Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Gränspolisen: Vi klarar inte det regeringen ber om

Gränspolisen i Skåne anser inte att det finns kapacitet för att klara förlängningen av gränskontroller som regeringen nu föreslår, skriver Sydsvenskan.
– Vi klarar inte att göra det som regeringen vill att vi ska göra, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen till tidningen.
Antalet inre utlänningskontroller och arbetskontroller har minskat, samtidigt har polisen trappat ner sökandet efter papperslösa, det vill säga personer som uppehåller sig olagligt i Sverige. Den stora bristen på förvarsplatser leder även till att allt fler utvisningshotade personer gömmer sig för polisen.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matfusket

Tillslag mot matbranschen: 1,5 ton kött fraktades direkt på golvet i en lastbil

3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck har stoppats på den internationella marknaden efter en operation gjord av bland annat Interpol, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. I Sverige upptäcktes bland annat 86 ton godis som utsatts för råttor och 1,5 ton kött som transporterats direkt på golvet i en lastbil.
Operationen, som går under namnet Opson, har riktat in sig på fusk och kriminalitet i livsmedelsbranschen från december 2017 till mars 2018.
Enligt Livsmedelsverket misstänks ett företag i södra Sverige för att systematiskt ha fuskat med datummärkningen, skriver TT. Dessutom utreds flera företag för att ha fuskat med bland annat godis, kött och sprit.
I nuläget riskerar livsmedelsfuskare bara böter, men från och med årsskiftet skärps lagen och det blir möjligt att dömas till upp till två års fängelse.

41 min
Sven-Erik Bucht (S). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matfusket

”Förkastligt att fusket sker i sådan utsträckning”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker att jättefusket där 3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppats på den internationella matmarknaden är ”förkastligt”. Det säger han till TT.
I Sverige stoppades bland annat 86 ton godis som utsatts för råttor och 1,5 ton kött som transporterats direkt på golvet i en lastbil.
– Det är förkastligt att fusket sker i en sådan utsträckning. Den internationella brottsligheten jobbar över gränser och därför är det viktigt att samordna sådana här insatser, säger Sven-Erik Bucht till nyhetsbyrån.

29 min
Läs mer om Matfusket
JAVIER SORIANO / AFP
Champions League 17/18

Just nu: Real Madrid har vänt – Asensio gör 2–1

BAY 1–2 RMA | Real Madrid har vänt Champions League-semifinalen mot Bayern München. Spanjorerna tog ledningen med 2–1 i 56:e minuten genom Marco Asensio som elegant väggspelade med Lucas Vazquez och placerade in bollen.
Bayern har haft de flesta lägena i matchen och tog ledningen efter 27 minuters spel när högerbacken Joshua Kimmich fick fritt fram efter en misslyckad offsidefälla från. Real-målvakten Keylor Navas väntade sig ett inlägg men Kimmich sköt i stället i mål.
Efter målet hade Franck Ribery och Thomas Müller jättelägen att utöka tyskarnas ledning. Men i stället kvitterade Reals vänsterback Marcelo med ett tungt vänsterskott strax före paus.
Bayern drabbades av tunga avbräck i första halvlek. Både Arjen Robben och Jerome Boateng tvingades lämna planen på grund av skador.
Matchen pågår. Följ den i TV6 eller via länkarna nedan.

3 min
Bayern München tränar inför matchen mot Real. CHRISTOF STACHE / AFP
Champions League 17/18

Bayern ska försöka bryta mardrömssviten mot Real

Tyska FC Bayern har åkt ur Champions League mot spanska lag fyra år i rad. I dag ska klubben ta första steget mot att bryta mardrömssviten när Real Madrid kommer till München för den första Champions League-semifinalen av två.
Bayerns 72-årige tränare Jupp Heynckes säger att han har stor respekt för Real Madrid, men tonar ner frågorna om hur hans lag ska stoppa Cristiano Ronaldo.
– Jag kan lika gärna ställa frågan hur de ska stoppa Robert Lewandowski, säger han enligt The Guardian.

4 tim
Läs mer om Champions League 17/18
Hassan Rouhani, Emmanuel Macron och Donald trump.  TT
Kärnavtalet med Iran

Irans president om Trump: Hur ska han bedöma?

Irans president Hassan Rouhani ifrågasätter vilken rätt USA och Frankrike att ändra i kärnavtalet med Iran. Det efter att USA:s president Donald Trump under tisdagen kallade avtalet ”sinnessjukt” och ”löjligt”.
– Du har ingen expertis inom politik, inte inom lag, inte om internationella överenskommelser. En handelsman, en affärsman, en byggnadskonstruktör, hur ska han kunna bedöma globala frågor? frågade Hassan Rouhani i ett tal på onsdagen enligt AFP.
Han betonade att avtalet som redan finns är det avtalet som gäller.
– Antingen håller det eller inte. Om vi har kvar JCPOA, (det tekniska namnet på avtalet reds. anm.) har vi kvar det helt och hållet.

2 tim
TT
Kärnavtalet med Iran

EU: Kärnavtalet med Iran ska inte omförhandlas

EU stöder det avtalet med Iran som finns. Det betonade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på onsdagen i en kommentar efter utspelen från Donald Trump och Emmanuel Macron om att förhandla fram ett nytt avtal, rapporterar TT.
– Det är inte fråga om att omförhandla kärnavtalet med Iran. Det är inte det som de två presidenterna talade om. President Macron har i Washington återigen uttalat att hela EU står bakom ett fullständigt uppfyllande av avtalet, sade Mogherini på en presskonferens i Bryssel.

5 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Börshuset/Carl-Henrk Heldin. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Nobelstiftelsen bekräftar: Diskussion om priset pågår

Det pågår en diskussion om Nobelpriset i litteratur ska delas ut i år eller inte, bekräftar Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin för Kulturnyheterna.
Källor till Kulturnytt har uppgett att Svenska Akademien diskuterar att dra tillbaka Nobelpriset för i år och i stället dela ut två nästa år. Detta skulle vara ett steg för att återvinna förtroendet och reparera skadorna som krisen inom Akademien orsakat, enligt SR.
Akademieledamoten Per Wästerberg skriver till SVT att han inte kan ge något besked om Nobelpriset förrän om ”någon torsdag eller två”.

4 tim
Anders Olsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i år

Svenska Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i litteratur i år, erfar SR:s Kulturnytt. Enligt uppgifter finns det de inom Akademien som kommer att föreslå att man delar ut två priser nästa år i stället.
En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt att Svenska Akademien måste dra sig tillbaka och försöka återvinna förtroendet. Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag säger till Kulturnytt:
– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år.
Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger att man är mitt uppe i en diskussion:
– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger han till SR.

5 tim
Göran Malmqvist. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamoten förnekar: ”Inte orolig för Nobelpriset”

Akademieledamoten Göran Malmqvist tillbakavisar Kulturnytts uppgifter om att Nobelpriset i litteratur kan stoppas nästa år, skriver DN. Till tidningen säger han att ledamöterna inte ligger i tidsnöd på grund av rådande kris och att han inte ”är det minsta orolig” för att priset inte kan delas ut.
– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger han till DN.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till tidningen att man inte har diskuterat frågan om att skjuta upp priset.

4 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Lefteris Pitarakis / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Dow Jones stängde på plus efter blandad handelsdag

USA-börserna avslutade onsdagshandeln med blandade siffror efter en dag som gått i samma tecken. Nasdaqs kompositindex stängde på minus 0,1 procent, S&P 500 på plus 0,2 procent och Dow Jones industriindex på plus 0,3 procent.
Innan Wall Streets öppning släppte flygplanstillverkaren Boeing sin delårsrapport för första kvartalet. Siffrorna kom in högre än samma period i fjol och aktien slutade på plus 4,2 procent – vilket drog Dow Jones över nollstrecket. Twitter slutade på minus 2 procent trots en delårsrapport som visade på stark användartillväxt.

3 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rapporter sänkte börsen: Atlas Copco och SHB föll

Flera börsjättar tappade rejält på börsen efter svaga kvartalsrapporter. Dit hörde bland annat Atlas Copco, Nordea och Handelsbanken.
Stockholmsbörsens huvudindex föll också kännbart. Storbolagsindex OMXS30 återhämtade till stängning och låg då på minus 1,2 procent. Breda OMXS stängde på 0,9 procent, också atlas copcoefter viss återhämtning.
Industribolaget Atlas Copcos underliggande resultat var sämre än väntat. Aktien tappade nästan 6 procent.
Handelsbanken tappade 3,6 procent. Banken levde inte upp till analytikernas förväntningar. Även sektorkollegan Nordea sjunker. Vd:n Casper von Koskull har varslat om att det blir svårt att nå målen framöver. Aktien gick ner 1,3 procent.

Idag 07:11
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.