Julian Assange Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Flest virusfall milda • ”Assange utsätts för tortyr” • Nya avhopp från Big brother

Morgonens nyheter:
Kinesisk studie: Över 80 procent av virusfallen är milda
• 117 läkare och psykologer: Behandlingen av Assange är tortyr
• Kontroverser får Big brother-programledare att hoppa av

Stor studie: 80 procent av virusfallen är milda

Över 80 procent av dem som smittas av det nya coronaviruset får milda symptom och personer över 80 löper störst risk att dö. Det framgår av en studie av 70 000 fall som publicerats av den kinesiska smittskyddsmyndigheten.

Polisens spionplan mot mobiler får kritik

Advokatsamfundet och Vänsterpartiet är kritiska till lagförslaget om att poliser ska kunna installera virusprogram för att läsa krypterad information i mobiltelefoner. Samfundets generalsekreterare säger att förslaget är för långtgående och att människor har rätt till ett privatliv.

117 läkare: Behandlingen av Assange är tortyr

Behandlingen av Julian Assange i fängelset motsvarar tortyr, skriver 117 läkare och psykologer i ett öppet brev i The Lancet. Man uppmanar nu myndigheter att ge Wikileaksgrundaren den vård han behöver ”innan det är för sent”.

Efter kritiken: Johnsons rådgivare avgår

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky, som kritiserats hårt för uttalanden om intelligensskillnader mellan svarta och vita, har sagt upp sig. Han skriver på Twitter att det beror på den ”mediehysteri” som varit. Johnson har inte kommenterat vare sig kritiken eller avgången.

Dokument visar: Uigurer i Kina fängslas för sitt skägg

Nya dokument visar att personer ur den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer i Kina fängslas i interneringsläger för att man bär skägg eller slöja. Flera tusen uigurer är fänglade i lägren och i vissa fall har hela familjer skickats dit för att man är släkt.

Ibrahimovics Milan tog viktiga poäng

Zlatan Ibrahimovic och hans Milan tog tre tunga poäng mot Torino i gårdagens match i Serie A. Målglade Ante Rebic avgjorde och gav Milan viktiga poäng i kampen om en Europaplats. Ibrahimovic hade ett fint läge att avgöra i andra halvlek men bollen smet strax utanför stolpen.

Två programledare lämnar dokusåpan ”Big brother”

Adrian Boberg och Helle Schunnesson har valt att hoppa av som programledare för ”Big brother”. Beslutet kommer efter uppgifterna om deltagaren Sami Jakobssons bakgrund med högerextremism och tidigare tatueringar med nazistsymboler.

Ryan Newman kraschar. TT

Nascarförare allvarligt skadad efter våldsam krasch

Den amerikanske Nascarföraren Ryan Newman vårdas för allvarliga skador efter en våldsam krasch i nattens Daytona 500-lopp. Newman stötte ihop med en annan bil på sista varvet och blev sedan påkörd efter att ha tappat kontrollen över sin bil.

Dagens händelser

• POLITIK. Riksrevisionen publicerar granskning av rutavdraget (08.00)
UTRIKES. EU:s finansministrar möts
• UTRIKES. Amnesty-rapport om situationen i Mellanöstern och Nordafrika
• SPORT. Flera matcher i ishockeyns SHL (19.00)
• SPORT. Skidskytte-VM med damernas 15 km (14.15)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
New York, USA. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Brist på skyddsutrustning i New York-vården: ”Uruselt”

Vårdarbetare i hårt drabbade New York kämpar mot långa skift och ett stort behov av skyddsutrustning, rapporterar AFP.

Läkare och sjuksköterskor vittnar om brist på munskydd och skyddskläder.

– Det är uruselt. Det finns inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med tester, inte tillräckligt med skydd för människor som arbetar med detta, säger en anonym läkare på ett New York-sjukhus till nyhetsbyrån.

Antalet bekräftade fall av coronavirus i USA översteg på fredagen 100 000.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Intensivvårdsavdelning på sjukhus i Rom. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Coronasmittad 101-åring frisk: ”Han har sett allt”

En 101-årig man som smittats av coronaviruset har nu blivit friskförklarad och skrivits ut från sjukhuset i Rimini i nordöstra Italien, rapporterar lokala medier.

När mannen, som kallas ”Herr P” i medierna, föddes härjade spanska sjukan i världen. Stadens borgmästare Gloria Lisi säger till Rimini Today att alla kan känna hopp när man hör en sådan här historia:

– Under 101 år har han sett allt: krig, hunger, smärta, framsteg, kris och uppståndelse, säger hon.

3 min
Sjukvårdare i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dystert rekord i Italien – 1 000 döda på en dag: ”Har inte passerat toppen”

969 personer har dött i Italien senaste dygnet, vilket är den högsta siffran hittills, skriver AFP.

De senaste dagarnas coronavirusfall i Italien har sett ut att minska något, men nu höjs varnande fingrar om att det fortfarande är långt kvar tills kulmen är nådd. Det skriver Reuters.

– Vi har inte nått eller passerat toppen än, säger Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut.

Italien har varit i karantän sedan 9 mars. Planen har varit att lätta på restriktionerna från och med nästa vecka. Franco Locatelli, medicinsk rådgivare till italienska regeringen, tror att karantänen kommer behöva förlängas.

– Skulle jag behöva ta ett beslut utifrån dagens siffror, skulle restriktionerna behöva förlängas, säger han.

Igår 16:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
Coronaviruset Röster om viruset

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

2 tim
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Låt svenskarna resa i påsk – viruset redan spritt

Opinion Alla pratar om coronavirusets effekter på samhället, så även Sveriges ledarskribenter. Den fria rörligheten måste värnas i påsk, tycker DI:s Lotta Engzell-Larsson. Dessutom borde gymnasieskolorna slå upp portarna för sistaårseleverna och Sveriges yttre och inre gränser hållas öppna.

”Man måste acceptera att viruset redan är spritt i vårt land. Att isolera stora grupper friska människor är inte meningsfullt”, skriver hon.

SvD:s Lydia Wålsten ser i stället hur Sverige steg för steg följer andra länders exempel. Hon konstaterar att kritiker velat dra i handbromsen tidigare.

”Sett till utvecklingen för slutenvård i Stockholm verkar det ligga något i det”, skriver hon.

Från Göteborg blickar Adam Cwejman utanför landets gränser. I GP skriver han att Taiwan genom koordinerade insatser och omfattande åtgärder har varit ett föredöme i att stoppa virusspridningen.

1 tim
Jennie Nilsson (S). TT
undefined

Minister: Välj svenska varor när ni handlar i butikerna

Opinion Stötta vårt land i denna tid av prövning. Med den uppmaningen inleder landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sin debattartikel i Aftonbladet.

Hon uppmanar svenskar att välja svenska livsmedel i butikerna, att handla från lokala gårdar och att visa uppskattning över livsmedelsförsörjningen. Enligt Nilsson krävs det nu aktiva beslut från Sveriges konsumenter för att hålla i gång lönsamheten inom livsmedelskedjan.

”Tillsammans bygger vi Sverige starkare”, skriver hon.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Helsingforsregion isoleras – militären vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

4 tim
Poliser i Helsingfors. Arkivbild. Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isoleringen kritiseras: ”Regeringen leker gud”

Den finska regeringen tog sent på fredagskvällen beslut om att isolera landskapet Nyland, där Helsingfors ingår. Men förslaget som klubbades igenom fick på förhand utstå hård kritik för sitt innehåll, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Martin Scheinin, professor i internationell rätt vid European University Institute i Florens, och Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid universitetet i Tammerfors, skriver i ett blogginlägg att ”regeringen leker gud”:

”Vår bedömning är att man avviker inte bara från grundlagen utan också från de människorättsavtal som Finland har förbundit sig till”, skriver professorerna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Norge spårar smittade med data – inte aktuellt i Sverige

EU-kommissionen vill att de europeiska teleoperatörerna ska dela med sig av mobildata så att länderna lättare ska kunna räkna ut hur coronaviruset sprider sig. Folkhelsinstituttet i Norge har redan ett samarbete med Telenor som man enligt telejätten ”sätter stort värde på”, rapporterar SVT Nyheter.

I Sverige är det inte aktuellt. Men Telia, Tele2 och Tre säger sig alla ha möjlighet att dela sådana uppgifter med Folkhälsomyndigheten.

– Om myndigheterna är intresserade kan vi självfallet skräddarsy rapporter med fokus på större rörelsemönster, säger Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

2 tim
Lars Sandman. TT/SVT.
undefined

Förväntad livslängd avgör om vården måste välja

När vården nu kan ställas inför svåra beslut där vissa patienter kan behöva prioriteras framför andra har Socialstyrelsen tagit fram nya riktlinjer för att underlätta besluten. I fredagens Aktuellt i SVT förklarade Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, att riklinjerna kan innebära att en ung patient kan komma att prioriteras framför en äldre.

– Det kan bli så i en extrem situation. Då har vi sagt i riktlinjerna att man vår välja den som har längst förväntad återstående livslängd, sa Sandman.

Han hoppas dock att vården helt ska slippas ställas inför sådana val, och att det viktigaste för att undvika det är att det finns så många intensivvårdsplatser som möjligt.

Igår 22:16
Försvaret förbereder extra intensivvårdsplatser i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

22 000 smittade svenskar kan behöva sjukhusvård

22 000 svenskar kan bli så sjuka att de behöver vård på sjukhus under coronavirusets första våg i landet. Det rapporterar DN utifrån siffror från en modell av ett ”realistiskt worst-case scenario” från Folkhälsomyndigheten.

5 000 av dem väntas behöva intensivvård, enligt modellen. Totalt omkring 100 000 väntas få sin smitta bekräftad via test.

Siffrorna kommer från en rapport som myndigheten gjorde 20 mars.

Igår 17:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt, men det är med blandade känslor. Andreas Hillergren/TT
Coronaviruset Smittans effekter

Ledsna Stockholmsturister: ”Nu plötsligt duger vi inte”

Trots att stockholmarna Eva-Pia och Anders Isberg har haft ett sommarhus i Kivik på Österlen i 21 år känner de sig inte riktigt välkomna i år. Det skriver TT som tagit ett grepp om effekterna av coronakrisen.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg.

Sedan Stockholmsparet åkte till Österlen har Folkhälsomyndigheten uppmanat svenskar att inte resa i onödan. Många personer på plats bekräftar paret Isbergs bild.

– Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det, säger lokalbon Eva Fristedt.

3 tim
En kondom. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varning för kondombrist: ”Kommer att bli läskigt”

Det finns risk för en global brist på kondomer till följd av coronakrisen. Det varnar världens största kondomproducent Karex för i en intervju med Reuters. Efter att tre fabriker tvingats hålla stängt i en vecka har 100 miljoner färre kondomer producerats.

– Det kommer att bli läskigt, säger vd:n Goh Miah Kiat, som oroar sig för att bristen ska slå mot olika hjälpprogram i Afrika i flera månaders tid.

Samtidigt konstaterar Goh att efterfrågan på kondomer är hög, särskilt med tanke på att många kanske avvaktar med barn med tanke på osäkerheten just nu.

13 min
undefined

Google lägger åtta miljarder på hjälppaket

Google har meddelat att man sjösätter ett hjälppaket på motsvarande cirka åtta miljarder kronor för att underlätta i kampen mot det nya coronaviruset och för att minska de ekonomiska följderna av dess framfart. Det rapporterar CNBC.

Den största delen av paketet utgörs av en post på närmare 3,4 miljarder kronor i form av annonskrediter till små och medelstora företag. Men Google lanserar också en investeringsfond som ska hjälpa finansiella institutioner att förse små företag med kapital.

Google säger även att man ska försöka få fram uppåt tre miljoner skyddsmasker till vården i samarbete med en av sina större leverantörer.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bilar vid en avgiftskontroll på motorvägen mot Wuhan/Människor anländer till stadens tågstation. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Jättestaden Wuhan öppnar igen – första tåget rullar in

Kina har lättat reserestriktionerna för Wuhan – staden där coronautbrottet tog sin början i vintras. Staden, med sina elva miljoner invånare, stängdes ner helt i januari. Invånare förbjöds att lämna, vägspärrar sattes upp och tuffa restriktioner för rörlighet innanför spärrarna.

Strax efter midnatt kunde det första passagerartåget rulla in i Wuhan igen, skriver AFP.

– Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka när min dotter sprang till sin pappas famn, säger en 36-årig kvinna som inte kunnat träffa sin man på 10 veckor, till nyhetsbyrån.

Det är fortfarande förbjudet att lämna staden. Den 8 april ska invånarna få resa igen.

2 tim
Ticuna-folket. Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasiliansk läkare kan ha smittat urfolk i Amazonas

En brasiliansk läkare som nyligen arbetat hos urfolket Ticuna i Amazonas har testat positivt för det nya coronaviruset, skriver Reuters. Åtta personer i stammen hålls nu isolerade för att hindra att smittan sprider sig bland folket.

Smittspridning bland urfolken skulle kunna få katastrofala konsekvenser och deras livsstil i stora grupper med mycket små möjligheter till isolering skulle det göra det lätt för viruset att sprida sig.

Dessutom är det vanligt med nedsatta immunsystem till följd av undernäring och olika sjukdomar.

Igår 22:42
Johannesburgbor i karantän. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO varnar för ”dramatisk utveckling” i Afrika

Världshälsoorganisationen WHO:s Afrikachef Matshidiso Rebecca Moeti varnar för en ”dramatisk utveckling” av coronavirusets spridning på kontinenten Det skriver AFP.

39 av Afrikas 47 länder har nu bekräftade fall av smittan. Enligt Moeti har man haft runt 300 bekräftade fall om dagen de senaste dagarna. Hittills har kontinenten haft nästan 3 500 fall och 94 dödsoffer på grund av smittan.

Flera länder har infört åtgärder som karantän och utegångsförbud, nu senast Sydafrika som i går satte 57 miljoner människor i karantän i 21 dagar.

Igår 17:33
Läs mer om Coronaviruset