Ursula von der Leyen/bild från en demonstration i Madrid i slutet av juni. TT
Reaktioner på valet av von der Leyen

Expert: De kommande fem åren lär handla om klimatet

Ursula von der Leyen valdes till EU-kommissionsordförande med en knapp majoritet – men det kommer inte att påverka hennes möjligheter att driva igenom sina politiska frågor. Det säger EU-journalisten Ylva Nilsson till TT.

– Nu sitter hon säkert. Det hon valde att lova säger väldigt mycket om hur de närmaste fem åren kommer se ut. Det kommer handla väldigt mycket om höga ambitioner på klimatområdet, säger hon.

Göran von Sydow, som är statsvetare och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, menar att löftena framför allt har gjorts för att övertyga liberaler och socialdemokrater.

– Men det är inte helt självklart att hon kommer kunna leverera det hon lovat. Det kommer nog påverka hennes period, säger von Sydow till nyhetsbyrån.

Analyser

Läs mer

Toppnyheter

Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
Jeffrey Epstein-fallet

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

Igår 21:54
Ambulansen som förde Epstein till sjukhus/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Åtta på häktet visste att Epstein inte fick lämnas

Minst åtta anställda vid det häkte där den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein tog livet av sig visste att miljardären inte fick lämnas ensam, skriver Washington Post.

Enligt tidningen hade både högre och lägre tjänstemän kännedom om att Epstein var självmordsbenägen.

– Det är förbryllande. Om folk fick instruktioner om att Epstein inte borde lämnas ensam förstår jag inte varför de inte följde det, säger Robert Hood, tidigare chef för ett högsäkerhetsfängelse, till tidningen.

21 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
Bränderna i Amazonas

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

Igår 17:50
Ricardo Salles/Bränder i Amazonas. TT
undefined

Miljöminister blev häcklad på FN:s klimatkonferens

Ricardo Salles, Brasiliens miljöminister, fick utstå både burop och häcklanden under FN:s klimatkonferens som pågår i staden Salvador, rapporterar BBC. När miljöministern tog plats på scen var det också bara ett fåtal som applåderade.

Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskog och stora delar av den ligger i Brasilien. Presidenten Jair Bolsonaro har anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. Han säger även att hans regering saknar resurser för att bekämpa bränderna.

Igår 12:33
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Skansenakvariet. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

Kungens livmedikus hjälpte krokodilbitne mannen

Kungens läkare Peter Möller var en av dem som hjälpte den skadade man i 80-årsåldern som bets av en krokodil under en kräftskiva på Skansenakvariet i tisdags, berättar han för Aftonbladet.

Möller satt långt bort i lokalen när attacken skedde. Tillsammans med en annan sjukvårdskunnig hjälpte han till att hindra blödningen.

– Han var hela tiden vaken, stabil i puls, men väldigt smärtpåverkad förstås. Vi satt och bevakade honom, såg till att han inte blödde, säger Möller och tillägger att mannen var ”väldigt chockad”.

Igår 21:29
Krokodil på Skansen. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förundersökning inledd efter krokodilattacken

Åklagaren har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada efter att en äldre man tidigare i veckan blivit biten i armen av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Förhör kommer att hållas och polisen ska undersöka olika förhållanden på platsen vid krokodildammen.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger åklagare Lukas Eriksson.

Mannen, som är i 80-årsåldern, blev biten när han lade sin arm över glasväggen som skärmar av krokodildammen.

Igår 17:41
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där mannen blev biten.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akvariechefen: ”En oväntad och chockartad tragedi”

Stämningen är dämpad på Skansenakvariet två dagar efter olyckan då en man bets av en krokodil.

– Det känns tungt med tanke på vad som har hänt, säger akvariechefen Jonas Wahlström till TT.

Det var under en privat kräftskiva som en man i 80-årsåldern blev biten. Mannen skulle hålla ett tal och stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte sin arm bakåt över skyddsbarriären när en av krokodilerna hoppade upp och bet honom.

Incidenten har skakat om personalen.

– De tycker att det är förskräckligt, det som har hänt, säger Wahlström, som beskriver det som ”en oväntad och chockartad tragedi”.

