Gärningsmannen i Halle.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Halle

Hatmanifest före dådet: Döda stort antal ”anti-vita”

Gärningsmannen i tyska Halle verkar ha skrivit ett ”skräckmanifest” en vecka före onsdagens attack vid en synagoga. Det rapporterar Focus med hänvisning till amerikanska SITE Intelligence Group, som kartlägger personer inom vitmaktrörelsen och jihadister.

Pdf-dokumentet som lades ut på internet innehåller bilder på vapen och ammunition som användes i attacken, enligt en ansvarig på företaget. I dokumentet framgår att gärningsmannen hade för avsikt att döda så många ”anti-vita” som möjligt, helst judar. Mannen livesände också sitt dåd i över en halvtimme via videoplattformen Twitch.

Två personer dog i attacken.

Läs mer (9 oktober)

Halle

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Anna Söderström, hälso- och sjukhusdirektör, och Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklart om ökningen av fall i Västsverige är ”tillfällighet”

Efter en längre periods nedgång har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg de senaste dagarna sett en ökning av antalet patienter som behandlas för covid-19.

– Vi får se om det här är något som är på gång att röra sig uppåt eller om det är en tillfällighet, säger Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på en pressträff.

Det märks också en ökning av det totala antalet bekräftade fall av smitta, vilket enligt Wahlberg kan hänga ihop med att provtagningar har börjat göras på vårdcentraler.

Han varnar invånarna för att slappna av.

– Det är väldigt viktigt att vi är medvetna om att det pågår en smittspridning i Västra Götaland och alla våra kommuner, säger han.

Totalt har Västra Götalandsregionen 5 480 bekräftade fall av covid-19 och 511 människor dött.

5 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler döda i covid-19 än svenska siffrorna visar

Sannolikt har fler dött i covid-19 i Sverige än de 4 220 dödsfall som registrerats. Hittills finns ytterligare 1 000 dödsfall som utgör så kallad överdödlighet, rapporterar DN.

– En del av de 1 000 kommer att kunna härledas till covid-19. Men hur mycket högre antalet blir vet vi inte, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hon säger att det alltid kommer att finnas ett mörkertal i dödssiffran men att en del av dödsfallen kommer att kunna kopplas till coronapandemin i efterhand.

Idag 05:00
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
En kvinna med munskydd. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finsk utredning: Vinsten med munskydd är obetydlig

Vinsten av att bära munskydd för att skydda sig mot det nya coronaviruset är mycket liten. Det visar den utredning som har gjorts på uppdrag av det finska social- och hälsovårdsdepartementet, rapporterar finska medier.

Hufvudstadsbladet skriver att utredningen slår fast att skyddens förmåga att hindra virusspridningen är ”obetydlig”. Rapporten har utgått från de vetenskapliga belägg som finns samt resultaten i länder som på olika sätt har infört tvång eller rekommendationer.

Med utredningen som grund väntas den finska regeringen fatta beslut kring riktlinjerna för ansiktsskydd under nästa vecka.

1 tim
Erna Solberg och Mette Frederiksen. TT
undefined

Danmark och Norge är nu överens om att tillåta resor

Danmark och Norge är överens om att öppna för turism mellan länderna från 15 juni.

– Vi har inte lyckats få till ett gemensamt regelverk i Norden än, säger Norges statsminister Erna Solberg på en pressträff.

Samtal förs med övriga nordiska länder om att öppna upp enligt samma principer som Danmark och Norge nu enats om.

– Nu ska vi prata med både Island, Sverige och Finland, säger Solberg.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelar samtidigt att landet även öppnar för tyska och isländska turister från 15 juni. Sverige får däremot vänta på besked.

– Vi har tät dialog med vårt broderland, vi har en nära relation och det kommer vi ha i framtiden också.

2 tim
Bild från Kastrups flygplats, 14 mars. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt låga dödstal hos nordiska grannländerna

Dödstalen till följd av det nya coronaviruset ligger fortsatt på en relativt låg nivå hos de nordiska grannländerna. Norge rapporterade under gårdagen ett nytt dödsfall och Danmark tre. I Finland rapporterades inga nya dödsfall.

I Norge har totalt 236 människor dött i covid-19. I Danmark är motsvarande siffra 568 och i Finland är antalet döda uppe i 313.

