Arkivbild: Väntrummet till barnakuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Barncancerrapporten 2018

Fler intresserade av barncancervård i utlandet

Intresset bland föräldrar för att söka vård för sina cancersjuka barn i utlandet har ökat. Det visar nya siffror från Barncancerfonden, rapporterar Ekot och TT.

Däremot är det inte så många som i slutändan åker. Mellan 10 och 15 familjer har på eget initiativ sökt vård utomlands de senaste fem åren.

Barncancerfondens forskningschef Kerstin Sollerbrant säger till TT att det inte är så konstigt att intresset ökar.

– Det cirkulerar en hel del information på nätet kring alternativa behandlingar utomlands, föräldrar möts där och utbyter erfarenheter. Men det viktiga är ju att det finns ett så bra faktaunderlag som möjligt för föräldrarna.

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Dödsskjutning på öppen gata i centrala Malmö – offret sköts i huvudet

En man har dött efter en skottlossning i centrala Malmö på onsdagsmorgonen, skriver flera medier. Enligt Kvällsposten rör det sig om en man i 50-årsåldern. Sydsvenskan uppger att mannen sköts i huvudet på nära håll.

Polisen fick larmet om skottlossningen klockan 8.27. Det var mycket folk i omlopp eftersom skjutningen inträffade i dagsljus på morgonen, skriver tidningen. SVT Nyheter Skåne rapporterar att det fanns många barnfamiljer i närheten då en förskola ligger mitt emot platsen där mannen sköts.

Ingen har ännu gripits misstänkt för brottet men polisen efterlyser vittnesuppgifter.

21 min
Polisinsatsen på Möllevången. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Uppgift: En av Malmös mest omtalade kriminella

Den man i 50-årsåldern som sköts till döds på Möllevången i Malmö på onsdagsmorgonen var en av stadens ”mest omtalade kriminella”, skriver Kvällsposten.

– Jag hörde flera smällar. Sedan såg jag honom ligga på marken, säger en boende i området till tidningen.

Enligt Sydsvenskans uppgifter sköts mannen från nära håll. SVT Nyheter Skåne har talat med ett vittne som hörde minst tre skott.

Många människor rörde sig i området eftersom skottlossningen inträffade vid halv nio-tiden på morgonen men ingen mer ska ha kommit till skada. En intensiv polisinsats pågår men ännu har ingen misstänkt gripits.

3 min
Läs mer om Dödsskjutningen på Möllan
Valet 2018 Budgetstriden
Elisabeth Svantesson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Just nu: ”Vi gör det vi lovat – går från ord till handling”

Sverige har genomgått en förlorad mandatperiod när det kommer till viktiga reformer. Det säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, i riksdagen när hon inledde dagens riksdagsdebatt om budgeten.

– Herr talman, när vi nu lägger fram ett budgetförslag går vi från ord till handling. Vi gör det vi har lovat våra väljare, säger hon.

Hon menar att M- och KD-budgeten utgår från Allianspartiernas gemensamma reformagenda. Omröstningen om budgeten sker klockan 16.00 i dag, efter avslutad debatt.

30 min
Elisabeth Svantesson. Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Svantesson: Löfven låter som en dålig förlorare

Att Moderaternas budget skulle vara en ”servettskiss”, som Stefan Löfven (S) hävdar, är bara trams. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i P1-morgon.

– Den är väl genomarbetad och väl genomtänkt, säger hon.

Hon tror att Löfven redan är inställd på att förlora dagens budgetomröstning i riksdagen.

– Det låter som en dålig förlorare helt enkelt, säger Svantesson.

2 tim
Riksdagshuset i kvällsljus. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Ledare: Budgetbeslutet kommer förändra Sverige

Opinion Att M- och KD-budgeten i dag väntas röstas igenom riksdagen är olyckligt av flera skäl, skriver Olov Abrahamsson i Norrländska Socialdemokraten. Han tycker att övergångsbudgeten borde släppas igenom.

”Det handlar om respekt mot den process som fortfarande pågår”, skriver han.

I stället riskerar en farlig praxis för framtiden att skapas, tror Aftonbladets Ingvar Persson, som tycker att finansminister Magdalena Andersson (S) har hållit sig till reglerna i budgetprocessen.

”Moderaten Elisabeth Svantesson och sverigedemokraten Oscar Sjöstedt saboterar dem medvetet”, skriver han.

