Comfort utanför Manhattan Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Gigantiskt flytande sjukhus framme i pressat New York

Sjukhusfartyget USNS Comfort med 1 000 patientsängar har lagt till utanför Manhattan i New York där det ska avlasta delstatens hårt pressade sjukvårdssystem.

Hittills har coronaviruset krävt 1 218 människoliv i delstaten New York, medan 66 000 konstaterats smittade.

– Det är en krigstidsatmosfär och vi måste alla bidra gemensamt, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio vid fartygets ankomst enligt Reuters.

Fartyget är en tidigare oljetanker som gjorts om till ett flytande sjukhus för den amerikanska flottan. Tanken är att patienter som behöver vård för andra sjukdomar och skador än covid-19 ska läggas in på USNS Comfort.

Bakgrund

Toppnyheter

Coronaviruset Sveriges nationaldag
Stefan Löfven.  TT
Coronaviruset Sveriges nationaldag

Firanden ställs in – Löfven: Ring någon du bryr dig om

Statsminister Stefan Löfven uppmanar alla svenskar att ringa någon de bryr sig om på nationaldagen. Det säger han i ett digitalt sänt tal som inleder Svenska institutets 24-timmar långa livesändning för att fira nationaldagen, rapporterar TT.

– Fysisk distans behöver inte betyda emotionell distans, säger Löfven.

Både i Göteborg och Malmö har firanden ställts in men många svenskar kan istället fira från soffan. Klockan 20.00 håller kungen tal från Skansen i Stockholm som sänds i SVT.

3 tim
Skärmbild från TV4:s intervju TV4
undefined

Stefan Löfven: ”Ett jämlikt samhälle är starkare”

Klyftorna måste minska, samtalsklimatet på sociala medier måste bli bättre och arbetet för klimatet är något vi måste göra tillsammans. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju från Harpsund i TV4 med anledning av nationaldagen.

– Ett jämlikt samhälle är, enligt mig, ett starkare samhälle.

I intervjun får man följa med statsministern runt Harpsund och Stefan Löfven avslöjar att han brukar göra ”bomben” från bryggan och att hans fru Ulla tycker om att lösa korsord.

1 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Ledare: ”Sverige gör allt för att få högsta betyg”

Opinion Flera av dagens ledarsidor uppmärksammar på olika sätt Sveriges nationaldag.

GP:s Karin Pihl menar att omvärldens åsikter om Sverige är en viktig del av självbilden, åtminstone politikernas. Den internationella tveksamheten inför Sveriges coronastrategi blir därför problematisk.

”Den svenska självbilden liknar den flitiga elevens, som gör allt för att få högsta betyg. Det är hennes identitet och stora stolthet, att vara bäst i klassen. Men om hon får dåligt betyg på ett prov raseras självkänslan”, skriver hon.

Dagens Industris PM Nilsson skriver att den svenska flaggan under våren tagit plats i svensk politiks centrum genom sin synliga placering på politikernas kavajslag under presskonferenser om pandemin. Han konstaterar att ”svensk nationalromantik” ofta kretsar kring en längtan till naturen snarare än till en kulturtradition.

˝Den naturnära identiteten skapar i bästa fall också ett slags ansvar. Svenskarna är långt ifrån prickfria i sin naturvård, men man gör inte vad som helst med en plats eller ett landskap som man har känslor för”, skriver han.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Wold, arkivbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Wold om 70-plussarnas sommar: ”Lurigt med unga”

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, konstaterar att det går bra för 70-plussare att resa i sommar men att de bör vara försiktiga efter att de har nått fram till sina destinationer.

Undvik att åka bil med barn och barnbarn och att vara inomhus med potentiella smittbärare, rekommenderar hon i en intervju med Aftonbladet.

– Det är lurigt med unga människor för de kan ha väldigt lätta symtom, säger Wold till tidningen.

14 min
Bild från intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glapp i överdödlighet kan påverka synen på Sverige

Sveriges jämförelsevis höga dödstal kan delvis bero på att andra länder har ett betydligt större glapp mellan överdödlighet och konstaterat avlidna i covid-19, skriver DN.

I Sverige står dödsfallen i covid-19 för 80 procent av överdödligheten – medan samma siffra i till exempel Spanien och Italien är 63 respektive 59 procent. I länder där glappet är stort måste dödstalen i covid-19 sannolikt skrivas upp, enligt DN.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, får frågan om Sverige felaktigt har pekats ut som syndabock och svarar då att myndigheten har försökt påpeka att registreringen ser väldigt olika ut i olika länder.

– Det blir väldigt svårt att jämföra rakt av, men det görs ändå eftersom det är en siffra och det är väldigt lätt att ta till jämförelser.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild. Bröllopsklänningar i ett skyltfönster i Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

President Rohani skyller ny smittvåg i Iran på bröllop

Den ökade spridningen av coronaviruset i Iran beror bland annat på en bröllopsfest, säger president Hassan Rohani enligt nyhetsbyrån Reuters.

– På en plats har vi sett en topp i den här epidemin, och upphovet till den var ett bröllop som orsakat problem för människor och sjukvårdsarbetare och förluster för ekonomin och landets sjukvårdssystem, säger Rohani i statlig tv.

Presidenten nämner dock inte var eller när bröllopet ägde rum.

Iran har gradvis lättat på sina coronarestriktioner sedan mitten av april. I torsdags rapporterades 3 574 nya smittfall i landet – den högsta siffran sedan virusutbrottet i februari, skriver Reuters.

13 min
Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

5 tim
Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell om munskydden: Stanna hemma i stället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:32
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA Protesterna i USA
Muriel Bowser på taket av Hay Adams hotel i Washington.  Khalid Naji-Allah / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Protesterna i USA

Gata vid Vita huset döps om till stöd för protesterna

I veckan skingrade USA:s president Donald Trump Black lives matter-protesterna på en gata i Washington D.C. för att ta bilder. Nu väljer staden att döpa om gatan till stöd för protesterna till ”Black lives matter plaza”.

Och för att budskapet verkligen ska gå fram har staden också målat gatans nya namn i stora gula bokstäver.

– Vi vill uppmärksamma att vårt land ska bli mer mer rättvist och att svarta liv och svarta människor betyder något i vår nation, säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington D.C. till NBC.

3 tim
Ögonblicket då Martin Gugino knuffades till marken. MIKE DESMOND / TT NYHETSBYR�N
undefined

Poliser slutar i protest mot att kollegor stängdes av

Två poliser stängdes av efter att 75-årige Martin Gugino knuffats och skadats allvarligt i samband med protester i Buffalo i delstaten New York. Nu säger nästan 60 av deras kollegor upp sig från den specialstyrka de tillhör i protest mot beslutet, rapporterar NBC.

– 57 personer har sagt upp sig eftersom de känner avsky mot behandlingen av två av deras kollegor, som bara utförde order, säger fackklubbsordföranden John Evans.

Polisen uppgav först att Martin Gugino snubblat, men rörliga bilder visar att han knuffades till marken.

3 tim
Mark Zuckerberg, Facebooks vd. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Zuckerberg lovar se över moderering efter kritik

Facebooks vd Mark Zuckerberg säger att han överväger att ändra riktlinjerna om att flagga inlägg efter intern kritik, rapporterar CNBC.

Anställda på Facebook upprördes över att sociala medie-jätten inte märkte ut ett inlägg från den amerikanske presidenten Donald Trump i förra veckan. Presidenten skrev: ”när plundrandet börjar, börjar skjutandet”.

Twitter gjorde en annan bedömning av inlägget och valde att flagga det som att det förhärligade våld.

”Vi kommer att gå igenom våra regler angående diskussion om och hot om statlig våldsanvändning för att se över om vi bör göra några ändringar”, skriver Zuckerberg i ett inlägg.

26 sek
Läs mer om Trumps USA
Helg Intervjuer
Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

2 tim
John David Washington. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Washington: ”Kände att en del av mig hade mördats”

Han spelar huvudrollen i Spike Lees ”BlacKkKlansman och kommer att göra detsamma i Christopher Nolans kommande storfilm ”Tenet” – men att det skulle bli en filmkarriär för John David Washington var inte självklart, berättar han i en intervju med Esquire.

Denzel Washingtons 35-årige son satsade allt på amerikansk fotboll och hade draftats av NFL-laget St Louis Rams – men när han 2013 slet av hälsenan visste han att idrottskarriären var över och att det var dags att satsa på skådespeleriet.

– En del av mig kände att den hade blivit ihjälskjuten, mördad. Men allt det var rädsla över att inte veta om jag ens var värd att göra anspråk på det jag själv såg som mitt öde. Det var dags att gå upp på scenen.

2 tim
Läs mer om Helg
Till fjällen med elbil? Jodå, det går. Men det kan bli lite mer omständligt.  Tesla (pressbild)
Ägande

Elbil till fjällen – så bra fungerar det i praktiken

En aspekt som ofta vägs in när vi svenskar köper ny bil är det hur lämpad den är för att klara den för många årligen återkommande fjällresan. Och långa resor i tufft vinterväglag med mycket packning är förstås också en av de mest utmanande situationer som en bil kan utsättas för.

Med elbilsrevolutionen för dörren väcks därför allt oftare frågan om det ens är möjligt att genomföra en längre fjällresa med en elbil. Och visst går det, men det blir ofta en smula krångligare än med en klassisk bil. Det konstaterar skidåkarsajten Freeride, som har tittat närmare på saken.

Till att börja med är renodlade elbilar med gott om lastutrymme fortfarande relativt sällsynta, och dyra. Man får inte sällan räkna med att investera i en takbox om både barn, extra väskor och ett eventuellt husdjur ska få plats.

En annan aspekt är räckvidden. Freeride har tittat närmare på Teslas SUV X100D, en bil som normalt sett ska klara nästan 57 mil på en laddning, det vill säga en sträcka som är 10 mil kortare än avståndet mellan centrala Stockholm och Åre. Men med snö på vägen, varm luft i kupén och många uppförsbackar längs vägen så minskar räckvidden snabbt. Räkna med att behöva stanna för laddning.

Just i fallet med Åre så finns flera laddstolpar längs med kusten. Ska man till Härjedalsfjällen är det däremot sämre ställt med infrastruktur för laddning och turen kräver mer noggrann planering.

När det handlar om köregenskaper i vinterväglag så skiljer sig elbilar inte nämnvärt från anda fordon, även om de gärna svarar på ”gaspådrag” lite piggare, så man bör även vara försiktig om det råder halka.

Idag 04:00
För den som bor i hyresrätt krävs en diskussion med värden Shutterstock
Ägande

Så fixar du laddning av elbilen i flerbostadshus

Antalet laddbara fordon ökar stadigt i Sverige, men tyvärr så hänger inte utbyggnaden av laddningsstationer riktigt med i svängarna. Det konstaterar SVT i en artikel. Och det handlar inte bara om möjligheten att ladda längs vägen, utan även om möjligheten att ladda hemma. Bor man i eget hus är det förstås en enkel sak att montera en laddare i anslutning till garaget, men för den som bor i flerfamiljshus blir det lite mer komplicerat.

”Bor du i lägenhet och vill skaffa elbil måste du oftast ta en diskussion med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om att tillhandahålla laddplatser för elbilar”, skriver sajten Recharge, som konstaterar att det här trots allt har blivit lite enklare i takt med att efterfrågan ökat.

En smart och kostnadseffektiv lösning kan vara laddboxar med dubbla uttag, något som gör att man kan ombesörja laddningsbehovet för två fordon med en enda enhet. Recharge skriver att hyresvärdar och föreningar bör titta på Typ 2-laddboxar. Minimikrav som nämns är stöd för laddning med både en- och trefas och att boxen har nätverksanslutning.

Ett av många argument mot att tillhandahålla den här typen av laddningsboxar är att fastighetsägaren inte kan ta betalt för strömmen. Detta då man klassas som en elleverantör i det läget. Det går däremot bra att ta en schablonavgift.

Energimyndigheten skriver i en guide till laddning för den som bor i hyresrätt att priset för en laddbox ligger på mellan 5 000 och 12 000 kronor. Därtill kommer förstås också en installationskostnad. Att övertyga hyresvärden om att ta den kostnaden kan bli svårt, men det kostar ju inte att åtminstone ställa frågan. Och en sak som kan bita är att laddplatser för elbilar lär höja fastighetens värde.

Igår 03:53
Vem kan man skylla på när en självkörande bil krockar? Shutterstock
Ägande

Vem bär skulden när självkörande bilen krockar?

Om du i framtiden skaffar en helt självkörande bil och är inblandad i en olycka, vem bär då ansvaret? Det här är en fråga som försäkringsbranschen brottats med en tid. 

Vissa anser att det är tillverkarna av fordonen som ska hållas ansvariga för de olyckor som förr eller senare lär inträffa. 

– Det här ligger långt fram, men i framtiden kan det bli så att privatbilsförsäkringar inte är ett fungerande koncept längre, säger Andreas Broström, vd för försäkringsbolaget Paydrive, i en artikel i Realtid från 2017. 

Det råder samtidigt rätt stor enighet i branschen om att antalet olyckor kommer att minska till följd av att bilarna blir autonoma, något som förstås kommer att innebär att kostnaderna för försäkringsbolagen och därmed också premierna kommer att sjunka. 

Den tidigare vd:n för Volvo Cars sade i en artikel som sajten Byt Bil publicerade för några år sedan att forskning från Swiss Re och HERE visade att självkörande system kan göra att försäkringspremierna skulle minska med 20 miljarder dollar globalt till 2020. Med facit i hand så har utvecklingen av självkörande fordon inte kommit så långt att vi vet hur det blir med den saken ännu. 

På lite längre sikt – möjligen någon gång under 2040-talet – kan den personliga bilförsäkringen ha spelat ut sin roll helt, och istället kan det krävas att samhället gemensamt tillhandahåller de medel som krävs för att täcka försäkringskostnader vid olyckor, skriver Venturebeat i en artikel om saken. 

”Vare sig du tror att det kommer att bli olagligt eller ovanligt med mänskliga förare, så kan vi hur som helst förvänta oss att våra vägar och försäkringar kommer att förändras radikalt. Det här är en resa som varken konsumenter eller försäkringsbolag vill sätta på autopilot” skriver journalisten Parker O’very. 

4 jun
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande
Pettersson, demonstrationer.  TT
Reaktioner på Floyds död

Svenske NHL-stjärnan om Floyds död: Blev illamående

NHL-stjärnan Elias Pettersson har reagerat kraftigt på polisingripandet som ledde till George Floyds död.

”Jag blev illamående av att se en polis göra så mot en annan människa. Det är ju de som ska skydda oss”, skriver han på Twitter.

Pettersson, som spelar i Vancouver Caucks, skriver att han länge velat säga något i frågan, men att han inte varit säker på vad.

"Jag växte upp i en liten stad och hade en privilegierad barndom och nu lever jag min barndomsdröm. Jag behövde aldrig gå omkring och vara rädd för att bli dåligt behandlad för att någon annan människa hatade min hudfärg", skriver han.

1 tim
undefined

NFL-chefen ber knäböjande spelare om ursäkt

NFL har gjort fel som inte lyssnat på de spelare som protesterat mot polisvåld. Det säger NFL-kommissionären Roger Goodell i ett videouttalande som kommer mitt i de stora nationella protesterna efter George Floyds död, rapporterar New York Times.

Under 2016 valde flera fotbollsspelare att knäböja och inte stå upp när nationalsången spelades i samband med matcherna. San Fransisco 49ers Colin Kaepernick blev en förgrundsfigur för protesterna. Även om hans namn inte nämns ses uttalandet som riktat till honom.

– Utan svarta spelare skulle det inte finnas något NFL och protesterna runt om i landet är en symbol för århundraden av tystnad, ojämlikhet och förtryck av svarta spelare, tränare, fans och personal, säger Goodell i videon.

4 tim
Två medlemmar i Village People, Trump. Arkivbilder.   TT
undefined

Discogrupp hotar stoppa Trump om militär sätts in

I samband med Donald Trumps framträdanden spelas ofta discogruppen Village Peoples hits ”Macho Man” och ”YMCA”.

Tidigare har gruppen gett sitt godkännande till att presidenten använt låtarna men om Trump verkställer sitt hot att sätta in militär mot de pågående protesterna i landet så kommer de att ändra sig, skriver sångaren Victor Willis på Facebook.

”Jag kan tyvärr inte stödja det du föreslår”, skriver han.

3 tim
Läs mer om Reaktioner på Floyds död