Anthony Fauci. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Fauci varnar för mer smitta efter stora protester i USA

USA:s smittskyddschef Anthony Fauci varnar för att de stora demonstrationerna i landet kan leda till att virusspridningen tar fart på nytt.

– Alltid när jag hör talas om eller ser stora folksamlingar på platser där det förekommer smittspridning blir jag väldigt orolig, för det innebär perfekta förhållanden för viruset, vilket kan resultera i mindre utbrott som i sin tur kan ge större ökningar, säger han i en intervju med radiostationen Wtop.

Utöver att folk står nära varandra oroas Fauci av att de skriker, sjunger och i vissa fall hostar, nyser och gnuggar sig i ögonen på grund av tårgas.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson / Folkliv på uteservering.  TT
Coronaviruset Svenska fallen

Kängan till de yngre som inte följer råden: ”Vi måste skydda varandra”

Trots att de svenska siffrorna går i positiv riktning är det inte läge att slappna av än, framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han säger att han får många mejl om att yngre inte respekterar råden och poängterar att socialdistansering och att stanna hemma vid symtom gäller alla, inte bara de i riskgrupper.

– Vi har en spridning som till stor del finns bland yngre människor, icke riskgrupper. Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta. Det åligger var och en av oss att skydda varandra, säger Carlson.

2 tim
Pressträff.  Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 nya dödsfall i Sverige: ”Situationen ser ljusare ut”

Ytterligare 18 coronarelaterade dödsfall har inrapporterats det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik. Totalt har nu 5 500 personer med covid-19 dött i Sverige.

Sedan utbrottets början har 74 333 personer i landet bekräftats smittade av viruset.

– Situationen ser ljusare ut, vi har en ganska snabb nedgång i antalet nya fall, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på myndigheternas pressträff.

Samtidigt poängterar han vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer.

2 tim
Fönster/Sjuksköterska sätter dropp. TT
undefined

Grannen nekades vård – ”Anna” gav dropp i smyg

När sjuksköterskan ”Anna” inte lyckades få vård åt sin covidsjuka och uttorkade granne tog hon saken i egna händer. Genom fönstret gav hon honom dropp i smyg tills läget förbättrades, rapporterar Dagens Nyheter.

Hon beskriver att hon kände sig maktlös och är kritisk till det hon menar är en motvilja att ge lättare behandling till covidsmittade som ännu inte blivit svårt sjuka.

Även Inger Brolin tog egna initiativ för att rädda sin covidsjuke make Christer, skriver SvD. När hans äldreboende i Bromma bedömde att ”det bara finns en utgång” krävde Inger ändå ambulans – och Christer överlevde. Nu ska boendet granskas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Protester under tisdagen.  Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Efter protesterna – ingen nedstängning i Belgrad

Efter de stora protesterna i den serbiska huvudstaden Belgrad de senaste dagarna skrotar nu regeringen planerna på en ny nedstängning under helgen. Det säger premiärminister Ana Brnabic enligt Reuters.

Demonstranter försökte storma parlamentet på tisdagskvällen och under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot att regeringen ville införa nedstängning i staden för att hindra coronasmittan.

Men i stället införs nu ett förbud om sammankomster med fler än tio personer och kaféer och restauranger får stängningstid klockan 21.00.

27 min
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ogifta par kämpar mot förbud – vill återförenas

Med budskap som ”Kärlek är inte turism” försöker ogifta par driva frågan om att även de som inte är gifta ska få undantag från inreseförbudet till EU och kunna återförenas med sina respektive, skriver New York Times.

EU-kommissionen har uppmanat medlemstater att göra undantag även för ogifta men än så länge är det bara Danmark och Sverige som delvis tillämpar rekommendationen.

Ylva Johansson, som är EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor, har gjort uttalanden där hon stöttar kampanjen men säger samtidigt att det är upp till medlemsländerna att avgöra.

2 tim
Demonstranter i Belgrad i kväll  Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora protester i Belgrad – polisen använder tårgas

Tusentals demonstranter har samlats i Serbiens huvudstad Belgrad för andra kvällen i rad för att protestera mot planerna på ännu en nedstängning i staden. Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Tidigare i dag varnade president Aleksandar Vucic människor att gå på demonstrationen eftersom det kan öka smittspridningen. Han sa också att det kommer att bli hårdare restriktioner i Belgrad.

– Det finns inga lediga sängar på våra sjukhus.

Under tisdagens protester greps 20 personer och dussintals skadades i våldsamma sammandrabbningar med polisen.

Igår 20:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Passagerare kliver på buss i Stockholm/Morgan Johansson (S).  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

SL:s förslag om trängsellag får kritik: ”Kör fler bussar”

Justitieminister Morgan Johansson (S) är skeptisk till SL:s vädjan om en tillfällig trängsellag i kollektivtrafiken. I stället uppmanar han SL att utöka trafiken, säger han till SvD.

– Det bästa är väl att se till att köra så många bussar så att det inte blir trängsel, säger han.

Det var i går som Länsstyrelsen på önskemål av SL lämnade in en begäran om tillfälligt ökade befogenheter för polis, ordningsvakter och förare så att de kan avvisa passagerare när det är trångt på bussarna och tunnelbanetågen.

1 tim
Justitieminister Morgan Johansson och influencern Bianca Ingrosso  TT
undefined

Regeringens kritik mot festen: ”Djupt olämpligt”

Influencer-festandet i Båstad får kritik från regeringen. Justitieminister Morgan Johansson ifrågasätter beteendet och menar att det är ”djupt olämpligt”.

– Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden, säger han till Expressen.

Det var i helgen som Bianca Ingrosso och en grupp andra influencers reste till Båstad. På en video som Bianca Ingrosso har lagt ut på sin Youtube-kanal syns hur ett stort sällskap äter middag och dansar tillsammans. Många följare har reagerat och menar att beteendet är olämpligt med tanke på coronapandemin.

4 tim
Bianca Ingrosso.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingrosso festade i Båstad: ”Jag har antikroppar”

Influencern Bianca Ingrosso la upp en video på sin Youtube-kanal där hon festar tillsammans med andra influencers på en klubb i Båstad.

Nu möts hon av kritik från följare som anser att festandet är oansvarigt under coronapandemin då människor uppmanas hålla en social distans, skriver Expressen.

Ingrosso menar att hon följde alla regler som nattklubben hade och skriver i ett sms till Expressen: ”Jag har även antikroppar och får egentligen vara vart jag vill”.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset