Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Han är redan statsminister – i sitt eget huvud”

Opinion Onsdagens partiledardebatt i riksdagen är ämnet på flera ledarsidor.

Aftonbladets Daniel Swedin skriver att Ulf Kristerssons framträdande kan tolkas som att denne nu tillträtt som statsminister ”åtminstone i sitt eget huvud”:

”Moderaterna är nu så säkra på att de kommer bilda regering att de intellektuellt börjat identifiera sig med regeringsmakten” , menar Swedin som beskriver M-ledarens retorik som ”luddigare och luddigare”.

Dagens Nyheters ledarsida konstaterar att Kristersson inte tog någon replik på SD:s Jimmie Åkesson under debatten.

”Han misstar sig om han tror att han har förtjänat att slippa formulera sitt partis kritik och hållning mot Sverigedemokraterna”, skriver tidningen och upmmanar M-ledaren att bekänna färg.

Expressen skriver om hur en möjlig migrationsuppgörelse mellan S och M skulle påverka valrörelsens slutspurt och konstaterar att Stefan Löfven gärna vill rikta fokus på välfärdsfrågor. Tidningen menar att ”det inte är så smart” när rikspolitiker debatterar frågor på landstings- eller kommunnivå.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Rumäniens utreikesminister Geuorge Ciamba i samtal med Hans Dahlgren (S) i Bryssel i dag. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

”Stora frågetecken kring vad britterna vill göra”

Har du svårt att hänga med i de senaste turerna kring Storbritanniens EU-utträde? Du är inte ensam.

– Det är fortfarande stora frågetecken kring vad den brittiska regeringen vill göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till Ekot.

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska inom kort skicka ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att begära mer tid för brexitförhandlingarna. Det måste i sådana fall finnas ett syfte med en sådan förlängning, menar Dahlgren.

– Vad man inte vill är ju att efter en lång förlängningsperiod så ska man ha samma situation som just nu, alltså samma osäkerhet om vad som blir nästa steg, säger han till radion.

29 min
Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May ska be om mer tid – 29 mars är inte längre möjligt

Theresa May kommer att skriva till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk innan veckans toppmöte, som börjar på torsdag, och begära en uppskjutning av brexit. En talesperson för brittiska regeringen säger att det inte längre är möjligt att lämna EU som planerat den 29 mars, skriver Bloomberg på Twitter.

Om britterna ber om mer tid måste man också presentera ett tydligt skäl till detta, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens. Knäckfrågorna kommer då att vara om ett senareläggande kommer att öka sannolikheten för att få igenom ett avtal eller om Storbritannien vill ha mer tid för att ändra på förslaget, skriver The Guardian.

– En förlängning förlänger osäkerheten. Osäkerhet medför kostnader för företag och andra. Det innebär också politiska kostnader för EU, sa han.

May anser samtidigt att Storbritannien har hamnat i ett krisläge i frågan om brexit sedan parlamentets talman John Bercow under måndagen meddelat att han kommer stoppa ytterligare omröstningar om regeringens förslag till utträdesavtal.

5 tim
Theresa May och Angela Merkel  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Merkel: ”Kommer kämpa till sista möjliga stund”

Angela Merkel säger att hon kommer att ”kämpa till sista möjliga stund” för att nå en ordnad brexit, rapporterar AFP.

Den tyska förbundskanslern menar att Tysklands, Europas och EU:s intressen nu sätts på spel.

– Jag kommer att kämpa till den sista timmen innan deadline den 29 mars, för att vi ska kunna nå en ordnad brexit. Vi har inte mycket tid, men vi har fortfarande ett par dagar, säger Merkel under en konferens i Berlin.

Idag 11:59
Läs mer om Brexit
Trumps USA Bolsonaros USA-besök
Bolsonaro och Trump. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

Analys: Det här är början på en blomstrande vänskap

Donald Trump och Jair Bolsonaro utbytte artigheter och turades om att berömma varandra när den brasilianske presidenten besökte Vita huset i dag.

Än så länge är det mest populismen och en liknande politisk stil som binder dem samman men det finns tecken som tyder på att vänskapen mellan USA och Brasilien spirar även på realpolitikens område, skriver CNN:s Kevin Liptak i en analys.

Trump meddelade att han numera ser Brasilien som en nära allierad, och talade till och med om ett brasilianskt Nato-medlemskap. Dessutom har båda länderna, de två största ekonomierna på det västra halvklotet, ett intresse av att stärka handelsrelationerna.

”USA hoppas också på att Brasilien, som fortfarande har kontakt med den venezuelanska militären, ska sätta press på Nicolás Maduro”, skriver Liptak.

4 min
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

Trump hyllar Brasilien och utreder Nato-medlemskap

Relationen mellan USA och Brasilien har aldrig varit bättre. Det sa Donald Trump när han tog emot sin brasilianske kollega Jair Bolsonaro i Ovala rummet i dag.

– Vi har aldrig stått varandra närmare, sa Trump som fick ta emot en brasiliansk landslagströja med nummer 10 på ryggen.

