Skogen har premiär 11 oktober. Liseberg
Resa

Första titten: Så blir Lisebergs nya skräckhus

Resa Årets skräcknyhet uppges bli den läskigaste någonsin. Räkna med kalla kårar när Liseberg slår upp portarna inför halloween den 11 oktober, skriver Göteborgs-Posten.

Förra årets satsning, Cirkus Bisarr, var så obehaglig att reklamfilmen stoppades av Youtube, vilket Resumé rapporterade om. Årets attraktion, Skogen, blir Lisebergs första skräckhus utomhus.

Eftersom mörkret är så viktigt kommer Skogen stänga upp till två timmar senare än övriga attraktioner. Förhoppningen är att besökarna ska skrika rakt ut i den dunkla skogen, fylld med ond natur, varelser och läskiga ljud.

– Det är dina värsta hjärnspöken som väcks liv till i mörkret, säger Sandra Leiknes, producent för skräckhusen på Liseberg till Aftonbladet.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen: ”Är vid extremt gott mod”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven och flyttats tillbaka till en vanlig vårdavdelning, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Reuters. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen från covid-19.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttades snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

1 tim
Arkivbild på Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens politiker pustar ut: ”Vården är där för oss alla”

Härliga nyheter, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter efter beskedet att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fått lämna intensivvårdsavdelningen.

”Krya på dig Boris!!!” skriver Trump.

Landets sjukvårdsminister Matt Hancock gläds också över beskedet.

”Den brittiska sjukvården är där för oss alla och jag vet att vår fantastiska sjukvårdspersonal har gett honom vård i världsklass”, skriver han på Twitter.

Boris Johnsons partikamrat, Tory-toppen James Cleverly, skriver att Johnson är ”min premiärminister, min chef och min vän” – och är tacksam över nyheten.

1 tim
Tomt i Londons kollektivtrafik. ISABEL INFANTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raab: Ännu för tidigt att lyfta brittiska restriktioner: ”Vi måste följa planen”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är kvar på intensivvårdavdelning, men mår bättre och är vid gott mod, sa utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

Raab sa också att 7 978 personer i Storbritannien nu har dött till följd av coronaviruset och att de strikta åtgärderna i landet inte kommer att lyftas förrän det finns tydliga tecken på att smittan i landet har bromsats. Mer om ”nästa fas” kommer inte att sägas förrän slutet på nästa vecka.

– Vi måste hållas oss till planen och lita på vetenskapen, sa Raab.

Även Patrick Vallance, regeringens vetenskapliga rådgivare, medverkade på presskonferensen. Han sa bland annat att det finns tecken på att kurvan har börjat planat ut men att det kan förändras om människor inte följer direktiven.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild: Drottninggatan i centrala Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Studie: 2,5 procent bar på coronaviruset i Stockholm

2,5 procent av stockholmarna bar på coronaviruset i en ny studie som gjordes i förra veckan, avslöjade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff enligt SVT Nyheter.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har betydligt fler smittats sedan dess.

– Det vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell enligt SVT.

773 personer ingick i studien som gjordes mellan den 27 mars och den 3 april.

1 tim
Illustrationsbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranger som bryter mot reglerna kan stängas

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rutiner för hur restauranger och barer som inte följer reglerna om distansering ska kunna stängas.

– Vi kommer göra kontroller i helgen, säger Anders Tegnell under myndighetens dagliga presskonferens.

Det är dock inte bara restaurangägarna som måste se till att det inte blir för trångt på exempelvis uteserveringar i solen.

– Gästerna har också ett ansvar. Det finns ett jättestort personligt ansvar.

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige och totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

Idag 12:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Kanadas Justin Trudeau.  DAVE CHAN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Trudeau: Läget blir inte normalt på minst ett år

Kanada kan inte räkna med att återgå till ett normalläge förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, vilket kan ta minst ett år. Det säger landets premiärminister Justin Trudeau enligt AFP.

Enligt de kanadensiska myndigheternas prognoser väntas mellan 11 000 och 22 000 personer i landet dö till följd av viruset. Om landet skulle släppa på sina åtgärder kan den siffran stiga till 44 000.

Trudeau sa att toppen på den första vågen troligen kommer mot slutet av våren, men att nya utbrott är att vänta framöver.

1 tim
Äldre kvinna på ett äldreboende i Nya Zeeland. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya Zeeland nära stoppa smittan – bara ett dödsfall

För fjärde dagen i rad sjunker antalet nya konstaterade fall av coronaviruset i Nya Zeeland. På torsdagen rapporterades bara 29 stycken i hela landet, vilket gör att totalsiffran nu är 1 239 fall, rapporterar CNN.

Önationen med runt fem miljoner invånare införde tidigt hårda direktiv om gränskontroller och utegångsförbud, med målet att inte bara bromsa smittan utan helt utrota den.

Trots det låga antalet smittade sa primärminister Jacinda Ardern nyligen att det ännu inte finns några planer på att lyfta restriktionerna.

Hittills har landet också lyckats väl med att hålla smittan borta från den äldre befolkningen, vilket bidragit till att landet bara fått ett enda dödsfall till följd av smittan.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
Coronaviruset Röster om viruset

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Opinion Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

2 tim
Donald Trump och Ann Linde. TT
undefined

Linde i CNN: Finns många myter om Sveriges strategi

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar återigen den svenska coronastrategin. Denna gång i en intervju med CNN. Hon tillstår att Sverige har en egen metod, men att det finns många myter om den.

– Som du tidigare hört har Donald Trump kallat strategin för flockimmunitet som svar på covid-19, och det är helt fel. Det är absolut inte Sveriges strategi, säger hon.

Det var på tisdagens pressträff som Trump gick till angrepp mot Sveriges strategi och sa att Sverige ”lider svårt” när man inte stänger igen.

Idag 12:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Kommunernas krismiljarder är i praktiken redan borta

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

2 tim
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
En kvinna i skyddskläder i ett tomt Moskva. VASILY MAXIMOV / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Moskvaborna flydde staden under nedstängningen

Onsdagens 26 mars meddelade Rysslands president Vladimir Putin att den följande veckan skulle bli arbetsfri i Moskva, med anledning av coronaviruset, skriver Reuters. Stadens tolv miljoner invånare uppmanades att hålla sig inomhus.

Men den påföljande fredagen rullade runt 730 000 bilar lastade med runt tio procent av Moskvas invånare ut ur staden mot den omgivande landsbygden. Samtidigt flög 17 000 personer till St Petersburg.

I flera semesterorter oroar sig nu de lokala myndigheterna för eventuell smittspridning och på många håll uppmanas gästande Moskvabor att isolera sig i två veckor.

2 tim
Arkivbild: Match mellan belgiska lagen Anderlecht och Club Brügge. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belgisk fotboll skjuter på beslut om att spela klart

Den belgiska fotbollsligan skjuter på beslutet att stänga säsongen, rapporterar nyhetsbyråer. En kommitté rekommenderade nyligen att resten av säsongen ställs in på grund av pandemin och att ställningen som rådde den 7 mars även blir sluttabell.

En omröstning bland klubbarna som skulle ha ägt rum den 15 april har nu skjutits upp till den 24 april.

Uefa och Fifa har hotat utestänga belgiska klubbar från europeiska turneringar om förslaget antas.

3 tim
En buss dessinficeras i Polen Matej Leskovsek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polen förlänger åtgärder – skolor fortsatt stängda

Polen förlänger landets restriktioner för att hejda spridningen av coronaviruset fram till 3 maj, rapporterar Reuters. Det innebär att bland annat skolor, tågtrafik samt viss övrig transport och vissa företag fortsatt hålls stängda. Dock meddelade biträdande hälsoministern att några restriktioner eventuellt kan börja hävas efter påsk.

Den 10 maj ska landet hålla presidentval. Nyligen godkände parlamentet att valet kan hållas via poströstande. Detta beslut har dock mött hård kritik från oppositionen som anser att det finns stor risk att valet inte kan leva upp till demokratiska principer.

Idag 13:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
New York är nedstängt. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

799 döda i New York senaste dygnet: Smärtsamt

Det senaste dygnet har 799 personer i New York dött till följd av coronaviruset, uppger guvernör Andrew Cuomo på en pressträff enligt flera medier. Det gör dygnet till det dödligaste hittills.

Totalt sett har dödssiffran i New York nu passerat 7 000 personer.

– Det är smärtsamt och tar andan ut oss alla, sa Cuomo.

Men samtidigt tycks antalet personer som skrivs in på sjukhus inte längre öka, vilket tyder på att smittspridsningskurvan kan vara på väg att plana ut, skriver New York Times.

4 tim
Arkivbild: New Yorks arbetsmarknadsdepartement.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomernas farhåga: 20 miljoner färre jobb i april

När veckans statistik över nyanmälda arbetslösa i USA kommer på torsdagen befarar ekonomerna att april kan komma att mynna ut i 20 miljoner färre jobb. Det rapporterar Reuters.

USA:s arbetsmarknadsmyndighet redovisade förra veckan att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 701 000 i mars, sju gånger högre än väntat.

”Dessa dystra siffror tyder på ytterligare en bottennotering för sysselsättningsrapporten i april. USA befinner sig nu i recession och den verkar bara bli djupare, frågan är hur länge det kan ta innan USA återhämtar sig”, skriver S&P Global Ratings USA-ekonom Beth Ann Bovino i en kommentar.

Enligt CNBC väntas antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan ha stigit med runt 5,25 miljoner, vilket skulle innebära att det totala antalet nu uppgår till 15 miljoner för de senaste tre veckorna.

Idag 10:56
Läs mer om Coronaviruset