Fototograferade fans på läktaren i VM. Bildbyrån.
Fotbolls-VM Slutspelet

Fifas krav: Färre tv-bilder på ”snygga kvinnor”

Sexism har varit det största problemet under sommarens fotbolls-VM, konstaterar Fifas antidiskrimineringsgrupp. Det rapporterar AP.
En mängd kvinnliga sportjournalister har vittnat om hur de ofredats – flera gånger mitt under sändning – och organisationen Fare Networks ordförande Piara Powar säger att man dokumenterat över 30 fall då kvinnor ofredats av manliga fans, skriver Expressen. Samtidigt bedömer man att mörkertalet är stort.
Federico Addiechi, Fifas chef för hållbarhet och mångfald, säger att Fifa tar problemet på största allvar. Som ett led i arbetet vänder man sig nu till tv-bolagen och kräver färre inzoomade bilder på ”snygga kvinnor” på läktarna, i hopp om att framtida VM-tittare ska få se kvinnor porträtteras på ett mer respektfull sätt i publiken.

Mer om sextrakasserierna under VM

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Träd rasade i stormen – person fastklämd i bil

Ett träd har blåst omkull över en bil i Göteborg och klämt fast en person, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Det är ett jättestort träd och vi kommer hjälpa till att plocka bort trädet, säger Peter Zettersten vid räddningstjänsten Storgöteborg till tidningen.
Det är inte känt om personen fått några skador men en ambulans har skickats till platsen.
Nedfallna träd har också ställt till det i tågtrafiken. En del tåg på västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg stod still under flera timmar på fredagskvällen, rapporterar SVT. Andra tåg tvingades vända, med kraftiga förseningar som följd.

18 min
TT
Höstvädret

Tusentals hem utan ström när Knud drog in

Vid lunchtid började stormen Knud göra sig påmind över västkusten, och efter hand har vindarna ökat, rapporterar GP. Stormen väntas nå sin maximala styrka senare under kvällen, men redan strax före klockan 18 rapporterades om tusentals strömlösa hushåll bland annat på Orust och i Jönköpings och Östergötlands län.
Flera medier rapporterar också om att träd som blåst ner blockerar vägar.
Vindarna väntas nå styrkor på minst 25 meter per sekund.
– Vid 21-tiden kommer det att kulminera och vara som kraftigast och då strax norr om Marstrand, där stormbyarna eventuellt kan uppnå orkanstyrka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm till GT.

4 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Trafikverket varnar: ”Träd och föremål på vägarna”

Trafikverket uppmanar till försiktighet på vägarna i samband med stormen Knuds framfart. På sin hemsida skriver verket att framkomligheten kan vara begränsad på grund av lösa föremål och nedfallna träd.
Särskilt besvärligt är läget i Örebro, Södermanlands och Östergötlands län.
Trafikverket meddelar också att tågtrafiken ställs in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö och Varberg-Borås-Herrljunga. Sträckorna beräknas öppna först under lördag eftermiddag.

3 tim
Läs mer om Höstvädret
Valet 2018 Talmansvalet
Christer Nylander (L) gruppledare, Anders W Jonsson (C) gruppledare, Tobias Billström (M) gruppledare, Andreas Carlson (KD) gruppledare. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

Källa: L krävde stopp för ordförandeposter till SD

För att gå med på att lansera en alliansgemensam talmanskandidat krävde Liberalerna att SD inte skulle tilldelas ordförandeposter i riksdagens utskott. Det uppger en källa för Aftonbladet. Båda besluten presenterades på en presskonferens tidigare i dag.
Enligt källan ska det ha varit ett absolut krav från partiet.
– För oss var det viktigt att SD inte fick tillgång till ordförandeposterna. Utan det hade det varit svårt att komma överens, säger personen till tidningen.

2 tim
Björn Söder (SD) lyssnar på sin partiledare. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

Blocken överens: SD får inga tunga utskottsposter

Alliansen och Socialdemokraterna är överens: Sverigedemokraterna utesluts från ordförandeposterna i riksdagsutskotten, rapporterar Ekot.
– Vi tycker det är viktigt att inte ge Sverigedemokraterna ett större inflytande, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C) till SVT.
Däremot kommer Alliansen att lägga ned sina röster i omröstningen om rollen som andre vice talman. De accepterar därmed att Björn Söder (SD) fortsätter, meddelar partierna på en pressträff.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att det är ett ”märkligt” besked av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Han förlitar sig nu på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstar på V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve.

Idag 12:08
Jimmie Åkesson (SD) och SD får nu makten att avgöra talmansfrågan: Åsa Lindestam (S) eller Andreas Norlén (M)? TT
Valet 2018 Talmansvalet

Analys: Nu ligger makten hos Sverigedemokraterna

”Ska Sverigedemokraterna för första gången få avgöra?” frågar sig DN:s Ewa Stenberg efter fredagseftermiddagens besked i talmansfrågan.
Både Alliansen och Socialdemokraterna väljer att gå fram med en egen kandidat.
– Nyckeln ligger hos Sverigedemokraterna, om de röstar på Alliansens kandidat blir det ju så, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Partiet sitter därmed i en nyckelroll inför måndagens omröstning, konstaterar SVT:s politikreporter Love Benigh.
– SD får den makt som de har med 17 procent av mandaten i riksdagen, säger han.

Idag 13:48
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Näringslivsprofiler vill ha SD-stött regeringsbyte

Näringslivsprofilerna Antonia Ax:son Johnson, familjeimperiet Mellby Gårds vd Johan Andersson och entreprenören Dan Olofsson vill att Alliansen tar makten. Även om det kräver att de borgerliga partierna börjar förhandla med Sverigedemokraterna, enligt DI.
Dan Olofsson tycker att det vore absurt om det inte blev ett regeringsskifte trots att partier som vill byta ut regeringen får 59 procent av väljarstödet. Antonia Ax:son Johnson – själv medlem i Liberalerna – menar i sin tur att SD inte behöver vara något större problem för Alliansen.
– Jag anser att man måste ha en mer pragmatisk syn på detta, och visa alla de människor som faktiskt röstat på SD respekt, säger hon till DI.

14 min
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S).  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Professor: Smickrande att släppa fram Lööf, Löfven

Opinion Hur ska regeringspusslet läggas? Allan Gut, professor emeritus i matematisk statistik vid Uppsala universitet, landar i en debattartikel i UNT i att kompromisser bör leda till en regering med S, MP, C och L ledd av Annie Lööf.
Lööf har motsatt sig att sätta sig i en regering ledd av Löfven. Det skulle hon i ett scenario där hon blir statsminister kunna slippa. Löfven skulle kunna smickras av att bli den som släpper fram Sveriges första kvinnliga statsminister.
”Om man sedan (fast det gör man allra först) väljer någon från L till talman och de vice talmännen därefter i partistorleksordning, dvs S som vice och M som andre vice, så minskas SD:s inflytande ytterligare”, skriver Gut.

Idag 09:24
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund