JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
JC:s konkursansökan

Klädkedjan JC går i konkurs – 250 anställda berörs

Det klassiska klädbolaget JC ansöker om konkurs efter att tidigare i veckan ha avbrutit sin företagsrekonstruktion, skriver Breakit.

”Undertecknat bolag, som är på obestånd, får härigenom ansöka om att vi försätts i konkurs”, skriver JC i sin konkursansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Bolaget hade kvar ett 30-tal butiker och omkring 250 anställda, enligt sin konkursansökan.

Läs tidigare

Toppnyheter

Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på dödsskjutningen

”Går inte att sätta ord på det – ont rakt in i märgen”

Hundratals människor samlades på den parkeringsplats där en tolvårig flicka sköts ihjäl i Norsborg på måndagen, rapporterar TT.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Nattvandraren Gilberg Hellström säger att platsen normalt är lugn.

– Det har varit lugnt och fint här.

En av ungdomarna på platsen säger att de träffade flickan för ett par dagar sedan.

– Hur kan någon skjuta en tolvåring?

28 min
Blommor kring platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl/Ulf Kristersson. TT
undefined

Kristersson: Måste krossa den grova kriminaliteten

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har reagerat på dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka. På Facebook skriver han att han känner en ”enorm vrede och frustration över denna förfärliga situation, med grovt kriminella som begår rent bestialiska dåd”.

Inlägget avslutas med en förhoppning om att dådet ska väcka en ”mobilisering för att krossa den grova kriminaliteten”.

Utredningen kring dödsskjutningen har fortsatt under måndagen och polisen har gått ut med att de vill ha tips om en vit kombi som är intressant i utredningen.

3 tim
En 12-årig flicka sköts till döds natten till söndag. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: 15 oskyldiga mördade av gängen på 10 år

Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood till SVT.

Han menar att polisen med sina nationella operationer inte lyckats minska det dödliga våldet.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig, säger han.

Natten till söndag sköts en 12-årig flicka ihjäl i närheten av en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm. Flickan var enligt uppgifter till SVT ute och rastade hunden när hon sköts.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på dödsskjutningen
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 12-åriga flickan var ute och gick med sin hund när hon sköts ihjäl

Den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka natten till söndag var ute och gick med hunden vid brottstillfället, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson, tf biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen utreder händelsen som mord.

Idag 09:17
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka
Coronaviruset Smittans effekter
Publik i form av pappersfigurer under en fotbollsmatch i damallsvenskan mellan FC Rosengård och KIF Örebro DFF på Malmö IP. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Fotbollförbundet om publik: Är väldigt optimistiska

Representanter för idrottsrörelsen ska under tre dagar träffa idrottsminister Amanda Lind (MP) för samtal om att kunna släppa in publik på arenorna igen, rapporterar TT.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger till Fotbollskanalen att han hoppas på en mer flexibel hållning än vad som gäller nu.

– Bara det faktum att initiativet om ett möte tas är en positiv signal om att de fångat upp problematiken som vi belyser.

7 min
Idrottsminister Amanda Lind och Karl-Erik Nilsson/Arkivbild. TT
undefined

Svensk fotboll kräver att regeringen tillåter publik

Svenska fotbollförbundet kräver att regeringen tillåter publik på matcher och därmed omprövar beslutet om begränsningen av offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare.

I ett öppet brev till idrottsminister Amanda Lind (MP) skriver man, med hänvisning till Folkhälsomyndigheten, att begränsningen är en inskränkning av grundlagsfästa rättigheter.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam, och Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.

3 tim
Illustrationsbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Universitetsrektorer varnar för hårt tonläge i debatten

Tonläget i den svenska coronadebatten har varit intensiv och utomlands har den varit hård – nu varnar flera rektorer vid svenska universitet för konsekvenserna vid ett eskalerande tonläge, skriver DN.

Till skillnad från USA där tonaliteten är hård mellan forskare och politiker så är det i Sverige hårt debattklimat forskare sinsemellan.

– Värsta tänkbara scenario är att tonläget blir så pass tufft att man som forskare inte längre vill bidra i debatten, säger Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, till tidningen.

Idag 09:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan på Hurtigruten
Hälsodirektören Bjørn Guldvog, Hälsoministern Bent Høie och avdelningsdirektör för norska folkhälsoinstitutet Line Vold. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan på Hurtigruten

Norge ger kryssningsfartyg ”time out”: Tilliten sviken

Kryssningstrafiken stramas åt i Norge, meddelar norska regeringen på en pressträff klockan 16.00. Skepp med fler än 100 personer ombord kommer inte att få gå i land i norska hamnar, meddelar hälsominister Bent Høie.

Han säger att det kommer att införas en tillfällig ”time-out” för alla kryssningsfartyg med fler än 100 passagerare i 14 dagar och att det sedan kommer att göras en ny bedömning av situationen med kryssningsfartygen. Dessutom kommer alla besättningsmedlemmar vara tvungna att genomgå en period av karantän innan de börjar arbeta.

Høie säger också att tilliten till Hurtigruten är sviken efter att 39 personer smittats på ett av Hurtigrutens fartyg. 34 av dessa är besättningsmedlemmar och fem är passagerare.

1 tim
Norsk polis och det virusdrabbade fartyget. TT
undefined

Polisen startar utredning efter utbrottet på fartyget

Den norska polisen startar en utredning mot Hurtigruten efter att 41 personer smittats ombord på ett av fartygen, skriver norska medier.

Polisen ska bland annat utreda om företaget eller någon person ombord borde ha agerat mer kraftfullt för att förhindra vidare smitta när färjan anlände till hamnen i Tromsø.

– Vi ska bilda oss en helhetsbild över händelseförloppet. Antagligen så kommer polisen bland annat att få information genom att förhöra personer med nyckelroller, säger Thomas Rye-Holmboe på Troms polisdistrikt till NTB.

3 tim
MS Roald Amundsen. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hurtigruten stoppar sina kryssningar efter utbrott

Rederiet Hurtigruten stoppar kryssningar efter coronautbrottet. Det rapporterar NRK och hänvisar till ett pressmeddelande. Det rör sig om de tre fartygen MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Spitsbergen.

Samtidigt menar norska Folkhälsoinstitutet, FHI, att rederiet kan ha brutit mot landets smittskyddsregler. Reglerna i landet innebär att en fartygsbesättning måste sitta i karantän i landet innan de kliver ombord.

– Detta är en allvarlig situation för alla inblandade. Vi har gjort fel. Vi tar på oss hela ansvaret, säger rederiets koncernchef Daniel Skjeldam i ett pressmeddelande.

Hittills har 40 personer bekräftats smittade på fartyget MS Roald Amundsen.

Idag 08:13
Läs mer om Coronaviruset
Militär patrullerade i Harare i fredags inför planerade protester. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Zimbabwe

Oppositionen i Zimbabwe: Dussintals har gripits

Fler än 60 personer har gripits av polis och militär i Zimbabwe den senaste veckan, uppger människorättsgruppen Zimbabwe Lawyers for Human Rights rapporterar Washington Post.

Landets största oppositionsparti MDC Alliance uppger att ett dussintal av deras tjänstemän har gripits eller tvingats att gömma sig efter att regeringen förhindrat protester i Harare. Enligt partiets talesperson har polisen vandaliserat hem i jakten på de misstänkta.

Människorättsgrupper anklagar presidenten Emmerson Mnangagwas administration att använda landets nedstängning mot covid-19 för att slå ner på oppositionen.

1 tim
Hopewell Chin'ono utanför domstolen 22 juli/demonstrant kräver att journalisten TT
undefined

Oro i Zimbabwe efter att känd journalist gripits

Journalisten Hopewell Chin'ono, som suttit frihetsberövad sedan 20 juli efter att ha gripits i sitt hem, är en av de tio journalister som gripits i Zimbabwe sedan i mars, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det som det brukar hänvisas till är att de gripna uppmanat till våld eller hotat nationell säkerhet men det gemensamma är att de har ägnat sig åt kritisk granskning, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser.

Hopewell Chin'ono och oppositionspolitikern Jacob Ngarivhume, som greps samtidigt, anklagas för att ha konspirerat för att störta regeringen. Enligt Nqaba Matshazi på medieinstitutet MISA är det en osäker tid för journalister i Zimbabwe.

Idag 10:03
Läs mer om Protesterna i Zimbabwe
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Går mycket bättre för oss än för andra länder

USA:s president Donald Trump vill att landets skolor öppnar, skriver han på Twitter. Han är nöjd med landets hantering av pandemin.

”Med undantag för New York och några andra ställen har vi gjort MYCKET bättre ifrån oss än de flesta andra länderna i världen”, skriver Trump.

Han menar att ökningen av fall förklaras med att testningen ökar. Det stämmer inte, visade en analys från New York Times nyligen. Under samma period som antalet tester ökade med 80 procent ökade antalet fall med hela 215 procent, medan en bredare testning rimligtvis borde resultera i en högre andel negativa provsvar.

Tidningens statistik visar att USA har redovisat flest virusfall i hela världen, både totalt och den senaste veckan. Justerat för befolkningsmängd har dock USA några länder framför sig. Sett till antalet dödsfall per 100 000 invånare ligger USA först på plats tio, två platser efter Sverige.

Trumps uttalanden går på tvärs med uttalanden som gjordes av Deborah Birx, som styr Vita husets coronagrupp, under helgen. Hon varnar för att pandemin har gått in i en ny fas och att viruset är ”utomordentligt utbrett”.

4 tim
Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer.  Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låst läge om stödpaket – Trump ser över eget beslut

Knuten mellan Republikaner och Demokrater om nästa runda av stödåtgärder för amerikanerna är fortsatt stenhård. Nu uppges president Donald Trump och administrationen se över vilka möjligheter som finns att vidta egna åtgärder i frågan, uppger källor för Washington Post.

I helgen löpte den tillfälliga lag ut som innebar att arbetslösa amerikaner fick 600 dollar i veckan i statligt bidrag. Stötestenen i kongressen är dels vilka som ska få ta del av stödet om det förlängs, dels hur stort stödet ska vara, skriver Wall Street Journal.

Enligt Washington Post är det oklart vilka åtgärder Vita huset kan vidta utan kongressens godkännande, men nämner att utökat arbetslöshetsunderstöd och moratorium för vräkningar som två åtgärder som Trump tidigare har lyft fram som extra viktiga och som tidigare godkänts på tillfällig basis.

6 tim
Deborah Birx och Nancy Pelosi. TT
undefined

Pelosi: Har inget förtroende för Vita husets viruschef

Nancy Pelosi, den demokratiska talmannen i USA:s representanthus, har inget förtroende för Vita husets viruskoordinator Deborah Birx. Däremot är hon mycket positiv till smittskyddschefen Anthony Fauci. Det framgick när Pelosi gästade ABC:s tv-program ”This week” på söndagen.

Uttalandena kom efter att Birx i en egen intervju varnat för att viruset i USA är betydligt mer utbrett än tidigare.

– Jag tycker att presidenten har spridit desinformation om viruset och hon är hans utnämnda så nej, jag har inget förtroende där, säger Pelosi.

Idag 05:58
Läs mer om Coronaviruset