Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

Ledare: Fokus på sakfrågor – politik är inte schack

Opinion Arbetsrätt, politiskt spel och elitidrott är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Martin Tunström: Svensk modell kräver ansvar

Opinion Den svenska modellen skulle kunna beskrivas som frihet under ansvar, skriver Martin Tunström på Barometern. Han menar att modellen inte bara grundas på en respekt för arbetsmarknadens parter utan även på att parterna själva faktiskt tar ansvar. Enligt honom undandrar sig tunga förbund inom LO från ansvar när de lämnar förhandlingarna om en förändrad arbetsrätt.

Elisabeth Sandlund: Låt inte politiken bli ett schackparti

Opinion En uppmjukningen av Lagen om anställningsskydd är troligen nästa orosmoment för regeringen, skriver Elisabeth Sandlund i Dagen. Men politik är inget schackparti som slutar med att segraren triumfatoriskt utropar ”schack matt’”, skriver hon och menar att man måste fokusera på sakfrågan.

Linnea Hylén: Mycket makt – för lite ansvarstagande, Löfven!

Opinion Ytterst ligger ansvaret för samhällsutvecklingen hos regeringen, inte hos tonåriga rapare, skriver Linnea Hylén i Hallands Nyheter. Hon syftar där på den kritiserade intervjun med den 18-årige rapartisten Greekazo i ”Malou efter tio” och menar att fokus bör riktas mot politikerna som kan ta tag i problemen.

Olov Abrahamsson: Androm till varnagel

Opinion Debatten om Niklas Nordströms efterträdare som kommunalråd i Luleå har inte varit en vacker historia, skriver Olov Abrahamsson i NSD. Han menar att det är ett Androm till varnagel, vilket betyder ett varnande exempel. ”Intern turbulens bygger inte förtroende bland de breda väljargrupperna” avslutar han.

Johan Rudström: Osund elitidrott behåller greppet

Opinion Det är lätt att glömma att elitidrott egentligen är en mycket osund företeelse, skriver Johan Rudström i UNT. Han menar att de två starkaste drivkrafterna bakom toppidrott är nationell ära och pengar och skriver att intresset för toppidrott på tv kräver ett stort mått självbedrägeri.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Ikea-varuhus i Kina/kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning

Ikea stoppar resor till Kina – stänger flera varuhus

En lång rad företag världen över har begränsat sina affärsresor till Kina efter coronavirusets utbrott. Nu sällar sig Ikea till de företag som stoppar alla resor, skriver Aftonbladet.

– Beslutet gäller tills vidare och har tagits efter noggrant övervägande och med hänsyn till situationen, säger Jon Egerlid, presschef på Ikea Sverige, till tidningen.

Ikea stänger också runt hälften av sina varuhus i landet. Företaget gjorde sitt inträde i landet för två decennier sedan och hade i höstas 27 varuhus i landet, enligt Financial Times.

Andra internationella företag som valt att vidta åtgärder är McDonalds, Apple, Volkswagen, Samsung och HSBC. McDonalds har exempelvis stängt fem verksamheter i Hubei-provinsen där Wuhan, virusets epicentrum, ligger.

1 tim
Medicinsk personal i Sydkorea förbereder ett undersökningsrum för misstänkt smittade. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avfärdar rykten om biologisk krigföring

Rykten och desinformation sprids i coronavirusets spår, skriver Washington Post. En spekulation har gällt att viruset skulle ha uppstått ur forskning på biologiska vapen vid ett laboratorium i Wuhan, staden som är virusets epicentrum.

Tidningen har talat med forskare som helt avfärdar påståendet om att viruset skapats av människan.

Daily Mail var först med att antyda en möjlig koppling mellan viruset och laboratoriet i Wuhan. Washington Times gick ett steg längre och publicerade att viruset kunde ha skapats som en del av ett kinesiskt program för biologisk krigföring.

2 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Bilder från gräshoppsinvasionen i Kenya. TT
Fattigdomen i världen

Invasion av gräshoppor kan växa sig 500 gånger större

Svärmar av gräshoppor skapar stora problem i Etiopien, Kenya och Somalia. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam för att allvarlig matbrist kan hota. Om inget görs kan gräshoppsinvasionen ha vuxit sig 500 gånger större och ha dragit in över Uganda och Sudan om ett halvår.

Situationen med matbrist och svår torka skapar redan ett allvarligt läge för miljoner människor i regionerna som nu drabbas av insekterna.

– I Etiopien, som haft ständig torka sedan 2015, har gräshopporna förstört hundratals kvadratkilometer av vegetation i Amhara- och Tigrayregionerna sedan november 2019. De lokala myndigheter som försöker få situationen under kontroll behöver hjälp, säger Lydia Zigomo, Oxfams regionchef på Afrikas horn och i Öst, - och Centralafrika, i ett pressmeddelande.

1 tim
Asha Khalif Ali tillsammans med sin yngste son i utkanterna av Tuli Guledi i regionen Somali. GIULIA PARAVICINI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asha, 35, tvingades fly – kan dela öde med miljoner

Torka, kraftigt regn och gräshoppor förstörde Asha Khalif Alis skördar och djurhållning. Sedan dödades hennes make och bror i våldsamheter med etniska förtecken. 35-åringen fick fly med sina sju barn och tvingades se dem bli allt magrare.

Etiopiskans liv skildras av Reuters i ett reportage om hur jordens resurser hårdnar på många håll i världen.

Forskare menar att allt fler människor kommer att gå en liknande framtid till mötes – från att leva välmående till att drabbas av de sammankopplade konsekvenserna av klimatförändringar och våld.

Enligt FN:s flyktingkommissariat behöver världen förbereda sig inför ett scenario med miljoner klimatflyktingar.

3 tim
Läs mer om Fattigdomen i världen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund