James Comey. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

James Comey uppmanar att rösta på Demokraterna

Den tidigare FBI-chefen James Comey uppmanar alla amerikanska väljare som ”står för landets ideal” att rösta på Demokraterna i höstens mellanårsval, rapporterar CNN.

”Historien håller ögonen på oss”, skriver Comey på Twitter.

Han uttalade sig även kritiskt direkt efter måndagens pressträff som Donald Trump höll tillsammans med Vladimir Putin. Han anklagade då den amerikanska presidenten för att inte ställa upp för sitt eget land.

Comey sparkades av Trump i maj 2017 och hade innan dess haft positionen som FBI-chef under både demokratiska och republikanska presidenter. Själv säger han sig ha varit republikan större delen av livet men att han inte längre tillhör något parti.

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
Flera väljare har demonstrerat inför valet med den brittiska flaggan och med EU-flaggan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Utländska EU-väljare nekas att rösta i Storbritannien

Medborgare från andra EU-länder nekas att rösta i vallokaler över hela Storbritannien. Sådana larm har nått The Guardian. Administrativa problem ska ha lett till att väljarnas namn har strukits från listorna och att väljarna i stället fått höra att de inte får rösta.

– Det är oacceptabelt att den här regeringen och valarbetarna har diskriminerat EU-medborgare, säger den tyska väljaren Moritz Valero som inte fick rösta.

Inte heller den polska medborgaren Kinga Burger fick lägga sin röst.

– Jag är väldigt arg och besviken, säger hon till tidningen.

Flera brittiska politiker har på sociala medier uttryckt sin bestörtning över väljarlarmen. Enligt CNN handlar det om hundratals väljare som har stoppats i vallokalerna.

1 tim
Youtubern Rezo/Merkel. TT
EU-valet Europa röstar

Tyska youtubern skakar om Merkels parti inför valet

Det tyska regeringspartiet CDU:s slutspurt inför EU-parlamentsvalet skakas av en 26-årig youtuber som spelat in en timslång video med hård kritik av den tyska regeringen, skriver flera medier.

Youtubern ”Rezo” publicerade en video den 18 maj där han anklagade CDU för att ”långsamt förstöra våra liv” och för att stå för en politik som gynnar de rika och inte gör något åt klimatförändringarna. Klippet har setts över fem miljoner gånger.

– Gå och rösta. Annars kommer pensionärerna bestämma din framtid, säger ”Rezo” i klippet.

1 min
Frans Timmermans. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Timmermans: Röstade på mig själv för första gången

Den nederländska EU-toppen Frans Timmermans har lagt sin röst i dagens EU-parlamentsval i hemlandet, skriver Politico. Och varje röst behövs – Timmermans Arbetarpartiet ser ut att bara belönas med tre mandat i parlamentet av väljarna.

– För första gången någonsin röstade jag på mig själv – jag har aldrig gjort det förut. För det mesta går jag på den första kvinnan på listan, men i dag, av någon anledning, satte jag spontant ett kryss bredvid mitt eget namn, säger han till sajten efter röstningen.

Timmermans måste också följa valet i övriga 27 medlemsländer. Han är parlamentets socialdemokratratiska partigrupp S&D:s toppkandidat och därmed en av favoriterna till att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Efter dagens val i hemlandet åker han runt till flera andra länder för att följa valet under helgen.

2 tim
Läs mer om EU-valet
Heléne Fritzon (S), Peter Lundgren (SD), Ana Süssner Rubin (V) och Tomas Tobé (M) är fyra av kandidaterna i kvällens debatt. TT
Svenska valrörelsen

17.30: Ny toppstrid med tre dagar till svenska EU-valet

Klockan 17.30 drabbar politikerna återigen samman i en debatt inför EU-parlamentsvalet. Den här gången är det tidsskriften Kvartal som anordnar debatten i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Alla partier förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet skickar sina toppkandidater. Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP) ersätts av Ana Süssner Rubin (V) och Jakop Dalunde (MP). Debatten ska handla om ”allt från europeisk integration och säkerhetspolitik till infrastrukturfrågor och klimatet”.

Debatten kommer att ledas av nättidningens politiske kommentator Viktor Barth-Kron.

