Leon Gautier, Greta Thunberg, Charles Norman Shay.  JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
Klimatförändringarna

Greta Thunberg prisad – skänker bort hela summan

Klimataktivisten Greta Thunberg har tilldelats franska Normandies frihetspris på 25 000 euro, rapporterar flera medier.

Priset instiftades till minne av landstigningen i Normandie och Thunberg tog emot priset i sällskap av två krigsveteraner som sponsrar priset.

I sitt tacktal sa hon att det minsta vi kan göra för att hedra krigsveteranerna är att sluta förstöra den värld de kämpat så hårt för att rädda.

Greta Thunberg ska skänka prissumman till fyra klimatorganisationer.

Läs mer

Toppnyheter

Per Bolund och Ebba Busch Thor.  SVT
Agendas partiledardebatt

”Kan inte ha en rabatt för de som begår våldtäkter”

Det fjärde och avslutande ämnet som debatterades i partiledardebatten i ”Agenda” var kriminaliteten. KD-ledaren Ebba Busch Thor och MP:s Per Bolund möttes först i en duell.

– Vi kan inte ha rabatt för de som begår våldtäkter och grova brott, säger Busch Thor och kritiserar Miljöpartiet för att vara emot en slopad mängdrabatt.

– MP har tagit stora steg och förändrat vår politik lyssnar på de som kan frågorna bäst, framför allt polisen. Det är oacceptabelt att en mamma med sitt barn i famnen skjuts ned på öppen gata, därför krävs krafttag mot de kriminella gängen och det gör vi, säger Bolund.

När de övriga partiledarna släpptes in i debatten låg fokus fortsatt på straffrabatten. SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att man måste sätta ner foten direkt när någon begår ett brott.

– Sitter du inlåst kan du inte utsätta laglydiga människor för brott. För mig är det viktigaste att laglydiga medborgare är trygga, säger han.

Igår 20:12
Jonas Sjöstedt. SVT
undefined

Sjöstedts attack på Löfven: ”Ser du inte krisen?”

Under partiledardebatten gick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till hårt angrepp mot regeringens ekonomiska politik.

– Ser inte du krisen, Stefan Löfven? Du har sprätt iväg pengar till rika. Du sitter och sänker skatten för de som tjänar bäst. Det är ditt fel, det är ditt ansvar, sa han.

Löfven anser tvärtom att det är socialdemokratin som är garanten för att välfärden i landet fungerar. SD:s och M:s politik kommer leda till att köerna till landets socialkontor kommer att öka, menar han.

Igår 19:57
Ebba Busch Thor.  SVT
undefined

KD: S, M och SD borde göra upp om migrationspolitiken

Kvällens andra ämne i partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” var migrationspolitiken och efter en duell mellan Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt släpptes ämnet fritt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor menar att anledningen till låsningen i den svenska migrationspolitiken är att S, M och SD som tre vuxna ledare borde göra upp i frågan.

– Vi är det enda partiet som kan prata med alla för att uppnå resultat, sa Busch Thor under debatten.

Jimmie Åkesson svarade att han gärna sätter sig ner och diskuterar frågan med Stefan Löfven, men att detta måste leda till resultat och att han inte vill ha ”ett MP-alibi med extremistisk politik”.

– Det här är ingen aktion. Det handlar om människor som är på flykt från krig och förtryck. Nu sitter vi alla här i en migrationsutredning och det var ett viktigt mål för C. Vi måste ta bort tuppfäktningen och få mer samarbete, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf under debatten.

Igår 19:14
Läs mer om Agendas partiledardebatt
Partiledardebatten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på partiledardebatten

”Politiska landskapet en ny terräng för partiledarna”

Svensk politik har fått en ny huvudrollsinnehavare efter kvällens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: vanligt folk på landet, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Han menar att majoriteten av partiledarna på ett eller annat sätt i samtliga fyra debattämnen lyckades klämma in hur viktigt det är att ta människor på landsbygden i beaktande, skriver han.

Även DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg tycker att partiledardebatten speglar det nya politiska läget, med partiledare ”på grönbete” och fria från samarbeten och allianser. Hon korar en ilsken Jonas Sjöstedt (V) till debattens värsting, tack vare att han hamnade i gräl med Löfven (S), Busch Thor (KD) – och för att ha fått Åkesson (SD) att lämna podiet en stund.

Aftonbladets Lena Mellin kallar debatten tråkig och grå – och tycker att det verkar som att de inblandade inte funnit sig till rätta i det nya politiska landskapet. Enligt henne är man fortfarande fast i bilden av ett blått och ett rött lag, när det i själva verket består av en ny terräng med något slags block i mitten man ännu inte orienterat sig i.

Igår 21:17
Jimmie Åkesson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson lämnade podiet: ”Behövde ta en paus”

SD-ledaren Jimmie Åkesson vände ryggen till och lämnade tillfälligt sitt podium när han angreps av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i SVT:s partiledardebatt i ”Agenda”.

– Jag behövde bara ta en paus från det här, kände jag. Tjänar det något till? Han kommer inte ändra sig ändå, han håller på så här i varenda debatt, sa Åkesson.

Sjöstedt hade dessförinnan försvarat att Vänsterpartiet släppte fram en regering baserad på januariavtalet eftersom det var bättre än en regering där SD har inflytande. Sjöstedt sa även att partiet har ”rasismen som affärsidé”.

Igår 20:26
Läs mer om Reaktioner på partiledardebatten
PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynsk WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
Valet i Polen

PiS-ledaren: ”Polen måste förändras ytterligare”

Fyra år av hårt arbete väntar för regeringspartiet, högerkonservativa Lag och rättvisa (PiS)i Polen. Det sa partiledaren Jaroslaw Kaczynski på valkvällen, rapporterar AFP.

– Polen måste förändras ytterligare och det måste förändras till det bättre, sa han.

Analytiker har på förhand varnat för att PiS, som ser ut att få egen majoritet, kan komma att genomdriva reformer som ytterligare underminerar rättssystemets oberoende.

– Vi kan räkna med att PiS fortsätter att begränsa den liberala demokratin, säger statsvetaren Anna Sosnowska-Materska vid Warszawas universitet.

Igår 22:08
Jaroslaw Kaczynski, ledare för PiS. WOJTEK RADWANSKI / AFP PHOTO
undefined

Analyser: Klar seger – men oppositionen överraskade

Trots att Lag och rättvisa (PiS) ser ut att vinna valet i Polen överlägset och lär kunna fortsätta styra i fyra år till verkar oppositionen ha gjort bättre ifrån sig än vad många trodde, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Men den riktigt stora överraskningen är att det lilla proryska högerpartiet Konfederationen tog sig in i parlamentet, skriver han.

SVT:s Elin Jönsson skriver i sin analys, som publicerades inför valet, att förklaringen till PiS framgång är ”den alldeles egna blandningen av socialdemokratisk ekonomisk politik och klassisk högernationalism”.

Hon lyfter särskilt den populära reformen 500+, en form av barnbidrag som ger alla barnfamiljer ett tillägg på 500 złoty, motsvarande 1 255 svenska kronor, i månaden.

Igår 20:53
Polska väljare AGENCJA GAZETA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lag och rättvisa vinnare i Polens parlamentsval

Det högernationalistiska polska regeringspartiet Lag och rättvisa ser ut att ta hem en storseger i det polska parlamentsvalet, skriver AFP. Enligt en första vallokalsundersökning ser partiet ut att få drygt 43 procent av rösterna.

Det skulle troligen ge partiet egen majoritet i parlamentet, med 239 av 460 platser i underhuset.

Näst störst bli centerkoalitionen Medborgarplattformen som landar på drygt 27 procent, vilket motsvarar 130 platser i parlamentet.

Valdeltagandet ser ut att bli högt, vid 15-tiden var deltagandet sju procentenheter högre än vid valet 2015.

Igår 19:09
Läs mer om Valet i Polen
En kurdisk utpost i norra Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Kurderna uppges få stöd av Syriens regim mot Turkiet

Kurderna har säger sig ha slutit ett avtal om militärt stöd från Syrien, som i sin tur backas upp av Ryssland, i konflikten med Turkiet, rapporterar AFP.

Den kurdiska myndigheten skriver på Facebook att avtalet innebär att syriska regeringstrupper kan sättas in för att bistå de kurdiskledde SDF-styrkorna i norra Syrien, för att ”förhindra och bemöta” de pågående aggressionen.

Kurderna skriver också att samarbetet nu öppnar för att ”befria resten av de syriska städer som ockuperas av Turkiet, såsom Afrin”, en stor kurdisk enklav i nordvästra Syrien.

Reuters rapporterar att parterna har mötts för samtal på en rysk militärbas.

Tidigare har den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterat att trupper har skickats norrut utan att närmare specificera omständigheterna.

Samtidigt rapportera Reuters att USA kan dra tillbaka sina trupper från norra Syrien betydligt snabbare än man tidigare indikerat. Redan inom några dagar kan en majoritet av soldaterna ha lämnat.

Igår 19:03
Emmanuel Macron. TT
undefined

Frankrikes Macron varnar för humanitär katastrof

Den franske presidenten Emmanuel Macron är den senaste europeiska ledaren att rikta kritik mot Turkiet efter militäroffensiven i norra Syrien, skriver Reuters.

På en gemensam presskonferens med Tysklands Angela Merkel varnade Macron för att offensiven kan leda till en humanitär katastrof och gynna terrorgruppen IS. De båda ledarna krävde att offensiven genast stoppas.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven fördömer Turkiets agerande.

– Vi är kanske ett av de få länder som säger att det här är ett brott mot folkrätten, säger statsministern på väg in till SVT:s partiledardebatt.

Även utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Sverige fördömer handlingen.

Turkiets president Erdogan har hittills slagit ifrån sig all internationell kritik. På söndagen bemötte han också uppgifterna om att hundratals IS-sympatisörer kunnat fly från fångläger på grund av offensiven.

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu kallar Erdogan uppgifterna ”desinformation” i syfte att provocera USA och andra västländer.

Igår 18:10
Turkiska styrkor avancerar längre in i Syrien. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vägen till Kobane avskuren – USA-styrkor kan isoleras: ”Risk för en konfrontation”

De turkiska styrkorna har skurit av den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien, rapporterar CNN. Vägen leder bland annat till den stora staden Kobane där de amerikanska styrkorna i området är stationerade.

– Amerikanska trupper riskerar att isoleras och risken finns för en konfrontation mellan Turkiets allierade och USA:s styrkor om inte Turkiet genast avbryter sin framfart, säger en amerikansk militärkälla till kanalen.

Tukiet säger sig under dagen också ha tagit kontroll över gränsstäderna Ras al-Ayn och Tal Abyad, något som dock inte har bekräftats av kurderna, skriver TT.

Samtidigt har mängder av människor tvingats på flykt.

– Tusentals familjer har lämnat och området är på gränsen till en humanitär katastrof, säger 26-årige Suwar al-Issa som lämnat Ras al-Ayn till al Jazira.

Igår 16:18
Läs mer om Syrienkriget
Stefan Löfven och Per Bolund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

MP markerade mot Löfven om migrationsfrågan

Under partiledardebatten fick statsminister Stefan Löfven (S) frågor på sin syn om migrationspolitiken, detta en vecka efter att en spricka uppstått mellan S och MP i fråga om hur många som Sverige ska ta emot, skriver DN. Löfven upprepade att EU:s medlemsländer måste enas om en ny politik.

– Och när vi har det på plats, då tycker jag att Sverige ska göra sin del, säger S-ledaren och tillägger att han inte vill se något tak för asylmottagandet.

MP:s språkrör Per Bolund underströk att man kommit överens med S om att ha en ”rättsäker, trygg och human migrationspolitik”.

– Och där måste vi ta sitt ansvar annars kan vi inte kräva att andra andra gör det, säger han.

Igår 20:46
Flyktingar, polis och avspärrningar vid Migrationsverkets ankomstboende på Jägersro i Malmö i november 2015.  Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisens kamp: Utvisa till länder som vägrar ta emot

Det går inte att utvisa eller avvisa personer vars hemländer inte tar emot medborgare som inte reser frivilligt. Polisen försöker därför att upprätta ett system för återvändande, men har ännu inte lyckats, skriver Aftonbladet i en granskning av flyktingkrisen 2015.

För tillfället har polisen 2 600 ärenden om personer som ska skickas tillbaka till Irak, men som inte går att verkställa. Andra länder som inte tar emot ofrivilligt resande medborgare är Iran, Eritrea och Somalia. Men i vissa länder har samarbetet förbättrats.

– För några år sedan gick det inte att utvisa personer till Etiopien, men nu har vi ett väl fungerande myndighetsutbyte, det samma gäller Afghanistan, säger Patrik Engström, chef på gränspolisen.

Igår 07:20
En polis försöker muntra upp en liten flicka i kön av ankommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Papperslösa i Sverige blir allt fler – många kom 2015

Personer utan tillstånd att vistas i Sverige blir allt fler, rapporterar Aftonbladet i en granskning av det stora antal asylsökande som kom till Sverige under 2015. Av de som sökte asyl under flyktingkrisen fick 47 172 personer avslag på sin ansökan, men knappt hälften av dem lämnade Sverige självmant.

– Den största gruppen är människor som avvikit och som håller sig undan. Vår ärendebalans växer hela tiden, säger gränspolisens chef Patrik Engström.

Det finns dock ingen säkerställd uppgift på hur många människor som lever i Sverige utan tillstånd.

Igår 06:53
Läs mer om Svenskt mottagande
Brottsplatsen i Arlöv. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dubbelmordet i Arlöv

Mördaren tros ha planerat mordet på paret i förväg

Polisen misstänker att det äldre paret som mördades i Arlöv för en vecka sedan spanats på av mördaren, skriver Expressen. 20 utredare jobbar med fallet, men i nuläget finns ingen misstänkt.

Enligt anteckningar som hemtjänstpersonalen gjort var man hos paret vid 10.40-tiden. När personalen kom tillbaka till lägenheten tre timmar senare hittades paret mördade. Polisen drar därför slutsatsen att mordet skett någon gång mellan det första och andra besöket.

Igår 19:45
Polisen på platsen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen kartlägger hur folk rör sig kring mordplatsen

På söndag har det gått exakt en vecka sedan det misstänkta dubbelmordet i Arlöv. Flera utredare kommer att befinna sig på platsen för att studera hur det ser ut i området just då, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi skulle vilja göra en karta över området och placera ut alla människor som rörde sig i området de här tre timmarna, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till radion.

Polisen har förbryllats av mordet som inträffade mitt på dagen när upptäcktsrisken är stor.

Det mördade paret sålde förra året en villa för tre miljoner, och ska enligt uppgifter till tv-programmet ”Efterlyst” dessutom ha ägt aktier och obligationer för ytterligare flera miljoner.

12 okt
Polis och kriminaltekniker vid brottsplatsen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dubbelmordet förbryllar – polisen sätter upp kontor

Polisen har ännu inte löst dubbelmordet på ett äldre par i Arlöv. För att få fram nya uppgifter om vad som hänt paret ska polisen inleda en specialinsats som bland annat innefattar ett mobilt kontor vid brottsplatsen, rapporterar Aftonbladet.

I ett pressmeddelande skriver polisen att syftet är att ”ta emot tips eller iakttagelser”, och att man vill fånga upp människor som rör sig ute vid den tidpunkt då mordet skedde. Just tidpunkten är något som förbryllar polisen.

”Brottet har skett mitt på dagen när normalt många människor är i rörelse, vilket innebär att upptäcktsrisken är ganska stor”, skriver polisen.

11 okt
Läs mer om Dubbelmordet i Arlöv