Arkivbild. TT
Samtyckesdebatten

Justitieutskottet säger ja till ny samtyckeslag

Regeringens förslag om en ny lag kring sexualbrott som bygger på samtycke får grönt ljus av justitieutskottet. Därmed ser lagen ut att röstas igenom i riksdagen, rapporterar TT. Lagen innebär bland annat att sexuella aktiviteter som inte bygger på samtycke är straffbara oavsett om våld har förekommit eller inte.
Utskottet uppmanar också riksdagen att återkomma med ett förslag om att straffet för våldtäkt ska vara minst tre års fängelse.
Lagförslaget har tidigare kritiserats av Lagrådet, bland annat för att vara otydligt.

Bakgrund

Toppnyheter

Passagerare tas omhand efter knivdådet. - / dpa
Knivattacken i Lübeck

Knivattack på buss Lübeck – ingen livshotande skadad

Nio människor skadades vid ett knivdåd ombord på en buss i tyska Lübeck på fredagseftermiddagen. Sex av dem fick knivskador, ingen livshotande, medan övriga tre hade andra typer av skador.
En misstänkt gärningsman i 35-årsåldern greps i närheten av platsen. Polisen misstänker inget terrormotiv, enligt tyska medier.
– VIi ser inga tecken på politisk radikalisering av något slag, säger stadens chefsåklagare Ulla Hingst, enligt AFP.
Vittnen uppger för Lübecker Nachrichten att en man plötsligt gått till attack mot passagerare. När chauffören stannade bussen ska även denne ha blivit angripen.

3 tim
MARKUS SCHOLZ / dpa
Knivattacken i Lübeck

Man i 35-årsåldern gripen – inga tecken på terrorism

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för knivdådet ombord på en buss i Lübeck i Tyskland.
Motivet bakom attacken är oklart men tyska Focus skriver att det inte finns något som tyder på terrorism.
Fredagen är första dagen av ett evenemang som kallas Travemündeveckan, en familjefestival med bland annat seglingar på programmet. Det gör att det är mycket folk i rörelse på väg dit, men det är inte känt om överfallet på något sätt kan kopplas till det.
Totalt skadades minst 14 människor när mannen gick till attack. För två av dem är skadorna allvarliga men inte livshotande.

1 tim
- / dpa
Knivattacken i Lübeck

”Passagerarna kastade sig skrikande ut ur bussen”

Bussen i tyska Lübeck var på väg till stranden i Travemünde när en man plötsligt gick till attack med kniv mot sina medpassagerare, skriver flera medier.
– Passagerarna kastade sig skrikande ut ur bussen. Det var fruktansvärt, säger ett ögonvittne till lokaltidningen Luebecker Nachrichten.
Enligt vittnet använde gärningsmannen sig av en kökskniv.
En polispatrull som råkade befinna sig i närheten kunde gripa den misstänkte. 14 människor uppges ha skadats men det finns inga rapporter om dödsfall.

4 tim
Läs mer om Knivattacken i Lübeck
Bild av en av bränderna tagen med värmekamera/kvinna i Ljusdal. TT
Skogsbränderna i Sverige

Kan krävas veckor av regn – men prognosen är dyster

Det kommer att krävas två veckors ihållande regn för att släcka de fyra stora skogsbränder som MSB gett upp hoppet om att kunna släcka själva. Det säger MSB:s talesperson Marcus Årskog till DN.
– Sannolikheten för det är ju tyvärr inte särskilt stor, tillägger han.
Enligt SMHI:s tiodygnsprognos dröjer regnet till söndagen den 29 juli. Skogsbrandsforskaren Anders Granström är dock inte lika pessimistisk som MSB. Han säger till tidningen att ett normalt regnväder kan vara till stor hjälp i släckningsarbetet.

2 tim
Bild över ett av brandområdena under fredagen. Kustbevakningen
Skogsbränderna i Sverige

Fyra bränder så allvarliga att de inte går att släcka

Fyra av de stora skogsbränderna bedöms nu vara av allvarlig karaktär och har växt sig så stora att de inte går att släcka än enligt Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna.
– Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger han till TT.
Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborg, Trängslet i Dalarnas län och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som är allvarligast.
Totalt är nu mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem. Det exakta antalet bränder skiftar snabbt, men är vid 14-tiden runt ett fyrtiotal.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
 Alexandre Benalla och Emmanuel Macon på cykeltur. CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Sparkade Macron-medarbetaren

”En högdragen härskare som vill stå över lagen”

Turerna kring Emmanuel Macrons säkerhetschef Alexandre Benalla riskerar att utveckla sig till den allvarligaste krisen hittills för Frankrikes president, skriver New York Times. Benalla fångades på film när han slog en demonstrant och Macron har meddelat att han får sparken.
Macrons motståndare har tagit tillfället i akt att framställa presidenten som ”en högdragen härskare som tycker sig stå över lagen”, skriver tidningen. Kritiker har kunnat peka på att Macron hanterat situationen fumligt, vilket har väckt misstankar om att administrationen försökt sopa skandalen under mattan. Medier har kunnat visa att säkerhetstjänstemannen står Macron mycket nära – och har även avslöjat tidigare fall av aggressivt beteende.

2 tim
Sparkade Macron-medarbetaren

Film avslöjar: Macrons säkerhetsvakt angrep man

Den franska tidningen Le Monde har publicerat en film som visar president Emmanuel Macrons säkerhetsansvarige attackera en demonstrant under årets 1 maj-demonstrationer i Paris.
I filmen ser man hur Alexandre Benalla, bärande polisvisir, först slår och sedan stampar på en ung man. Benalla hade fått tillstånd att bevittna polisinsatsen under 1 maj, uppger Macrons presidentkansli, och tillägger att han stängts av från sin tjänst under två veckor efter det att händelsen uppdagats.

Igår 11:35
Alexandre Benalla och  Emmanuel Macron lämnar presidentens hem i juli.  PHILIPPE WOJAZER / TT NYHETSBYRÅN
Sparkade Macron-medarbetaren

Macron sparkar anställd som slog demonstrant

Frankrikes president Emmanuel Macron sparkar den högt uppsatta säkerhetstjänsteman som fångats på film när han slår och sparkar mot en demonstrant, rapporterar AFP.
Det var i går som Le Monde publicerade en mobilfilm som visar när Alexandre Benalla angriper en demonstrant under årets 1 maj-demonstrationer i Paris. Vid händelsen hade han på sig polisutstyrsel och hjälm, trots att han inte är polis.
Åklagare meddelade i går att man inlett en utredning av Benalla, som misstänks för att ha brukat våld och falskeligen utgett sig för att vara polis. Att låtsas vara polis kan ge fängelse i upp till ett år, samt dryga böter.

Idag 08:57
Läs mer om Sparkade Macron-medarbetaren
Henrik Rosenqvist till vänster och pappa Janne Hansson till höger. Båda sköter Vallens gård, en av Sveriges största mjölkgårdar. TT
Extremvärmen

Bränder och torka dubbla katastrofer för bönder

Torkan kommer att kosta miljontals kronor – samtidigt tränger brandröken in i ladugården och gör korna stressade. För familjen Hansson, som sköter en av Sveriges största mjölkgårdar, har sommarens väder inneburit dubbla katastrofer, skriver TT.
Kornas stress ledde till att de producerade 3 000 liter mindre mjölk än vanligt bara under torsdagen. Om branden kommer närmare blir det ännu värre – eftersom det finns över 1 000 mjölkkor på gården blir en evakuering omöjlig.
– Den här torkan kommer att kosta oss 10–12 miljoner. Tänk då om branden skulle komma hit också, säger Janne Hansson till TT.

3 tim
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Fågelungar brinner upp och igelkottar svälter

Hettan gör att fåglar och djur saknar både mat och vatten. Den torra marken gör att igelkottar, som inte kommer åt att äta mask, blir hårt drabbade.
– Igelkottar kommer inte alls åt föda i den utsträckning de behöver, och de har ungar just nu. De behöver hjälp, säger biologen Jan-Åke Hillarp till TT och råder människor att ställa ut skålar med kattmat och vatten.
Bränderna i skog och mark leder också till att djur dör, rapporterar SvD.
– De som har svårt att röra sig har det värre. Fågelungar i bon brinner upp, så är det, säger Carl-Fredrik Yri, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Idag 07:58
Läs mer om Extremvärmen