Skandia

Knepet för att få ny energi på jobbet

För att vara relevant på arbetsmarknaden och må bra genom karriären måste man löpande investera i nuet. På samma sätt som man tänker kring regelbunden träning och månadssparande till sin pension, måste man genom hela livet, i små doser, bygga sitt lärande. Kunskap är inte något man stoppar in vid ett tillfälle.

– Det finns ingenting som genererar så mycket endorfiner som känslan av att lära sig nya saker. Livet blir skönare om vi orkar ligga i framkant - och så kan du få fantastisk energi och en nytändning på jobbet, säger Mikael Ahlström, entreprenör och delägare i utbildningsbolaget Hyper Island

I den nya och föränderliga världen där den allmänna pensionen minskar behöver man ha ett sparande till sin framtida lön.

– För att få ut en rimlig pension måste ett allt större eget ansvar tas för pensionssparandet. Det handlar dels om att säkerställa att man har tjänstepension hos sin arbetsgivare men också att spara en del på egen hand, säger Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Kvinna i en av New Yorks parker. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

”New York kan behöva begrava döda i parkerna”

New York har drabbats hårt av coronaepidemin i USA – så pass att det kan bli tal om att gräva ner döda i New Yorks parker. Det skriver demokratiske politikern Mark Levine, som sitter i stadens fullmäktige, på Twitter.

”Gravar kommer grävas med plats för tio kistor i rad. Åtgärden kommer vara värdig, ordnad och temporär, men det kommer vara svårt för New York-borna”, skriver han.

Hela New Yorks delstat har i nuläget 123 000 bekräftade fall och över 4 000 dödsoffer.

38 min
Tigern Nadia. Wildlife Conservation Society/TT
undefined

Tigern Nadia i New York smittad av coronaviruset

Den fyraåriga malayatigern Nadia på Bronx Zoo i New York har testats positivt för nya coronaviruset efter att hon fick torrhosta. Hennes syster Azul, två sibiriska tigrar och tre afrikanska lejon har fått liknande symptom men har inte testats för viruset.

Enligt djurparken har de sju djuren troligtvis smittats av en djurskötare. Tigrarna och lejonen uppges må bra även om de har något minskad aptit.

Ett amerikanskt veterinärförbund uppmanade sjuka djurägare att i väntan på mer information låta någon annan ta hand om husdjuren under sjukdomsperioden, skriver NBC.

Idag 05:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illystrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

”Vissa betänkligheter” från Lagrådet mot nya lagen

Lagrådet anser att det finns ”vissa betänkligheter” i regeringens förslag om utökade befogenheter under coronakrisen. Det skriver rådet i sitt yttrande.

Bland annat påpekas att det med anledning av förslagets ”extraordinära karaktär” är viktigt att riksdagen ska få möjlighet att pröva de beslut regeringen fattar samma eller senast nästa dag.

Dock delar rådet regeringens bedömning att det finns ett behov av ”ytterligare normgivningsbemyndiganden”.

Enligt förslaget skulle regeringen bland annat få möjlighet att tillfälligt begränsa folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och omfördela sjukvårdsmaterial mellan regionerna.

12 min
Tomas Eneroth. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen säkrar visst inrikesflyg – inför trafikplikt

Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt, 105 miljoner avsätts för att vissa kritiska flyglinjer ska fungera. Det meddelade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Syftet är att samhällsviktiga transporter av bland annat sjukvårdsmaterial och viss personal ska upprätthållas.

Beslutet gäller linjer från Arlanda till norra Sverige, samt Gotland och trafiken ska nu skyndsamt upphandlas av Trafikverket.

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

1 tim
Tobias Billström. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M tänker rösta nej till krislag om krav inte uppfylls

Moderaterna tänker rösta nej till regeringens förslag om utökad makt under coronakrisen, om inte ett antal krav uppfylls. Det säger gruppledaren Tobias Billström till SvD.

Partiet vill bland annat se ett tydligt system för ersättning till företag som drabbas hårt av regeringens beslut. Dessutom vill M att regeringen lyssnar på Sveriges Kommuner och Regioner som anser att det inte finns något skäl att ge regeringen rätt att flytta sjukvårdsmaterial mellan regioner.

– För närvarande har vi inte fått någon respons från regeringen om de tänker sig uppfylla våra krav, säger Billström.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Merkel MARKUS SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

”Coronakrisen är EU:s största prövning hittills”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskriver coronakrisen som EU:s största prövning sedan unionen bildades. Det rapporterar AFP och Bloomberg.

– Den stora hälsoutmaningen påverkar samtliga medlemsländer, men på olika sätt, säger hon vid en pressträff och betonar att den viktigaste uppgiften är att EU kommer stärkt ur den ekonomiska krisen.

Bland medlemsländerna finns motsättningar om hur ländernas lånevillkor ska utformas. Minst 14 euroländer, främst i södra Europa, vill att de villkoren för de åtgärdspaket som planeras från EU-håll ska vara lika för alla länder, oavsett hur bra skick deras ekonomi var i innan krisen bröt ut. Mer stabila euroekonomier, som Tyskland och Nederländerna, är kritiska till det förslaget.

Vid pressträffen sa Merkel också att Europa behöver bli självförsörjande vad gäller produktion av skyddsmasker.

9 min
Arkivbilder TT
undefined

Ledare: Brottsligheten kan öka i coronakrisens spår

Opinion Coronakrisen fortsätter att dominera de svenska ledarsidorna på måndagen.

Både Expressen och Svenska Dagbladet tar upp det lagförslag som ska ge regeringen kraftigt ökade befogenheter.

”Regeringen stärker sin makt – ett decennium försent”, skriver Expressen och syftar på att Grundlagsutredningen redan 2008 föreslog att regeringen i en allvarlig kris skulle kunna fatta beslut som i vanliga fall kräver riksdagsbeslut.

SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson är av en annan åsikt och skriver att ”regeringens önskan om oinskränkt makt är grotesk”.

Den tillfälliga lagen som ska ge regeringen utökad makt är tänkt att gälla i tre månader, men Ludvigsson frågar sig vad det är som säger att det kommer bli just så. ”Om det tillfälliga är bekvämt för dem som beslutar om det, finns överhängande risk att tillfälligheten blir lång”, skriver hon.

Göteborg-Postens Håkan Boström fokuserar i stället på coronakrisens mer långtgående ekonomiska och politiska följdverkningar. ”Om vi går mot en ekonomisk nedgång efter coronastoppet riskerar brottsligheten att växa ytterligare”, skriver han.

Idag 07:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

1 tim
Jenny Hermanson. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spotify donerar pengar till Musikerförbundets krisfond

Strömningsjätten Spotify har gett en engångdonation till Musikerförbundets krisfond, för att hjälpa artister och musiker att klara sig under den pågående coronapandemin. Det rapporterar Kulturnytt i P1.

Spotify lanserade också nyligen ett eget initiativ, där organisationer kan stötta musikskapare finansiellt genom donationerna som strömningstjänsten får in. Musikerförbundet blir nu en del av det initiativet.

En namninsamling med över 6 000 underskrifter har uppmanat Spotify att hjälpa krisande artister. Jenny Hermanson, nordisk vd på Spotify, säger att man märkt av pressen.

– Det finns en förväntan på att vi och andra ska steppa in. Vi är jätteglada att vi kan göra det här, säger hon.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

1 tim
Köer vid norsk fruktmarknad Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya beräkningar från Norge visar upp en positiv trend

Varje coronasmittad norrman smittar nu i genomsnitt färre än en person, enligt beräkningar från landets hälsomyndigheter som nättidningen Filter Nyheter tagit del av.

Den positiva trenden med en nedgång i antalet smittade bekräftas av assisterande hälsodirektör Espen Nakstad i en intervju med NRK. Han vill dock inte blåsa faran över.

– Hela 2020 måste vi tänka på att hålla avstånd till varandra, att vi måste testa oss om vi blir sjuka och att vi inte skickar barn till skola och förskola eller går till jobbet om vi är sjuka, säger Espen Nakstad till NRK.

På onsdag väntas den norska regeringen ta beslut om huruvida man ska lätta på någon av restriktionerna efter påskhelgen.

5 tim
Mette Fredriksen/illustrationsbild.  TT
undefined

Danska polisen kontrollerar sommarstugor i påsk

Danmarks polis kommer att skickas ut till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att kontrollera att fritidshusen verkligen står tomma i påsk, rapporterar TT och danska nyhetsbyrån Ritzau.

Även på andra håll spänner polisen musklerna inför storhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Enligt Danmarks statsminister Mette Fredriksen är den följande veckan avgörande för om landet gradvis kommer att kunna lätta på restriktionerna eller inte.

Idag 09:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjukvårdare i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Efter elva veckor avslutas Wuhans karantän

Karantänen i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där coronaviruspandemin startade för snart tre månader sedan, kommer att avslutas på onsdag. Men invånare får bara vistas ute om de kan bevisa att hälsan är god och att man bor i ett ”epidemifritt” område. Det skriver South China Morning Post.

I nuläget bedöms 99 procent av stadens 7 000 bostadsområden vara just ”epidemifria”. Myndigheterna i Wuhan kommer fortsättningsvis att uppmana invånarna att endast gå ut om det är absolut nödvändigt.

Elva veckor har gått sedan invånarna i staden från förbjöds att lämna hemmet för att förhindra spridning av coronaviruset.

