Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Flygbolagens klimatlöften är svåra att kontrollera

Löftena om klimatkompensation från Sveriges största flyg- och resebolag går inte att kontrollera, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har frågat fem stora resebolag och tio flygbolag om hur de kompenserar för sina utsläpp, och bara ett av bolagen kan redovisa kvitton eller andra intyg som visar att deras löften faktiskt efterlevs.

Flygbolaget Tui säger till exempel att de kompenserar för varje ton som bolaget släpper ut, men de vill inte uppge vilken mängd det handlar om.

Tidigare

Toppnyheter

SSU:s Philip Botström.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

SSU: Vi kräver skattesvar – januariavtalet kan brytas

Det växer misstankar inom Socialdemokraterna om att man kanske inte hinner få till den skattereform som avtalades med Centern och Liberalerna i januariavtalet, skriver Expressen. En av dem som tvivlar på att reformen blir av är SSU:s ordförande Philip Botström, som menar att C och L sätter sig på tvären.

Han säger att reformen var en förutsättning för att avtalet skulle accepteras av SSU, och ser det som närmast brutet om reformen inte ros i hamn. Och för att reformen ska kunna utredas och lagstiftas under denna mandatperiod måste finansminister Magdalena Andersson (S) ha saken färdigförhandlad senast i höst, säger han.

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat.

22 min
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Är den svåraste uppgiften jag har haft

Finansminister Magdalena Andersson (S) vågar inte lova att den skattereform som avtalades i januariavtalet hinner ros i hamn innan valet 2022. Det säger hon till Expressen, trots att SSU sagt att januariavtalet i princip är brutet om så inte sker.

Andersson säger att det troligtvist är ”den svåraste uppgiften” hon haft på sitt bord som minister, och att reformen bygger på motstridigheter mellan partierna. Liberalerna har sagt nej till att beskatta tillgångar och höga inkomster, men Andersson tror inte att sänkt skatt på jobb och företagande minskar några klyftor. Hon kallar det för ”tönterier”.

– För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

6 min
Läs mer om Januariavtalet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund