Leif GW Persson. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Asap Rockys nya Sverigespelning

GW: ”Kan glömma att han får 140 000 i skadestånd”

I dag klockan 14 kommer domen mot Asap Rocky och två andra män som åtalats för misshandel. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror inte att målsäganden kommer få de 140 000 han begärt i skadestånd.

– Det kan du glömma. Jag skulle bli förvånad om han får mer än 10 000, säger GW Persson till Aftonbladet.

GW tror som en rad andra experter att tiden som rapparen suttit häktad kommer kvittas mot ett fängelsestraff om det blir fällande dom i dag, rapporterar tidningen.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild från smittskyddslaboratorium Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Smittads arbetsplats stängs – alla måste stanna hemma

Den man i Göteborg som smittats med det nya coronaviruset hann jobba i tre dagar innan han insjuknade. Nu har hans arbetsplats i Mölndal stängts ned. Samtliga 40 medarbetare får stanna hemma, rapporterar SVT Väst.

– Vi hoppas verkligen att allt går bra för honom. Av säkerhetsskäl och efter rekommendationer från myndigheterna har vi nu stängt kontoret helt till den 8 mars, säger företagets HR-chef David Almlöf till SVT.

Mannen ska inte ha varit sjuk när han arbetade.

Ett provtagningstält kommer under fredagen att sättas upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, för att öka kapaciteten för provtagning av det nya coronaviruset, rapporterar TT.

1 min
Stefan Löfven/Infektionsklinik i Kalmar. TT
undefined

Löfven om virusutbrottet: Krishanteringsråd kallas in

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att regeringskansliets krishanteringsråd kallats in på måndag in ”för att informera sig om hur myndigheter krishanterar och samverkar med anledning av coronavirusets spridning”.

Han säger att regeringen har hög beredskap:

– Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att drygt 500 svenskar hittills har testats för smittan.

2 tim
Arkivbild/Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. TT
undefined

Virussmittad man reste med tåget till Göteborg

Mannen som smittats av nya coronaviruset under en resa i norra Italien reste med tåg mellan Stockholm och Göteborg efter att han återvänt med flyg till Sverige, skriver GP. Han bedöms då ha varit smittsam.

Nu kartlägger smittskyddsläkare mannens rörelser på tåget och vilka han kan ha exponerat för smittan.

– Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Turkietstödda rebeller i Idlibregionen Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Analys: Nato måste ställa sig på Turkiets sida i Syrien

Inbördeskriget i Syrien och det parallella proxykriget, där flera stormakter försöker positionera sig mot varandra, håller på att smälta samman till en krutdurk vars explosion kan få påtagliga följder långt utanför Mellanöstern. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter de senaste striderna mellan turkiska trupper och syriska regeringsstyrkor understödda av ryskt flyg i Idlibregionen. Att ryskt stridsflyg kan ha träffat styrkor från ett Natoland på uppdrag i Syrien understryker magnituden av det som pågår, skriver han.

Neil Hauer från kanadensiska The Globe and Mail skriver att Nato tydligt måste ställa sig på medlemslandet Turkiets sida i konflikten med Ryssland. Om inte det sker riskerar Rysslands allt mer aggressiva beteende i Idlibregionen att leda till en humanitär katastrof, skriver Hauer. Han hävdar samtidigt att Ryssland bär ansvaret för flera civila dödsfall i Syrien än Islamiska staten.

30 min
Turkisk militär avfyrar en missil mot syriska regeringsmål. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet kräver flygförbud över Idlibregionen i Syrien

Turkiet uppmanar det internationella samfundet att införa ett flygförbud över Idlibregionen i Syrien, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet, på Twitter.

Kravet kommer efter att syriska regimstyrkor uppbackade av ryskt flyg sedan december återtagit delar av regionen, vilket tvingat nästan en miljon människor på flykt, skriver AFP.

Natos beslutande organ håller i dag, på Turkiets begäran, ett extrainkallat möte om situationen i nordvästra Syrien. På torsdagen dödades minst 33 turkiska soldater i ett luftangrepp i området.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Globala spridningen
Lagos Wikimedia
undefined

Man i Nigeria är första virusfallet söder om Sahara

En italiensk man som jobbar i Nigeria har bekräftats smittad av coronaviruset, uppger nigerianska myndigheter enligt BBC.

Mannen behandlas på ett sjukhus i storstaden Lagos, dit han flög från Milano den 25 februari. Myndigheterna uppger att hans symtom inte är allvarliga och att hans tillstånd är stabilt.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tidigare varnat för att Afrikas bräckliga sjukvårdssystem gör att virushotet är större än på andra kontinenter.

2 tim
Flygplan från Iran Air / Kvinna med skyddsmask i Teheran. Wikimedia/TT
undefined

Myndighet: Ingen anledning att stoppa flygen till Iran

Direktflygen mellan Sverige och Iran fortsätter att gå som vanligt – trots att Folkhälsomyndigheten ser utbrottet i Iran som det mest oroande, skriver Aftonbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns någon anledning att stoppa resor mellan länderna.

I nuläget är det viktigare att informera om riskerna och om vikten att höra av sig till svensk sjukvård om man upplever symtom. Han utesluter dock inte att det i framtiden kan bli ett stopp för flygresor till Iran.

– Men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

1 tim
Joe Biden. TT
undefined

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund