Göteborg Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Göteborg upplevs tryggare: ”Haft lugnare period”

Fler Göteborgare upplever att staden har blivit tryggare. Det visar den senaste lokala SOM-undersökningen i staden, rapporterar P4 Göteborg. 57 procent uppger att de upplever att Göteborg är en trygg stad, vilket kan jämföras med 52 procent för två år sedan. Vad som har hänt som har ökat tryggheten framgår inte.

– Det ligger väl nära till hands att vi, under de senaste årens uppmärksammade händelser med skjutningar, har haft en lugnare period. Möjligen kan det spela roll, säger Björn Rönnerstrand, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs Universitet, till SR.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Italien
Bild från Rom.  Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

812 nya dödsfall i Italien – lägsta antalet nya smittfall på nästan två veckor

812 personer i Italien har dött av coronaviruset det senaste dygnet och den totala dödssiffran i landet har nu passerat 11 500, skriver Corriere Della Sera.

Det innebär att två dagars nedgång vad gäller antalet nya dödsfall har brutits. Ytterligare 4 050 personer har smittats av viruset – den lägsta siffran över nya smittfall sedan 17 mars.

101 739 personer har bekräftats smittade sedan utbrottets start.

2 tim
Arkivbild. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesiska experter: Italien gör samma misstag som vi

Italien måste byta corona-strategi och börja med masskarantän av patienter som har milda symptom, i stället för att låta dem isolera sig själva i hemmet. Det rådet ger en grupp kinesiska experter som rest till Europa för att agera som rådgivare åt myndigheter, skriver Bloomberg.

Expertgruppen menar att läkare i kinesiska Wuhan gjorde samma misstag som Italien under den inledande spridningsfasen. De varnar för att den italienska strategin leder till att de med milda symptom både smittar sin familj och andra när de fuskar med isoleringen och ändå lämnar bostaden.

I Wuhan började man sätta även personer med milda symptom i karantän i början av februari. Det bidrog till att spridningen minskade dramatiskt.

1 tim
Sanering i Italien. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minister: ”Italiens karantän kommer behöva förlängas”

Italien har sedan 20 dagar tillbaka varit i total karantän – något som ”oundvikligen” kommer vara längre än till den 3 april som varit det satta slutdatumet. Det säger Francesco Boccia, minister för regionala frågor, enligt Reuters.

Beslutet måste först tas av landets premiärminister och regeringen, men Boccia själv menar att det vore ”opassande och ansvarslöst” att diskutera öppnande av skolor, butiker och fabriker.

Italien är det land i världen med flest dödsoffer orsakade av coronapandemin. Det var också det första västerländska landet som införde hårda restriktioner för att stoppa smittspridningen.

Igår 19:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringens nya krisåtgärd: Blir lättare att få a-kassa

Efter den fjärde extra tilläggsbudgeten som lades tidigare på måndagen höll regeringen och samarbetspartierna en pressträff för att presentera åtgärderna som ska mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.

– Trots detta kommer företag att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

När coronautbrottet är över måste det till flera stimulanser i form av ”omfattande program” för att få i gång ekonomin igen, fortsatte hon.

Mitt under presskonferensen meddelade regeringen också via ett pressmeddelande att det ska bli enklare att få a-kassa.

”Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa”, skriver regeringen.

Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan tillfälligt höjs ”för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös”.

– Fler kommer att gynnas av a-kassan än tidigare, bekräftade Andersson under presskonferensen.

På en fråga om hur regeringen resonerat när de inte bara gjort det lättare att gå med utan även höjer ersättningen svarar Magdalena Andersson:

– När många är arbetslösa samtidigt finns det en poäng med att höja efterfrågan. 

Det kan också hjälpa människor att betala sina räkningar och motverka boprisfall, resonerar hon.

Enligt Per Bolund är det ”tiotusentals personer” fler som nu kommer att kunna få a-kassa.

4 tim
Samtliga januariarvtalets partier var med på dagens presskonferens. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Ny verklighet väntar politiken efter krisen

Coronavirusutbrottet lägger om hela den politiska agendan, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys. Januariavtalet är till stora delar satt ur spel och även efter krisen kommer samarbetspartierna stå inför en helt ny verklighet som gör att många av de ur S-perspektiv mest tveksamma reformerna kanske aldrig blir verklighet.

Stenberg beskriver det som att S på ett sätt blir räddade ur sin kris av gongongen:

”Men ingen i landet hade förstås velat bli räddade av en dödlig pandemi, om de hade kunnat välja.”

Ekots Fredrik Furtenbach konstaterar att dagens besked om att fler ska få rätt till a-kassa innebär att arbetsförmedlingen troligen får mer att göra. En följd blir att den planerade reformen av arbetsförmedlingen skjuts på framtiden.

– Den går inte att göra i coronakrisen, säger Furtenbach.

2 tim
TCO:s ordförande Therese Svanström, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbilder. TT
undefined

Facken välkomnar reformer: ”Ingenting saknas” i förslagen

Fackorganisationerna LO och TCO välkomnar regeringens och samarbetspartiernas satsningar på att hjälpa dem som förlorar sina jobb under coronakrisen, skriver TT.

Tillsammans med tidigare lagda förslag anser LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson nu att ”ingenting saknas” i de förslag som presenterats.

– Det är klart att det är väldigt bra förslag. Jag tror att tiotusentals människor har undrat hur de ska kunna betala sin nästa månadshyra, säger Thorwaldsson till TT.

Även TCO:s ordförande Therese Svanström är positiv till förslagen och tycker det är rimligt att staten tar ansvar för att fler får a-kassa.

Också Akademikerförbundet SSR välkomnar reformerna i ett pressmeddelande.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. IDA GULDBAEK ARENTSEN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Frederiksen: Danmark kan öppna upp efter påsk – ”försiktigt optimistisk”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ser tecken på en minskning av coronaspridningen i landet, säger hon vid en blixtinkallad presskonferens.

– Jag vågar knappt säga det, men om vi danskar fortsätter att stå enade genom att hålla avstånd kommer regeringen att arbeta för en gradvis öppning av samhället igen efter påsk, säger hon.

Frederiksen säger att hon är ”försiktigt optimistisk”, men varnar också för att det kan gå åt motsatt håll om danskarna slutar följa riktlinjerna i landet.

3 tim
Tomt i avgångshallen på Kastrup. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nedstängning får danskt näringsliv att ”störtblöda”

Danmarks restriktioner för att hindra smittspridningen innebär att i princip hela landet är nedstängt. Nu varnar Dansk Erhverv, landets motsvarighet till Svenskt Näringsliv, för att Danmarks ekonomi är på väg rakt ner i källaren, rapporterar Berlingske.

– Vår analys visar att delar av det danska näringslivet störtblöder, säger organisationens administrativa direktör Brian Mikkelsen.

En rapport från Dansk Erhverv visar bland annat på ett omsättningstapp för danskt näringsliv på uppemot 77 miljarder svenska kronor i mars månad – och Mikkelsen fruktar att både april och maj kommer att bli ännu värre.

Idag 09:27
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Förtroendet ökar – oavsett landets strategi

I land efter land visar undersökningar att folkets förtroende för de politiska ledarna ökar i coronakrisen – oavsett om landet valt en restriktiv eller mer liberal linje, skriver danska TV2:s Hans Redder i en analys.

Han påminner dock om att krisen fortfarande är i sin linda och varnar för att förtroendet för ledarna kan börja vackla när vi får facit på deras åtgärder. Redder konstaterar även att den danska statsministern Mette Frederiksens politiska motståndare, som höll sig lugna i krisens begynnelse, redan har börjat pressa regeringen om när Danmark ska öppnas upp igen.

På samma tema skriver Christian Jensen i Politiken att vägen från hyllningskörer till kritik är kort och att ingen kan avundas den situation som Mette Frederiksen nu befinner sig i. Jensen konstaterar att det var ett svårt beslut att stänga ner Danmark – men att det kommer att bli ännu svårare att träffa rätt i beslutet om när landet ska öppnas igen.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jacinda Ardern//Människor i Christchurch. TT
undefined

Ardern hyllas för personligt tilltal i coronakrisen

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern hyllas för sitt personliga tilltal under coronakrisen, rapporterar flera medier.

I ett försök att hålla befolkningen vid gott mod lägger hon dagligen ut videoinlägg på Instagram och Facebook som är filmade på hennes kontor eller i hemmet.

– Jag tänkte bara lite snabbt gå online för att kolla hur alla mår, nu när alla förbereder sig på att ligga lågt i några veckor, säger hon i ett av inläggen.

I en video som publicerades i förra veckan satt hon i sängen iklädd en mjukiströja och sa urskuldande att ”det kan vara lite stökigt att lägga småbarn”. Regeringen uppmanar nyzeeländare att stanna hemma och träffa så få som möjligt för att minska spridningen av coronaviruset.

5 tim
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

Idag 11:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomma telefonkiosker i London som annars skulle vara svåra att skönja bland turister. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

En av fyra brittiska läkare hemma sjuk eller isolerad

En av fyra läkare i Storbritannien är antingen hemma sjuk eller i karantän, uppger läkarorganisationen Royal College of Physicians (RCP) enligt Independent.

– Vissa sjukhus har verkligen nått gränsen. I London är det väldigt, väldigt tufft, säger RCP-toppen professor Andrew Goddard, till tidningen.

Independent skriver också att var femte sjuksköterska i landet är borta från jobbet. Just nu testas en stor del av Storbritanniens vårdanställda för viruset och förhoppningen är att detta kommer leda till att fler återgår till sitt arbete om proven kommer tillbaka och är negativa.

1 tim
London i coronatider. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittisk professor: Tidiga tecken på mindre spridning

Coronavirusutbrottet i Storbritannien ser ut att sakta ner, enligt professor Neil Ferguson, som är epidemiolog och rådgivare till den brittiska regeringen.

– Antalet nya sjukhusinläggningar ökar fortfarande, men inte lika mycket som tidigare, säger Ferguson till BBC.

Han säger att nästa kritiska steg är antikroppstester som ska kunna visa om en person redan varit smittad av viruset, något som han tror endast är dagar bort.

3 tim
En bilförare i London testas för coronaviruset. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien kan snart ha antikroppstester i bruk

Ett antikroppstest, som ska visa om en person varit smittad av coronaviruset, är nära att valideras, uppger professorn och epidemiologen Neil Ferguson för BBC.

– Förhoppningsvis är det redo att användas inom dagar, snarare än veckor, säger han.

Han vill dock inte sätta ett datum för när testerna kan finnas redo att tas i bruk. Storbritannien har redan antigentester i bruk, som skiljer sig från antikroppstester då de visar om någon är smittad av coronaviruset just när testet tas.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Annonsras för tidningarna: ”Får direkta konsekvenser”

Coronakrisen har lett till ett annonsbortfall som i förlängningen kan orsaka tidningsdöd. Det varnar nu branschorganisationen TU – Medier i Sverige, skriver TT.

En enkät från organisationen visar att de förlorade annonsinkomsterna ligger i storleksordningen 150 till 200 miljoner kronor i månaden.

– Sådana intäktstapp får direkta konsekvenser för mediehusens möjligheter att bevaka pandemins effekter på samhället, säger TU:s tillförordnade vd Jan Fager.

1 tim
Illustrationsbild. Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre hjärt- kärlsjuka söker vård under viruskrisen

Flera sjukhus uppger att antalet patienter som söker vård för hjärt-kärlsjukdom har minskat sedan coronavirussmittan bröt ut, skriver Dagens Medicin.

– De som ändå kommer tycks dock befinna sig i ett senare skede och kan vara svårare sjuka, säger Frieder Braunschweig på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm till tidningen.

Även Akademiska i Uppsala och Danderyds sjukhus bekräftar bilden. Däremot har Sahlgrenska i Göteborg inte märkt någon förändring.

13 min
Illustrationsbild. CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurser ökade med 50 procent förra veckan

Antalet inledda konkurser ökade med 46 procent till totalt 203 stycken förra veckan jämfört med samma vecka i fjol. Det visar siffror från Bolagsverket enligt TT.

Totalt registrerades 575 konkurser hos Bolagsverket under perioden 1 till 27 mars. Det är en ökning med 60 stycken jämfört med samma period i fjol.

Även antalet företagsrekonstruktioner eskalerade under förra veckan. Från att 13 rekonstruktioner inletts hittills i år fattades beslut om 53 stycken bara under förra veckan, skriver TT.

Hotell- och restaurangverksamhet, handel, transport, bygg och konsulttjänstbolag finns bland de mest drabbade.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Arkivbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Läkaren om pressade läget: Har inte sett något liknande

Läkare från mindre sjukhus i Sverige, där resurserna är mer knappa än i till exempel Stockholm, vittnar om en tuff situation i coronavirusets spår.

En läkare från södra Sverige säger till SvD att hans avdelning är nästintill full och att patienter som i grunden verkar friska nu vårdas i respirator.

– Det är flera decennier sedan vi hade så här många tidigare friska som nu är jättesjuka i sina lungor. Jag har inte sett något liknande tidigare.

Undersköterskan Maria Valli från Västerås säger till Aftonbladet att läget är extremt, och att hon och hennes kollegor är oroliga för att gå till jobbet.

– Vi står vid fronten. Vi väntar på stormen.

22 min
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Beslutet baserat på känsla – vi kan inte vänta

Opinion Sveriges regioner baserar sina nya riktlinjer för skyddsutrustning hos vårdpersonal på känsla. Det skriver läkaren Maria Hedman i en debattartikel i Aftonbladet.

Hon menar att de nya riktlinjerna, där munskydd inte ingår i standardutrustningen för hantering av coronasmittade patienter, avviker från WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att det inte går att vänta på evidens medan vårdpersonal tar skada och dör.

”Självklart kommer det in droppar bakom visiret som vi andas in. Hur mycket vårdpersonal ska bli svårt sjuk innan man anser att man kan konstatera detta uppenbara faktum?”, skriver hon.

5 tim
Illustrationsbild.  Karin Markhede / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protest mot sänkta krav på skydd: ”Skapar enorm oro”

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd. Det har fått vårdpersonal runt om i landet att ilskna till och på kort tid har en Facebookgrupp, en namninsamling och ett nationellt upprop startats i protest, skriver TT.

Undersköterskan Sara Nordin på Karolinska säger att de sänkta skyddskraven känns som ett slag i ansiktet och att rapporterna om att italiensk vårdpersonal ”dog som flugor” skrämmer.

– Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro.

Idag 11:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Gunnar Lundmark / SvD / TT / SvD
Coronaviruset Smittan i Sverige

Presentkort vid ombokning av påskresor till Gotland

Destination Gotland erbjuder alla passagerare som bokar om sin planerade Gotlandsresa i påsk ett presentkort på 500 kronor, skriver DN. Syftet är att få ner resandet, i enlighet med myndigheternas uppmaningar.

– Vi gjorde detta för att folk ska agera, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadsföringschef på Destination Gotland.

Han säger också att bolaget låter bli att fylla färjorna och att man sprider ut passagerarna ombord på fartygen.

43 min
Ett öde Drottninggatan. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmspolis: Lugnaste helgen i min karriär

Myndigheternas direktiv och restriktioner tycks ha haft effekt på stockholmarnas uteliv. Det säger polisen Viktor Adolphson som driver Twitterkontot YB Södermalm till Aftonbladet.

”Den lugnaste helgen i min polisiära karriär, sammanfattade ansvarigt befäl från kroglivet och på allmänna platser”, twittrade han på måndagen.

Adolphson uppskattar att människor på eget initiativ följer direktiven.

– Det är bättre än att vi måste hantera situationen med tvång, säger han.

2 tim
Taha Alexandersson/Påsktrafik. TT
undefined

Socialstyrelsen vädjar: Ställ in alla resor i påsk

Samtliga regioner i Sverige har nu gått upp i stabsläge till följd av coronavirussmittan. Nu ber Socialstyrelsen alla svenskar att ställa in alla resor under påsken för att minska spridningen och belastningen på sjukvården.

– Utifrån de dagliga bedömningar vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så, sa Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen på en presskonferens på måndagen.

Hon påpekar att sjukvården i varje region är dimensionerad utifrån regionens befolkning, inte efter sin egen befolkning plus en mängd tillresta.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Danderyds sjukhus. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

149 nya fall konstaterade i Stockholm – 108 personer vårdas på intensiven

Under det senaste dygnet har 149 nya fall konstaterats i Stockholm, enligt ett pressmeddelande från regionen. Totalt 108 personer får just nu intensivvård i regionen.

Situationen för vården i Stockholm är mycket ansträngd på grund av virussmittan, men taket är ännu inte nått. Det säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för läkarföreningen i Stockholm till SvD.

Den stora utmaningen just nu är personaltillgången, enligt Styrud. På en del avdelningar ligger sjukskrivningarna på 20–25 procent vilket försvårar ytterligare. Över 6 500 personer har frivilligt anmält sig för att hjälpa till i vården, men en utmaning är att hitta rätt folk. Det som framför allt behövs är personer med kompetens inom akut- och intensivvård.

4 tim
Bild från pressträffen.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

146 döda i covid-19 i Sverige – 36 nya fall inrapporterade

146 personer har dött i covid-19 i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagseftermiddagen. Det är en ökning med 36 fall sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering på söndagen – och den största ökningen av inrapporterade dödsfall på ett dygn hittills, vilket delvis kan förklaras med att det varit helg och att fallen tidigare inte rapporterats in.

– Det är ett väldigt högt tryck på IVA, framför allt här i Stockholmstrakten, och de gör ett jättejobb, säger han.

I hela världen har över 700 000 personer smittats.

– USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi.

Under pressträffen ber också Taha Alexandersson från Socialstyrelsen svenskarna att stanna hemma i påsk.

– Belasta inte regionerna ytterligare.

Idag 12:09
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklara regler om smitta – förvirrar vid begravningar

Det råder förvirring bland Sveriges begravningsentreprenörer om vad som gäller när avlidna i covid-19 ska begravas, rapporterar Aftonbladet. Folkhälsomyndigheten har strukit kravet på att personerna ska läggas i särskilda säckar, men samtidigt anser Karolinska universitetssjukhuset att kroppen är smittsam även efter döden.

– Det är ingen som kan säga att det inte finns en smittorisk. Jag sitter i princip hela dagarna och hanterar den här förvirringen som råder runt om i landet, säger Ulf Lernéus på branschorganisationen Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Nu har begravningsentreprenörerna börjat märka kistor som innehåller smittade för att de inte ska råka öppnas.

Idag 10:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Viktor Orbán i ungerska parlamentet. Zoltan Mathe / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Ja till nödlagar i Ungern – Orbáns makt ”obegränsad”

Ungerns parlament har med klar marginal röstat ja till lagändringar som ger regeringen utökad makt för att bekämpa coronaviruset.

Kritiker i landet och i EU har beskrivit nödlagarna som ”onödiga” och att de ger premiärminister Viktor Orbán möjlighet att cementera ledarskapet”, snarare än att att tackla viruset, skriver AFP.

Stefan Simanowitz vid Amnesty skriver på Twitter att nödlagarna ger Orbán ”obegränsad makt”.

Nödlagarna innebär i praktiken att regeringen kan styra hur den vill och hur länge den vill utan att fråga parlamentet. Orbán själv har ryckt på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, sa han i ungersk radio i fredags.

4 tim
Ett tomt Röda torget i Moskva. EVGENIA NOVOZHENINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskva stänger ner: ”Måste ta det här på allvar”

Moskvas drygt 12 miljoner invånare satte sig i karantän på måndagen efter söndagens sena besked om tuffare åtgärder för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Ryssland rapporterade 302 nya bekräftade fall på måndagen, den största dygnsökningen hittills, rapporterar AFP.

– Situationen är verkligen allvarlig och alla måste ta det här på största allvar, säger Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån.

Moskvabor får inte röra sig längre än 100 meter från sitt hem utom i nödfall, skriver Sky News. Invånarnas rörelser kommer att spåras via mobildata.

4 tim
Sebastian Kurz / Man med munskydd i matbutik TT
undefined

Inför krav på munskydd: ”Främmande i vår kultur”

Österrikes regering har beslutat att införa krav på munskydd i matbutiker för att bromsa smittspridningen i landet, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Förbundskansler Sebastian Kurz säger att skydden, som kommer att delas ut vid butikernas ingångar, främst kan minska risken att sprida smittan till andra, inte att själv bli smittad. Behovet att hålla avstånd till andra kvarstår därmed, enligt Kurz.

– Jag är medveten om att användande av munskydd är något främmande i vår kultur, säger Kurz, som hoppas att skydden även ska användas på andra platser än i mataffärer.

Österrikes regering har även beslutat att alla hotell i landet måste stänga för turister.

Idag 11:46
Läs mer om Coronaviruset