2 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

3 tim
Kvinna i flyktinglägret Kutupalong-Balukhali i Bangladesh. Suzauddin Rubel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Snart kan tusentals rohingyer dö i covid-19

Många personer riskerar att dö vid ett större coronautbrott i flyktingläger, något som troligtvis snart är verklighet, konstateras i en rapport från Johns Hopkins center för humanitär hälsa.

Framför allt fokuserar rapporten på situationen i flyktinglägren nära Cox’s Bazar i Bangladesh där drygt 850 000 rohingyer bor trångt med få möjligheter till social distansering. Tillgången till sjukvård är låg och många av flyktingarna har redan hälsoproblem.

Forskaren Paul Spiegel säger till The Telegraph att han är orolig över att få länder kommer att hjälpa till vid ett sådant utbrott eftersom de har fullt upp med sina egna fall av coronaviruset.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Anders Tegnell vill se fler tester på äldreboenden

Det största bekymret när det gäller coronaviruset i Sverige just nu är situationen på äldreboenden. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på sin presskonferens på måndagen, skriver TT.

Att smittan tagit sig in på många äldreboenden är huvudorsaken bakom många dödsfall. Enligt Tegnell är problemet mindre i Norge där fler ur personalen testats.

– Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat, sa Tegnell enligt Expressen.

Däremot anser att han de åtgärder som införts i samhället i övrigt, framför allt i form av uppmaningar om vikten av att tänka på hygienen, tycks ha effekt. Ett tecken på detta är att utbrotten av såväl årets säsongsinfluensa som vinterkräksjukan stannat av.

2 tim
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Ambulanshelikoper i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Uppsala hjälper vården i Stockholm under krisen

Region Uppsala kommer att ställa upp med resurser för att hjälpa den hårt belastade Region Stockholm under coronakrisen. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommer bland annat att bidra med helikoptertransporter, samt intensivvårspersonal under transporterna. Dessutom kommer Uppsala att dirigera sina ambulanser att ta hand om patienter även utanför regiongränsen.

– Vi har en stigande trend med allt fler som behöver sjukhus- och intensivvård i Region Uppsala, men vi är ännu inte i samma svåra läge som Region Stockholm. Det är självklart att vi hjälper till med det vi kan, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

2 tim
Infarten till fältsjukhuset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu inga patienter till fältsjukhuset i Älvsjö

Tanken var att det nya fältsjukhus som uppförts vid Älvsjömässan skulle ha börjat användas under måndagen. Men än så länge har sjukhuset inte behövt tas i bruk. Behovet har helt enkelt inte uppstått ännu, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm. Under dagen har 127 nya fall konstaterats i regionen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
Coronaviruset Dagens börs

H&M och Autoliv i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +4,1%
• OMXS30: +4,0%
Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter innan börsöppningen.

H&M lyfte drygt 10,5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien var näst bäst i OMXS30-indexet – Autoliv toppade med en uppgång på 11 procent. Hela fordonssektorn gick starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. Volvo steg hela 8 procent.

En annan vinnare var Kinnevik som också steg närmare 8 procent efter ett färskt köpråd från ABG. Analyshuset anser att investmentbolagets aktie blivit för hårt straffad, skriver Direkt.

I motsatt ände av storbolagsindexet syntes defensiva bolag som Telia och Tele2. Aktierna stängde ner cirka 1,5 procent.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backade inledningsvis men stängde upp cirka 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien steg drygt 1,5 procent.

1 tim
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

Idag 09:06
ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsuppgångar i Asien: ”Ljus i slutet av tunneln”

Det var muntra tongångar på Asiens ledande börser på måndagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +4,2 %
• Hang Seng: +2,2 %
• Kospi: +3,9 %
Börserna handlades upp efter att investerare noterat en minskad ökning av dödsfall och antalet smittade i coronaviruset, skriver Reuters. Även Bloomberg rapporterar att börsuppgångarna kom efter ökningen av dödsfall bromsat in.

Det är tydligt att virusutbrottet och åtgärder för att stimulera ekonomin är centrala frågor för marknaden, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets till Reuters.

”Det finns ett ljus i slutet av tunneln men det är fortfarande en lång tunnel”, skriver Erik Nielsen, chefsekonom vid Unicredit, i en kommentar enligt Bloomberg.

Samtidigt som indexen stiger faller oljepriserna klart under måndagsmorgonen efter att Opec ställt in sitt planerade möte, skriver CNBC.

Idag 08:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Hatt, illustrationsbild TT
Coronaviruset Svenska jobben

Akut behov av arbetskraft: ”Finns 8  000 jobb”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.

– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund.

39 min
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

Idag 09:57
Läs mer om Coronaviruset