25 min
EU-kandidaten Sara Skyttedal (KD) Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Ledare: Alla pratade i mun på varandra i slutdebatten

Opinion Med tre dagar till EU-parlamentsvalet skärskådas partiernas prestationer på ledarsidorna. Trots att flera partier har bekymmer, med allt från okända toppnamn till tafsskandaler, gavs en del upplysande svar under Sveriges Radios slutdebatt i går, enligt Sydsvenskans ledare. Det var vassa och rappa dueller mellan valets huvudpersoner, men i princip alla syndade och talade i mun på varandra, skriver ledarredaktionen.

Sydöstrans Hans Bülow skriver att SD:s och KD:s ”pinsamheter” kom upp i ljuset under slutdebatten. Tilltron till partierna rubbas kraftigt av SD-politikern Peter Lundgrens ”sexuella tafsande” och KD-politikern Lars Adaktussons ställningstagande mot aborträtt, menar Bülow.

Vestmanlands Läns Tidnings ledarskribent Tomas Karlsson resonerar kring besvikelsen som väntar flera av de svenska partierna i söndagens val. ”Om du nu i veckan lyssnar noga finns chansen att du hör ett svagt knastrande ljud. Då kan det vara en valarbetare som biter på naglarna. Extra troligt om valarbetaren jobbar för S, M, L eller MP”, skriver han.

Idag 08:20
Annie Lööf och Sofia Jarl TT
EU-valet Svenska valrörelsen

C: Legala och säkra aborter räddar kvinnors liv

Opinion Hur vi röstar på söndag kan få stor påverkan för vilket Europa våra döttrar växer upp i, skriver Annie Lööf (C) och Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna i en debattartikel i Aftonbladet.

Debattörerna skriver att tillgången till säkra och legala aborter räddar kvinnors liv och att kvinnors självbestämmande är en rättighet som vi inte får ta för given. Att högerpopulister och konservativa går framåt världen över med målen att inskränka kvinnors rättigheter är ”oacceptabelt”, skriver de.

”Att bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet. Det är en strid som vi varje dag kommer att ta.”

5 tim
Läs mer om Svenska valrörelsen
En anhängare till BJP poserar med en bild på Modi. DIPTENDU DUTTA / AFP
Valet i Indien

Analyser: Machomannen Modi har förändrat Indien

Det politiska landskapet i Indien har revolutionerats under Narendra Modis tid som premiärminister. Hans hindunationalistiska parti BJP har traditionellt varit starkast i hindispråkiga områden men har växt i takt med att bilden av Modi som landsfader har etablerats, skriver BBC:s Soutik Biswas i en analys.

Den höga arbetslösheten och den hårt kritiserade skattepolitiken borde ha inneburit ett ras för BJP i parlamentsvalet, skriver Biswas. Men Modi parerade skickligt missnöjet genom att göra valkampanjen till en folkomröstning om sig själv.

”Dagens resultat visar att folket ännu inte anklagar Modi för problemen”, skriver Biswas.

DN:s Mia Holmgren skriver under på att allt ljus hamnat på Modi, som hon kallar en ”machoman” som kan jämföras med Erdogan i Turkiet och Trump i USA.

– Modis valtriumf kan också förklaras med att oppositionen inte förmådde att ena sig och ta den chans som uppstod i vintras, säger hon.

1 tim
Rahul Gandhi. SAJJAD HUSSAIN / AFP
Valet i Indien

Gandhi: Folket har valt Modi, det respekterar jag

Den indiske oppositionsledaren, Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, erkänner sig besegrad i parlamentsvalet.

– I dag har folket gjort sitt val. Det indiska folket vill att Narendra Modi blir premiärminister igen och det respekterar jag, säger han enligt Times of India.

Valresultatet är ett rejält fiasko för både Gandhi och hans parti. Gandhi kommer inte ens in i parlamentet och hans framtid som partiledare är osäker.

1 tim
BJP-anhängare jublar i Mumbai.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Regeringspartiet utropar sig till valsegrare i Indien

Indiens styrande hindunationalistiska parti Bharatiya Janata Party (BJP) utropar sig till segrare i valet, rapporterar AFP.

”Tillsammans växer vi. Tillsammans blomstrar vi. Tillsammans bygger vi ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner igen”, twittrade premiärminister Narendra Modi.

Reuters rapporterade tidigare på torsdagen att Modis parti såg ut att få en egen majoritet av rösterna, utan allierade, och att koalitionen med BJP i ledningen redan påbörjat arbetet med att bilda regering.

