Illustrationsbild.  Leif Blom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud i framtiden

Fyra kommuner har redan infört tiggeribegränsningar, men ytterligare minst tio kommuner öppnar för att följa deras exempel, visar en rundringning som Ekot har gjort.

Kommunstyrelsens ordförande i dessa kommuner har svarat att man ska eller med stor sannolikhet kommer att införa en begränsning av tiggeri i framtiden. Det rör sig om Staffanstorp (M), Båstad (M), Lidingö (M), Kungsbacka (M), Bromölla (SD), Täby (M), Danderyd (M), Ekerö (M), Trelleborg (M) och Skurup (M).

– Vi har gått från en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, som tillsammans med Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm redan infört begränsningar gällande tiggeri.

Läs mer

Toppnyheter

Skärmdump från SAS reklamfilm. Youtube
Kritiken mot SAS reklamfilm

Ledare: Släpp SAS-filmen och fokusera på språket

Opinion Våldet bland kriminella, coronavirusets konsekvenser för Kina och SAS reklamfilm är några av de ämnen som engagerar på tisdagens ledarsidor.

Aftonbladets Jenny Wennberg anser att man måste koppla samman de senaste årens skattelättnader för medel- och överklassen med det allt råare våldet bland kriminella om man vill komma till rätta med det senare.

”Det här är de politiska felprioriteringarnas pris”, skriver Wennberg.

Coronavirusets ekonomiska effekter för den kinesiska ekonomin kan på sikt utgöra ett hot mot regimen i Peking, skriver Ellen Gustafsson på Dagens Industris ledarsida.

”Få stater tvingas se sitt existensberättigande hotat av epidemier, men Kina är en av dem”, argumenterar hon.

SAS hett omdebatterade reklamfilm är ur ett större perspektiv inte speciellt intressant, menar Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladet. För den som vill bli en del av Sverige har svenska språket en större betydelse än en eventuell skandinavisk identitet, skriver Ludvigsson.

32 min
Skärmdump från den omdebatterade reklamfilmen. Youtube
undefined

Debattör om SAS-filmen: ”Spottar oss i ansiktet”

Opinion Debatten om den kritiserade reklamfilmen från SAS fortsätter.

Juriststudenten Fredrik Thool skriver i GP att flygbolaget spottar alla dem som är stolta över Skandinavien i ansiktet.

Thool räknar upp flera exempel som han anser vara typsikt skandinaviska: ”Det är Stena-Lines rödblåvita fartyg under Älvsborgsbron en vindpinad höstdag, ostmackor och O’boy i skidbacken över påsklovet, tyska husbilar i kö på E6:an mellan Göteborg och Oslo”, skriver han.

Thool räknar även SAS som en del av den skandinaviska kulturen och menar därför att många sannolikt uppfattade reklamen som ett svek från ”pålitlig gammal vän”.

Igår 12:08
Läs mer om Kritiken mot SAS reklamfilm
Coronaviruset Globala spridningen
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

3 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Anställda i ansiktsmasker i den återöppnade Applebutiken i Peking i fredags. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apple vinstvarnar: Lägre intäkter på grund av viruset

Apple meddelar att man inte kommer att nå de intäkter man förutspått i sin guidning för detta kvartalet, rapporterar CNBC. Orsaken uppges vara att både leveranser av Iphone-telefoner och efterfrågan i Kina minska till följd av det nya coronaviruset.

Trots att man öppnat sina produktionsanläggningar i Kina igen så går det långsammare än väntat att komma igång med produktionen, enligt Apple.

Apples guidning låg på mellan 63 och 67 miljarder dollar, rapporterar Reuters.

Kvartalet, det andra i Apples brutna räkenskapsår, tar slut i mars.

Igår 23:08
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund