Inrikes

Arkivbilder på Missing People och Velmira. TT
Misstänkta mordet i Avesta

Försvunna Velmiras pappa: Fick inget veta av Sverige

En vecka efter att den 34-åriga småbarnsmamman Velmira försvunnit har hennes föräldrar på annekterade Krimhalvön fortfarande inte fått någon information om vad som hänt av vare sig Sverige, Ryssland eller Ukraina, rapporterar SVT Nyheter.

Föräldrarna informerades om att deras dotter misstänks ha mördats genom SVT:s reporter som genom en gemensam vän till kvinnan hjälpt dem översätta artiklarna i medierna.

– Vi hörde inte av henne på två dagar och jag kände på mig att något var fel, säger pappan.

Anledningen till att kvinnans försvinnande inte nått dem kan vara för att de bor på Krim, och eftersom Rysslands annektering inte erkänts anses Krimhalvön fortfarande tillhöra Ukraina. Däremot kan inte ukrainska myndigheter verka där på grund av annekteringen.

Igår 22:34
Arkivbild på Missing People. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Avesta

Ny sökinsats efter saknade Velmira har inletts i Avesta

Den största sökinsatsen hittills efter saknade Velmira inleddes i dag på strategiska platser i och omkring Avesta, skriver Aftonbladet. Polisen misstänker att Velmiras 45-årige man, som har gripits i Slovenien, har mördat henne.

– Han har uppenbarligen kört bilen från Avesta ner till Slovenien. Om mannen haft kroppen med sig kan han ha dumpat henne längs vägen, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Under morgonen höll polisen en genomgång om sökinsatsen. Tio poliser, tio personer från hemvärnet, tjugo från Missing People och trettio från Resursgruppen Avesta Hedemora hjälper till i sökandet. Klockan 13.30 hade det inte gjorts något framsteg i sökandet, skriver Avesta Tidning.

Igår 13:40
Arkivbild på deltagare ur Missing People. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Avesta

Handplockad grupp deltar i sökande – inga framsteg än

Vid 13.30-tiden hade inga framsteg gjorts i sökandet efter saknade Velmira, som befaras ha mördats, skriver Avesta Tidning. Totalt hjälper 20 personer från Missing People till i sökandet.

– Den här gången är det bara utbildad ledningspersonal. Det är en begränsad grupp som vi själva har handplockat, säger Per Folkesson, en av organisationens ledningspersoner i Avesta, till tidningen.

Anledningen är att det pågår en förundersökning om brott. Velmiras make greps vid en gränskontroll i Slovenien och är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Igår 14:14
Läs mer om Misstänkta mordet i Avesta