Trump sa också att man undersöker möjligheten för Brasilien att bli medlem i Nato och den ekonomiska sammanslutningen OECD, enligt Reuters.

5 tim
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

Bolsonaro i USA: Vi har gått från fiender till vänner

Inför sitt möte med Donald Trump betonar Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro att Brasilien tidigare såg USA som sin fiende men att det har vänt.

– Här har ni nu en president som är vän med USA och som beundrar detta vackra land, sa han vid ett möte med USA:s handelkammare i går, rapporterar AP.

Bolsonaro jämförde även hur både han och Trump fått utstå en fientlig inställning från etablerade medier under sina presidentkampanjer.

De båda presidenterna ska träffas i dag strax efter klockan 17 svensk tid.

Idag 14:49
Läs mer om Trumps USA
En familj letar efter sin son som begravdes i leran. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Cyklonen Idai

Dödstalet stiger till över 200 till följd av cyklonen

Cyklonen Idai har skördat minst 200 offer, säger Moçambiques president Filipe Nyusi enligt AFP. Dödssiffran har skrivits upp efter att fler kroppar har hittats.

– Vi har redan mer än 200 döda, och nästan 350 000 människor befinner sig i farozonen, säger Nyusi efter ett möte med ministrarna i staden Beira.

Efter en flygtur över området häromdagen varnade Nyusi för att dödssiffran kan komma att stiga till över 1 000.

3 tim
Bild från Zimbabwe i dag. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

”Desperata människor klamrar sig fast i hustaken”

Världen har fortfarande inte förstått vidden av katastrofen i sydöstra Afrika, varnar myndigheter i Moçambique, Zimbabwe och Malawi som drabbats värst av cyklonen Idai.

Riskerna i länderna, som allihop är mycket fattiga, är flera. Dels kommer det inom kort råda mat- och vattenbrist eftersom nödhjälpen inte kommer fram på grund av förstörd infrastruktur. Dessutom är risken för sjukdomar hög när vattnet förorenas, skriver nyhetsbyrån.

Samtidigt är många människor i behov av akut hjälp att ta sig ifrån de drabbade områdena.

– På många platser syns det inte ens några trädtoppar eller hustak, på andra klamrar sig människor fast i hustak i en desperat väntan på att få hjälp, säger Rädda barnens chef i Moçambique Machiel Pouw.

3 tim
Cyklonen Idai

FN: ”En mardrömsscen” – sex meter djup stormflod

Cyklonen Idai som drabbat bland annat Moçambique kan vara en av de värsta väderkatastrofer som inträffat på södra halvklotet, uppger FN-tjänstemän enligt Reuters. De beskriver hur cyklonen skapade stormfloder som var upp till sex meter djupa och liknar det vid ”en mardrömsscen”. FN uppskattar att minst 1,7 miljoner tros ha befunnit sig rakt i cyklonens väg.

Hjälporganisationer varnar för att 90 procent av området kring staden Beira i Moçambique är ”förstört” och över 500 000 personer befaras ha drabbats, rapporterar CNN.

Landets president har tidigare gjort uppskattningen att dödssiffran kommer nå över 1 000.

Idag 10:28
Läs mer om Cyklonen Idai
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentsvalet 2019

SD-toppen: Ren mobbning mot Ungerns Viktor Orbán

Polen och Ungern har fått orättvis kritik. Det säger Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU-valet, i en intervju med Dagens Nyheter. Båda länderna har kritiserats för inskränkningar i rättsstaten och EU har inlett en granskning.

Lundgren anser att Europas politiker attackerar länderna för att de säger nej till invandring och tar behandlingen av Ungerns premiärminister Viktor Orbán som exempel.

– Det är rena mobbningsplutonen man ställer upp, där man öser ovett och otidigheter över Orbán, säger Lundgren till DN.

Lundgren tror inte att SD kommer att ingå i stor EU-kritisk grupp i parlamentet, eftersom partiet inte vill bli förknippat med partier som samarbetar med Ryssland.

3 tim
Cecilia Wikström. Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Wikström (L) redo att stå längre ned på partiets lista

Den nyligen petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är beredd att stå till förfogande längre ned på Liberalernas lista inför vårens val, skriver hon på Facebook. Den rutinerade parlamentarikern skriver att hon inte aktivt kommer att söka en sådan plats men att hon är redo att acceptera den om partirådet tror att det kan attrahera väljare.

Om så blir fallet så får väljarna därefter avgöra hennes framtida politiska karriär.

”Vill ni och våra väljare att jag ska fortsätta mitt arbete i Europaparlamentet så gör jag det med glädje. Om inte så respekterar jag det”, skriver Wikström.

Cecilia Wikström har även tidigare öppnat för ett sådant upplägg. Hon tvingades lämna sin plats på Liberalernas lista efter kritik gällande stora sidoinkomster från bolagsstyrelser.

5 tim
Jytte Guteland.  Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Rödgröna driver tuffaste klimatkraven i parlamentet

De rödgröna partierna i EU-parlamentet har röstat för de mest radikala förslagen när det kommer till klimatförändringar, visar en granskning som Ekot har gjort.

SD utmärker sig genom att ha röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

Ett exempel är att S, V och MP velat ha en snabbare minskning av antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläpp. M, KD och SD röstade emot förslaget, C och L lade ned sina röster.

– Vi från de progressiva grupperna har valt att ta en ledarroll för att driva på ytterligare så att vi överträffar EU:s mål till 2030, säger Jytte Guteland, Socialdemokraternas representant i miljöutskottet till Ekot.

Idag 07:23
Läs mer om EU-parlamentsvalet 2019

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Krisen i Venezuela
Maduro-lojala styrkor. Arkivb Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Krisen i Venezuela

Analys: Riskerna med ett krig är större än fördelarna

Ett amerikanskt krig med Venezuela riskerar att bli en mycket kostsam affär för USA, både ekonomiskt och politiskt. Det skriver Frank O Mora i en analys i Foreign Affairs.

O Mora påpekar att Venezuela till ytan är två gånger så stort som Irak och att landets armé är 160 000 personer stor. Därtill tillkommer över 100 000 rebellstyrkor och kriminella grupper som stöttar Maduro. Slutsatsen är att en amerikansk krigsförklaring troligen skulle innebära en stor militär insats – under många år.

”USA skulle behöva leda uppbyggnaden av Venezuelas säkerhetsstyrkor och behålla soldater i landet i flera år. Det finns inga riskfria militära insatser. Men i det här fallet är de mänskliga, ekonomiska och säkerhetsmässiga kostnaderna mycket större än fördelarna.”

2 tim
Trump i dag. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Krisen i Venezuela

Trump manar militären att ta sin hand från Maduro

Donald Trump fortsätter att sätta tryck på Venezuelas president Nicolás Maduro. Under dagens möte med Brasiliens Jair Bolsonaro sa Trump att man ”överväger alla alternativ” i Venezuelafrågan.

På en efterföljande pressträff uppmanade Trump Venezuelas militär att ta sin hand från presidenten.

– Vi uppmanar alla i den venezuelanska militären att dra tillbaka sitt stöd för Madro, som inte är något mer än Kubas marionett, sa Trump.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Valanalysen presenterades tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Ledare: S står inför vägval som riskerar klyva partiet

Opinion Det finns en hel del att lära av Socialdemokraternas valanalys, skriver Hans Bülow i socialdemokratiska Sydöstran. Men han konstaterar också att den fråga som dominerar den nya mandatperioden, klimatet, inte finns med i analysen.

”Det borde den varit. Kanske blir valanalysen därför en ny hyllvärmare till slut”, skriver Bülow.

Migrationsfrågan får i stället stort utrymme, skriver Petter Birgersson i liberala Trelleborgs Allehanda. Han menar att partiet står inför ett historiskt vägval: att återfå väljare som gått till SD eller att leta väljare i nya grupper. Han tror att en framtida S-revolt kan starta i Skåne.

”Att ha anti-sd-retorik som främsta valmagnet har inte fungerat på många år i skånska kommuner”, skriver han.

Frågan klyver socialdemokratin, skriver också Fredrik Haage i moderata Smålandsposten, som slår fast att många väljare uppfattar den som en central framtidsfråga.

2 tim
Socialdemokraternas valanalys presenterades på en pressträff tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Migration, sjukvård och pensioner sänkte S i valet

Migrationen, sjukvården och pensionerna. Det är några av förklaringarna till att Socialdemokraterna i höstas gjorde sitt sämsta val på över 100 år, enligt partiets valanalysgrupp.

Det var nödvändigt att skärpa migrationspolitiken, skriver gruppen, men menar att retoriken ”blev onödigt hård”. Samtidigt slår gruppen fast att vården inte längre är en vinnande fråga för partiet. Och trots att sex partier står bakom politiken för pensionärerna slår de låga pensionerna för stora grupper särskilt hårt mot Socialdemokraterna.

Gruppen på sex personer konstaterar att såväl unga väljare som arbetarväljare flyr partiet – röster som är viktiga för partiet.

– Det kommer att vara avgörande att vända den utvecklingen, säger Marika Lindgren Åsbrink, en av gruppens medlemmar, till TT.

Idag 14:44
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

SSU: Partiets väljare dör och vi lockar inte unga

Socialdemokraternas väljarkår och medlemsbas håller på att dö ut och partiet attraherar inte unga, säger SSU-ordförande Philip Botström till Aftonbladet.

– Tyvärr lämnar valanalysgruppen inga skarpa rekommendationer för hur partiet ska vända den trenden, säger Botström till tidningen.

Han tycker att partiets valanalysgrupp gör det ”lite väl enkelt” när den konstaterar att partiet i framtiden måste locka fler unga väljare. Ungdomsförbundets ordförande tycker själv att partiet måste lyfta fram fler unga på listorna och inte bara se unga som en tillgång när det vankas dörrknackning under valrörelsen.

– Sossarna måste sluta se unga medlemmar i partiet som kuttersmycken, säger han.

Idag 15:01
Läs mer om Socialdemokraternas framtid