Till vänster:  Marine Le Pen och Jordan Bardella från franska högerpopulistiska partiet Nationell samling. Till höger: Stefan Löfven.  TT
EU-valet Röster om valet

”Låt inte extremisternas röster väga dubbelt”

Opinion Den som inte röstar i valet till Europaparlamentet låter de extrema krafternas röster väga dubbelt, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Expressen Debatt.

Han pekar på att högerextrema och nationalkonservativa krafter har vuxit sig starkare sedan det förra valet för fem år sedan. Om extremisterna lyckas samarbeta i EU-parlamentet kan de stoppa viktiga initiativ för löntagares och kvinnors rättigheter, ett ambitiöst klimatarbete och ökad säkerhet, skriver Löfven. De kan också skynda på en utveckling där grundläggande demokratiska principer inte längre respekteras, tillägger han.

”Varje demokrat som väljer att stanna hemma låter de extrema krafternas röster väga dubbelt. I dag är det val, i morgon är det för sent”, avslutar statsministern.

Toppnyheter

En brand vid polytekniska universitetet i Hongkong. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Polis stormar universitet – flera explosioner hörs

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid stormade Hongkong-polisen det polytekniska universitetet där demonstranter har barrikaderat sig – som har svarat med pilar och brandbomber, skriver AP. Explosioner hörs från byggnaden.

Sedan midnatt har polisen skjutit med tårgas och vattenkanoner mot universitetsområdet.

Hongkong-polisen har tidigare under söndagen varnat för att man kommer börja använda skarp ammunition om demonstranterna fortsätter att ta till vapen som kan döda.

1 tim
Hongkong-poliser. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Vi kommer börja använda skarp ammunition

Hongkong-polisen varnar nu för att man kommer behöva börja använda sig av skarp ammunition om ”upprorsmakarna” fortsätter ta till dödliga vapen, skriver Reuters och hänvisar till ett uttalande.

Efter flera månaders protester har våldet eskalerat. Så sent som på söndagen drabbade polis och demonstranter samman vid ett universitet i Hongkong, där de förstnämnda satte in vattenkanoner medan de sistnämnda svarade med att slunga bensinbomber.

3 tim
Regeringskritiska demonstranter i centrala Hongkong. LAUREL CHOR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tuff vardag för många i våldsamt Hongkong

Protesterna i Hongkong är inne på sin sjätte månad och oroligheterna splittrar staden. De senaste veckorna har varit de hittills våldsammaste.

Nu börjar delar av allmänheten tröttna, skriver The Guardian. Över hela staden muttrar invånare om att det dagliga livet påverkas. I stället för 30 minuters pendling kan människor få gå två timmar för att komma till jobbet. Gamla och sjuka – och för den delen även läkare – har svårt att ta sig till sjukhusen på grund av blockerade vägar.

Samtidigt är stödet för demonstranternas sak fortfarande starkt, enligt tidningen. En mätning från mitten av oktober visade att 52,5 procent fortfarande anser att styret bär det största ansvaret för konflikten. 18 procent beskyllde polisen och bara knappt 10 procent demonstranterna.

Idag 13:21
Läs mer om Hongkongprotesterna
Nyamko Sabuni i Agendastudion. SVT
Svenska brottsbekämpningen

Sabuni efterlyser konkreta svar från Löfven om brotten

L-ledaren Nyamko Sabuni önskar mer konkreta svar från statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om den organiserade brottsligheten, säger hon i Agenda.

Löfven säger i en intervju i programmet att arbetslösheten och segregationen är viktiga faktorer till Sveriges problem med gängbrottsligheten.

– Jag tror inte svaret är att det finns hög arbetslöshet, för de flesta arbetslösa blir inte kriminella.

Sabuni lyfter andra faktorer, som exempelvis att Sverige har dålig koll på sina gränser. Ett annat problem är att många skolor i utsatta områden har dåliga skolresultat, säger Sabuni och föreslår att eleverna ska spridas ut.

– Vi får låta bli att packa nyanlända i samma skolor i utsatta områden, säger hon.

1 tim
Stefan Löfven/poliser i Malmö efter mordet på 15-årige Jaffar. TT
undefined

Löfven: Segregationen har fått fortgå alltför länge

Segregationen är den viktigaste förklaringen till gängbrottsligheten och de många skjutningarna i Sverige. Det säger statsminister Stefan Löfven till Agenda.

– Det har tillåtits fortgå allt för länge. Det viktigaste vi gör här är att minska skillnaderna i vårt samhälle, säger han.

Den höga arbetslösheten gör att barnen i skolorna inte ser någon framtid, menar han. Därför måste skolorna få mer stöd och sysselsättningen öka.

– Unga ska se sina föräldrar gå till jobbet, inte vara lediga och tro att det är det som är det normala. Det normala är att gå till jobbet, säger Löfven.

4 tim
Mikael Damberg.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg: Minskning av gängvåld närmaste åren

Straffskärpningarna kommer att ge resultat och göra så att den grova kriminaliteten minskar, menar inrikesminister Mikael Damberg i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Vi kommer att se effekt på gängkriminaliteten den här mandatperioden. Det är jag övertygad om, säger Damberg i intervjun.

Han menar samtidigt att det är ”djupt otillfredsställande” att svenska myndigheter inte har en bättre lägesbild av varför så många sprängningar och skjutningar just nu sker i Sverige.

Idag 13:11
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders. Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Bernie Sanders: ”Jag vill inte riva ner systemet”

Bernie Sanders slår nu tillbaka mot ex-presidenten Barack Obamas varning till de demokratiska presidentkandidaterna om att inte vara ”för radikala” för att riskera att stöta bort väljare, skriver New York Times.

Vid ett event i helgen sa Obama att de flesta amerikaner inte vill ”riva ner systemet”, vilket fått Sanders att replikera:

– När jag pratar om att sjukvård borde vara en mänsklig rättighet och att USA borde sluta vara det enda stora land på jorden som inte garanterar vård till varje man, kvinna och barn, så handlar det inte om att riva ner systemet – utan om att göra det vi borde ha gjort för 30 år sedan, säger han.

4 tim
Donald Trump/Joe Biden. TT
undefined

Trump ”backar” Biden efter Nordkoreas hårda ord

Tro det eller ej – efter att Nordkorea häromdagen kallat Joe Biden för en ”galen hund” som borde ”misshandlas till döds”, backar nu Donald Trump den demokratiska presidentkandidaten på Twitter.

”Han må vara sömning och väldigt slö, men han är ingen ’galen hund’. Han är faktiskt något bättre än så”, skriver USA:s president, möjligtvis med glimten i ögat.

Exakt vad som provocerat Nordkorea är inte klarlagt, men uttalandet om Joe Biden publicerades efter att han släppt en kampanjfilm som anklagade Trump för att hylla diktatorer, skriver AFP. I filmen syns Trump och Kim Jong-Un skaka hand.

Idag 16:39
Pete Buttigieg. JIM WATSON / AFP
undefined

Pete Buttigieg skjuter iväg som toppkandidat i Iowa

Stödet för presidentkandidaten Pete Buttigieg skjuter i höjden bland demokratiska väljare i Iowa, enligt en tung opinionsmätning från Des Moines Register/CNN/Mediacom.

Buttigieg har tagit en stadig ledning i det demokratiska startfältet med 25 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med mätningen i september.

Elizabeth Warren, med 16 procents stöd, slåss om andraplatsen mot Joe Biden och Bernie Sanders. De sistnämnda får 15 procents stöd enligt mätningen.

Fox News skriver att Buttigieg för många väljare representerar en mindre radikal politik än Warren och Sanders. Den 37-årige borgmästaren löper heller ingen risk att, likt Biden, ifrågasättas för sin höga ålder.

Iowa håller nomineringsmöten den 3 februari och är därmed den första delstaten som tar ställning till vilken kandidat som ska representera Demokraterna i presidentvalet nästa år.

Idag 04:44
Läs mer om Trumps USA
Prins Andrew. LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
Jeffrey Epstein-fallet

Pr-strategen sa upp sig innan katastrofintervjun

Prins Andrews pr-strateg Jason Stein sa upp sig för två veckor sedan – efter bara två månader på jobbet. Detta efter att prinsen insisterat på att ställa upp i den intervju som en källa säger kommer ”gå till historien som ett av de absolut värsta pr-dragen”, skriver The Times.

Jason Stein anlitades i september för att rädda prins Andrews rykte, efter anklagelserna om kontakterna med den sexbrottsutpekade miljardären Jeffrey Epstein och påståenden om att han själv haft sex med en 17-årig flicka. Pr-strategen ville att prinsen skulle hålla sig till intervjuer i tryckt media, och att dessa bara skulle kretsa kring prinsens välgörenhetsarbete.

5 tim
undefined

Prinsens försvar sågas: ”Olidligt och katastrofalt”

BBC Newsnights intervju med prins Andrew har släppts i sin helhet och den brittiske kungligheten får hård kritik för sin insats. ”Mer skada än nytta”, är BBC:s hovkommentator Dickie Arbiters bedömning.

I intervjun bemöter prins Andrew anklagelserna om kontakterna med den sexbrottsutpekade miljardären Jeffrey Epstein och påståenden om att han själv haft sex med en 17-årig flicka. Kvällen när det ska ha skett – 10 mars 2001 – hävdar prins Andrew att han köpte pizza med sin dotter och sedan var hemma.

Enligt Arbiters är det oklart om hovet alls gett sitt samtycke till intervjun.

– Jag gissar att han gått fram som en bulldozer och bestämt sig för att göra det utan att be om råd, säger hovkommentatorn.

Även andra experter på det brittiska kungahuset menar att det ur pr-synpunkt var ett dåligt beslut. Den har bland annat kallats ”katastrofal” och ”olidlig”, skriver Sky News.

Intervjun kan ses i sin helhet via länken ovan.

Idag 12:55
Drottning Elizabeth och prins Andrew fotograferade i Skottland den 15 september i år. Robert Perry / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Drottningen lär vara besviken på favoriten

De brittiska tabloiderna går på högvarv efter att Storbritanniens prins Andrew i en BBC-intervju uttalat sig om kopplingarna till den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein. Det är tydligt att prinsen befinner sig i en desperat situation, skriver Dan Wootoon i en analys i The Sun. Men i stället för att räta ut de frågetecken som fanns väckte intervjun bara nya frågor.

”Till och med drottningen måste vara besviken på sin favoritson”, skriver Wootoon.

Efter kritikstormen såg prinsen det som sin bästa utväg att låta sig grillas av ”en av BBC:s mest ihärdiga förhörsledare”, skriver Adam Sherwin i I News.

”En enorm chansning”, skriver Sherwin, men menar att prinsen var tvungen att göra en sådan chansning för att kunna vinna tillbaka folkets stöd.

Intervjun kan komma tillbaka och hemsöka honom, tror Sky News hovexpert Claudia Joseph. En sådan intervju ”saknar nästan motstycke” i historien, säger Joseph, men tycker att prinsen åtminstone verkade prata direkt från hjärtat.

Igår 14:40
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet