Inrikes

Polisens bild av försvunna Nathalie. Missing people letar efter henne. Polisen/TT
Sökandet efter Nathalie

Över hundra soldater letar efter försvunna Nathalie

Över hundra soldater hjälper nu till i sökandet efter den försvunna 21-åringen Nathalie i och i närheten av Eksjö, rapporterar Smålands-Tidningen. Sedan tidigare hjälper frivilliga från Missing People till.

– Vi har fått en förfrågan från polisen och bidrar med soldater, mc-fordon och bandvagnar till det sökarbete som just nu genomförs i Eksjö, säger Maddelena Lago, informationschef på Ing 2, till tidningen.

21-åringens sista kända position snappades upp i söndags och kommer via en mobilmast i närheten av Ormaryd, några kilometer väster om Eksjö.

Idag 12:26
Missing people letar efter 21-åriga Nathalie från Eksjö i området runt Ormaryd, Jönköpings län. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökandet efter Nathalie

Stor sökinsats efter 21-åriga Nathalie från Eksjö

En stor sökinsats pågår efter Nathalie, 21, från Eksjö som har varit anmäld försvunnen sedan i lördags. Under morgonen kopplades räddningstjänsten och Försvarsmakten in i sökandet.

Inledningsvis misstänktes inget brott, men på grund av att försvinnandet kom helt oväntat har polisen nu inlett en förundersökning om misstänkt människorov.

Två personer togs in till förhör, men har släppts och ingen av dem är misstänkta för brott.

Idag 06:57
Läs mer om Sökandet efter Nathalie
Arkivbild.  Uncredited / TT / NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”Alla hade samma mål – de ville kriga tills de dör”

En av de personer som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgruppen IS har intervjuats av SVT Nyheter. Mannen, som kallas Josef i SVT:s artikel, berättar att han åkte till Syrien för att ”Koranen nämner att man ska hjälpa muslimer om man ser dem lida.”

– Majoriteten var ungdomar och tonåringar, det var det jag blev mest chockad över, säger han till SVT Nyheter.

I dag säger Josef att han ångrar sig och berättar att han valde att ta sig därifrån eftersom han inte hade samma övertygelse som andra.

– Alla hade samma mål. De ville kriga tills de dör. Jag kände att jag inte alls var på den nivån.

2 tim
Anna König Jerlmyr (M) och Magnus Ranstorp. TT
Svenskarna i IS-kriget

Kritik efter IS-granskning – König Jerlmyr (M): Skandal

Sverige brister i sin hantering av IS-återvändare, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT. Han menar att att den senfärdighet som finns i hanteringen är mycket tydligare i Stockholm än i Göteborg.

– Den är oförsvarbar och jag tror att historien kommer att vara väldigt tuff mot dem som inte tog de riktiga besluten i tid, säger han.

Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) upprörs över resultaten i SVT:s granskning, som visade att många kommuner har dålig koll på IS-återvändare.

– Jag tycker att det är skandal att vi inte har några som helst insatser till återvändande familjer, säger hon.

5 tim
IS-militanter i Syrien sommaren 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Kommuner har dålig koll på landets 150 IS-återvändare

Svenska kommuner känner endast till ett fåtal av landets 150 IS-återvändare, visar SVT:s kartläggning.

SVT har gjort en enkät med socialtjänsten i Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås, som är bland de fem kommuner med flest återvändare. Svaren visar att kommunerna känner till maximalt 16 vuxna och 10 barn.

Av de 300 personer som sedan 2012 har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper har hälften återvänt till Sverige, bekräftar Säpo.

Idag 06:14
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget