Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen vid danska skatteverket

Explosion vid myndighet i Köpenhamn: ”En chock”

Sent under tisdagskvällen skedde en explosion vid danska Skattestyrelsen lokaler i Österbro i Köpenhamn, rapporterar flera medier. Ingen person kom till skada men smällen gjorde att fönster blåstes ut och byggnaden skadades.

– Två fönster blåstes ut och det blev sprickor i tre andra – alla billarm gick av. Det var en chock, jag trodde det exploderat en bilbomb, säger en person som bor i området till danska Ekstra Bladet.

– Förfärliga scener, vi avvaktar att polisen utreder det närmare, skriver danske skatteministern Morten Bødskov på Twitter.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Bild från Irans huvudstad Teheran i dag. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Irans grannländer stänger gränser när viruset fått fart

Turkiet, Irak och Pakistan stänger alla sina gränser mot Iran, skriver TT och AFP. Beskeden kommer efter att det nya coronaviruset fått fäste i landet.

Även grannlandet Afghanistan vidtar åtgärder.

”För att undvika spridningen av coronaviruset och för att skydda allmänheten avbryter Afghanistan alla resor (i luften och på marken) till och från Iran”, skriver myndigheterna på Twitter.

41 sek
Människor bär ansiktsmasker framför Duomo di Milano, Milanos gotiska katedral. TT
undefined

Uppgifter: 132 personer har smittats av virus i Italien

Totalt 132 personer har smittats av coronaviruset i Italien, rapporterar den italienska tidningen Corriere della Sera. Enligt tidningen ligger 26 personer inlagda på intensivvårdsavdelning.

Folkhälsomyndigheten i Sverige vill invänta de officiella siffrorna som väntas komma på måndagen, skriver SvD. Då vill man också veta om myndigheterna bedömer att de har kontroll på läget.

– Har de kontroll på den gruppen är det ett väldigt litet problem, oberoende av hur stor gruppen är. Då är det hanterbart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att risken för stor spridning i Sverige fortfarande är liten.

1 tim
Xi Jinping.  David W Cerny / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Xi Jinping: Viruset största hälsohotet sedan 1949

Den pågående epidemin av coronavirus är det största hälsohotet som drabbat Kina sedan det kommunistiska partiet grundades 1949, uppger landets president Xi Jinping.

– Det är en kris för oss, och ett stort test, säger Xi i ett uttalande i den statliga tv-kanalen CCTV, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt honom är det oundvikligt att sjukdomen påverkar samhället och ekonomin, men underströk att det kommer att röra sig om kortsiktiga effekter.

Presidentens uttalande kommer samtidigt som antalet smittade i Fastlandskina har stigit till över 77 000 personer.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Morgan Johansson (S). Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Johansson: SD försöker blanda bort korten

Jimmie Åkessons tweet där han jämför SD:s begäran att kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte är ”ett desperat och förljuget försök av SD att blanda bort korten”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Mötet mellan regeringen och nätjättarna handlade om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar, vilket Johansson trycker på i sin tweet och skriver att det SD vill göra är något helt annat:

”Så gör man i diktaturer. Inte i Sverige”, skriver ministern.

Även Patrik Oksanen, liberal försvarsdebattör, kritiserar SD-ledaren på Twitter:

”Åkesson relativiserar terrorpropaganda och extremism”, skriver han.

39 min
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson: Som när S kallade upp Facebook och Google

SD-ledaren Jimmie Åkesson jämför att SD vill kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte. Då handlade det om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar.

”Sverige är fantastiskt”, skriver Åkesson intill en bild med skärmdumpar från de båda nyheterna och texten ”It’s ok when we do it...”

Åkessons liknelse har fått mothugg av flera användare på Twitter. ”Grovt vilseledande utspel”, skriver Mikael Dambergs pressekreterare Pär Strängberg. Han poängterar att EU och Sverige har löpande kontrakt med sociala plattformar för att få bort videor med terrorism, jihadism och högerextremism.

1 tim
SVT-huset i Stockholm. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: De som sågar SD måste komma med förslag

Opinion Det bör dras mer långtgående slutsatser om medie- och kulturpolitiken av SD:s vilja att kalla in public service-cheferna, skriver Tove Lifvendahl på SvD:s ledarsida. SD-aktionen leder till ett självspelande piano av reaktioner och stärker sannolikt stödet hos väljarna.

Hon går även in på finansieringen av public service och konstaterar att de som kritiserar SD:s kultur- och mediepolitik är skyldiga att svara på en fråga: Finns det andra modeller som gör kulturen och medierna mer robust skyddade mot politiska nycker som kan hota deras frihet att verka?

GP:s Karin Pihl skriver om den pressade situationen för anställda inom hemtjänsten och beskriver ”grava felprioriteringar” av Göteborgs kommun.

”Det är bra att hushålla med resurserna. Men det är inte bra att vara dumsnål”, skriver hon.

På Expressens ledarsida skriver Anna Dahlberg om Magdalena Anderssons sågning av Liberalernas argument om att sänkta skatter på jobb och företag är det bästa sättet att minska klyftorna. ”Tönterier”, sa Andersson.

”De trötta harangerna om alliansens skattesänkningar visar att Socialdemokraterna har kört slut på sig själva som politisk kraft”, skriver Dahlberg.

Idag 07:50
Läs mer om Debatten om public service
Tranor. Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Säkra vårtecknet: Första tranan vid Hornborgarsjön

Den första tranan som kommer långväga ifrån har landat på Hornborgarsjön, uppger länsstyrelsen i Västra Götaland. Ornitologen Christopher Magnusson som fick syn på fågeln säger till P4 Skaraborg att den såg välmående ut, utstötte ett läte och flög söderut.

De stora mängderna tranor lär dock vänta till slutet av mars, skriver länsstyrelsen ett pressmeddelande.

– Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, föreståndare för Naturrum vid Hornborgarsjön.

18 min
Illlustrationsbilder. TT
undefined

Snölinjen kryper norrut när vintertemperaturerna ökar

Sveriges snögräns rör sig successivt uppåt, säger SMHI-klimatologen Sverker Hellström till SvD. Han menar att en grads temperaturökning inte kommer att få lika tydlig effekt för snömassorna längre norrut.

– Men i södra Sverige där det är på marginalen och det normalt sätt svänger kring nollan då kan någon grad förskjuta den här gränsen mellan snö och regn, säger han.

För närvarande går snölinjen i höjd med Malung och Sundsvall, vilket är ovanligt högt upp. Sådana barmarksvintrar inträffar en gång vart tionde till tjugonde år, säger Hellström, som slår fast att enskilda väderfenomen inte är konstiga i sig.

2 tim
Arkivbild på ett par i Malmö som kämpar i vinden i Scaniaparken under stormen Simone år 2013. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Busväder i södra Sverige – varning för vattennivåerna

Regnen och blåsten i Skåne har lett till översvämningar och strömavbrott. Dessutom har flera träd fallit över vägarna och stoppat trafiken på flera platser, rapporterar P4 Malmöhus.

Nu höjer SMHI varningsnivåerna från klass 2 till klass 3 för vissa vattendrag i södra Sverige, skriver TT. Både Nissans och Lagans vattennivåer bedöms nu kunna innebära stor fara för allmänheten.

– Det är mycket vatten som ska ut. Det kommer att vara en långdragen process, säger hydrologen Sara-Sofia Asp på SMHI.

Även tågtrafiken påverkas i landets södra delar. Flera avgångar har ställts in.

3 tim
Läs mer om Vintervädret
Dorothea Wierer, Marte Olsbu Røiseland och Hanna Öberg firar sina medaljer. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Skidskytte-VM 2020

Öberg efter bronset: ”Känns som ett guld”

I går grät hon efter att ha skjutit bort en pallplats i stafetten. I dag lyckades Hanna Öberg säkra Sveriges första medalj – ett efterlängtat brons.

– Just nu känns det här som en guldmedalj, jag är jätteglad, säger hon till SVT Sport.

Det blev dramatiskt även på söndagen, efter två bommar i sista skjutningen, men hon höll koll på storbildsskärmen och såg att de andra också bommade och ”då fanns ingenting annat” än att ta bronset, säger hon.

1 tim
Hanna Öberg går i mål. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Hanna Öberg tar brons efter dramatisk spurt

Hanna Öberg säkrar Sveriges första medalj i skidskytte-VM i italienska Antholz. Strax före upploppet tog hon sig förbi polska Monika Hojnisz-Starega och lyckades därmed knipa bronset.

Hanna Öberg låg tvåa inför sista skyttet men bommade två skott och förlorade då chans på guld eller silver.

– Det är plågsamt att titta på, säger SVT:s kommentator om dramatiken.

Vann gjorde norska Marte Olsbu Røiseland och silvret gick till italienska Dorothea Wierer.

2 tim
Loginov i går. ANDREAS PRANTER / BILDBYRÅN
undefined

Efter razzian: Loginov inte med i dagens VM-masstart

Den skandalomsusade skidskytten Alexander Loginov kommer inte till start i dagens VM-masstart, skriver flera medier.

Den ryska stjärnan, som tidigare har varit avstängd för epodopning, har redan vunnit ett guld och ett brons under VM. Tidigare i veckan, mitt under brinnande mästerskap, utfördes en polisrazzia mot hans boende.

”På grund av de senaste omständigheterna är han inte i optimalt psykologiskt tillstånd”, skriver det ryska skidförbundet på Twitter.

Räden utfördes i lördags, och senare under dagen ställde Loginov upp i stafetten.

3 tim
Läs mer om Skidskytte-VM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Ett stillastående plan på Gran Canarias flygplats. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

SAS och Norwegian ställer planen även på söndagen

SAS och Norwegians flighter från Gran Canaria ställs in även under söndagen, skriver SVT. Totalt rör det sig om åtta avgångar till Sverige och Köpenhamn.

– Väderutsikterna är dåliga, och därför har vi bestämt oss för att ställa in avgångar till och från Skandinavien, säger Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian, till SVT vid 11.30-tiden på söndagen.

John Eckhoff, presschef på SAS, säger att inga flyg kommer kunna lyfta förrän tidigast på måndagen.

3 tim
Flygtornet på flygplatsen i Gran Canaria BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals svenskar fick övernatta på flygplatsen

Enligt SAS har 360 passagerare som var på väg till Arlanda fått övernatta på flygplatsen på Gran Canaria. Flygbolagets norska presschef uppger att det för närvarande inte finns några tillgängliga hotellrum för passagerarna, skriver TT.

Även hundratals svenskar som skulle flyga med Ving, Norwegian och Tui drabbades av stormen som förde med sig sand från Sahara till Kanarieöarna.

På söndagsmorgonen har SAS dessutom ställt in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

SAS meddelar att de under söndagen kommer att flyga hem passagerare till Göteborg och Köpenhamn, däremot får resenärer till Stockholm, Oslo och Kristiansand vänta till tidigast i morgon måndag.

Idag 05:38
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria