Arkivbild. Personer som tillhör Brasiliens ursprungsbefolkning demonstrerar för landrättigheter, februari 2019. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Bolsonaros Brasilien

Gruvkonflikt trappas upp – invaderade skyddsområde

Beväpnade gruvarbetare har attackerat ett avlägset reservat för ursprungsfolk i norra Brasilien och dödat minst en ledare för samhället, skriver BBC.

Bybor ska ha tagit till flykt men företrädare varnar för att våldsamma sammandrabbningar kan uppstå om de återvänder och försöker ta tillbaka sitt territorium.

Spänningarna i Amazonas har stigit efter att president Jair Bolsonaro har lovat att öppna vissa skyddade områden för gruvdrift.

Ska ha inträffat i delstaten Amapá

Toppnyheter

Klimataktivister i Japan under den globala demonstrationen i fredags. âúìcóLàÍ / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i New York

”Bara de med verklig makt kan avgöra världens öde”

Greta Thunberg har lyckats mobilisera människor världen över, oavsett nationalitet, ålder eller sociokulturell kontext. Alla säger sig vilja rädda jorden och säkra sin egen och sina barns plats på den – men samtidigt verkar de vuxna mest betrakta ungdomarnas engagemang som gulligt och ofarligt, skriver Malin Ekman på SvD.

De ungas makt är nämligen fortfarande bara symbolisk och leder i nuläget inte till några bindande beslut. ”De vuxna i rummet talar i floskler när nästa generation förs på tal”, skriver Ekman, som menar att bara de med verklig makt kan avgöra vilken värld man lämnar efter sig.

Somini Sengupta skriver i New York Times att FN:s klimattoppmöte i New York kommer visa hur långt världens makthavare egentligen är villiga att gå för klimatets skull. Problemet är bara att de och klimataktivisterna lever i två olika världar – de förstnämnda med täta band till de industrier som bidrar allra mest till den globala uppvärmningen.

Som mest kommer nog måndagens toppmöte att visa hur stort avståndet egentligen är mellan klimatkrisen och diplomatins begränsningar, skriver hon.

Igår 21:39
Shinjiro Koizumi. Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Japans miljöminister vill göra klimatkamp ”sexigt”

Kampen mot klimatförändringarna måste bli ”sexig” och ”rolig” för att locka unga människor. Det menar Japans nye miljöminister Shinjiro Koizumi, som är på plats i New York för att delta i FN:s klimattoppmöte, rapporterar Reuters.

Samtidigt som Japan planerar att bygga flera nya koldrivna kraftverk, hoppas miljöministern att landet ska kunna ha en mer framträdande roll i det globala klimatarbetet – i stil med när Kyoto-avtalet togs fram 1997.

Igår 20:01
Martin Lindqvist, SSAB.  TT
undefined

SSAB säljer in fossilfritt stål på FN:s toppmöte

Svenska ståljätten SSAB:s vd Martin Lindqvist talar på FN:s klimattoppmöte. Han ska berätta om det blågula profilprojektet Hybrit som vill visa att det går att ställa om tunga industrier.

– Jag är helt säker på att det här är rätt väg för oss att gå och för stålindustrin internationellt, säger Lindqvist till TT om det fossilfria svenska stålet han har tagit med sig till New York.

En testanläggning för Hybrit, som samägs av SSAB, LKAB och Vattenfall, håller på att byggas i Luleå. Enligt Martin Lindqvist är resultaten så goda att man nu vill snabba på byggandet av en fullskalig produktionsanläggning någonstans i norra Sverige.

– I slutet av 2025 skulle vi kunna göra de första leveranserna av fossilfritt stål. Bygger vi en fullskalig anläggning kan vi ställa om hela (stålverket i) Oxelösund, säger han.

Ståljätten SSAB är den enskilt största utsläpparen av koldioxid i Sverige.

Igår 15:07
Läs mer om FN:s klimatmöte i New York
Kolkraftverk i Kina. GREG BAKER / AFP
Klimatförändringarna

Kinas nya sidenväg kan leda till ännu mer uppvärmning

Utsläppen från Kinas gigantiska infrastrukturprojekt ”den nya sidenvägen” riskerar att spräcka Parisavtalets klimatmål på max 2 graders global uppvärmning, skriver DN med hänvisning till en kinesisk forskningsrapport. Landet har nämligen satsat på hundratals kolkraftverk utomlands för att ro projektet i hamn.

126 länder har skrivit under på att delta i den nya sidenvägen. Enligt en studie står länderna i dag för 28 procent av världens koldioxidutsläpp – 2050 skulle de stå för 66 procent av de globala utsläppen. I längden skulle det leda till en global uppvärmning på 2,7 grader.

Igår 21:13
Sörjande människor vid berget Pizol. FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

200 samlades för att ta farväl av smältande glaciär

Runt 200 personer, många av dem klädda i svart, samlades på söndagen på schweiziska berget Pizols sluttning för att ta farväl av dess glaciär som beräknas helt ha försvunnit om ett decennium, rapporterar flera medier.

I dag finns bara en yta stor som några fotbollsplaner kvar av glaciären som ligger nära gränsen till Österrike och Liechstenstein.

– Jag har klättrat upp här oräkneligt många gånger. Det känns som att bevittna en väns långsamma död, säger glaciologen Matthias Huss.

Igår 20:29
Greta Thunberg på FN:s klimattoppmöte för barn i New York. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ointresserad av Trump – och redo att åka till Kina

Klimataktivisten Greta Thunberg har inget intresse av att träffa USA:s president Donald Trump, eftersom hon inte ser hur det skulle kunna hjälpa henne att sprida information om klimatförändringarna. Det säger hon i en intervju med DN.

Hon är även redo att ta sin klimatkamp vidare till andra sidan jorden om hon får en inbjudan till Kina. Samtidigt tycker hon att man redan nu kan påverka landets klimatpåverkan.

– Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, säger hon.

Igår 18:39
Läs mer om Klimatförändringarna
Inrikesminister Mikael Damberg och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i Agendastudion. SVT
Svenska brottsbekämpningen

”Snurrigt att M inte kunde ställa upp på uppgörelse”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar att M-ledaren Ulf Kristersson är redo att rösta för regeringens paket mot gängkriminaliteten. Men han förstår inte varför partiet hoppade av de blocköverskridande samtalen i går.

– Det är ju bra, men då blir det ju också lite snurrigt varför man inte kunde ställa upp på en uppgörelse, säger Damberg i SVT:s Agenda om Kristerssons besked.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att många av regeringens punkter är utredningar som riskerar att bli ”hyllvärmare”, och att partiet saknar en del punkter i regeringens paket.

– Det är fortfarande helt otillräckligt för att stoppa skjutningar och de sprängningar och den otrygghet som plågar Sverige, säger han i Agenda.

Igår 19:37
Ulf Kristersson/inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) TT
undefined

Kristersson: M kommer att rösta för regeringsförslag

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag om gängvåldet som presenterades i går, skriver partiledaren Ulf Kristersson på Instagram.

Kristersson tillägger att det förutsätter att regeringen lägger fram dem som skarpa förslag. Han skriver också att förslagen inte är tillräckliga och nämner flera punkter som han saknar, bland annat visitationszoner och en fördubbling av straffen för gängkriminella.

”Regeringen är inte beredd att göra vad som krävs, men det är Moderaterna”, avslutar han.

Igår 17:12
Johan Forssell och Morgan Johansson. Arkivbilder. TT
undefined

”De är överens om mycket – nu måste käbblet sluta”

Opinion Trots de hårda tongångarna i samtalen om gängkriminalitet är partierna överens om det mesta, skriver Aftonbladets Daniel Swedin i en ledartext.

Swedin efterlyser ett slut på käbblet mellan framför allt M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).

”Även om de säkert är ärliga med att de faktiskt vill lösa problemet så har diskussionen allt mer artat sig till att bli en tävling i vem som kan ta flest politiska poäng”, skriver han.

DI:s ledarskribent PM Nilsson skriver att det viktigaste vapnet mot brotten är att medborgarna återför förtroendet för politikerna och exemplifierar med den så kallade New York-modellen.

”New York-modellens kanske viktigaste framgångsfaktor var en total politisk fokusering på uppgiften att bekämpa brott samt att man hade en tydlig idé om hur det skulle gå till.”

Igår 14:34
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Mike Pompeo. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Pompeo: USA vill undvika att dras in i krig med Iran

USA skickar ett amerikanskt krigsfartyg till Persiska viken och fler soldater till Saudiarabien, men utrikesminister Mike Pompeo säger att man vill undvika krig med Iran, rapporterar Reuters. Trupperna ska fungera ”avskräckande” – skulle detta dock inte fungera på Iran är Pompeo säker på att Trump kommer att agera.

– Det förstår nog också de iranska ledarna, säger han.

I veckan införde Donald Trump ytterligare sanktioner mot Iran. Han har även meddelat att USA vill invänta Saudiarabiens beslut på hur man tänker agera.

Igår 19:21
Skiss över attackerna i Saudiarabien/huthirebell. TT
undefined

Huthirebellernas varning: Ny attack från Iran på gång

Huthirebellerna i Jemen har utfärdat en varning via utländska diplomater för att Iran förbereder en ny attack efter drönardåden mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen, uppger källor för Wall Street Journal.

Enligt källorna ska rebellerna ha slagit larm efter att gruppen pressats av Iran att ha en roll i planerna.

Tidningen skriver att det är oklart hur allvarligt hotet ska bedömas – huthirebellernas påståenden möts ofta med skepsis från västerländskt håll. Både Saudiarabien och USA ska dock ha nåtts av informationen och den saudiska säkerheten uppges ha skruvats upp som ett svar. Farhågorna rör särskilt en ny attack mot oljeindustrin eller ett angrepp mot civila flygplatser, däribland den i Riyad.

Huthirebellerna påstod sig ha utfört förra helgens dåd, men bedömare har dömt ut sanningshalten eftersom gruppen saknar kapacitet för en så sofistikerad attack. I stället har USA och Saudiarabien pekat ut Iran och hävdat att huthirebellerna försökt dölja spåren till Teheran.

Igår 11:39
Medlemmar ur Irans revolutionsgarde. - / Iranian Presidency
undefined

Rouhani uppmanar andra länder att ”hålla sig borta”

Närvaron av utländska styrkor skapar osäkerhet i Gulfregionen. Det säger Irans president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal, rapporterar flera medier.

Uttalandet görs efter att USA gett besked om en militär förstärkning i Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Det som en konsekvens av förra helgens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar, vilka Saudiarabien och USA skyller på Iran. Iran nekar dock till inblandning.

Rohani uppmanar i talet andra länder i regionen att hålla sig borta.

– De borde inte göra vår region till platsen för en vapenkapprustning, säger han.

Igår 07:34
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien