Ulf Kristersson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprickan inom borgerligheten

Ledare: Brutna löften får Kristersson att se svag ut

Opinion TV4:s nedsläckning, Ulf Kristerssons SD-möte och det brittiska valet är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Simon Ridell: Småaktiga TV4-grälet påminner om varför public service är viktigt

Opinion När en av de folkligaste tv-kanalerna TV4 släcks ner för en tredjedel av tv-tittarna känns det bra att public service – SVT, SR och UR – finns med på den där skattsedeln, skriver Simon Ridell i Arbetarbladet. Han menar att den pågående affärskonflikten mellan Tele2 och TV4 påminner om varför public service är så viktigt.

Martin Tunström: Kristersson tänder kunskapens ljus

Opinion Moderatledaren Ulf Kristersson betonar i högre grad kontroll och ämneskunskaper än valfrihet och driftsformer i skolan i sitt jultal, skriver Martin Tunström i Barrometern. ”Den som är intresserad av innehåll såg ett kunskapens ljus tändas”, skriver han.

Maria Haldesten: Alltför många elever i Varberg drabbas av våld och hot

Opinion Att skapa en lugn studiemiljö är varje rektors yttersta ansvar, menar Maria Haldesten. ”Att det i skolans demokratiska fostran bör ingå tydlighet kring rätt och fel, brott och konsekvens, är viktigt även sett till samhällsutvecklingen”, skriver hon i Hallands Nyheter.

Per-Ola Nilsson: Att ”Kristersson-lova” får M-ledaren att se svag ut

Opinion ”Moderatledaren bryter inte bara löften. Han anpassar sig också efter undersåtarna när de vägrat lyda ledaren”, skriver Per-Ola Nilsson i Jönköpings-Posten. Han menar att Kristersson framstår som svag när han ger efter för dem inom partiet som redan börjat snegla åt SD.

Johan Rudström: Ett val där segrare lätt blir till förlorare

Opinion Torsdagens brittiska val är ett val mellan bibehållet kaos och en helt annan sorts kaos, skriver Johan Rudström i UNT. Han menar att valet att ”riva av plåstret” och kastas ut kaos till sist blir attraktivt för britterna eftersom just kaos varit den enda konstanten under så lång tid.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Medicinsk personal i Sydkorea förbereder ett undersökningsrum för misstänkt smittade. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Forskare avfärdar rykten om biologisk krigföring

Rykten och desinformation sprids i coronavirusets spår, skriver Washington Post. En spekulation har gällt att viruset skulle ha uppstått ur forskning på biologiska vapen vid ett laboratorium i Wuhan, staden som är virusets epicentrum.

Tidningen har talat med forskare som helt avfärdar påståendet om att viruset skapats av människan.

Daily Mail var först med att antyda en möjlig koppling mellan viruset och laboratoriet i Wuhan. Washington Times gick ett steg längre och publicerade att viruset kunde ha skapats som en del av ett kinesiskt program för biologisk krigföring.

15 min
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

2 tim
British Airways-plan på Heathrow. LEON NEAL / AFP
undefined

Viruset får British Airways att stoppa alla flyg till Kina – SAS fortsätter att flyga

British Airways stoppar alla direktflyg till och från Kina efter att Storbritannien gått ut och avrått från alla icke-nödvändiga resor till landet. Bakgrunden är coronavirusets spridning. Över 6 000 människor har insjuknat och drygt 130 dött, men siffrorna stiger kraftigt varje dag.

På flygbolagets hemsida finns det inga avgångar till Kina i januari eller februari.

I ett uttalande ber British Airways sina kunder om ursäkt och hänvisar till hemsidan för mer information.

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Donald Trump och Benjamin Netanyahu/Ann Linde. TT
Israel-Palestina-konflikten

”EU behöver bli en spelare – USA har tagit ledartröjan”

Jerusalem ska bli Israels ”odelade huvudstad”, enligt den 80-sidiga fredsplan som USA:s president Donald Trump presenterade i går. Planen omfattar en egen stat för Palestina men att Israel fortsatt får annektera Västbanken.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att flera delar av fredsplanen är oacceptabla och strider mot internationell rätt.

– Framför allt att man ger rätt att ta stora delar av Jordandalen, man ger rätt till att låta bosättningar få vara kvar utan att det är en framförhandlad lösning, säger hon i P1-morgon.

Enligt Linde är inte heller planen för Jerusalem godtagbar. S-ministern hoppas nu på att EU blir en spelare i konflikten.

– Nu har USA helt tagit ledartröjan.

5 tim
En man håller en palestinsk flagga utanför USA:s konsulat i Istanbul. OZAN KOSE / AFP
undefined

Analys: Bästa alternativet för palestinierna

Historien visar att varje gång palestinierna avvisar en fredsplan blir allt värre för gruppen, skriver Jake Novak i en analys för CNBC. Han menar att palestinierna har skäl att inte gillar vissa delar av Trumps fredsplan men att de borde följa Indien och Pakistan som accepterat dåliga uppgörelser men i gengäld säkrat att man inte förlorar chansen till självständighet helt.

Jonathan Marcus skriver i en analys för BBC att palestinierna samtidigt har ställts inför ett ultimatum. ”Även om Trump erbjuder en väg mot att bli en egen stat är det en väldigt stukad sådan. Inga bosättningar försvinner och Israels territorium skulle expandera under planen”, skriver han. Marcus menar att frågan nu är att hur stor skada planen kommer orsaka genom att köra över palestiniernas strävan.

Igår 21:48
Palestinas president Mahmoud Abbas.  RANEEN SAWAFTA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palestina fördömer Trumps fredsplan: ”Kommer att gå till historiens skräphög”

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kallar Trumps fredsplan för en ”konspiration” och säger i en första kommentar att ”Jerusalem inte är till salu” vid en presskonferens, rapporterar Al Jazira.

En talesperson för det palestinska partiet Fatah sa också att planen kommer gå ”till historiens skräphög”, skriver Reuters. Talespersonen sa vidare till palestinsk tv att Trump försöker använda planen för att skifta fokus bort från riksrättsprocessen mot honom på hemmaplan.

Palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, kallar planen för ”aggressiv”.

Igår 19:29
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund