Utøya. Arkivbild. Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Terrordådet på Utøya

”Ingen ensam galning som låg bakom dådet på Utøya”

Opinion I en debattartikel i Aftonbladet uppmärksammar SSU-representanterna Philip Botström och Andrea Törnestam att det gått sju år sedan terrordådet på Utøya, där 69 personer i den norska systerorganisationen AUF dödades.

Enligt debattörerna är det viktigt att komma ihåg att dådet inte utfördes av en ”ensam galning” utan av en högerextremist. De högerextrema idéerna ”finns och växer i politiska partier och rörelser än i dag”, konstaterar de. De skriver också att det är välkommet att regeringen nu avser att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer.

”Vi vill framåt även se mer resurser för att ta krafttag mot hatbrott och näthat så att alla unga känner sig trygga att engagera sig politiskt” skriver de.

Läs mer

Om debattörerna

Opinion Philip Botström, förbundsordförande SSU

Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab/sjukhuset där Johnson vårdas TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

1 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Boris Johnson via länk från förra veckan. Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson på intensiven på grund av coronavirus

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus – en dag efter att han lades in på grund av ihållande coronavirussymptom, rapporterar Reuters.

Enligt ett pressmeddelande från Downing Street har premiärministerns tillstånd förvärrats under dagen. Enligt Sky News ska han inte ligga i respirator.

Tidigare under dagen twittrade Boris Johnson att han var vid ”gott mod”.

För elva dagar sedan bekräftades att Boris Johnson smittats av coronaviruset. Efter att febern och hostan inte velat ge med sig åkte han i går kväll in på sjukhus på inrådan av sin läkare, för ”rutinkontroller”.

Igår 19:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström (C) och Mats Persson (L), presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stort intresse för att ansöka om permitteringsstöd

Trycket väntas bli högt när ansökningstiden för stöd för korttidsarbete i dag öppnar.

Tanken är att företag i stället för att säga upp personal kan dra ner på arbetstiden för de anställda samtidigt som staten går in och betalar delar av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Det är Tillväxtverket som har fått i uppdrag att administrera stödet och enligt dem har det varit omkring 40 000 sökningar om dagen på myndighetens webbplats.

Det är dock oklart hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt.

– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.

23 min
Näringsminister Ibrahim Baylan, socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Kan få grönt ljus om de lyssnar på Lagrådet

Om regeringen väljer att lyssna på Lagrådets invändningar och göra vissa förändringar av förslaget om utökade maktbefogenheter kan förslaget få grönt ljus i riksdagen. Den bedömningen gör SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Det gör det svårare för oppositionspartierna som är kritiska att framhärda i sin kritik om man väljer att lyssna på Lagrådet, säger Knutson.

DN:s Ewa Stenberg skriver att risken att förslaget stoppas pekar på problemet med att regeringen saknar egen majoritet utan måste förhandla alla förslag i riksdagen.

Hon ser tre möjliga sätt att hantera problemet: Att fortsätta som i dag, att utöka regeringssamarbetet till att omfatta även M vilket C föreslagit, och att ombilda regeringen, eventuellt till en samlingsregering.

Igår 18:45
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skatteexperter ska stoppa fusk med krispengar

100 av Skatteverkets handläggare, som är specialister på att upptäcka fusk, kommer bistå Tillväxtverket för att avslöja fiffel med regeringens miljardstöd för korttidspermitteringar, skriver DN.

– Jag tror inte att det här kommer att gå obemärkt förbi i samhället. De som blir upptäckta kommer att få leva med det resten av sitt liv, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.

Tillväxtverket har av regeringen fått i uppdrag att hantera ansökningarna och betala ut de finansiella stöden till företagen.

Igår 19:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Torekov i Skåne.  Erik Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regionrådet: Res gärna i påsk – men bara i Skåne

Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) uppmanar skåningarna att inte lämna länet under den kommande storhelgen.

– Res gärna i påsk, men res bara inom Skåne, säger han enligt Sydsvenskan.

Skåne har än så länge klarat sig bättre och haft färre dödsfall i coronakrisen än exempelvis Stockholm och Köpenhamn. Sonesson betonar att besöksförbud inom den skånska äldrevården infördes flera veckor före regeringens förbud.

28 min
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anders Tegnell vill se fler tester på äldreboenden

Det största bekymret när det gäller coronaviruset i Sverige just nu är situationen på äldreboenden. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på sin presskonferens på måndagen, skriver TT.

Att smittan tagit sig in på många äldreboenden är huvudorsaken bakom många dödsfall. Enligt Tegnell är problemet mindre i Norge där fler ur personalen testats.

– Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat, sa Tegnell enligt Expressen.

Däremot anser att han de åtgärder som införts i samhället i övrigt, framför allt i form av uppmaningar om vikten av att tänka på hygienen, tycks ha effekt. Ett tecken på detta är att utbrotten av såväl årets säsongsinfluensa som vinterkräksjukan stannat av.

