En man utanför Peterskyrkan i Rom. FILIPPO MONTEFORTE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Fler och fler italienare struntar i restriktionerna

Italiensk polis har skärpt sina kontroller av landets utegångsförbud, rapporterar AFP. De senaste dagarna har allt fler italienare valt att strunta i direktiven om att håll sig inne, i takt med att rapporter kommit om att smittspridningen minskat och att vädret blivit bättre.

I hårt drabbade regionen Lombardiet har trafiken ökat med tio procent jämfört med förra veckan, vilket lokala myndigheter kallar ”alarmerande”.

”Vi får inte tro att vi har vunnit, situationen är och förblir allvarlig, säger hälsominister Robert Speranza.

Toppnyheter

Boris Johnson. Andrew Parsons / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Cummings

Johnson om rådgivaren: ”Beklagar förvirringen”

Stormen kring Dominic Cummings hamnade omedelbart i fokus när reportrar fick chans att ställa frågor till premiärminister Boris Johnson på måndagens pressträff.

– Jag beklagar förvirringen, ilskan och allt det brittiska folket får genomlida, säger Boris Johnson på frågan om han ångrar något.

Samtidigt sköt han flera frågor från sig och hänvisade till den ”grillning” som reportrarna redan utsatt Cummings för och att rådgivaren själv gett en utförlig beskrivning av allt som hänt.

9 min
Dominic Cummings under måndagens pressträff. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Bad folk att förstå – svårt utan ursäkt”

Dominic Cummings duckade inte för kritiken. I stället svarade han på många frågor och framstod som både mänsklig och nervös. Det skriver Sky News Tamara Cohen i en analys. Men efter att hittills ha vägrat att ge en förklaring till sitt beteende och skyllt folkets vrede på media lär det fortsätta blåsa kring rådgivaren, skriver Cohen.

”Han bad folk att förstå honom. Många kommer ha svårt att göra det, speciellt då han inte ber om ursäkt”, skriver hon.

Att Cummings själv inte har övervägt att avgå och att han inte ångrar sig är slående, skriver BBC:s Vicki Young.

”Det är fortfarande vissa oklarheter här, speciellt den andra resan han gjorde till Barnard Castle för att testa sin syn, vilket lär få människor att höja på ögonbrynen.”

Även DN:s Erik de la Reguera frågar sig om Cummings redogörelse på måndagen räcker.

”Efter två månaders nedstängning är britternas tålamod närmast obefintligt med högt uppsatta medarbetare i regeringen som tar sig friheter som andra inte har”, skriver han.

1 tim
Dominic Cummings vid pressträffen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cummings om kritiserade resan: ”Jag bedömde att det inte fanns någon risk”

Dominic Cummings, nära rådgivare till Boris Johnson, säger att han inte frågade premiärministern om lov före den kritiserade resan till Durham.

– Jag bedömde inte att det fanns någon risk, säger han vid en pressträff som enligt brittiska medier saknar motstycke.

Under pressträffen läser Cummings upp en flera sidor lång redogörelse över hur han agerade när han körde till Durham, över 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk med symptom på covid-19. Dagen efter att familjen anlänt insjuknade han själv och hans fyraårige son.

Avgångskraven har haglat över rådgivaren efter anklagelser om att Cummings i och med resan bröt mot landets restriktioner.

– Jag ångrar inte vad jag gjorde. Jag tycker att jag agerade rimligt, säger han på måndagen och tillägger att reglerna för nedstängningen medger ”exceptionella undantag” för barn.

3 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Cummings
Coronaviruset Smittans effekter
Teddybears STHLM spelar på en Paddanbåt 2009. NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Studenterna bokade båtar när flaken förbjöds

I år kommer de traditionella flaken att vara förbjudna i samband med studenten. I Göteborg har därför mängder av förfrågningar om att hyra de klassiska rundtursbåtarna Paddan strömmat in från festsugna studenter.

– Det verkar ha gått någon form av trend kring detta, säger Fredrik Duveskog, affärsområdeschef i Göteborg på Strömma, som kör Paddan-båtarna.

