Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén välkomnar förslaget från L. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Lärarfacken positiva: Kan göra läraryrket attraktivt

Lärarfacken är positiva till Liberalernas förslag om satsningar på en ny typ av lärartjänst, huvudlärare, med lönepåslag på 5 000 kronor.
– Jag tror att den nya satsningen kan göra läraryrket attraktivt och det är absolut nödvändigt i dessa lärarbristtider säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till TT.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand kallar satsningen för ”utmärkt”, men säger att det är nödvändigt med en lokal tillämpning för att inte skapa ytterligare splittring i lärarkåren.
– Läraryrket i sig är felavlönat och de statliga satsningar som hittills gjorts har inte landat rätt överallt. Det är många lärare som känner sig bortprioriterade trots att de motsvarar kriterier och gör ett bra jobb.

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Trump. Putin. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Analyser: Risk för Trump att gulla för mycket med Putin

Det är med bävan som omvärlden inväntar vad som kan ske under mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Det är de flesta analytiker överens om.
Vad mötet egentligen har för syfte är oklart och det är talande att det saknas en formell dagordning, skriver DN:s Michael Winiarski. Inledningsvis ska de båda presidenterna träffas i enrum med enbart tolkar närvarande.
Mötet beskrivs som surrealistiskt av CNN:s Stephen Collinson. ”Resten av världen kanske aldrig får reda på vad som sägs där med tanke på båda männens vana att undanhålla sanningen”, skriver han.
Det finns en utbredd oro både i Washington och i övriga västvärlden för att den världspolitiskt rutinerade Putin på något vis ska lyckas dupera Trump, konstaterar flera skribenter.
Att Trump pekat ut EU som sin just nu största fiende gör att det ser ut som att han ”redan anammat en stor del av Putins världsbild”, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson. Enligt Hansson tar Trump en större risk med mötet än Putin och kan få kritik om han ”gullar” för mycket med den ryska presidenten.
CNN:s Collinson skriver att om ledarna trots de lågt ställda förväntningarna lyckas tina upp relationerna länderna emellan kan Trumps kritiker tvingas ta tillbaka sina hårda ord.

19 min
Söndagens demonstration. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Finskt budskap: Välkomna till landet med fri press

Inför dagens toppmöte i Helsingfors mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin har Finlands största tidning Helsingin Sanomat en stor kampanj. På vägen från flygplatsen sitter reklamskyltar med budskap som ”Herr president, välkommen till landet med fri press”.
Under gårdagen demonstrerade tusentals personer i Helsingfors mot Trump och Putin. Flera mindre protester är även planerade under måndagen.
Vid 7-tiden inleds dagen med att Finlands president Sauli Niinistö tar emot Donald och Melania Trump. Mötet mellan Putin och Trump inleds vid 13-tiden.

4 tim
Arkivbild: Merkel, Tusk och Trump. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Tusk: Den som säger vi är fiender sprider fake news

Donald Trumps utspel där han kallade Kina och EU för ekonomiska fiender tycks inte ha fallit alla i smaken. EU-chefen Donald Tusk skriver på Twitter att USA och EU är bästa vänner. ”Den som säger att vi är fiender sprider fake news”, fortsätter han och använder därmed ett av den amerikanske presidentens favorituttryck.
Trump sa i en intervju med  CBS:s ”Face the Nation” tidigare på söndagen att EU är en fiende till USA på grund av ”vad de gör mot oss i handeln”·

Igår 19:02
Läs mer om Trumps USA
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal härjade på söndagskvällen. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Släckningsarbete försvåras av ammunition i skogen

Släckningsarbetet i Älvdalen försvåras av att det ska finnas odetonerad ammunition runt ett skjutfält i området, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Under natten har 15–20 brandmän arbetat med att bekämpa branden, men räddningstjänsten vågar inte skicka in personal på skjutfältet. De två helikoptrar som flugits in från Norge har dessutom blivit stående på marken.
– Tills vi har säkrat ammunitionen kör vi bara med de svenska helikoptrarna, säger Per-Erik Jonsson, räddningsledare, vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen till SVT.

3 tim
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Hårt ansatt räddningstjänst kämpar mot bränderna

Räddningstjänsten går på knäna i arbetet med att släcka skogsbränder runt om i landet, skriver Dagens Nyheter. För att stötta har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) börjat köra ut containrar med extra material.
– Vi jobbar på och försöker så gott det går men det tar inte så jättebra med våra resurser, utan det behövs helikopter också, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland, till TT.
I Ragunda i Jämtland har en person fått evakuerats från sitt hem på grund av skogsbranden. I byn Ängra i Ljusdals kommun uppmanades boende på söndagen att lämna sina hem, och andra som bor i närheten har uppmanats att hålla sig inomhus, skriver TT.

22 min
Skogsbrand i Kårböle i Ljusdal på söndagskvällen Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Krävande insats i Ljusdal – mer resurser efterfrågas

Under måndagen ska sex norska helikoptrar bistå vid släckningsarbetet vid flera skogsbränder i Sverige. Men det efterfrågas mer resurser på sina håll, skriver TT.
– Jag hoppas att vi kan få ytterligare resurser under dagen till Ängra, säger Torbjörn Wannqvist, befäl i beredskap, till nyhetsbyrån.
Ett femtiotal personer har under natten mot måndagen kämpat mot den brand som rasar i närheten av Ängra i Ljusdals kommun, skriver Gefle Dagblad. Under söndagskvällen gick det ut ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – till boende i området om att branden långsamt rörde sig mot bebyggt område. Hittills har det inte krävts någon evakuering.
Släckningsarbetet kan behöva pågå en vecka. Utöver räddningstjänsten deltar även hemvärnet.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
EU-kommissionen i Bryssel/Sven-Erik Bucht
Torkan i Sverige

Bucht i Bryssel – hoppas på EU-stöd till bönderna

På måndagen träffar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan, skriver TT. Han hoppas att EU kommer att ställa sina krisfonder till förfogande efter sommarens torka som har drabbat många bönder.
Men det kommer inte räcka med att EU öppnar plånboken, menar han. I helgen utlovade regeringen också ett krispaket till de bönder som har drabbats.
– Det här kommer inte lantbruket att klara själv och det kommer inte att räcka även om man skulle släppa på krisfonderna för de är ändå begränsade, säger Bucht till nyhetsbyrån.

23 min
Torrt fält i Stockholm/Kung Carl Gustaf TT
Torkan i Sverige

Kungen oroas över torkan: ”Väl insatt i frågan”

Den varma och torra sommaren har drabbat lantbrukarna hårt. Särskilt för bönderna i södra Sverige är läget kritiskt.
En som känner starkt för de drabbade lantbrukarna är Kung Carl Gustaf. Han följer utvecklingen med oro dag för dag, meddelar hovet till Expressen.
– Kungen är väl insatt i frågorna eftersom han själv bedriver ekologisk nötköttproduktion, säger Margareta Thorgren, kungahusets informationschef till tidningen.
Enligt Lantmännens skördeprognos förväntas den svenska skörden bli 4,2 miljoner ton, vilket är den lägsta siffran sedan 1992, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

1 tim
Läs mer om Torkan i Sverige
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SL-problemen med rulltrapporna

Odenplan har öppnat igen – rulltrapporna säkra

Pendeltågsstationen på Odenplan har öppnats igen under måndagsmorgonen – alla rulltrappor utom tre bedöms som säkra, meddelar SL.
– Allt har gått bra, vi har öppnat och trafiken går som vanligt, säger Mattias Sjöström-Varg, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen i Stockholm till DN på måndagsmorgonen.
Tillsammans med stationen Stockholm City stängdes Odenplan ner under fredagen efter ett krismöte efter ett omfattande haveri i rulltrapporna.
Odenplans 21 rulltrappor har nu besiktigast, 16 har godkänts medan två står stilla i väntan på planterat underhåll.
Tre av rulltrapporna är fortfarande stängda eftersom de visade sig ha samma rostangrepp som den skenade rulltrappan på Stockholm City som lede till akutstängningarna av stationerna.

13 min
Rulltrappa på stationen Stockholm City Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SL-problemen med rulltrapporna

SL: Brister i alla undersökta rulltrappor på Sthlm City

Alla de 16 rulltrappor som har inspekterats på pendeltågsstationen Stockholm City har visat sig ha rostangrepp eller förslitningar i växellådorna – eller båda delarna, skriver Svenska Dagbladet. Enligt SL:s vd Caroline Ottosson kommer det att dröja till onsdag innan det går att göra någon prognos om när stationen kan öppna.
– Det ser inte bra ut så här långt, säger Ottosson till tidningen.
Totalt återstår 34 rulltrappor att undersöka på stationen. Tidigare under söndagen meddelade SL att stationen vid Odenplan kommer att öppna under måndagsmorgonen.

Igår 20:17
HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
SL-problemen med rulltrapporna

Odenplans pendelstation öppnar måndag morgon

Pendeltågstationen vid Odenplan kommer att öppna vid klockan 04 på måndagsmorgonen, skriver SL i ett pressmeddelande. Rulltrapporna har demonterats inspekterats och testkörts och bedöms nu vara säkra.
Av de 21 inspekterade rulltrapporna har tre visat sig ha rostangrepp. Totalt kommer 16 rulltrappor att vara igång när stationen öppnar.
Stationen Stockholm City kommer däremot att fortsätta vara stängd. Där fortsätter utredningen av de krånglande rulltrapporna och det finns ingen prognos för när den kan öppna igen. På stationen finns 50 rulltrappor.

Igår 17:20
Läs mer om SL-problemen med rulltrapporna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Fotbolls-VM Finalen
Kylian Mbappe, Ousmane Dembele and Presnel Kimpembe.  KAI PFAFFENBACH / BILDBYR N
Fotbolls-VM Finalen

”Frankrikes vinst är en seger för alla invandrare”

I Frankrikes landslag har 15 spelare afrikanska rötter, inklusive det 19-åriga stjärnskottet Kylian Mbappe. Gårdagens guld är en seger för Afrika och för invandrare över hela världen, skriver professorn Peniel Joseph i en krönika på CNN.
I en tid då flyktingfientliga vindar blåser över Europa och USA ger fotbolls-VM en annan bild av invandring, globalisering och medborgarskap. Det franska lagets mångfald är en kraftig markering mot de som vill bygga murar, avhumanisera flyktingar och sätta dem i förvar, menar Joseph.
Pariskorrespondenten James McAuley är inne på samma spår. I ett land där ”nationell identitet” tidvis dominerar debatten är det franska landslaget en succéberättelse, och inte en saga, om ett multikulturellt land och dess framgångar.
The Guardians krönikör Andrew Hussey skriver att Frankrike är mer splittrat än på länge och att det är för tidigt att säga om segern kan stå för en helande kraft. I fattiga förorter har sammandrabbningar mellan invånare och polis inte upphört under VM, konstaterar han.

1 tim
Harry Kane TORU HANAI / BILDBYR N
Fotbolls-VM Finalen

Kane tilldelades guldskon – då buade supportrarna

Efter VM-finalen och segeryran på Luzjnikistadion i Moskva tillkännagav Fifa att engelska Harry Kane med sina sex mål var mästerskapets bästa målskytt och mottagare av guldskon. Det fick de franska och kroatiska supportrarna att bua och busvissla, skriver Expressen.
Fifa utsåg även den kroatiska mittfältaren Luka Modric till VM:s bästa spelare och Frankrikes 19-årige Kylian Mbappé utsågs till turneringens bästa unga spelare.

2 tim
Franska landslaget tar emot sina guldmedaljer PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Finalen

Kanté efter guldet – för blyg för att greppa pokalen

Den franske mittfältaren N’Golo Kanté ska enligt uppgifter till Get French Football ha hållit sig i bakgrunden under landslagets guldfirande efter VM-vinsten mot Kroatien på söndagskvällen, rapporterar Aftonbladet. Medan pokalen vandrade mellan händerna på lagkamraterna krävdes det att Steven N’Zonzi ingrep för att även Kanté skulle få uppleva lite av strålglansen.
”Steven N’Zonzi tvingades be vissa spelare att låta Kanté hålla i pokalen när han själv var för blyg för att fråga eftersom han inte ville lägga beslag på den före någon annan”, skriver Get French Football i en tweet.

4 tim
Läs mer om Fotbolls-VM
Fotbolls-VM Slutspelet
Medlemmarna i aktivistgruppen stormade planen i andra halvlek DARREN STAPLES / BILDBYR N
Fotbolls-VM Slutspelet

Pussy Riot formellt anklagade efter stormning

De medlemmar i aktivistgruppen Pussy Riot som stormade planen under VM-finalen på söndagen är formellt anklagade av ryska myndigheter för att ha brutit mot sina rättigheter som åskådare och för att olovligen ha burit polissymboler, skriver AP. Straffet kan bli böter på 11 500 rubel, vilket motsvarar ungefär 1 600 svenska kronor, eller 160 timmars samhällstjänst, enligt nyhetsbyrån som hänvisar till ryska Interfax.
Tre män och en kvinna stormade planen i andra halvlek av VM-finalen och Pussy Riot tog snart på sig ansvaret via sina kanaler i sociala medier.

3 tim
Bilder från Paris. TT
Fotbolls-VM Slutspelet

Stökigt firande i Frankrike – polisen använde tårgas

Hundratusentals fransmän firade VM-guldet runt om i landet och på en del håll blev det stökigt. I Paris utbröt flera mindre upplopp, vilket ledde till att folkmassorna möttes med tårgas från kravallpolis. Liknande upplopp ägde rum i Lyon, skriver Le Parisien.
AFP skriver att 30 personer plundrade en affär längs Champs Elysees. Två dödsfall rapporteras också från firandet, båda som en följd av olyckor. I Nancy dog en man när han föll från en bil i firandet och i Annecy dog en man när han hoppade i en kanal, skriver Parisien.

Igår 21:27
Fotbolls-VM Slutspelet

Pussy Riot hävdar att de låg bakom planstormningen

En bit in i andra halvlek inträffade en publikskandal när flera personer sprang in på planen, vilket ledde till att spelet fick avbrytas under en kort tid. Kroatiens mittback Dejan Lovren blev så upprörd att han hamnade i handgemäng med en av dem.
Kort efter skrev aktivistgruppen Pussy Riot på Twitter att det var de som låg bakom planstormningen. Enligt Reutersjournalisten Ian Bateson var personerna klädda i ryska polisuniformer.

Igår 16:27
Läs mer om Fotbolls-VM