Visenter i Bialowiezaskogen, arkivbild. Michal Kosc / TT / NTB Scanpix
Utrikes

EU-domstol: Polsk skövling av urskog var olaglig

Polen bröt mot EU:s lagstiftning när man skövlade Bialowiezaskogen 2016, en av Europas sista urskogar. Det slår EU-domstolens högsta instans fast, skriver AFP.
Polens dåvarande miljöminister Jan Szyszko har hävdat att trädfällningen var nödvändig för att förhindra spridningen av barkborrar, skriver AP.
Under skövlingen användes tunga maskiner som orsakade ytterligare skada på skogen.

Toppnyheter

Röjningsarbete av ett träd som fallit över en personbil i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Knud tappar kraft: ”Blåsigt men inte storm”

Strömavbrott, nedfallna träd och problem i trafiken. Men inga större händelser eller allvarligare olyckor har rapporterats i stormen Knuds väg när vindarna hade kulminerat vid 02-tiden, natten till lördagen.
Arvid Olsen, meteorolog på SMHI, säger till TT att Knud nu rör sig norrut.
– Det som tidigare var klass 2-varningar är nu bara klass 1 med 21-24 meter per sekund. Det är alltså fortfarande blåsigt men den har tappat i kraft och det är inte längre storm någonstans.

17 min
Stormen Knud i Kristiansand, Norge. Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Knud nådde orkanstyrka – tusentals utan ström

Runt klockan 22 rapporterades att stormen Knud som dragit in över Sverige uppnått vindstyrkor på över 33 m/s i byarna i Lysekil. Det innebär orkanstyrka, rapporterar Expressen.
Under eftermiddagen och kvällen har ovädret ställt till med stora problem. Bland annat har tusentals hushåll på västkusten, samt i Östergötlands och Jönköpings län blivit av med strömmen.
Till GP sa meteorologen Erik Rindeskär att de kraftigaste vindarna väntades avta efter midnatt men att stormstyrkorna väntades hålla i sig till lördagsmorgonen

Igår 20:56
Läs mer om Höstvädret
Trumps USA Nya HD-domarna
Brett Kavanaugh i senatens juridiska utskott. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nya HD-domarna

Tidsfristen för att lägga fram vittnesmål förlängs

Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford får mer tid på sig att bestämma om hon vill lägga fram sitt vittnesmål inför senatens juridiska utskott. Det rapporterar amerikanska medier.
Ford har anklagat Brett Kavanaugh, domarkandidat till USA:s högsta domstol, för ett sexuellt övergrepp som uppges ha ägt rum under deras skoltid på 1980-talet.
Den tidigare tidsfristen hade just löpt ut när senatorn Charles Grassley meddelade att han förlängt den, med hänvisning till att han vill höra vad hon har att säga.

1 tim
Kavanaugh/Protester mot Kavanaugh TT
Trumps USA Nya HD-domarna

Ledare: Ett politiskt vapen att anklaga utan att bevisa

En anklagelse som inte kan ledas i bevis är ett vapen som det inte går att försvara sig emot. Demokraterna har insett det och partiet använder metoden för att göra sig av med politiska motståndare. Det skriver Wall Street Journals Daniel Henninger i en ledarkrönika med anledning av att Brett Kavanaugh, som nominerats till ny domare av USA:s högsta domstol, anklagats för ett sexuellt övergrepp – ett övergrepp som ska ha skett under hans skoltid.
Henninger menar att Demokraternas strategi är att försena omröstningen om Kavanaugh över mellanårsvalet, övertyga kvinnor om att Republikanerna utgör ett hot, och i förlängningen krossa Trumps styre.
USA Todays ledarsida uppmanar såväl republikaner som demokrater att sluta upp med spelet kring frågan och undrar: Varför så bråttom? Utred i stället anklagelserna noggrant, menar ledaren och pekar på risken att USA får en högsta domstol som inte har det amerikanska folkets förtroende.

Igår 09:47
Donald Trump Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Nya HD-domarna

Trump: Om det var så illa skulle hon ha anmält direkt

Donald Trump går nu till angrepp mot Christine Blasey Ford, efter hennes anklagelser om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av domarkandidaten Brett Kavanaugh under tidigt 1980-tal.
”Jag tvekar inte att, om attacken var så illa som Dr. Ford säger, en anmälan skulle ha gjorts direkt hos den lokala polismyndigheten, av henne själv eller av hennes kärleksfulla föräldrar”, skriver presidenten på Twitter och tillägger att han vill att hon visar anmälan.

Igår 13:54
Läs mer om Trumps USA
Sveriges Peder Fredricson och Fredrik Jönsson som tog silver tillsammans med Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann i lagfinalen i hoppning vid ryttar VM i Tryon, USA. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

VM-silvret firades med skumpa: ”Hårt arbete”

Guldet i lagfinalen i hoppning vid ryttar-VM i Tryon, USA, var inte längre bort än några sekunder. Men det var ändå ett VM-silver att fira. Peder Fredricson spillde upp en skvätt skumpa i ett plastglas och fingrade på medaljen, skriver TT.
– Oavsett vilken färg så ligger det hårt arbete bakom, många års jobb, sa han.
Ryttare, ledare, sponsorer, förbundsfolk och familjemedlemmar samlades efter prisceremonin och den internationella presskonferensen.
Stämningen var lättsam och uppsluppen, men den där riktiga glädjen saknades. Det var ju så nära guldet i omhoppningen.
– Vi hade potential att ta ett guld och vi var verkligen nära, men man måste vara glad för en silvermedalj. Annars är man girig, säger Fredricson.

38 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Krönikor: Svensk ridsport har en bredd i världsklass

Sverige lyckades vinna ett VM-silver i nationshoppningen, och var bara en hårsmån från guldet, trots att Rolf-Göran Bengtsson och Douglas Lindelöw saknades i laget. Det visar på en bredd i världsklass inom svensk ridsport, skriver Expressens Nicolinn Törnmalm i en krönika.
Hon hyllar också reserven Fredrik Jönsson.
”Att kliva in i en mästerskapsdebut i hoppning och gå felfritt när medaljerna står på spel, det är en bragdartad insats”, skriver Törnmalm.
DN:s Malin Fransson konstaterar att medaljen lyfter ett VM som annars varit tungt för svensk del. Bland annat missade dressyrlaget medalj med liten medalj och efter en skada under fälttävlans terrängritt tvingades Anna Freskgårds häst avlivas.
”Mitt i allt elände behövdes med andra ord något glimrande och det fixade det svenska hopplaget på fredagen”, skriver Fransson.

Igår 22:21
Henrik von Eckerman. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Svenskt silver i ryttar-VM efter omhoppningsdrama

Det blev svenskt silver i nationshoppningen under ridsports-VM i USA. Medaljen kom efter en dramatisk omhoppning mot hemmanationen och är Sverige första medalj på 16 år och den andra någonsin
Under omhoppningen hoppade tre av fyra svenska ryttare, Henrik von Eckerman, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson, felfritt, medan Malin Baryard Johnsson drog på sig en rivning.
Även USA hade tre felfria ryttare men vann guldet på bättre tid, laget red två sekunder snabbre än Sverige.

Igår 21:09
Läs mer om Ridsports-VM 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund