Arkivbild. Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
Skolbalsåtalet

Gav pris för ”årets fuckgirl” på skolbal – inför rätta

I maj utnämndes en gymnasieelev i Malmö till ”årets fuckgirl” på skolans studentbal. Nu ställs en 19-årig skolkamrat inför rätta åtalad för grovt förtal, skriver Sydsvenskan.
Den åtalade eleven ska inför lärare och 400 skolkamrater ha läst upp en motivering som bland annat innehöll formuleringen ”du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”. Själv nekar han till brott och säger i förhör att han bad henne om ursäkt direkt när han såg att hon blev ledsen, skriver Dagens Nyheter.
En manlig elev utnämndes till ”årets fuckboy” men ville inte medverka i skolans internutredning. Till skillnad från den kvinnliga eleven var han enligt Sydsvenskan mycket stolt över sin utmärkelse.

Toppnyheter

Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi
Mohammed bin Salman, Donald Trump. TT
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Trump: CIA:s bedömning om fallet är ”förhastad”

Den bedömning CIA har gjort i fallet Jamal Khashoggi är ”mycket förhastad”, säger president Donald Trump enligt Reuters.
Enligt källor ska CIA peka ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som den som beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul.
Han säger också att uppgifterna om att bin Salman ligger bakom händelsen är ”möjlig”.
USA har inte kommit fram till en ”definitiv slutsats” om hur Khashoggi dog, enligt landets utrikesdepartement. Donald Trump säger att han ska få en full rapport om fallet på måndag eller tisdag.

2 tim
Talespersonen Heather Nauert och utrikesminister Mike Pompeo. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

”Det finns flera frågor som fortfarande är obesvarade”

USA har ännu inte kommit fram till en ”definitiv slutsats” om hur journalisten Jamal Khashoggi dog. Det beskedet ger landets utrikesdepartement, enligt AFP.
– Det finns flera frågor som fortfarande är obesvarade, säger departementets talesperson Heather Nauert.
Enligt Washington Posts källor visar CIA:s utredning att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beordrade mordet.
Säkerhetstjänsten ska bland annat bygga sina slutsatser på att bin Salmans bror ringt Khashoggi och försäkrat honom att det var säkert att besöka det saudiska konsulatet i Istanbul.
Journalisten mördades den 2 oktober när han skulle hämta dokument som skulle göra det möjligt för honom att gifta sig med sin fästmö.

Igår 19:52
Mohammed bin Salman, arkivbild. Handout . / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Kronprinsen tappar makt – det kan ge stabilitet

Hur kommer kronprins Mohammed bin Salman – och Saudiarabien – att påverkas av mordet på journalisten Jamal Khashoggi? Den frågan försöker BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner svara på i en tv-analys.
– I stället för ett enmansstyre kommer det att bli en mer traditionell maktdelning, säger Gardner, som menar att bin Salman kommer att bli en ”vingklippt” ledare, även om det inte lär erkännas offentligt.
Han kommer att förlora prestige och en del av hans makt kommer att lämnas över till andra, menar Gardner.
– Landet blir lite mer stabilt, lite mer förutsägbart, säger han.
Washington Posts Aaron Blake skriver att det från dag ett har varit tydligt att USA:s president Donald Trump inte vill att skulden för mordet ska falla på bin Salman. Tidningen har rapporterat att CIA:s granskning visar att bin Salman gett ordern – men på nytt tvivlar Trump på sin egen säkerhetstjänst, skriver Blake.

Igår 17:08
Läs mer om Trumps USA
Trump besöker Paradise i norra Kalifornien Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Kalifornien

Fler döda efter bränderna: ”Det är en total förödelse”

Ytterligare fem människor har hittats döda efter skogsbranden ”Camp Fire” som rasar i norra Kalifornien, rapporterar AP.
– Vi har aldrig någonsin sett något liknande i Kalifornien. Det är en total förödelse, sa president Donald Trump när han anlände till den helt nedbrunna staden Paradise på lördagen.
714 personer har hittats vid liv och avförts från listan över saknade. Men trots det växer den – nära 1 300 personer saknas. Nu vädjar myndigheter till människor att höra av sig om de står på listan.

7 min
SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Skogsbränderna i Kalifornien

Trump på plats i Paradise för att bevittna förödelsen

Donald Trump har anlänt till Paradise i Kalifornien där han bevittnar förödelsen efter skogsbränderna.
Presidentens bilkortege passerade brända fält, förstörda hem och utbrända bilar. Längs med vägen stod åskådare med Trump-skyltar, skriver AP. Samtidigt syntes reaktioner på Trumps anklagelser om att misskött skogsförvaltning orsakat bränderna. ”Vårt fel, verkligen?” stod det på en skylt som en man höll upp.
Trump har också tagit en helikoptertur över de brända områdena, skriver San Francisco Chronicle.
Trumps besök varar en dag och han ska tala med räddningsarbetare och delstatspolitiker. Efter midnatt väntas presidenten återvända till Washington DC.
Minst 71 människor har hittills bekräftats döda vilket gör ”Camp fire” till den dödligaste skogsbranden i Kaliforniens historia.

Igår 20:28
TT
Skogsbränderna i Kalifornien

Trump upprepar kritik om skogsskötsel inför besöket

Donald Trump fick kritik när han tidigare i veckan anklagade Kalifornien för att ha misskött skogsförvaltningen vilket enligt honom har orsakat den svåra situationen med bränderna.
Inför sitt besök i delstaten i dag upprepar han den synpunkten.
– Vi ska tala om skogsskötsel. Det här kunde ha varit en helt annat slags situation, säger Trump.
Brian Rice, chef för Kaliforniens räddningstjänst, anser att presidentens uttalande är okunnigt.
– Det är den federala staten som har valt att leda bort resurser från skogsskötseln, inte Kalifornien, säger han enligt AFP.
Flera meteorologer och forskare har dömt ut Trumps förklaring. I stället pekar man på att det redan torra området är känsligt för klimatförändringarna och på Santa Ana-vindarna som drar in med torr ökenluft, skriver tidningen Land Skogsbruk.

Igår 16:03
Läs mer om Skogsbränderna i Kalifornien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Försvarsminister Oscar Aguad MARTIN ACOSTA / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna ubåten San Juan

Minister: Vi saknar tekniken för att kunna bärga ubåten

Att bärga den argentinska ubåten Ara San Juan som hittats på Atlantens botten efter ett års sökande är inte omöjligt, men skulle vara extremt dyrt. Det säger en expert till nyhetsbyrån AFP. Experten bedömer att den komplicerade operationen skulle kosta en miljard dollar, eller kanske ännu mer.
Argentinas försvarsminister Oscar Aguad sa på en presskonferens på fredagen att landet saknar de tekniska resurserna för att genomföra en bärgning. Anhöriga till besättningen säger å sin sida till nyhetsbyrån AP att de kommer att kämpa för att ubåten ska bärgas.
Ubåten, som försvann i november förra året, hittades på över 900 meters djup.

Igår 22:43
Militärofficer tröstar en anhörig till en av de försvunna besättningsmännen. Vicente Robles / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna ubåten San Juan

Beskedet från flottan: Ubåten har imploderat

Den argentinska ubåten Ara San Juan som lokaliserats på 800 meters djup i Atlanten imploderade.
– Den verkar vara intakt, men den har tydligt imploderat, säger marinbaschefen Gabriel Attis till reportrar, enligt AFP.
Även tidigare har analysen av vad som hände gått ut på att ubåten imploderat efter ett vattenläkage och att alla 44 besättningsmän ombord omedelbart dött.
Beskedet om att ubåten hittats kommer ett år och en dag efter att den försvann.

Igår 14:55
Arkivbild, Ara San Juan/sörjande anhöriga. TT
Försvunna ubåten San Juan

Pappan om ubåtstragedin: ”Nu vet vi var våra barn är”

Beskedet om att ubåten Ara San Juan lokaliserats har väckt starka känslor hos anhöriga som under ett års tid pressat de argentinska myndigheterna att fortsätta sökandet.
– Nu vet vi var våra barn finns, säger Jorge Villarreal, far till en av besättningsmännen, till tidningen Clarín.
Luis Niz, en annan pappa, säger att hoppet har levt fram till nu trots att regeringen redan sagt att det inte funnits några överlevare.
– Jag hoppades fortfarande att de kunde vara vid liv, säger han.
Besättningen bestod av 44 personer.

Igår 15:13
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan