområdet är dock lågt ställda, skriver NBC.

18 min
Läs mer om Trumps Indienresa
Coronaviruset Globala spridningen
Ett tåg som stoppats på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Österrike stoppar alla tåg till och från Italien

Österrike har beslutat att stoppa alla tåg till och från Italien för att skydda landet från det nya cronaviruset, skriver Sky News.

Landets inrikesminister sa tidigare under kvällen att ett tåg stoppats vid gränsen sedan två passagerare misstänks ha varit smittade.

I Italien har omfattande restriktioner införts i över tio städer för att hindra att viruset sprids vidare. Person som rör sig in och ut ur det smittade området straffas med böter, skriver The Guardian.

Över 130 personer i landet har bekräftats smittade och tre har hittills dött.

2 tim
En sjukvårdare med andningsskydd i Libanon. ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter eniga: Världen på gränsen till en pandemi

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.

– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN.

4 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Venedig avbryter karneval av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

Idag 16:33
Läs mer om Coronaviruset
Peter Tschentscher, SPD:s topnamn i Hamburg efter segern tillsammasns med sin hustru och SP PATRIK STOLLARZ / TT NYHETSBYRÅN
Lokalvalet i Hamburg

Analyser: SPD kan faktiskt fortfarande vinna val

Att SPD i Hamburg faktiskt backar med runt sju procentenheter är nog inget som bekymrar någon inom partiet efter dagens lokalval, skriver Philipp Wittrock i en analys i Der Spiegel.

Trots en rad bakslag för SPD de senaste åren, en partiledarduo som har haft svårt att finna sin plats och ett ifrågasatt koalitionssamarbete på riksnivå blir partiet klart störst i Hamburg.

”Socialdemokraterna kan faktiskt fortfarande vinna val”, konstaterar Wittrock.

Frankfurter Algemeines Daniel Deckers skriver att SPD:s resultat är tre gånger högre än partiets stöd på nationell nivå. Dagens framgång visar att partiet ännu inte kan räknas bort – men då måste hela partiet lära sig av Hamburg, skriver han.

”I Hamburg har partiet lärt sig läxor som SPD centralt inte ens vill kännas vid.”

Die Welts Dagmar Rosenfeld skriver att nyckeln till partiets framgång var att partiet lade ”socialistiskt nonsens” åt sidan och gick tillbaka till ”gamla SPD”:

”Ett parti som förstår både kapitalismen och välfärdsstaten och som begriper att en ekonomiskt förnuftig politik inte står i motsats till en ansvarsfull klimatpolitik.”

2 tim
AFD:s valvaka under valet i Hamburg Frank Molter / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högerpopulistiska AFD ser ut att tappa sina mandat

Högerpopulistiska AFD ser ut att tappa sina mandat i Hamburgs regionparlament efter dagens val. Enligt en stor vallokalsundersökning ser partiet ut att hamna under femprocentsspärren, skriver flera medier.

Efter skottdådet i staden Hanau förra veckan där elva personer dödades har partiet fått kritik för att underblåsa den typ av rasistiska åsikter som tycks ha drivit gärningsmannen, skriver TT.

Om AFD missar spärren är det första gången partiet trillar ur ett tyskt regionparlament.

4 tim
Jubel på SPD:s valvaka. CHRISTIAN MANG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tydlig rödgrön seger i valet i Hamburg – CDU rasar

Socialdemokratiska SPD blir fortsatt största parti i lokalvalet i Hamburg, skriver flera medier med hänvisning till en vallokalsundersökning. Partiet får runt 38 procent av rösterna, vilket dock är sju procentenheter lägre än i valet 2015.

Näst störst blir De gröna som dubblar sitt stöd till drygt 25 procent. Kristdemokratiska CDU ser ut att få rekordlåga 11 procent och högerpopulistiska AFD går mot ett resultat på under fem procent och ser ut att förlora sina mandat.

5 tim
Läs mer om Lokalvalet i Hamburg
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Läkare: ”Patientsäkerheten har periodvis varit noll”

Hela veckan har varit krisartad på Södersjukhuset som nu gått upp i stabsläge, rapporterar DN.

– Patientsäkerheten har periodvis varit noll där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkarbedömning, säger Alexandra Rajevic, läkare på akuten, till tidningen.

Hon har själv jobbat 19 timmar under natten mot torsdag.

Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det råder platsbrist på sjukhuset. VD:n för sjukhuset säger till Aftonbladet att influensa är en av orsakerna.

– Vi har en ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård, säger Mikael Runsiö.

5 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

Idag 16:21
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

Idag 14:59
Läs mer om Framtiden i sjukvården

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Väljare i en vallokal i Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Konservativa dominerar Irans nya parlament stort

De konservativa och ultrakonservativa kommer att få minst 219 av de 290 platserna i Irans parlament, rapporterar al-Jazira. De mer liberala reformisterna kommer att få minst 20 mandat, ett ras med runt hundra mandat. 35 mandat tillfaller oberoende kandidater.

Valdeltagande blev 42,5, det lägsta sedan revolutionen och ett rejäl minskning från 60 procent i senaste valet. Framför allt är det reformistiska väljare som stannat hemma, vilket tolkas som en protest mot nuvarande presidenten Hassan Rouhanis politik.

– Rouhanis tidigare anhängare dök inte upp, för de vill varken rösta på honom eller på oppositionen, säger Fouad Izadi vid Teherans universitet.

3 tim
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei  enei.ir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Coronarapportering bakom lågt valdeltagande

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei anklagar utländsk media för att ha försökt använda utbrottet av coronaviruset för att försöka avskräcka iranier från att rösta i fredagens parlamenstval.

– Den negativa propagandan började för ett par år sedan och växte sig starkare ju närmare valet vi kom. De senaste dagarna har medier inte missat en chans att avskräcka människor från att rösta, sa Khamenei enligt nyhetsbyrån AFP.

Två dagar innan fredagens val började den smittsamma virussjukdomen att spridas i Iran och sjukdomen har sedan dess lett till fem dödsfall.

Valdeltagandet har varit lågt, vilket tros bero på att tusentals reformistiska kandidater hindrades från att ställa upp.

Idag 07:43
Läs mer om Valet i Iran