Mannen, vars läge är stabilt, ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

Igår 09:16
Läs mer om Krokodilincidenten på Skansen
Brexit Storbritanniens framtid
Till vänster: Boris Johnson mötte Angela Merkel i Berlin på onsdagen, till höger: Boris Johnson mötte Emmanuel Macron i Paris på torsdagen. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Macronmedarbetare: Berlin och Paris är helt eniga

Frankrikes president Emmanuel Macron ställer sig bakom fortsatta samtal för att undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Samtidigt som han på en pressträff med premiärminister Boris Johnson höll fast vid att den så kallade backstop-lösningen för den irländska gränsen är nödvändig, så stödde han Angela Merkels kommentarer från i går om att det kanske går att hitta en lösning på frågan.

Många bedömare menar att Merkels kommentarer i går och Macrons i dag passar in det mönster där den tyska ledaren ofta haft en mjukare framtoning i det offentliga än hennes franske kollega, som i stället ofta retat upp London, rapporterar AFP.

– Men det går inte att få in ett cigarettpapper i positionerna mellan Paris och Berlin när det gäller de här frågorna, säger en medarbetare till Macron.

Mujtaba Rahman vid konsultfirman Eurasia Group tolkar erbjudandet om samtal som en liten eftergift, designad för att undvika att EU ska få skulden för ett avtalslöst utträde.

– De säger till Boris: Du hävdar att det här kan lösas på något annat sätt. Nu har du 30 dagar på dig att leverera vad ni, britterna, inte kunnat leverera på två år, säger han till AFP.

Igår 22:08
Boris Johnson och Emmanuel Macron i dag. Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Macron har all makt i frågan om brexit

Det finns en sak som många glömmer bort i brexitdiskussionen, nämligen att Frankrike kan tvinga ut Storbritannien ur EU om man vill. Det skriver The Independents Sean O’Grady i en analys.

Emmanuel Macron är den med all makt i sin hand. Han kan helt enkelt lägga in ett veto mot att öppna upp förhandlingarna igen, vilket skulle tvinga britterna till en hård brexit, skriver O’Grady och tillägger att Macron har ett intresse av att få ut britterna så fort som möjligt. Dels står Storbritannien i vägen för hans visioner för Europa, dels vore ett brittiskt uttåg på många sätt gynnsamt för Frankrike.

”Att sno jobb och verksamheter från London skulle göra att Paris går om London. Tillverkningsindustrier som vill flytta skulle kunna komma till Frankrike”, skriver han.

BBC:s Iain Watson skriver att både Macron och Merkel spelar ett spel i frågan om brexit.

”Det verkar som att båda är fast beslutna att inte smälla igen dörren i Boris Johnsons ansikte, och lika fast beslutna att inte få skulden för en avtalslös brexit”.

Igår 15:42
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Igår 11:56
Läs mer om Brexit
Odsonne Édouard jublar efter sitt 2–0-mål. CRAIG BROUGH / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 19/20

Uppförsbacke för AIK efter förlust borta mot Celtic

AIK har ett tufft läge i Europa Leagues playoff efter förlust med 0–2 borta mot Celtic i kväll.

Efter en mållös första halvlek, som Celtic dominerade, kom 1–0 direkt i andra när James Forrest satte ledningsmålet efter slarvigt försvarsspel i AIK. 2–0 kom med en dryg kvart kvar när Odsonne Édouard skruvade in en tveksamt dömd frispark.

Stockholmarna hade svårt att etablerat ett anfallsspel på skottarnas planhalva och får försöka vända kvalmötet i returen på Friends Arena om en vecka.

Igår 20:37
Malmö jublar. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Malmö nära EL-gruppspel efter kross i playoff

Malmö FF har ena foten i Europa Leagues gruppspel efter att ha kört över Bnei Yehuda från Israel med 3–0 i play off-kvalets första omgång.

Markus Rosenberg gav malmöiterna ledningen i den 36:e minuten när han mötte Anders Christiansens inspel på ett tillslag och tryckte upp den i nättaket. Fyra minuter senare nickade Rasmus Bengtsson in 2–0, återigen efter ett inlägg av Christiansen.

I den andra halvlekens inledning dundrade Oscar Lewicki in 3–0-målet efter en framspelning av nyförvärvet Felix Beijmo.

Returen spelas i Israel om en vecka.