Men något studentfirande till sjöss blir det inte. Stadens jurister har nämligen bedömt att firande på båtarna faller under kategorin ”karnevalståg eller liknande” som tillsvidare inte är tillåtet.

9 min
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronapandemin leder till kortare fängelsedomar

I minst två fall har hovrätten dömt ut lindrigare fängelsestraff till följd av coronapandemin, skriver DN. Orsaken är att de nu dömda suttit häktade utan möjlighet till besök vilket anses innebära både fysiska och psykiska påfrestningar.

Enligt ett hovrättsuttalande från 2015 ska sådant tas i beaktande när det slutgiltiga straffet utdöms.

– Har en domstol gjort bedömningen att det ska påverka straffmätningen i de här två fallen så kan vi nog räkna med att det blir fler domar av samma sort, säger advokat Carl Mellberg, försvarare i ett av fallen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Match mellan Swansea och Cardiff City i Championship. Illustrationsbild.  David Davies / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: 60 engelska klubbar kan gå i konkurs

Coronapandemin kan få till följd att upp mot 60 engelska fotbollsklubbar går under. Det säger Phil Hodgkinson, ägare till Championshipklubben Huddersfield, i en intervju med BBC. Det finns inga planer för hur de ekonomiska effekterna ska hanteras av klubbar på lägre nivå i seriesystemet. Som lösning föreslår han lönesänkningar på 30–50 procent för spelare i alla serier tills matcherna åter kan spelas inför publik.

– Det är en idé. Kanske är det inte den bästa, men något måste göras. Alla vet vad som väntar oss och just nu sticker folk huvudet i sanden, säger han till BBC.

Det är ännu oklart när ligaspelet i The Championship kan återupptas.

Idag 11:03
Illustrationsbild.  TT
undefined

Champions League-match tros ha lett till 41 dödsfall

Den sista stora fotbollsmatchen som spelades i England före nedstängningen tros ha lett till 41 dödsfall i covid-19, rapporterar Sunday Times.

Matchen stod mellan Liverpool och Atlético Madrid i Champions League och bland annat hade 3 000 spanska supportrar rest för att se mötet.

Enligt tidningen visar analyser av vårddata att matchen kan kopplas till 41 coronarelaterade dödsfall på sjukhus i närområdet månaden efter matchen.

Idag 04:22
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Allt fler reser till andra delar av landet igen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Svenskarna reser allt mer igen: ”En massiv ökning”

Trots coronapandemin rör sig svenskarna sedan ett par veckor allt mer ute i samhället igen – och trenden är ökande, rapporterar TT.

Mellan vecka 20 och 21 syntes en tydlig förändring.

– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Under onsdagen vecka 21 ökade resandet mellan Stockholm och Skåne exempelvis med 387 procent jämfört med veckan före. Mellan Stockholm och Gotland var ökningen 182 procent.

2 tim
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

6 tim
Anders Tegnell/illustrationsbild. TT
undefined

Tegnell vill se fler undantag från äldres besöksförbud

Smittspridningen bland de allra äldsta har inte minskat till följd av besöksförbudet på äldreboenden, som Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Därför vill nu statsepidemiolog Anders Tegnell tillåta fler undantag från förbudet, rapporterar TT.

– Man har kanske varit lite för restriktiv (...) Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag.

Han menar dock att det fortsatt är viktigt att vara väldigt försiktig med kontakter med den här gruppen.

Idag 10:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Trafik i riktning mot Danmark. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Backar om kärleks-sms: Vill se underskrivet intyg

På måndagen öppnade Danmark för att nordbor och tyskar ska få komma in i landet om de har en dansk partner och om förhållandet kan styrkas med bland annat sms och bilder.

Efter skarp kritik från både Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti backar nu regeringen. Justitieminister Nick Hækkerup säger att det räcker med ett papper som parterna skrivit under som visar att man har en kärleksrelation.

– Det kan uppstå situationer där det är nödvändigt med extra kontroll från polisens sida, men som utgångspunkt räcker det, säger han till DR.

34 min
Alla som vill resa över bron kontrolleras. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danska UD ryter till efter kökaos på Öresundsbron

Under söndagen fastnade mängder av danskar på väg hem från helgfirande i Sverige i köer på Öresundsbron. Nu ryter danska UD till mot danskar som bryter mot rekommendationerna om att undvika icke-nödvändiga resor, skriver Sydsvenskan.

– Vår helt klara uppmaning är: Stanna hemma i Danmark tills det möjligen sker en förändring av resevägledningen för Sverige, säger Erik Brøgger vid UD.

De som besökt Sverige uppmanas nu att hålla sig hemma i karantän i två veckor.

1 tim
Kö till Danmark/Emojis på telefon.  TT
undefined

Dansk polis kan få granska kärleks-sms vid gränsen

Rikspolisen i Danmark föreslår att gränspolisen ska kunna granska inresandes sms, mejl eller bilder – för att bedöma om personen har ett förhållande med någon dansk, rapporterar DR.

Är man i en relation med någon som är bofast i Danmark anses det vara ett giltigt skäl för inresa, när gränserna i dag öppnas mot Tyskland och Norden.

Enligt rikspolisen ska var och en få avgöra hur mycket information man vill dela med sig av.

Idag 10:43
Läs mer om Coronaviruset
Jenny Madestam. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om las

Statsvetare: Osannolikt att M fäller regeringen

Om las-utredningen blir lag hotar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att fälla regeringen. Han har fått stöd av KD, SD och M.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Expressen TV att hon ser det som osannolikt att Moderaterna i slutändan kommer att fälla regeringen.

– Förändringar i arbetsrätten är något som Moderaterna står bakom och har gjort i väldigt många år. Att Moderaterna skulle fälla regeringen på basis av den frågan vore att gå emot det man själv står för. Det vore paradoxalt att agera på det viset, säger Madestam till Expressen.

1 tim
Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD redo fälla Löfven ihop med V: ”Tar varje chans”

Sverigedemokraterna är redo att göra gemensam sak med Vänsterpartiet och tvinga bort Stefan Löfven från statsministerposten. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson sedan V:s Jonas Sjösted hotat att försöka fälla regeringen om den går fram med las-utredningens förslag.

– Vi har sagt hela tiden att vi är beredd att ta varje chans att avsätta den här regeringen, säger Åkesson.

Även M och KD har meddelat att de är redo att fälla regeringen ihop med V.

3 tim
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT
undefined

”Tar inte lättvindigt på att ändra i arbetsrätten”

Fack och arbetsgivare bör komma överens om förändringar i arbetsrätten – annars väntar en hård debatt med samarbetspartierna. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

1 juni ska Nordmark ta emot den utredning som regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt. Turordningsreglerna väntas ändras och arbetsgivare ska lättare kunna välja vem som sägs upp vid arbetsbrist.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att förslaget bör gå ”direkt i papperskorgen” och hotar med misstroendeförklaring.

Idag 11:54
Läs mer om Debatten om las
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Antikroppstudie görs om efter oväntade resultatet

En undersökning som Folkhälsomyndigheten nyligen presenterade visade att bara 7,3 procent av stockholmarna hade utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Den låga siffran förvånade myndigheten, som nu har granskat undersökningen igen och hittat en möjlig felkälla, skriver Expressen.

– Den här gruppen som vi tog proverna ifrån var nog inte helt representativ för befolkningen i Stockholm, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ska nu göra en ny undersökning med ett annat urval och hoppas kunna presentera de nya siffrorna nästa vecka.

4 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

31 nya dödsfall i covid-19 – över 4 000 döda i Sverige

Det senaste dygnet har 31 nya dödsfall i covid-19 registrerats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 4 029 människor dött.

Efter långhelgen räknar dock myndigheten med en eftersläpning i siffrorna.

– Vi lär ser en ansamling av fall de närmaste dagarna, helt klart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Han noterar en nedåtgående trend bland personer som intensivvårdas, samt färre smitt- och dödsfall på äldreboenden.

– En hel del håller ändå på att bli bättre, successivt, säger Tegnell.

Idag 12:01
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

Idag 11:38
Läs mer om Coronaviruset