Sverige har en total dödssiffra på 4 266 döda. På gårdagens pressträff sa Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att Sverige befinner sig på en platå ”men möjligen med en liten ökning de senaste dagarna”.

Idag 03:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Löfven och utbildningsminister Anna Ekström under pressträffen Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Beskedet: Gymnasier och högskolor kan öppna igen

Gymnasierna öppnar på nytt från 15 juni, meddelar regeringen vid en pressträff.

– Coronaviruset har påverkat oss alla, livet har förändrats. Alla elever och studerande har verkligen fått en annorlunda vardag. Men till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Även universiteten kommer att återgå till normal undervisning till hösten, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Gränsen på 15 juni är satt för att det ska vara möjligt för gymnasierna att arrangera sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

3 tim
Sjöstedt och kristersson. Arkiv. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet för krav på kommission före sommaren

Frågan om att en coronakommission ska tillsättas snarast kommer att tas upp av Moderaterna i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka. Det säger M-ledaren Ulf Kristersson till TT.

– Regeringen har skapat ytterligare oklarheter genom att säga att regionerna svarar för all testning. Det är olyckligt att man fått den osäkerheten, säger Kristersson efter mötet med Stefan Löfven.

Nu finns en klar riksdagsmajoritet för kravet. KD, L, C och SD har också uttryckt stöd för att en kommission tillsätts innan sommaren. Även V öppnade under fredagen för detta.

– Vi har hittills sagt att vi vill vänta till hösten, men vi lägger ingen prestige i det, säger Partiledaren Jonas Sjöstedt till Expressen.

i riksdagens konstitutionsutskott nästa vecka.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Avvaktande öppning i USA inför Trumps nya Kinautspel

Fredagens börshandel i USA inleds med blandade rörelser. Efter någon minuts handel har Dow Jones och S&P 500 backat, medan Nasdaq stiger.


• S&P 500: −0,3%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: −0,5%


Marknaden blev oroad på torsdagskvällen svensk tid när president Donald Trump meddelade att han ska hålla en presskonferens om relationerna med Kina senare i dag.

Skulle relationen mellan USA och Kina försämras rejält i spåren av den senaste Hongkongkrisen kan det betyda att börsen är illa ute, menar JP Morgan-strategen Marko Kolanovic.

”Ett totalt sammanbrott i leveranskedjor och internationell handel, primärt mellan de två största ekonomierna, skulle rättfärdiga drastiskt lägre aktiekurser”, skriver Kolanovic enligt CNBC.

1 tim
Illustrationsbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen tvärvänder nedåt efter veckans rally – Autoliv i botten

Stockholmsbörsen inleder fredagens handel nedåt efter fyra raka handelsdagar på plus. Vid 11-tiden står index som följer:
• OMXS30: −1,3%
• OMXSPI: −0,8%
Med få undantag är det rött över hela linjen på OMXS30-listan. Astra Zeneca, SCA och Getinge står emot bäst och håller näsan över nollstrecket under förmiddagen.

Astra Zeneca har på morgonen presenterat positiva studieresultat för cancerläkemedlet Tagrisso.

Autoliv intar jumboplatsen bland storbolag med ett kurstapp på 5 procent. Bolaget har tecknat ett nytt miljardlån från Svensk exportkredit efter att försäljningen kollapsat på bolagets största marknader Amerika och Europa.

Oscar Properties rasade inledningsvis tvåsiffrigt efter att till slut ha släppt sin försenade delårsrapport, som visar intäktsras och endast en såld bostad under Q1. Vid 11-tiden hade aktiekursen återhämtat sig.

Elekta slog i sin tur förväntningarna med sin rapport. Men aktiens inledande uppgång på 7 procent kom av sig på förmiddagen. Det kan bero på att vd:n flaggade för fortsatt viruspåverkan vid en telefonkonferens.

Den upptrappade konflikten mellan USA och Kina, efter nya säkerhetslagar i Hongkong, sätter tonen på världens börser. Donald Trump fick Wall Street att vända nedåt i går kväll då han kallade till presskonferens på fredagen och väntas presentera motåtgärder.

Idag 07:03
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt på Asiens börser i väntan på USA:s motdrag

Aktiemarknader i Asien rör sig sig åt olika håll i fredagens tidiga handel. Vid stängning stod index som följer:
• Nikkei: −0,2 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,9 %
• Hang Seng: −0,7 %
• Kospi: +0,1 %
I fokus är konflikten mellan USA och Kina som trappats upp efter att nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong klubbats igenom i går. Vita huset väntas svara med nya sanktioner. Donald Trump har utlovat en presskonferens i dag fredag, rapporterar CNBC.

Investerare i regionen reagerade olika på händelseutvecklingen. Kinesiska Shenzhen- och Shanghai-index handlades uppåt, medan Hang Seng i Hongkong föll tydligt.

”Spänningarna mellan USA:s och Kinas regeringar i frågan om Hongkongs säkerhetslagar väntas fortsätta eskalera”, skriver Joseph Capurso, chef på Commonwealth Bank of Australia, enligt CNBC.

Förutom Hongkong är även coronaviruset och Sydkinesiska havet konfliktfrågor, lägger han till.

Idag 03:58
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Etiketten kan skvallra om att matvaran blivit dålig

I framtiden kan en etikett på förpackningen skvallra om ifall matvaran du tänkt köpa verkligen har förvarats i rätt temperatur. Det är åtminstone vad forskare vid Korea Research Institute of Chemical Technology hoppas på, skriver sajterna New Atlas och Foodprocessing.

Enkelt beskrivet fungerar klisterlapparna som en timer. Etiketterna består av polymera nanofiber och så länge omgivningen är kall syns inte den hemliga bilden. Uppgår temperaturen till över 10 grader under en viss tidsperiod så ”smälter” fibrerna. Då framträder bilden som fortsätter att vara synlig även om livsmedlet kyls ner igen.

– Det betyder att det praktiskt taget inte finns plats för någon manipulation, säger forskaren Oh Dongyeop till Foodprocessing.

Tekniken beskrivs som lämplig för temperaturkänsliga livsmedel som kött, fisk och grönsaker och de koreanska forskarna tror att det finns en potential för märkningen även inom läkemedelsbranschen, där viss medicin och utrustning måste hållas kall.

– Eftersom marknaden för att leverera matvaror växer snabbt kommer även efterfrågan på den här teknologin att öka, säger Oh Dongyeop.

Idag 04:30
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

27 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Barns nyhetskonsumtion ökar mest under pandemin

Barn mellan 9 och 14 år är den grupp som ökat sin nyhetskonsumtion mest under coronapandemin. Det framgår av undersökningen Mediebarometern, som genomförts av Nordicom vid Göteborgs universitet.

– Den här typen av resultat är positiva, att unga människor i kristider söker sig till de professionella medierna. Det hade varit mer bekymmersamt om de inte hade sett ett värde i den journalistiken, säger Jonas Ohlsson medieforskare och föreståndare för Nordicom.

SVT och kvällstidningarna står för den största ökningen totalt i undersökningen, som behandlar helåret 2019 men också pandemimånaderna februari - april 2020.

2 tim
Amanda Lind/Djurgården firar SM-guld TT
undefined

Svenska elitidrotten får klartecken att starta i juni

Allsvenskan och andra elitidrotter som sker utomhus får klartecken att starta upp igen från 14 juni, meddelar idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Alla matcher och andra evenemang ska dock genomföras utan publik.

Med på pressträffen är även inrikesminister Mikael Damberg, som understryker att det är fortsatt viktigt att vara försiktig.

– Beslutet ska inte ses som en allmän lättnad av restriktioner, säger Damberg (S).

När publiken kan återvända till arenorna är oklart, men det lär sannolikt dröja.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idag 06:23
Daniel Nannskog SVT
undefined

Spel med tomma läktare: ”Svårare att tagga igång”

Beskedet om att elitidrotten får klartecken att starta igen i juni är välkommet, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog.

– Då får vi inte situationen där man får se klubbar gå i graven, säger han i SVT:s direktsändning.

Beslutet innebär bland annat att allsvenska matcher spelas utan publik, vilket blir tuffare för spelarna.

– Man får svårt att tagga igång, publiken gör oerhört mycket. Här handlar det om vilka karaktärer du har i ditt lag, det blir viktigare än någonsin. De som kan elda upp sig utan publik och är starka i det mentala spelet, det blir intressant att se.

Sportbladets Simon Bank skriver i en krönika att beslutet kan ses som en livlina för en bransch bland många. ”Jag tycker att de (Folkhälsomyndigheten) till slut agerar logiskt och följdriktigt, men varken du eller jag avgör om det är rätt beslut.”

Idag 06:33
Läs mer om Coronaviruset