Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Spanien
Medicinsk personal vid ett sjukhus i Spanien.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Spanien

Ny spansk rekordnotering: 864 döda senaste dygnet

Antalet personer som dött till följd av coronaviruset i Spanien har stigit med 864 personer under det senaste dygnet, rapporterar El País.

Det är femte dagen i rad som landet noterar över 800 dödsfall. Sammanlagt har 9 053 personer dött och över 100 000 personer smittats i landet.

Omkring 5 900 personer intensivvårdas, vilket är en ökning med endast fem procent jämfört med tisdagens siffror.

38 min
Sjukvårdspersonal på sjukhus i Madrid.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanska läkare: Ser liten nedgång av akutpatienter

Intensivvårdsläkare i Spanien vittnar om en nedgång i antalet patienter som behöver akutvård till följd av coronaviruset.

– Vi hade över 300 akutfall per dag, i dag ligger vi under 200, säger en läkare som arbetar på La Paz-sjukhuset i Madrid till tidningen El País.

Bilden delas även av läkare på ett sjukhus i staden Sevilla där antalet patienter har stabiliserats under de senaste dagarna.

Det är ännu för tidigt att säga om nedgången är en del av en större och mer långsiktig trend. Juan Armengol, som är ordförande för den spanska akutmedicinska föreningen, säger dock att den ”generella uppfattningen” är att antalet patienter som behandlas för covid-19 sjunker.

Under det senaste dygnet noterades 864 dödsfall i covid-19 i landet, vilket är en ny toppnotering. Antalet patienter som behöver intensivvård steg dock bara med fem procent jämfört mot tisdagens siffror.

1 tim
En man på sin balkong i Vitoria i norra Spanien. Alvaro Barrientos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vräkningar förbjuds i Spanien under pandemin

Att vräka hyresgäster under coronapandemin förbjuds i Spanien. Det blir även otillåtet att stänga av el och vatten till följd av obetalda räkningar, skriver El País.

– Vi gör detta för att skydda den konstitutionella rätten till en bostad, säger socialminister Pablo Iglesias.

Lagändringarna är en del av en stor satsning för att skydda de mest socialt utsatta under virusets framfart. Paketet innefattar 50 åtgärder, så som mikrolån utan ränta för att kunna betala hyran och andra förmåner som riktas till människor som förlorar jobbet till följd av coronaviruset.

Igår 18:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen begränsar uttag av läkemedel: ”Måste stoppa hamstringen”

Uttag av läkemedel begränsas för att stoppa att människor köper mer än nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Nu krävs det skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger Hallengren.

Därför blir det nu bara möjligt att plocka ut läkemedel för tre månader framåt.

För den som vill hålla sig inom högkostnadsskyddet finns det redan en begränsning av uttag för nittio dagar framåt. De som väljer att att betala ur egen ficka har dock fram tills nu kunnat hämta ut en årsförbrukning av mediciner.

Hallengren säger att man märkt av att många tar ut betydligt mer av sina läkemedel under coronakrisen jämfört med hur det ser ut i normala fall.

– Vi har ingen brist på läkemedel. Men om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt på hyllorna.

Regeringen har också gett Läkemedelsverket i uppdrag att säkra tillgången på läkemedel.

3 tim
Centerpartiets tillfällige partiledare Anders W. Jonsson Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya miljarder till vårdutrustning och tester

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill ge Socialstyrelsen möjlighet att låna fem miljarder kronor av Riksgäldskontoret för att säkra skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel, rapporterar TT.

Sedan tidigare har Socialstyrelsen fått i uppdrag att på nationell nivå säkra vårdens tillgång till skyddsutrustning.

– Det här ger Socialstyrelsen muskler i upphandling på en internationell marknad och även inrikes, säger Anders W Jonsson, biträdande partiledare för Centerpartiet, till nyhetsbyrån.

En miljard kronor ska också avsättas för att Folkhälsomyndigheten ska kunna utöka testningen av coronaviruset.

3 tim
Tomma gator i centrala Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk strategi kan visa andra väg tillbaka

Det finns flera skäl till varför Sveriges strategi med färre tvingande åtgärder för att bekämpa coronaviruset väcker uppmärksamhet i omvärlden, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Dels kan det upplevas som provocerande att Sverige anser sig gradvis kunna ”fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt”, som statsminister Stefan Löfven uttryckte det, i istället för att införa omfattande regler med en gång.

Men ett annat skäl för andra länder att snegla på Sverige är att om strategin fungerar här kan vårt exempel vara en väg tillbaka till normaliteten för andra, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin anser att svenskarna ska vara stolta över det ömsesidiga förtroende som strategin innebär. Befolkningen litar på att myndigheternas råd är förnuftiga och myndigheterna litar på att råden åtföljs utan hot om straff.

”Försvaret behöver inte kallas in annat än f​ör​ att bygga fältsjukhus och sköta provtagning. Inte för att ​peka ​​på folk med automatgeväret”, skriver hon.

Igår 16:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Wuhan vaknar – ropar över barrikaderna för att handla

Även om smittan nästan helt har stannat av är stora delar av Wuhans centrala kvarter fortfarande avspärrade. Men i åtminstone ett av dem har invånare och butiksinnehavare nu börjat göra affärer över de två meter höga barrikaderna, skriver Reuters.

På utsidan har affärsinnehavarna satt upp listor över vilka varor som finns till försäljning. Kunderna ställer sig på stolar för att få en skymt av varorna på andra sidan och betalar sedan med appar i sina mobiltelefoner.

En 68-årig man säger att det är skönt att inte längre behöva handla mat på nätet.

– Varorna var inte färska. De såg inte bra ut, smakade inte bra.

1 tim
Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Coronapandemin ”långt ifrån över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt ifrån över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

Igår 21:21
Jair Bolsonaro. Arkivfoto. EVARISTO SA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facebook tar ner Jair Bolsonaros coronainlägg

Facebook är den senaste sociala medier-jätten som agerar mot Brasiliens president Jair Bolsonaro. På måndagskvällen togs bland annat ett videklipp på Facebook och Instagram bort där Bolsonaro sågs mingla med andra människor utanför huvudstaden Brasilia, skriver Washington Post. Videon har uppfattats som ett hån mot WHO:s rekommendationer om social distansering.

Facebook skriver i ett uttalande att de tar bort innehåll som bryter mot reglerna, som ”inte tillåter desinformation som kan skada människor”.

Bolsonaro har kallat coronaviruset en ”liten influensa” och menar att för tuffa åtgärder mot viruset kommer skada samhället och ekonomin mer än själva smittan. Hans utspel har mötts av hård kritik, även från det egna partiet.

Igår 19:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Skidåkare i Hemavan. Arkivbilder. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Nästan alla anläggningar följer efter Skistars beslut

Nästan alla skidanläggningar i de svenska fjällen kommer att vara stängda i påsk. Efter att Skistar i går meddelat att de stänger anläggningarna i Åre, Vemdalen och Sälen har fler följt efter, skriver SvD.

Hemavan-Tärnaby, Idre-Himmelfjäll, Säfsen och Hovfjället är några av de anläggningar som meddelat att de stänger. Vid lunchtid kom beskedet att Tänndalen, Orsa-Grönklitt och Ramundberget håller stängt i påsk.

”Vårt fokus är hälsa och säkerhet för våra gäster och medarbetare, och att arbeta i linje med regeringens, Folkhälsomyndighetens och regionens råd kopplat till utvecklingen med corona, covid-19”, skriver Ramundberget på sin Facebooksida.

33 min
Entrén till tekniska museet i Stockholm.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Museer vädjar om statligt stöd för att klara krisen

Den pågående coronakrisen slår hårt mot Centralmuseerna i Sverige, som är helt eller delvis statligt finansierade, skriver TT.

Skansen i Stockholm gick nyligen ut med ett nödrop efter statlig hjälp. Därefter följde samma budskap från Vasamuseet, Nordiska museet och Tekniska museet.

– Vi behöver ett extra anslag från staten – och vi behöver det nu, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.

Centralmuseernas samarbetsråd ska ha ett möte med kulturdepartementet den 17 april. Men Peter Skogh menar att besked måste komma tidigare.

2 tim
Zaandam utanför Panama City Arnulfo Franco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tar emot lyxkryssare: "De dör där ute på fartyget"

Donald Trump lovar att försöka se till att kryssningsfartyget Zaandam ska kunna lägga till i Florida, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Fyra personer, bland andra en svensk man, har dött på det coronadrabbade fartyget, som nu har legat till ute till havs i 18 dygn efter att ha nekats tillträde till en rad hamnar i Syd- och Centralamerika.

– De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten, säger Trump som ska ringa Floridas guvernör Ron DeSantis för att lösa frågan.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Svenska fallen

Folkhälsomyndigheten: Antalet fall växer ganska snabbt på flera håll i Sverige

Coronautvecklingen i Sverige har tidigare beskrivits som en ”flack kurva”, men läget har förändrats. Det säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radios P1-morgon.

– Vi ser att kurvan har ökat. Ökningstakten har stigit, säger hon enligt SvD.

Brouwers säger att det rör sig om en ”ganska brant ökning” men tillägger att det är svårt att dra slutsatser om vad som ska ske längre fram utifrån nuvarande utveckling.

– I stora delar av Sverige är det fortfarande väldigt lugnt, väldigt flackt och bra. Men i andra delar växer det ganska snabbt nu, säger hon i radioprogrammet.

Enligt myndighetens senaste uppdatering på tisdagen har Sverige 4 435 bekräftade fall och 180 dödsfall.

4 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första fallen i Sverige smittade sina närstående

De första personerna i Sverige som smittades av coronaviruset spred smittan främst vidare till familjemedlemmar. Det visar en analys av smittspårningsarbetet i tre av landets regioner, enligt SR Ekot.

400 smittspårningar har gjorts i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland. I nästan samtliga fall spreds smittan via så kallade nära hushållskontakter. Det finns nästan inga konstaterade fall när smittan spreds till arbetskamrater, nära bekanta och via korta möten.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd varnar för att dra generella slutsatser och säger att det troligen skedde en smittspridning även utanför familjer.

– Därför är det viktigt att inte tränga ihop sig, vare sig det är i hemmet eller någon annanstans, säger han.

6 tim
Tomas Oneborg/En av hans bilder från Drottninggatan i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD
undefined

Prisbelönt SvD-fotograf död efter coronavirussmitta

Svenska Dagbladets mångårige fotograf Tomas Oneborg har dött efter att ha smittats av coronaviruset, uppger tidningen. Chefredaktör Anna Careborg beklagar beskedet.

– Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger Careborg.

Tomas Oneborg arbetade på tidningen i över tre decennier och var bland annat första pressfotograf på plats efter terrordådet på Drottninggatan 2017. För bilderna därifrån belönades han med andra pris i Årets nyhetsbild 2018.

Oneborg blev 62 år.

Igår 14:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Forskningsframsteg
Datorhall på Nationellt Superdatorcentrum, Linköping universitet. Thor Balkhed
Coronaviruset Forskningsframsteg

Svenska forskare använder superdatorer i viruskampen

Svenska forskare vid Uppsala universitet tar hjälp av tre så kallade superdatorer för att räkna på hur olika åtgärder påverkar smittspridningen i samhället, skriver Computer Sweden.

Det rör sig om datorerna Tetralith på Nationellt superdatorcentrum i Linköping, Uppmax på Uppsala universitet och HPC2N på Umeå universitet.

Enligt tidningen hjälper datorerna till med att räkna på simuleringar av olika åtgärder, baserade på specifika data från Sverige.

1 tim
Illustrationsbild. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk forskare skeptisk till ett vaccin i januari

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har planer på att börja testa ett coronavirusvaccin på människor i september och ha det ute på marknaden i tidigt nästa år. Men den svenske forskaren Matti Sällberg är skeptisk till den prognosen, säger han till Aftonbladet.

Sällberg säger att planen låter ”väldigt snäv”.

– Jag tror inte på det. Om de börjar göra fas 1-studier i höst, kan de omöjligt ha ett vaccin klart i början av nästa år, utan snarare i slutet av det året.

2 tim
Dna-prov/Coronaviruset i elektronmikroskop TT
undefined

Forskare undersöker om dna avgör hur sjuk du blir

Forskargrupper världen över undersöker om variationer i dna spelar roll för hur sjuk en individ blir när den smittas av coronaviruset. Bland annat undersöks individuella genkodningar av ACE2, det protein som finns på cellers yta och som viruset binder till.

– Vi se stor skillnad i kliniska resultat och i olika länder. Hur mycket av det som kan förklaras av genetisk mottaglighet är en mycket öppen fråga, säger genetikern Andrea Ganna vid Helsingfors universitet till tidsskriften Science.

Ganna hoppas kunna identifiera ”känsliga” gener inom månader.

Igår 15:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
António Guterres Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-chefen: Svåraste krisen sedan andra världskriget

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar coronapandemin för den svåraste globala krisen sedan andra världskriget, rapporterar AFP. Han säger att viruset utgör ett hot mot hela världen och att krisen kommer att leda till en recession som sannolikt saknar motstycke i modern tid.

Guterres varnar samtidigt för att pandemin kan leda till nya konflikter och förvärra redan pågående oroligheter.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka takten och göra mycket mer om vi vill besegra viruset.

5 tim
Vad ska avgöra vem som gfår vård, undrar debattörerna. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Nya riktlinjer respekterar inte allas lika värde”

Opinion Delar av Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för hur patienter ska prioriteras under coronaepidemin tycks inte ligga i linje med den prioriteringsplattform som riksdagen beslutat om. Det skriver fyra läkare och professorer i en debattartikel i Läkartidningen.

De anser bland annat att Socialstyrelsen lägger för stor vikt vid förväntad livslängd när patienter ska prioriteras. De varnar för att riklinjerna i praktiken alltid gör att en yngre person ska prioriteras före en äldre, vilket skulle kunna bryta mot principen om allas lika värde.

I stället vill de att prioriteringen görs utifrån sjukdomens allvarlighetsgrad, möjligheten till verkningsfull behandling och prognosen för att patienten kan tillgodogöra sig behandlingen.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Analys: Farligt av Trump att förklara krig mot viruset

Donald Trump varnade i natt för att de kommande två veckorna kommer att bli ”väldigt smärtsamma”. Detta efter nya uppgifter om att dödssiffran i USA kan landa på mellan 100 000 och 240 000. SVT:s korrespondent Stefan Åsberg säger att Trumps presskonferens var skrämmande och poängterar att miljontals hade kunnat dö om USA inte redan vidtagit kraftiga åtgärder.

– Helt obegripliga siffror. Vi har aldrig hört talas om något liknande förut, säger han i Morgonstudion.

CNN:s Stephen Collinson skriver i en analys att vidden av krisen till slut verkar ha gått upp för Trump.

”Att en president, särskilt en som i veckor avfärdat virushotet, nu varnar för så många amerikaners nära förestående död tydliggör krisens omfattning.”

Trump upprepade samtidigt att USA ska vinna ”kriget” mot viruset – en terminologi som är riskabel att använda, skriver Yasmeen Serhan i The Atlantic. Målet med att använda militära termer är sannolikt att få befolkningen att agera i landets intresse – men strategin kan lika gärna orsaka rädsla och panik, skriver Serhan.

2 tim
Donald Trump och Mike Pence på en pressträff i natt. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Två smärtsamma veckor framför oss

USA:s president Donald Trump varnade i natt amerikanerna för att coronakrisen kommer att förvärras, skriver Bloomberg.

I går kväll gick USA om Kina i antalet bekräftade dödsfall i covid-19 och när Trump senare framträdde på en pressträff var det med en allvarligare ton än vanligt. Strax före hans framträdande hade Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, varnat för att dödssiffran i landet kan landa på mellan 100 000 och 240 000.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

Idag 03:45
New York är en av de städer i USA som drabbats värst av det nya coronaviruset. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 4 000 döda i coronaviruset i USA

4 076 personer har dött till följd av det nya coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till Johns Hopkins-universitetet.

Över 40 procent av dödsfallen har inträffat i delstaten New York, ett av de i särklass värst drabbade områdena i landet.

De uppdaterade siffrorna innebär att USA nu har passerat Kina i antalet dödsfall.

Samtidigt ökar antalet personer som har konstaterats smittade till 189 510 personer.

Under en pressträff i Vita huset i går varnade Trump för att USA har en svår tid framför sig.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, sa Trump men tillade att USA kommer att vinna kriget mot viruset.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
 Näringsminister Ibrahim Baylan Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Baylan: Läget det svåraste vi sett under fredstid

Läget som vi nu befinner oss i är det svåraste vi sett under fredstid. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) som på onsdagsmorgonen gästade SVT:s Morgonstudion för att prata om hur den pågående coronakrisen slår mot näringslivet.

– Jag tror aldrig vi har varit med om att så många sektorer tvärstannar samtidigt, säger han i programmet.

Enligt Baylan har regeringen en tät dialog med näringslivet, enskilda företag och fackföreningsrörelsen. Han säger att han förstår företag som vill att staten nu ska kunna ta över alla kostnader, men betonar att detta tyvärr är ogörligt.

2 tim
Arkivbild för illustration.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Ge svenskar helikopterpengar

Sverige borde följa efter Hongkong, USA och Japan och se över möjligheten att dela ut pengar till hushåll så att ekonomin kommer igång igen efter coronakrisen, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank till DN. Han anser att så kallade ”helikopterpengar” till alla svenskar i arbetsför ålder skulle kunna ge en skjuts till ekonomin när coronarestriktioner lättas.

– Vi har så oerhört starka statsfinanser i Sverige. Vi skulle kunna gå ut med stora och breda stimulanser. Vi startar med sex månader, säger han till DN.

Wallström anser att en bra nivå är 10 000 kronor i månaden. I Hongkong har man delat ut motsvarande ungefär minst 13 000 kronor till alla över 18 år, och i USA pratar man om en nivå på motsvarande 12 000 kronor, men som ett engångsbelopp.

I Japan finns också ett förslag om helikopterpengar.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Akademiska sjukhuset i Uppsala/Anne Rosendahl. TT/Privat
Coronaviruset Smittan i Sverige

Sjuksköterska på IVA: Inte bara äldre och multisjuka

”Stanna hemma för min skull”. Så skrev Anne Rosendahl, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i en Facebook-uppdatering som delats över 40 000 gånger.

I en intervju med SvD pratar hon om de tuffa arbetspassen och oron som finns inför coronaviruset. Hon berättar också att hälften av patienterna på intensiven på Akademiska är under 50 år. Flera dem saknar också underliggande sjukdomar.

– De är inte alls alltid äldre och multisjuka. Tvärtom, de är betydligt yngre och friskare än vad som sägs i rapporteringen, säger hon till tidningen.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är medianåldern över patienter som vårdats på intensiven 62 år. 77,5 procent har en eller flera riskfaktorer.

4 tim
Diabetssticka. Illustrationsbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Alla diabetiker tillhör inte riskgruppen

Oron har varit stor bland diabetiker sedan sjukdomen pekats ut som en riskfaktor när det gäller covid-19. Men beskeden har nu börjat klarna, och det mesta tyder på att alla diabetiker inte tillhör riskgruppen, skriver SVT Nyheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att allt tyder på att en välskött diabetes inte innebär någon förhöjd risk. Han får medhåll av Mikael Rydén, professor och överläkare på Endokrinologiska kliniken på Karolinska.

– De vi tror i nuläget är en riskgrupp är de diabetiker som haft sin diabetes under lång tid och har många komplikationer, säger han till SVT.

2 tim
Kungsträdgården i Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Halva Sverige kommer vara smittat i april

April kommer att bli den månad då flest svenskar smittas av coronaviruset. Det bedömer Tom Britton, professor i matematisk statistik, som arbetar med att göra modeller över hur smittsamma sjukdomar sprider sig i befolkningen.

Till TT säger han att över hälften av Sveriges befolkning kommer att bli smittade innan april är över.

– Därefter kommer smittspridningen inte att upphöra, men den kommer att gå något långsammare så att cirka två tredjedelar kommer att vara smittade i slutet av maj månad, säger han.

Han tillägger att det är en rimlighetsbedömning och att han ”inte skulle pantsätta sitt hus” på prognosen.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset