Socialminister Lena Hallengren. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om svensk narkotikapolitik

”Hallengren gör misstag om avkriminaliseringen”

Opinion Socialminister Lena Hallengren (S) gör ett allvarligt misstag när hon inte vill att frågan om avkriminalisering av eget narkotikabruk ska ingå i den kommande översynen av narkotikapolitiken. Det menar Svensk förening för beroendemedicin i ett inlägg på DN Debatt.

De anser att frågan om avkriminalisering behöver en kunskapsbaserad genomlysning och listar tre negativa följder av den nuvarande inställningen i frågan som de menar präglas av symbolpolitik.

”När det gäller narkotikafrågor finns i Sverige ett skrämmande gap mellan retorik och verklighet.”

Om debattörerna

Opinion Svensk förening för beroendemedicin är en sektion inom Svenska Läkaresällskapet och en intresseförening inom Sveriges Läkarförbund.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell under presskonferensen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

76 nya dödsfall i covid-19 i Sverige – totalt 477 döda

Ytterligare 76 personer har dött i covid-19 i Sverige sedan söndagens uppdatering. Den totala dödssiffran är nu 477 personer. Det framgår av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens om coronaläget.

– Fallen ligger på knappt trettio om dagen sedan ungefär en veckas tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Även antalet IVA-fall ligger på en ganska konstant nivå sedan flera veckor tillbaka. Totalt har 590 personer intensivvårdats för smittan.

– Den sociala distanseringen och handtvätt och liknande har uppenbarligen haft ett genomslag på smittspridningen, säger Tegnell.

Han säger också att ”det största bekymret” just nu är att smittan har nått landets äldreboenden.

– Det är en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i dag.

Följ pressträffen via länkarna nedan.

22 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
Coronaviruset Svenska jobben

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

2 tim
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygbolaget Bra i kris – ansöker om rekonstruktion

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

5 tim
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

43 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven och Ebba Busch  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

KD kommer rösta nej till mer makt till regeringen

Kristdemokraterna kommer rösta nej till mer makt till regeringen som lagförslaget ser ut nu. Det beskedet ger partiledaren Ebba Busch på Twitter.

”KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet”, skriver hon.

På Facebook utvecklar partiet resonemanget och skriver att beslut kan behöva fattas snabbt och att det därför kan vara rimligt att regeringen har rätt att fatta beslut som kan träda i kraft omedelbart.

”Men riksdagen behöver då ha rätt att i efterhand, inom några dagar, ta ställning till dessa beslut och kunna upphäva dem omedelbart. Detta har Kristdemokraterna framfört utan att regeringen hittills lyssnat”, skriver partiet i Facebook-inlägget.

1 tim
Lena Hallengren  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen går vidare med lagförslag för ökad makt

Regeringen går vidare med förslaget som tillfälligt ska utöka regeringens makt och ge större möjlighet till snabba beslut för att hindra smittspridning, skriver TT.

Under helgen hämtade regeringen in synpunkter på lagförslaget och nu har förslaget skickats in till Lagrådet.

Socialminister Lena Hallengren menar att lagändringen behövs för att de åtgärder som är kopplade till smittskyddslagen i dag inte är tillräckligt kraftfulla.

– Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger hon.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den sista juni.

1 tim
Sjöstedt och Kristersson gästade SVT ”Morgonstudion”.  SVT
undefined

M om kritiserat lagförslag: ”Motivet är oklart”

Regeringen vill ha mer makt och möjlighet att snabbt kunna införa hårda åtgärder i coronakrisen, vilket väckte reaktioner från oppositionen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gästade SVT:s Morgonstudion för att prata om det nya lagförslaget, som skulle göra det möjligt att runda riksdagen.

– Det kan komma enstaka situationer där man måste ingripa kanske på timmar. Därför har vi öppnat för att regeringen ska kunna göra det i undantagsfall, men då ska man omedelbart efter det tillbaka till riksdagen, säger Sjöstedt.

Kristersson tycker att det är oklart varför regeringen vill utöka sina befogenheter och säger i programmet att frågan inte var förankrad hos de andra partierna.

– Motivet är mycket oklart. Sedan tycker jag precis som Jonas Sjöstedt att man inte kan utesluta att en regering måste ha extraordinära muskler i en kris, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Drottning Elizabeth II/Vapenförsäljare i Utah, USA. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: ”Coronakriget” har skapat en irrationell rädsla

Amerikanska politiker använder krigsretorik där vårdpersonal kallas ”krigare” och coronaviruset en ”osynlig fiende”. Men är det verkligen ett rimligt språkbruk att använda, frågar sig Ishaan Tharoor i Washington Post.