Igår 14:09
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

Igår 13:21
Läs mer om Coronaviruset
Sjuksköterskor i USA, Iran och Zimbabwe. TT
Globala spridningen

WHO: Världen saknar sex miljoner sjuksköterskor

Världen har sex miljoner för få sjuksköterskor, varnar WHO på tisdagen enligt AFP. I en ny rapport skriven tillsammans med kampanjen Nurses Now och International Nurses Council (INC) lyfter de fram sjuksköterskornas avgörande roll i vården, då de utgör mer än hälften av alla sjukvårdsarbetare världen över.

WHO pekar ut länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika där underskottet är som störst. I rapporten vädjar man till länder att identifiera om sjuksköterskor saknas och investera i utbildning och löner.

– Sjuksköterskor är ryggraden i alla vårdsystem, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

1 tim
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

Igår 16:53
Eilish, McCartnet, Gaga. Arkivbilder. TT
undefined

Lady Gaga och WHO arrangerar gala tillsammans

Den 18 april ska artisten Lady Gaga vara med om att arrangera en gala till stöd för vårdpersonal, rapporterar flera medier. Konserten är en del av WHO:s initiativ Together at home. Syftet är att hylla och stödja vårdpersonal världen över.

Några av de andra artister som ska uppträda är Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin.

Galan hålls utan publik men kommer att direktsändas på ett flertal plattformar, bland annat Facebook, Youtube, Instagram och Twitter.

Igår 19:51
Läs mer om Globala spridningen
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Omar, 10, och Ali, 7, handlar mat åt folk i riskgrupper

Bröderna Omar och Ali Allatif, 10 respektive 7 år, ägnar numera fritiden åt att tillsammans med sin pappa handla åt personer i riskgrupper, enligt ett reportage i SVT.

– De skriver vad de vill ha och sen så skriver vi det på en lapp, säger Omar. Om det är viktiga saker som Alvedon eller så, då handlar vi det direkt.

Marie-Louise Lindström är en av de personer som fått hjälp med matkassar av familjen. Hon lovordar initiativet: ”Det är perfekt!”

1 tim
undefined

Facebook ger forskare corona-data om USA-användare

Facebook har börjat genomföra enkäter bland sina amerikanska användare där man ställer coronarelaterade frågor till dem via en länk som finns högst upp användarnas nyhetsflöden. Informationen som användarna tillhandahåller används därefter i ett forskningsprojekt i regi av Carnegie Mellon-universitetet, där man försöker skapa ett slags ”värmekarta” som visar var det förekommer självrapportering av misstänkta covid-19-fall. Google har sedan tidigare bidragit med liknande information till samma projekt.

Forskarna har ingen möjlighet att identifiera vilka personer som besvarat enkäten, hävdar Facebook i ett blogginlägg.

Facebook hävdar att man eventuellt kan rulla ut konceptet till fler länder, om det visar sig vara till någon hjälp.

1 tim
Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Fler protester planeras på Amazonlager

Det planeras nya personalprotester vid det Amazonlager i New York där en man förra veckan fick sparken efter att organiserat protester mot företagets hantering av coronakrisen. Det rapporter Business Insider. De anställda vill att Amazon ska stänga ned anläggningen och sanera den, då flera anställda har visat sig ha vara smittade av det nya coronaviruset.

Man uttrycker också ett stort missnöje med att Christian Smalls, som organiserade den tidigare protesten, sparkats.

Amazon har i ett uttalande till Business Insider försvarat förhållandena vid lagret och säger att man nu städar oftare än tidigare och att man jobbar med social distansering.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Uppgifter: USA har börjat med antikroppstester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Nancy Pelosi och Kevin McCarthy. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Nytt krispaket för 1 500 miljarder tar form

Vita huset och kongressledamöter har signalerat till chefer på Wall Street att nästa stimulansrunda håller på att ta form och att den kan vara värd omkring 1 500 miljarder dollar. Det uppger källor för Fox Business.

Summan skulle i så fall adderas till det krispaket på 2 000 miljarder som Donald Trump signerade för några veckor sedan.

Enligt källorna finns det en samsyn över partigränserna om att det behövs mer stimulanser och nästa paket skulle kunna sjösättas så tidigt som mitten av maj.

Bland de planerade åtgärderna nämns bland annat direktstöd till medborgare och småföretag, samt infrastruktursatsningar.

2 tim
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

Igår 16:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
WHO
Coronaviruset Fakta om smittan

Över en miljon smittade – totalt nära 70 000 döda

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 210 956, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 77 200 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. 4 810 personer dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är 67 594.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 6 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni den 7 april klockan 06.20.

2 tim
Karta över virusspridningen i Sverige/Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i förgrunden och statsepidemiolog Anders Tegnell i bakgrunden. Folkhälsomyndigheten/TT
undefined

Sverigekollen: Detta händer i landet – region för region

Totalt har 7 206 fall av coronaviruset konstaterats i Sverige. Hittills har 477 personer dött.

Nedan bryter Omni ner siffrorna och kollar närmare på den senaste utvecklingen i regionerna. Längre ner lyfts också tre positiva initiativ från olika platser i landet i coronakrisens spår.

Statistiken uppdaterades av Omni klockan 15.25 måndag 6 april och utgår från Folkhälsomyndighetens officiella uppgifter. Myndighetens uppdaterade siffror offentliggörs 14.00 varje dag.

Igår 13:25
Läs mer om Coronaviruset