Enligt Upsala Nya Tidning finns både bra och dåliga delar i budgeten – men det viktigaste är inte själva innehållet. Ledarsidan menar att prestigevinster inte får komma i vägen för de regeringssamtal som måste komma i gång.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström tror att dagens omröstning kommer att sätta bestående politiska avtryck.

”Budgetbeslutet och regeringsförhandlingarna förändrar Sverige”, skriver han.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Analys: Väntat besked – bara S och M har chansen

Att Socialdemokraterna vill bilda regering tillsammans med Miljöpartiet var ett väntat besked, säger SVT:s politiske kommentator Love Benigh. Förslaget läggs fram trots att allt talar för att det kommer att falla.

– Det är det enda som talmannen kan göra i den här processen för att det här inte ska bli en fyra år lång historia, säger Benigh.

Han menar att det bara är Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) som kan samla ett ”regeringsunderlag att tala om”. Samtidigt noterar Benigh att talman Andreas Norlén är kritisk till att riksdagspartierna inte har kommit längre i sina samtal.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach noterade att talmannen inte ser någon konkret lösning framför sig.

– Han pratade tvärtom om att låsningarna är väldigt starka, säger han.

44 min
Andreas Norlén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven (S) vill bilda regering tillsammans med MP – väntas röstas ned

Stefan Löfven (S) vill bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, meddelar talman Andreas Norlén på en pressträff.

– Det är fortsatt betydande låsningar i svensk politik och det finns inte några garantier att han blir vald, säger Norlén.

Om Sverige fortfarande står utanför en ny statsminister efter fredagens omröstning ska talmannen tala med partiledarna igen. Norlén säger att han ser ett möjligt extra val som ett misslyckande.

– Det är naturligtvis bekymmersamt för Sverige att det är så starka låsningar, säger han.

1 tim
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Politiska skribenter: Mot extra val när Löfven faller

Toleransen för S-ledaren Stefan Löfven prövas i riksdagen på fredag och åsikterna går isär bland politiska debattörer kring vad som är det med sannolika scenariot framåt. Det rapporterar Expressen som har frågat en rad profilerade ledarskribenter och chefredaktörer om deras syn på händelseutvecklingen.

De flesta är eniga om att Löfven röstas ner i kammaren. Därefter väntar osäkrare tider. PM Nilsson, politisk redaktör på oberoende Dagens industri, tror att Ulf Kristersson får en ny chans, att C och L lägger ner sina röster och att M-ledaren får bilda regering. Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, tror att Sverige går mot extra val, vilket Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete, håller med om.

Klein kallar det också ”bisarrt” att riksdagen sannolikt antar det hon benämner som en ”M+KD+SD-budget” – och tillägger att Annie Lööf (C) målat in sig i ett hörn. ”Folk börjar nog undra om hon bara satsar på sin egen karriär”, spekulerar Klein.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Theresa May. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Misstroendeomröstning om Theresa May i kväll

En misstroendeomröstning om premiärminister Theresa May som ledare för Tory-partiet kommer att hållas i kväll, meddelar konservativa ledamoten Graham Brady, rapporterar The Guardian.

Enligt Brady har minst 48 parlamentsledamöter från Mays egna parti krävt en misstroendeomröstning, vilket är det antal som behövs för att en sådan ska hållas, skriver BBC.

Redan i natt uppgav flera källor inklusive en minister att den tröskeln nåtts, vilket nu alltså bekräftas.

Enligt BBC kommer omröstningen att hållas mellan klockan 17–19 svensk tid. Brady uppger att rösterna kommer att räknas och ett besked ges så fort som möjligt, skriver Guardian.

1 tim
Illustrationsbild.  Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Brittiska företag drabbas av uppskjuten omröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen i parlamentet får stora konsekvenser för landets företag, skriver Bloomberg.

Än så länge finns det inget nytt omröstningsdatum men May har indikerat att det kommer bli före den 21 januari. Det är för sent för vissa företag som nu måste lägga nästa års budget utifrån ett ännu osäkrare läge, menar Josh Hardie som är vice generaldirektör på brittiska industriförbundet.

– Ju mer tid som går till spillo desto mer investeringar går förlorade för Storbritannien, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
May och Merkel på tisdagen. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Förhandlingarna

Källor: Merkel säger nej till nytt brexit-avtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tvärt nej till att förhandla om brexitavtalet, uppger källor för både Reuters och AFP. Uppgifterna kommer samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May åker runt i Europa för att försöka få till eftergifter från EU. Bland annat besökte hon på tisdagen Merkel, som hon hoppades få stöd av, rapporterar Financial Times.

Men Merkel ska inför sin konservativa parlamentsgrupp ha uteslutit att avtalet omförhandlas, samtidigt som hon understrukit att man vill ge britterna försäkran om det parterna kommit överens om, skriver Reuters.

Igår 19:27
Läs mer om Brexit
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg. CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Hotnivån höjs efter dådet – 350 poliser sätts in i jakten på misstänkt 29-åring

Frankrike höjer hotnivån efter dådet vid en julmarknad i Strasbourg i går kväll. 350 poliser har satts in i jakten på den misstänkte gärningsmannen, en 29-åring som misstänks ha kopplingar till radikala miljöer och som kommer från staden.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att flykten väcker farhågor om uppföljande attacker. Nu stärks gränskontrollerna, liksom skyddet för julmarknader, rapporterar Reuters.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som attacken inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar. Den misstänkte flydde från platsen efter att tre människor skjutits ihjäl och tolv skadats. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Invånare uppmanas fortsatt att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

3 tim
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Strasbourg

Vittne: Jag hörde flera skott sen började folk springa

Skottlossningen mot en julmarknad i Strasbourg skapade panik berättar ett ögonvittne för den franska tv-kanalen BFM.

– Jag hörde flera skott men trodde först att det handlade om skadegörelse men sen såg jag massor av folk springa, berättar en ung man som tog sin tillflykt till en restaurang.

En misstänkt 29-årig man öppnade vid åttatiden igår kväll eld med en automatpistol i närheten av julmarknaden. Under attacken blev det skottlossning med militären som stod i säkerhet runt marknaden. Den misstänkta gärningsmannen försvann sedan i en taxi och han ska själv ha skadats, rapporterar Ekot.

Tre personer dödades i attentatet och tolv skadades, varav en militär. Åtta personer ska vara allvarligt skadade, enligt AFP.

1 tim
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Mannen uppges vara listad som misstänkt extremist

Den misstänkte gärningsmannen bakom skotten i Strasbourg är identifierad som en 29-åring från staden. Han är känd av polisen sedan tidigare, enligt flera medier.

Säkerhetskällor säger till AFP att 29-åringen skulle gripas på tisdagsmorgonen. Han ska finnas upptagen på en lista över misstänkta extremister.

Tre personer har dött och över tio har skadats i dådet som ägde rum i går kväll, enligt myndigheterna.

Igår 23:42
Läs mer om Skottlossningen i Strasbourg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stormen bedarrar på Stockholmsbörsen

Efter en svängig veckostart med breda nedgångar på måndagen och de största uppgångarna sedan april på tisdagen är onsdagens öppning på Stockholmsbörsen något lugnare. De ledande indexen klättrar en bit över nollan efter tio minuters handel. • OMXS: +0,2 procent • OMXS30: +0,2 procent Marknaden är fortsatt hoppfull om att de frysta handelsrelationer mellan USA och Kina kan vara på väg att tina. Det finns indikationer på att Kina kan lätta sina fordonstullar och Huaweis finanschef, som tidigare greps i Kanada, har släppts fri mot borgen.

6 min
Arkiv. LUCAS JACKSON / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Platt avslutning i New York efter ännu en volatil dag

Ännu en volatil handelssession slutade i neutralt territorium. Indexen fladdrade dock i båda riktningarna under kvällen. Vid stängning visar skyltarna:

  • Dow Jones: -0,2 %
  • S&P 500: +/- 0,0 %
  • Nasdaq: +0,2 %

Kina har gått med på att sänka tullarna på amerikanska bilimport till 15 procent från tidigare 40 procent, enligt Wall Street Journal. Några av fordonssektorns tungviktare gick starkt på beskedet. Fiat Chrysler steg 2,6 procent och GM 0,8 procent. Ford och Tesla steg 0,2 respektive 0,4 procent medan Caterpillar vände ner till minus 0,1 procent.

Smolk i glädjebägaren kring handelslättnaden utgörs av uppgifter i Washington Post, som rapporterar att Trumpadministrationen förbereder sanktioner mot Kina som ska presenteras under veckan. Skälet är att Kina fortsätter försöka spionera och stjäla amerikanska företags- och handelshemligheter, enligt källor till tidningen.

Alphabets aktie steg 0,8 procent sedan kongressutfrågningen av vd Sundar Pichai lagts till handlingarna under kvällen.

Igår 21:07
Läs mer om Dagens börs