Den stora skillnaden är att invånarna vid faktiskt krig bör mobilisera och agera – nu gäller det att göra absolut ingenting. I stället kan krigsretoriken ha skapat en irrationell rädsla av ett utomstående hot, som i USA:s fall lett till långa köer utanför vapenbutikerna, konstaterar Tharoor.

När drottning Elizabeth II av Storbritannien i går höll tal använde även hon formuleringar som förde tankarna till krigstid, skriver Sky News hovreporter Rhiannon Mills i en analys. Mills tycker tvärtemot Tharoor att det är en bra retorik att använda eftersom det förenar och lugnar britterna samt motiverar att hålla moralen uppe.

1 tim
Visning av kartongkistor i Guayaquil i Ecuador. STR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Döda begravs i kistor av papp när de vanliga är slut

Det råder brist på träkistor i hamnstaden Guayaquil i sydvästra Ecuador när många dött efter utbrottet av covid-19. I stället kommer döda att begravas i lådor av kartong, rapporterar AFP.

De enda träkistorna som finns att få tag på kostar 400 dollar, eller drygt 4 000 svenska kronor.

– Jag har sålt 40 de kistor jag hade i begravningsbyrån i city, och 40 till från huvudkontoret. Då behövde jag ändå beställa tio till denna helg, och de har tagit slut, säger Santiago Olivares, som äger en begravningsfirma.

23 min
Läs mer om Coronaviruset
Janne Andersson, förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Smittans effekter

SvFF permitterar Janne: ”Ansvar att göra vad vi kan”

Svenska fotbollförbundet korttidspermitterar personal mellan den 14 april och 31 maj, däribland förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson.

”Vi har ett ansvar att göra vad vi kan”, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Totalt berörs 90 medarbetare i olika omfattning. Permitteringarna görs för att minska den ekonomiska belastningen på organisationen under coronautbrottet.

28 min
Illustrationsbild.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättspsykiatriska tester kan försenas av corona

Rättsmedicinalverket befarar att rättspsykiatriska undersökningar kan försenas till följd av coronaviruset, rapporterar Ekot. Det beror främst på att sjuka anställda behöver stanna hemma till följd av misstänkt smitta.

Myndighetens kommunikationschef Johan Rahm säger i en intervju att man inte har någon överkapacitet alls.

– Redan innan det här utbrottet hade vi en väldigt ansträngd situation, där vi har svårt att klara de tidsfrister som finns.

Rättspsykiatriska undersökningar ska enligt reglerna påbörjas inom en vecka efter beslut.

3 tim
undefined

Youtube lovar radera konspiratoriska coronaklipp

Youtube lovar att man ska försöka få bort alla konspiratoriska videoklipp rörande det nya coronaviruset och covid-19 från sin plattform. Det skriver The Verge.

Beskedet kommer efter att klipp där det bland annat hävdats att utbyggnaden av 5G-näten skulle ha försämrat människors immunförsvar börjat få stor spridning. De brittiska myndigheterna slog nyligen larm om saken, efter att flera 5G-master i Storbritannien saboterats med hänvisning till teorierna.

30 min
Läs mer om Smittans effekter
Coronaviruset Smittan i Norden
Köer vid norsk fruktmarknad Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Nya beräkningar från Norge visar upp en positiv trend

Varje coronasmittad norrman smittar nu i genomsnitt färre än en person, enligt beräkningar från landets hälsomyndigheter som nättidningen Filter Nyheter tagit del av.

Den positiva trenden med en nedgång i antalet smittade bekräftas av assisterande hälsodirektör Espen Nakstad i en intervju med NRK. Han vill dock inte blåsa faran över.

– Hela 2020 måste vi tänka på att hålla avstånd till varandra, att vi måste testa oss om vi blir sjuka och att vi inte skickar barn till skola och förskola eller går till jobbet om vi är sjuka, säger Espen Nakstad till NRK.

På onsdag väntas den norska regeringen ta beslut om huruvida man ska lätta på någon av restriktionerna efter påskhelgen.

43 min
Mette Fredriksen/illustrationsbild.  TT
undefined

Danska polisen kontrollerar sommarstugor i påsk

Danmarks polis kommer att skickas ut till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att kontrollera att fritidshusen verkligen står tomma i påsk, rapporterar TT och danska nyhetsbyrån Ritzau.

Även på andra håll spänner polisen musklerna inför storhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Enligt Danmarks statsminister Mette Fredriksen är den följande veckan avgörande för om landet gradvis kommer att kunna lätta på restriktionerna eller inte.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset