Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinesiska hamnplanerna i Lysekil

Kommunalrådet: Kan bli ett komplement till Göteborg

Det kinesiska företaget Sunbase vill köpa mark i Lysekils kommun för att bygga och äga en containerhamn, rapporterar SR Ekot.
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) säger att hamnen skulle kunna bli ett komplement till Göteborg.
– Det finns ett behov i västra Sverige att skapa en hamn som klarar av att ta emot de största typen av containerfartygen som kommer från framför allt Asien, säger han och tilläger att projektet bara finns på idéstadiet än så länge.
Det kinesiska företagets konsulter genomför just nu en förstudie där man bland annat tittar på hur många jobb en hamn skulle kunna skapa.

Toppnyheter

Valet 2018 Debatten om hedersförtryck
Adam Marttinen (SD). Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om hedersförtryck

SD välkomnar M-förslag om förbud mot moralpoliser

Sverigedemokraterna välkomnar Moderaternas förslag mot hedersförtryck, som bland annat innebär att partiet vill se ett förbud mot så kallade ”moralpoliser”.
– Vi välkomnar att Moderaterna nu börjat adressera de problem som vi talat om under en väldigt lång tid, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen i ett pressmeddelande.
– Att göra det straffbart att begränsa människors frihet i hederns namn är ett välkommet förslag. Kombinera det med livstids utvisning för utlänningar så tror jag att förslaget kan accepteras i sin helhet av Sverigedemokraterna, tillägger han.
För att komma till rätta med de så kallade moralpoliserna vill Moderaterna att en ny brottsrubricering, olaga frihetsbegränsning, införs.

1 tim
Jessica Polfjärd och Tomas Tobé (M) presenterar nya förslag mot hedersförtryck under en pressträff i riksdagen. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om hedersförtryck

Moderaterna vill förbjuda moralpoliser i förorten

Moderaterna vill förbjuda så kallade moralpoliser som upprätthåller hedersförtryck i svenska förorter. Det säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiets jämställdhets- och integrationspolitiska talesperson Jessica Polfjärd på en pressträff.
Partiet presenterar tre förslag, där det första är att införa en ny brottsrubricering: olaga frihetsbegränsning. Den skulle rikta sig mot personer som i syfte att skrämma eller kontrollera vill påverka i hederns namn. Att bryta mot lagen ska kunna ge tre års fängelse, enligt förslaget.
Moderaterna vill också ge polisen möjlighet att på plats kunna utfärda tillträdesförbud till personer som har ”ett otrygghetsskapande beteende”. Partiet vill också att det görs en kartläggning för att få mer kunskap om omfattningen av problemet.
– De som drabbas är kvinnor och unga tjejer, säger Jessica Polfjärd.

Idag 05:51
Läs mer om Debatten om hedersförtryck
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Mike Pompeo och Donald Trump har blivit berusade av maktmedlet sanktioner, enligt en Bloomberg-analys.
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

Analyser: Presidentens män är höga på sanktionsmedel

Vita husets finansiella straffåtgärder mot Ryssland och Iran har lett till att president Donald Trump och hans närmaste män blivit höga på sanktioner som maktmedel.
Det anser en rad analytiker som Bloomberg varit i kontakt med efter att utrikesminister Mike Pompeo utlyst ”de kraftigaste sanktionerna i historien” mot Iran under måndagen.
– Sanktioner är ett begränsat och skört verktyg, säger Jarrett Blanc på Carnegie Endowment for Internationel Peace.
Sedan det globala handelssystemet är beroende av dollartransaktioner genom amerikanska banker riskerar sanktioner efter brott mot tidigare avtal finanserna för multinationella företag i tredjeland.
Hämnd mot sanktionerna kommer – och har redan kommit – men inte från Ryssland och Iran. Både Kina och Europa sparkar bakut och vägrar godta att låta sig straffas i tredjehand, menar Jeffrey Sachs, professor i nationalekonomi vid Columbia University.
– Det blir nödtvunget för andra länder att kringskära USA. Kina har redan lanserat yuan som världsvaluta vid sidan om, medan USA fortsätter snacka sig ur leken, säger han.

1 tim
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Sverige stödjer blockad mot USA:s sanktioner

Sverige stödjer EU-kommissionens förslag om en blockeringsstadga för att skydda europeiska företag när USA inför sanktioner mot Iran. Det säger EU-minister Ann Linde (S) på tisdagen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.
– Vi är mycket angelägna om att fortsätta handeln med Iran. Vi är principiellt emot extraterritoriell lagstiftning, säger ministern.
Samtidigt har Sverige ännu inte tagit ställning till kommissionens uppmaning om att EU-länder bör föra över en engångssumma till Irans centralbank i syfte att för att underlätta betalning av import från Iran.

3 tim
Olivier Matthys / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

USA:s krav på Iran en önskedröm enligt kritiker

Faktumet att nära nog inte en enda av USA:s allierade går på samma linje i fråga om sanktionerna gör gårdagens kravframställan från den hårdnackade Irankritikern, utrikesminister Mike Pompeo, tandlösa.
Det säger chefsförhandlaren till det tidigare Iranavtalet, Wendy Sherman, till Financial Times.
– De flesta håller nog i sak med om allt gällande kraven, frågan är hur det ska genomföras utan stöd i Europa, eller för den delen Ryssland eller Kina, säger Wendy Sherman, chefsförhandlare i kärnavtalet som övergavs av president Donald Trump för två veckor sedan.
Hon tillägger:
– Det är en önskelista, inte en att göra-lista.

6 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Satellitbilder över Punggye-ri, Nordkorea anläggning för kärnvapentester. TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Journalister till Nordkorea för kärnvapenstängning

Över 20 journalister från västerländska och kinesiska medieföretag har inlett sin resa mot Nordkorea, dit de bjudits in av regimen för att bevittna den utlovade stängningen av en anläggning för kärnvapentester, rapporterar Yonhap.
Någon gång mellan onsdag och fredag ska journalisterna få tillträde till anläggningen Punggye-ri, belägen inne i ett berg, lovar regimen. Inga tillstånd har dock utfärdats till utländsk teknisk expertis, trots att USA har krävt en inspektion för att säkerställa att stängningen är permanent.
Löftet om nedmontering ses som en central del i att minska spänningarna mellan Nordkorea och omvärlden. Enligt vissa experter är Punggye-ri redan delvis obrukbar på grund av skador som uppstått vid tester. De uppgifterna har dock tillbakavisats av andra bedömare.

2 tim
Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Mike Pence: Trump är redo att slopa toppmötet

President Donald Trump är fortfarande beredd att avstyra toppmötet mellan USA och Nordkorea som planeras till nästa månad. Det säger vicepresident Mike Pence till Fox News.
– Det vore ett stort misstag av Kim Jong-Un att tro att han kan finta bort Donald Trump, säger Pence och tillägger att Nordkorea inte borde söka eftergifter från USA för löften de inte planerar att hålla.
Samtidigt har Trump tagit emot sin sydkoreanska kollega Moon Jae-In i Washington. På dagordningen står mötet med Kim Jong-Un.

Idag 04:29
Kim Jong-Un/Donald Trump  TT Nyhetsbyrån
Nordkoreakrisen

Expert: Viktigt för båda att sitta på trumfkorten

Det är svårt att se vad som skulle göra toppmötet mellan USA:s Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un till en framgång – om det ens blir av, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.
– Det hänger väl lite på om USA kan skapa en bild av att man kommer med eftergifter, och att Kim inför sin hemmapublik kan få det att framstå som att det är han som sitter med trumfkorten. Men det är lika viktigt för Trump att kunna visa det där hemma, säger Hellström.
Toppmötet som planeras till nästa månad hänger på en skör tråd sedan Nordkorea plötsligt vände i retoriken förra veckan. Regimen säger sig nu behöva ompröva toppmötet i juni om Washington insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram.
– Att de ska göra sig av med kärnvapenförmågan är kanske lite naivt att tro, säger Jerker Hellström och påpekar att det grundläggande problemet är att den nordkoreanska regimen sett kärnvapen som en garant för sin egen överlevnad.
Samtidigt är även Trump redo att avstyra mötet, enligt vicepresidenten Mike Pence.

Idag 05:02
Läs mer om Nordkoreakrisen
Valet 2018 Valrörelsen
Jan Björklund (arkivbild) Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Jan Björklund: De liberala värderingarna är hotade

Liberalernas partiledare Jan Björklund fokuserar på liberalismen och liberala värderingar när han talar i SVT:s program ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”. Han menar att de liberala värderingarna är hotade.
– Högerextremister, vänsterpopulister och islamister är på frammarsch, i världen, i Europa och i Sverige.
När det gäller sakfrågor lyfter Björklund fram skolfrågan.
– Skolan ska undervisa i religion men inte förkunna religion. Därför ska vi införa ett stopp för nya religiösa friskolor.
SVT:s Mats Knutson menar i en analys att talet är ett brandtal för liberalismen. ”Frågan är dock hur publikfriande det är att så reservationslöst hylla EU-samarbetet i dagens opinionsklimat.”

3 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) spelar boule under ett besök hos PRO i Handen. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S vill satsa på äldres idrott och friluftsliv

Socialdemokraterna vill stärka äldres psykiska och fysiska hälsa genom satsningar på bland annat föreningsidrott och friluftsliv. Det säger finansminister Magdalena Andersson och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren på en presskonferens.
Bland förslagen finns 20 miljoner kronor för att stimulera föreningsidrott bland äldre och 10 miljoner kronor för att stimulera friluftsliv för äldre.
– Fler äldre ska ha möjlighet till en meningsfull fritid. Det handlar om att bryta ensamhet och bygga ett starkare samhälle, säger Lena Hallengren på pressträffen.

4 tim
LO-borgen i Stockholm. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

LO-ekonomer: Sverige lider av välfärdsunderskott

Opinion Trots att den svenska ekonomin har utvecklats starkt under de senaste åren dras Sverige med välfärdsunderskott på flera områden. Det skriver flera LO-ekonomer på DN Debatt.
Underskottet visar sig enligt skribenterna på flera områden. Bland annat genom att skolresultaten har sjunkit de senaste decennierna och att elevernas familjebakgrund har ökat i betydelse för vilka betyg man får.
LO-ekonomerna anser att det behövs stora förändringar under nästa mandatperiod för att komma till rätta med välfärdsunderskottet. De vill bland annat se en satsning på 25 miljarder kronor som ska gå till bättre villkor för de som jobbar inom välfärden.

Igår 21:02
Läs mer om Valrörelsen
Skogsbranden i Skinnskatteberg

Storbrand i Västmanland: ”Börjar bli under kontroll”

Situationen för den stora skogsbranden i Skinnskatteberg har förbättrats, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.
– Läget är mycket gynnsammare och läget börjar bli under kontroll. Nu är det bara markpersonalen som gör nytta, säger räddningsledare Kenneth Johansson till P4.
Enligt räddningstjänsten har ett 15 hektar stort område varit drabbat av branden. Det motsvarar drygt 21 fotbollsplaner.
Hemvärnet och brandmän från sex stationer har deltagit i släckningsarbetet av den häftiga skogsbranden, rapporterar P4 Västmanland. Enligt SVT rör det sig om drygt 25 personer. Även en tankbil från Arboga och en militärhelikopter som vattenbombar var inblandade.
Branden startade under måndagen och växte sig större under kvällen. Då omfattade den ett område på en kilometer gånger 500 meter.

4 tim
Genrebild. Fredrik Persson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbranden i Skinnskatteberg

SMHI varnar: Stor risk för bränder i skog och mark

Tisdagsförmiddagen har präglats av skogsbrand i Skinnskatteberg i Västmanland, och risken för bränder är lokalt mycket stor i ytlig och öppen vegetation, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.
Orsaken är att det är väldigt torrt i skog och mark just nu, enligt Deana Bajic, meteorolog på SVT.
– Det är ovanligt att det är så torrt så tidigt på året, säger hon.
Även i naturreservatet Hågadalen-Nåsten i Uppland härjar en brand under förmiddagen. Ett område på cirka 50 gånger 50 meter är drabbat, och enligt SVT Nyheter Uppland är brandflyg på väg till platsen.
I Göteborg är det förbjudet att elda sedan klockan nio på tisdagsmorgonen, med anledning av det varma och torra vädret. Beslut om eldningsförbud väntas även i Jönköping och Gotland under tisdagen.

2 tim
Läs mer om Skogsbranden i Skinnskatteberg