Montage TT
Inrikes

Kramfors anklagar Solna för ”social dumpning”

Socialt utsatta personer från Solna flyttar till Kramfors i Ångermanland och nu kommer anklagelser om ”social dumpning” från den norrländska kommunen, rapporterar Mitt i Stockholm. Solna kommun ska bland annat ha betalat första hyran och uppehållet efter att personerna dragit sitt flyttlass till Kramfors.

Det rör sig framför allt om flyktingar, som enligt tjänstemän i Kramfors har fått löften som inte kan infrias.

– En del nyinflyttade kommer till våra handläggare och gråter eftersom de har blivit lovade sådant som inte kan uppfyllas, säger Inger Bergström, chef för välfärdsförvaltningen i Kramfors, till tidningen.

Läs också

Toppnyheter

Erdogan och Pence i dag. HUSEYIN ALDEMIR / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Just nu: Turkiet och USA eniga om tillfällig vapenvila

USA och Turkiet har kommit överens om en tillfällig vapenvila i norra Syrien, säger USA:s vicepresident Mike Pence på en pressträff efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har gått med på att pausa sin invasion under fem dagar. Under den tiden ska de kurdiskledda styrkorna, med USA:s hjälp, dra sig tillbaka från området där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon. Det är oklart om de kurdiskledda styrkorna har gått med på villkoren.

Amerikanerna har gått med på att inte utfärda några nya sanktioner mot Turkiet under de kommande fem dagarna. Om en permanent vapenvila blir verklighet efter det kommer de nuvarande sanktionerna att hävas.

1 tim
Illustrationsbild TT
undefined

Syriens president: ”Svara med alla tillåtna medel”

I sitt första uttalande sedan den turkiska offensiven inleddes säger Syriens president Bashar al-Assad att deras styrkor kommer att besvara intrånget, skriver AFP.

”Vi kommer besvara och konfrontera det, i alla former, på alla platser i Syrien, med alla tillåtna medel”, sa al-Assad i ett samtal med Iraks nationelle säkerhetsrådgivare Faleh al-Fayad.

Sedan den turkiska offensiven mot norra Syrien inleddes den 9 oktober har närmare 300 000 människor tvingats fly.

1 tim
Nancy Pelosi och Donald Trump under gårdagens möte. WHITE HOUSE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ordkrig om heta mötet: Vem fick ett sammanbrott?

Gårdagens möte mellan Vita huset och Demokraternas ledare i kongressen har blivit föremål för en het efterdebatt om vem som betedde sig sämst.

New York Times har pratat med flera källor på mötet som beskriver hur Donald Trump och Nancy Pelosi rök ihop rejält. Trump ska bland annat ha sagt att han hatar terrorgruppen IS mer än Pelosi.

– Du är bara en politiker, sa Trump enligt tidningen.

– Ibland önskar jag att du också var en, svarade Pelosi.

Efter mötet sa Pelosi att Trump drabbats av en härdsmälta och att det amerikanska folket bör ”be för Trumps hälsa”. Vita huset svarade med att anklaga toppdemokraten för att ha använt mötet som en ursäkt för att ”gnälla framför kamerorna”.

2 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Brexit Storbritanniens framtid
Johnson vid presskonferensen vid EU:s högkvarter i Bryssel. PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson: Är övertygad om att parlamentet säger ja

Efter att EU:s 27 medlemsländer ställt sig bakom det föreslagna brexitavtalet är Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säker på att det brittiska parlamentet kommer att göra samma sak, rapporterar flera medier.

– Jag är mycket säker på att när mina kollegor i parlamentet studerar den här överenskommelsen kommer de att vilja rösta för den på lördag, sa han vid en presskonferens i Bryssel på torsdagskvällen enligt AFP.

Enligt Direkt sa han också att det inte finns någon ”anledning att skjuta upp brexit längre”:

– Nu ska vi få brexit gjort.

39 min
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s medlemsländer ger grönt ljus till brexitavtalet

EU:s 27 medlemsländer har godtagit det nya brexitavtalet, bekräftar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Toppmötet stöder den här överenskommelsen. Det verkar som om vi är inne på slutrakan, säger han på en pressträff på EU-toppmötet, enligt TT.

Tusk tillägger att han känner en viss sorg över att ett brittiskt utträde ser ut att kunna vara nära förestående.

– I mitt hjärta kommer jag alltid att vara en ”remainer”. Vår dörr kommer alltid att stå öppen.

Det enda steg som återstår innan Storbritannien kan lämna EU den 1 november är ett godkännande i det brittiska parlamentet på lördag. Något som i dagsläget ser högst osäkert ut.