6 tim
Läs mer om Valet i Indien
EU-valet Klimatförändringarna
Klimatstrejk i Göteborg den 15 mars i år. Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Klimatförändringarna

Unga klimatstrejkar inför EU-valet i över 100 städer

Under fredagen kommer det att ske minst 109 skolstrejker runt om i Sverige inför EU-valet, men även i över 100 andra länder, skriver TT.

En av dem som ska strejka är 18-åriga Isabella Axelsson i Stockholm. Hon säger att Greta Thunbergs skolstrejk tre veckor före riksdagsvalet 2018 har inspirerat och gjort att rörelsen växt.

– Hennes strejk har satt i gång en kedjereaktion som visar att vi inte är maktlösa. Hon är en person man kan relatera till, samtidigt som hon kommer med kalla fakta och lever som hon lär, säger Axelsson.

Strejken, som är global, arrangeras av ungdomsrörelsen Fridays for future.

1 tim
Unga klimatstrejkar på Stortorget i Lund. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Forskare: Genuin oro bakom ungas klimatstrejk

Opinion Att unga klimatstrejkar är grundat i en genuin oro över klimatförändringarna – inte ett uttryck för en allmän aktivismlust eller en önskan om att slippa skolan, skriver fem forskare i en debattartikel i DN.

Det är en av de slutsatserna forskarna kom fram till efter att ha gjort en enkätundersökning under skolstrejken i Stockholm den 15 mars. I enkäten kom de fram till att många av de strejkande är flickor utan tidigare erfarenhet av aktivism.

3 tim
Emily Cunningham och Kathryn Dellinger är anställda på Amazon. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Amazon-anställda kräver förbättrat klimatansvar

7 700 anställda vid Amazon i USA står bakom ett brev till Amazons styrelse om att företaget bör se över sin klimatpolicy. Men förslaget röstades ned på bolagsstämman i onsdags och efteråt vägrade Amazons vd Jeff Bezos att svara på de anställdas frågor, rapporterar AFP.

”Jeffs passivitet och brist på meningsfulla svar understryker hans avfärdande av klimatkrisen och säger väldigt mycket om hur Amazons styrelse fortsätter att nedprioritera Amazons roll i klimat-nödläget”, skriver Amazons klimataktivister i ett uttalande efter händelsen.

Amazons styrelse menar att företaget redan arbetar med att minska sitt beroende av fossila bränslen, men de anställda vidhåller att företaget inte förstår allvaret i klimatfrågan och kommer att lägga samma förslag nästa år igen.

Idag 08:33
Läs mer om EU-valet
EU-valet Petningen av Kristina Winberg
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Myndigheten backar: Ingen förundersökning inledd mot Kristina Winberg

Åklagarmyndigheten dementerar sina tidigare uppgifter om att en förundersökning inletts mot EU-parlamentarikern Kristina Winberg.

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till Särskilda åklagarkammaren. Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats pga av ett missförstånd”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

4 tim
Peter Lundgren/Kristina Winberg. TT
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Winberg: ”Jag har bara hållit mig till sanningen”

Den sparkade SD-politikern Kristina Winberg säger att hon inte förstår varför Brysselkollegan Peter Lundgren (SD) anmält henne för förtal, skriver DN.

– Jag tycker allting är jättejobbigt. Jag har bara hållit mig till sanningen och gör man det har man väl inte gjort något fel, säger hon till tidningen.

I söndags ströks Winberg från partiets EU-vallista och uteslöts ur partiet. SD har hävdat att hon agerat ”klandervärt” men vidhåller att det inte är hennes agerande i turerna kring Lundgren som ligger till grund.

6 tim
Kristina Winberg. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Åklagarmissen: ”Vi blandade ihop ärendena”

Den mänskliga faktorn ligger bakom Åklagarmyndighetens felaktiga pressmeddelande där det stod att en förundersökning om förtal inletts mot tidigare SD-politikern Kristina Winberg.

Robin Simonsson vid myndighetens presstjänst säger till Aftonbladet att man blandat ihop anmälan mot Winberg med ärendet gällande sexuellt ofredande mot SD-toppen Peter Lundgren.

– Det handlar helt enkelt om den mänskliga faktorn, säger han.

En förundersökning har sedan tidigare inletts mot Lundgren.

4 tim
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund