Inrikes

Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Midsommarvädret och trafiken

Olyckor orsakade långa köer i midsommartrafiken

Många var som väntat ute i trafiken på torsdagskvällen, dagen före midsommarafton, och köer och olyckor rapporterades in från flera håll i landet.
Köerna ut från Stockholm och Göteborg slingrade sig långa under eftermiddagen och kvällen, rapporterade Aftonbladet.
Riksväg 50 norr om Motala var helt avstängd efter en olycka. Även på E4 norr om Norrköping skapade en olycka kilometerlånga köer, enligt Expressen.
Ingen av olyckorna ska ha lett till några allvarliga personskador.

3 tim
Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Midsommarvädret och trafiken

Trafikverket vädjar om hänsyn efter vägolyckorna

Under torsdagen har flera allvarliga trafikolyckor inträffat, däribland en dödsolycka med en motorcykel och flera voltningar med bilar. Nu går Trafikverket ut med en varning, skriver Expressen.
– Vi flaggar för att det kommer att vara väldigt mycket bilar på rull i dag. Då gäller det att ta hänsyn och vara tydlig hur du kör så att andra bilister har en chans att reagera, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Idag 12:45
Dans runt midsommarstången på midsommarafton. Arkivbild. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Midsommarvädret och trafiken

Skåneborna vinnare när midsommarvädret spås

Skåneborna löper störst chans att kunna dansa runt stången utan att behöva bli blöta på midsommarafton, rapporterar SVT Skåne.
Enligt meteorologen Per Stenborg kommer det att passera lite skurar i Skåne under natten och morgonen, men de drar bort under förmiddagen. Därefter spricker molntäcket upp och det blir ganska soligt och runt 20 grader.
– Men det kommer att bli blåsigt med frisk byig vind, så det blir nog skönast att sitta i lä, tillägger Holmberg.
För Sverige i stort väntar annars ett klassiskt svajigt midsommarväder med både sol och regn om vartannat.

Idag 13:38
Läs mer om Midsommarvädret och trafiken
Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet. TT
Framtiden i sjukvården

Sju av tio läkare skickar hem patienter för tidigt

Sju av tio läkare uppger att de tvingats skicka hem patienter för tidigt, enligt Läkarförbundets nya arbetsmiljöenkät bland 1 200 läkare, rapporterar SvD.
Enligt enkäten är arbetsmiljön största förklaringen till personalbrist inom vården, vilket har lett till stängda vårdplatser. 61 procent av läkarna som svarat säger att platsbristen har stor eller mycket stor negativ inverkan på deras arbete.
– Många vittnar om tuffa prioriteringar där den som är mest sjuk får den sista sängen medan resten inte ges den vård de borde få. Man tvingas chansa vilket riskerar att det uppstår komplikationer, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

Idag 10:14
Illustrationsbild. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Karolinska kände till riskerna med växande cancerköer – patienter dog

Karolinska sjukhusets högsta chefer var medvetna om vad förra sommarens cancerköer, som gjorde att flera personer dog, kunde leda till. Det skriver DN som tagit del av mejl där ledningen upprepande gånger varnades om att ”patienter i kön kommer att avlida” – men larmen ignorerades.
En av de som fick information om riskerna var sjukhusdirektören Melvin Samsom, bekräftar chefsläkare Elda Sparrelid samt statlige utredaren Anders Milton för tidningen.
– Men när han (sjukhusdirektören) pratade med chefen för tema cancer och PMI, fick han beskedet: ”Vi håller på och löser frågan”. Därför grep han inte in. Det visade sig i efterhand att det var fel, säger Milton.
Trots varningarna gav ledningen lugnande besked till landstinget och tackade nej till hjälp från andra sjukhus. Totalt 60 patienter fick sina operationer uppskjutna med anledning av köerna på Karolinska.

19 jun
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter skjutningen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Gängkriminella kan stå för 9 av 10 skjutningar i Malmö

En stor majoritet av skjutningarna i Malmö är sprungna ur konflikter mellan gängkriminella, skriver Kvällsposten.
– En uppskattning jag och kolleger gör är att i alla fall nio av tio skottlossningar i Malmö är i den miljön, säger Nils Noring, polisens presstalesperson i Malmö.
Två starka kriminella nätverk tappade mark i Malmös undre värld för några år sedan. Efter det har en rad gängkonflikter blossat upp mellan olika grupperingar.

Idag 08:39
Polisens avspärrning efter dödsskjutningen i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Statistik visar: Allt fler unga offer för skjutningar

De som bragts om livet eller skadats i skjutningar har i snitt blivit sex år yngre sedan 2013, skriver Svenska Dagbladet.
Det är polisen i Stockholm som sammanställt statistik över dödade eller skadade i skjutningar i länet mellan 2013 och 2017. Siffrorna visar att snittåldern bland offren sjunkit från 29 till 23 år under den perioden.
Dessutom fördubblades antalet offer som är 15–25 år från perioden 2013–2014 till 2016–2017.
– De vapen som finns i nätverken har seglat ned i åldrarna och längre ned i den kriminella näringskedjan, säger analytikern Sven Granath hos Stockholmspolisen.

Idag 11:03
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Dödsskjutningar kan få unga att lämna gängen

Gängen i Malmö består av unga män som inleder sin kriminella bana tidigt, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT:
– Vi har ju sett gemensamma nämnare i detta och det är en misslyckad skolgång. I stället har du kriminella förebilder, du ser lättförtjänta pengar och då är man inne i den svängen ganska snabbt, säger han.
Polisen, Malmö kommun och Fryshuset har alla verksamheter för personer som vill lämna den kriminella banan. Polisens brottsoffersamordnare berättar för SVT Nyheter Skåne att antalet personer som vänt sig till dem är fler i år än under 2017.
Rosengårdspolisen Tomas Aggebrandt säger till SVT att måndagens dödskjutning kan leda till att något fler vänder sig till avhopparverksamheten – men menar att det i första hand krävs förebyggande insatser.

Igår 20:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Malmö