2 tim
Amber Rudd, Philip Hammond och Jo Johnson. Tre personer som Boris Johnson fått emot sig i brexitarbetet. TT
undefined

Många röster saknas inför rysaren – Johnson kan få vända sig till gamla fiender

Ett hinder är avklarat, men det svåraste återstår. Så resonerar många brittiska medier efter dagens besked att Storbritannien och EU är överens om ett brexitavtal. Nu ska avtalet nämligen baxas igenom parlamentet.

Hur många parlamentariker som Johnson behöver övertyga för att nå de nödvändiga 320 är oklart. The Telegraph beräknar att omkring 30 personer behöver övertalas, även utan nordirländska DUP:s röster.

De nämner flera grupper som Johnson kan försöka trycka på, däribland de före detta partikollegerna Amber Rudd och Philip Hammond som tidigare gått emot premiärministern. Enligt tidningen kan Boris Johnson även söka stöd bland brexitvänliga Labourparlamentariker.

The Guardians skattning är betydligt mer negativ. Tidningen bedömer att Johnson har 259 röster i handen i nuläget, och att det därför krävs att omkring 60 byter sida. De nämner Boris Johnsons bror Jo Johnson som en tänkbar måltavla för en övertalningskampanj.

4 tim
Läs mer om Brexit
Carina Grip. Privat, TT
Materielbristen på sjukhusen

Carinas operation skjuts fram: ”Skandal tycker jag”

Carina Grip är en av de som drabbats när region Uppsala tvingats ställa i alla sina planerade operationer på grund av brist på sjukvårdsmateriel.

Hon berättar för TT att hon skulle operera bort metallbitar och skruvar ur sin fotled som hon haft sedan hon bröt benet i januari. Nu när operationen ställs in kommer hon förlora inkomst då hon måste stanna hemma.

Grip tycker att leverantören bör ta större ansvar.

– Det är skandal tycker jag. Det handlar om människoliv, säger hon.

Den nya operationen är planerad till den 30 oktober, men hon vågar inte hoppas på att problemet är löst till dess.

Fram till i onsdags hade över 90 operationer ställts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

1 tim
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare en region ställer in planerade operationer

Region Dalarna följer Uppsala och Västmanland och ställer in alla planerade operationer på grund av brist på sjukvårdsmateriel, rapporterar DN. Stoppet gäller från och med på måndag på grund av problem med leverans.

”Nu måste vår operationsverksamhet prioritera de svårast sjuka. På så sätt upprätthåller vi patientsäkerheten”, skriver Eva Ohlsson, chefläkare i regional sjukvårdsledning i ett pressmeddelande, enligt tidningen.

Hon skriver vidare att stoppet införs för att upprätthålla en så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt och för att förbereda sig på att bristen på förbrukningsartiklar kan fortsätta under en längre tid.

En ny bedömning kommer att göras varje dag.

3 tim
Illustrationsbild Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Materielkrisen i vården allvarligare än rapporterat

Bristen på materiel till sjukhus har varit allvarligare än vad som hittills varit känt. Det skriver SVT efter att ha tagit del av mejlkonversationer mellan Apotekstjänst och regionernas gemensamma organisation, Varuförsörjningen i Uppsala.

Redan den 3 oktober ska larm om avsaknad av materiel ha rapporterats från region Örebro. I flera mejl framgår också att det varit svårt, ofta omöjligt, att få kontakt med Apotekstjänst via telefon.

Apotekstjänst har vid ett tidigare tillfälle angett att en stor del av problemet beror på att de tvingats hantera ordrarna manuellt. I SVT:s granskning framgår det att situationen förvärrats efter ett misslyckat försök från företaget att ”våldföra sig” på sitt eget it-system.

2 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Flyktingsituationen M-stämman i Västerås
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen M-stämman i Västerås

”Regeringen får inte vårt stöd i migrationsfrågan”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationspolitiken kommer att leda till ett resultat, skriver Dagens Nyheter.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, sa han till tidningen när partiets stämma i dag inleddes i Västerås.

Han tror även det kan bli svårt att få till en bred överenskommelse i migrationsfrågan då regeringspartierna S och MP står långt ifrån varandra.

M-ledaren säger att frågan om att minska invandringen till Sverige är den enskilt viktigaste inom migrationspolitiken, där ett rimligt riktmärke är att ta in lika många som de nordiska grannländerna gör.

2 tim
Gunnar Strömmer, Ulf Kristersson och Benjamin Dousa. Arkivbilder. TT
undefined

M-ledningen röstar ja till öl och vin i mataffärer

Moderaternas partiledning ställer sig bakom förslaget om att öl och vin ska få säljas i mataffärer, skriver Aftonbladet.

Motionen kommer från länsförbundet i Jämtland men har även drivits hårt av Moderata ungdomsförbundet, Muf.

– Nu sätter Moderaterna tydligt ned foten, vi går längre än något annat riksdagsparti, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till tidningen.

Beskedet kom under M-stämman som inleddes i Västerås i dag. Redan innan det stod det dock klart att partiet kommer rösta för att ändra det alkoholmonopolet där bland annat Systembolaget får söndagsöppet.

Försäljningen i matvarubutiker ska gälla produkter med max 20 procent alkohol. I dag får alkoholhaltiga drycker på 3,5 procent max säljas.

2 tim
Ulf Kristersson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”M fullföljer högersvängen – men kommer det räcka?”

Moderaternas partistämma i Västerås lär handla mycket om partiet kommer att fullfölja den högersväng av politiken som redan inletts. Det skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.

”Konkurrensen med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om stora väljargrupper sätter fortsatt hård press på Moderaterna”, anser han.

Knutson är övertygad om att M, som ständigt balanserat mellan liberalism och konservatism, kommer fortsätta sin högersväng för att vinna väljarstöd.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus ställer sig i stället frågan, inför M-stämman, om Ulf Kristersson har vad som krävs för att ta över makten.

Han skriver att det på ytan är god stämning i partiet men att det under pyr ett missnöje och ”en osäkerhet kring vart partiet är på väg”.

Lönneaus menar att partiet måste enas kring vilka man ska regera med. Antingen får det bli ett konservativt block med KD och SD eller så får M försöka locka tillbaka Centern och väcka liv i Alliansen.

”Reinfeldt och Borg skapade Alliansen, som med alla mått mätt blev en politisk framgång. Kristersson har bara en säker allierad – KD – men det räcker inte långt”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Flyktingsituationen
Polisen arbetar på plats där en sprängning ägde rum i natt på Södermalm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen på Södermalm

Polisen: Explosionerna i Stockholm hänger inte ihop

De tre sprängningarna natten till torsdag i Stockholms län hänger inte ihop, uppger polisen för SvD. Däremot är man oroad för att explosioner kommer att öka i länet.

– Vi ser extremt allvarligt på det här. Vi ser att det eskalerar med sprängningar och det oroar oss. Det ska inte tillhöra vanligheten och det gör det inte, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind, till tidningen.

Polisen har uppfattningar om motiven, men vill inte gå ut med det nu.

Tre sprängningar skakade Stockholm i natt, en i Vaxholm, en på Södermalm och en i Södertälje. Inga har ännu frihetsberövats.

2 tim
Bild från platsen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kan finnas koppling till tidigare dåd i Stockholm

Det kan finnas en koppling mellan nattens explosion vid ett bostadshus på Södermalm i Stockholm och ett sprängdåd som skedde i Abrahamsberg i lördags, rapporterar lokala medier.

Enligt DN Sthlm är två av de boende på adresserna släkt med varandra. En av dem driver ett gym och den andra har dömts flera gånger, bland annat för dopningsbrott. Mitt i Stockholm skriver att det på adresserna bor personer med koppling till ett och samma företag.

– Vi utreder det och det är för tidigt att uttala sig om. Men när vi får svar på den frågan så råder det förundersökningssekretess kring det svaret, säger polisens presstalesperson Ola Österling till DN.

Idag 08:56
Polis arbetar på platsen på torsdagsmorgonen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grannar chockade efter smällen: ”Lugnt kvarter”

Flera grannar väcktes av den kraftiga explosion som skedde vid en adress på Södermalm i Stockholm natten till torsdagen.

– Huset skakade nästan, säger Niklas Malmqvist till Stockholm Direkt.

När Mitt i Stockholm talar med boende i området uttrycker de förvåning över händelsen. En av grannarna säger att hon aldrig hört någonting liknande tidigare i sitt liv, en annan att hon är helt chockad.

Grannen Magnus berättar att han inte kunde somna om efter den höga smällen och att han har ägnat morgonen åt att följa nyhetsrapporteringen. Han tror att det rör sig om en kriminell uppgörelse.

– Det är så det är i större städer. Men jag vill ändå understryka att vårt kvarter känns väldigt lugnt, säger han till tidningen.

Idag 08:06
Läs mer om Explosionen på Södermalm