Igår 18:55
Illustrationsbild.  JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
undefined

Över 1 200 fans ska stötta AIK i kvällens tuffa match

AIK står inför en tuff uppgift i kväll, skriver Fotbollskanalen när laget ska möta Celtic i den första play off-matchen till gruppspelet i Europa League. Men klubben har med sig ett stort stöd: Drygt 1200 AIK-supportrar väntas stötta laget i Glasgow, uppger AIK:s kommunikationsansvarige Stefan Mellerborg för Sportexpressen.

– Jag vet att de kommer höras på Celtic Park. De ger oss extra boost att försöka ge något tillbaka till supportrarna på planen, säger Sebastian Larsson till tidningen.

Celtic har under de åtta senaste säsongerna nått gruppspel i Champions League eller i Europa League och bara missat gruppspel i någon av turneringarna vid två tillfällen under 2000-talet.

Igår 07:13
Läs mer om Europa League 19/20
Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetprognosen på Harpsund Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Analyser: Dags att se över beredskapen för svacka

Efter att ha haft kraftig medvind under några år så säger nu finansminister Magdalena Andersson att vinden mojnat. Prognoserna för exakt hur ekonomin kommer att utvecklas spretar, men flera mediers kommentatorer tar upp hur finansministern kan agera om det blir lågkonjunktur:

DI:s Johanna Jeansson konstaterar att finansministern nu har möjlighet att spendera för att isolera det svenska huset inför den kommande snålblåsten. Statens finanser är goda och dessutom är räntorna låga. Reformutrymmet finns, skriver hon, ”för den som vill och vågar”.

DN:s Carl Johan von Seth menar att förutsättningarna för internationellt samordnade krisinsatser är sämre nu än under finanskrisen. Då ställde till exempel Fed upp med stora lån till utländska centralbanker, men numera heter det ”America first”.

SR:s Fredrik Furtenbach säger apropå de miljarder som finansministern anser finns kvar i reformutrymme att det är viktigt att komma ihåg att Anderssons beräkningar är politiska bedömningar av vad man kan göra av med utan att få kritik från utomstående bedömare.

SVT:s Mats Knutson slutligen, skriver att det även finns långsiktiga utmaningar. Bland annat att det, enligt finansministern, behövs satsningar inom välfärden på 90 miljarder fram till år 2026.

Igår 19:02
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom om prognos: Den är för optimistisk

Swedbanks chefsekonom Anna Breman anser att finansminister Magdalena Andersson (S) är för optimistisk i sin syn på svensk ekonomis utveckling. I ett tal i Harpsund tidigare på torsdagen sa finansministern att medvinden i svensk ekonomi ”mojnat något”. Men när Breman sträcker upp fingret i luften blåser det åt ett annat håll, säger hon till TT.

– Jag skulle nog säga att det är tydlig motvind.

Magdalena Andersson meddelade tidigare på torsdagen att regeringen skruvar ner sin BNP-prognos för i år och nästa år och att hon ser ett reformutrymme på 25 miljarder kronor år 2020. Enligt Anna Breman är det alldeles för lite – det handlar snarare om 50–70 miljarder, menar hon.

– Vi har en mycket stark grund att stå på i Sverige och nu är rätt läge att utnyttja den styrkan, säger hon till TT.

Igår 15:05
Magdalena Andersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spår lägre BNP-tillväxt: ”Vinden har mojnat”

Sveriges ekonomi är på väg att avmattas och regeringen skruvar därför ner sin prognos för BNP-tillväxten till 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen efter det årliga mötet i Harpsund.

Regeringens tidigare BNP-prognos från april låg på 1,6 procent, både för 2019 och 2020.

– Om vi haft kraftig medvind i seglen under några år ser vi nu att vinden mojnar något. Vi ser ingen motvind, men några orosmoln tornar upp sig, sa Andersson på presskonferensen.

Finansministern gjorde bedömningen att flera risker har ökat, bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina samt ett avtalslöst brexit.

Tidigare på torsdagen gav Andersson en kortfattad bild av läget. Då sa hon till TT att nedgången i ekonomin är väntad och att Sverige står väl rustat:

– Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna, sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter.

Igår 12:05
Läs mer om Svenska tillväxten