Per Hedman, vice chefsåklagre och förundersökningsledare, Anna Lander, kammaråklagre och bitr. förundersökningsledare, och Ulf Eriksson, kommissarie, under Ekobrottsmyndigheten pressträff Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Högskoleprovet

Liga sålde rätta svar: 170 000 för högsta betyg

Vid ett tillslag mot en lägenhet i Norrköping i helgen hittades ett antal personer som var i full färd med att förse fuskare runt om i landet med de rätta svaren till högskoleprovet. Det säger företrädare för Ekobrottsmyndigheten vid en pressträff.

– Nätverket har försett fuskarna med avancerad utrustning, bland annat hörsnäckor, säger förundersökningsledaren Per Hedman.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att verksamheten pågått under åtminstone fyra till fem år och att den omsatt mångmiljonbelopp.

– Exakt hur mycket man har omsatt vet vi inte, men det är åtminstone klart överstigande 10 miljoner kronor.

Ekobrottsmyndigheten berättar också att det fanns en taxa för vad det skulle kosta att få olika resultat på provet.

– Till exempel kostade det vid högskoleprovet i höstas 170 000 kronor att skriva högsta betyg (2.0). 1.9 kostade 130 000 kronor.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Andreas Norlén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Just nu: S vill bilda regering med MP – väntas röstas ned i riksdagen på fredag

Stefan Löfven (S) vill bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, meddelar talman Andreas Norlén på en pressträff.

– Det är fortsatt betydande låsningar i svensk politik och det finns inte några garantier att han blir vald, säger Norlén.

Om Sverige fortfarande står utanför en ny statsminister efter fredagens omröstning ska talmannen tala med partiledarna igen. Norlén säger att han ser ett möjligt extra val som ett misslyckande.

– Det är naturligtvis bekymmersamt för Sverige att det är så starka låsningar, säger han.

43 min
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Analys: Väntat besked – bara S och M har chansen

Att Socialdemokraterna vill bilda regering tillsammans med Miljöpartiet var ett väntat besked, säger SVT:s politiske kommentator Love Benigh. Förslaget läggs fram trots att allt talar för att det kommer att falla.

– Det är det enda som talmannen kan göra i den här processen för att det här inte ska bli en fyra år lång historia, säger Benigh.

Han menar att det bara är Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) som kan samla ett ”regeringsunderlag att tala om”. Samtidigt noterar Benigh att talman Andreas Norlén är kritisk till att riksdagspartierna inte har kommit längre i sina samtal.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach noterade att talmannen inte ser någon konkret lösning framför sig.

– Han pratade tvärtom om att låsningarna är väldigt starka, säger han.

11 min
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Politiska skribenter: Mot extra val när Löfven faller

Toleransen för S-ledaren Stefan Löfven prövas i riksdagen på fredag och åsikterna går isär bland politiska debattörer kring vad som är det med sannolika scenariot framåt. Det rapporterar Expressen som har frågat en rad profilerade ledarskribenter och chefredaktörer om deras syn på händelseutvecklingen.

De flesta är eniga om att Löfven röstas ner i kammaren. Därefter väntar osäkrare tider. PM Nilsson, politisk redaktör på oberoende Dagens industri, tror att Ulf Kristersson får en ny chans, att C och L lägger ner sina röster och att M-ledaren får bilda regering. Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, tror att Sverige går mot extra val, vilket Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete, håller med om.

Klein kallar det också ”bisarrt” att riksdagen sannolikt antar det hon benämner som en ”M+KD+SD-budget” – och tillägger att Annie Lööf (C) målat in sig i ett hörn. ”Folk börjar nog undra om hon bara satsar på sin egen karriär”, spekulerar Klein.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Theresa May. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Misstroendeomröstning om Theresa May i kväll

En misstroendeomröstning om premiärminister Theresa May som ledare för Tory-partiet kommer att hållas i kväll, meddelar konservativa ledamoten Graham Brady, rapporterar The Guardian.

Enligt Brady har minst 48 parlamentsledamöter från Mays egna parti krävt en misstroendeomröstning, vilket är det antal som behövs för att en sådan ska hållas, skriver BBC.

Redan i natt uppgav flera källor inklusive en minister att den tröskeln nåtts, vilket nu alltså bekräftas.

Enligt BBC kommer omröstningen att hållas mellan klockan 17–19 svensk tid. Brady uppger att rösterna kommer att räknas och ett besked ges så fort som möjligt, skriver Guardian.

24 min
Illustrationsbild.  Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Brittiska företag drabbas av uppskjuten omröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays beslut att skjuta upp brexitomröstningen i parlamentet får stora konsekvenser för landets företag, skriver Bloomberg.

Än så länge finns det inget nytt omröstningsdatum men May har indikerat att det kommer bli före den 21 januari. Det är för sent för vissa företag som nu måste lägga nästa års budget utifrån ett ännu osäkrare läge, menar Josh Hardie som är vice generaldirektör på brittiska industriförbundet.

– Ju mer tid som går till spillo desto mer investeringar går förlorade för Storbritannien, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
May och Merkel på tisdagen. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Förhandlingarna

Källor: Merkel säger nej till nytt brexit-avtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tvärt nej till att förhandla om brexitavtalet, uppger källor för både Reuters och AFP. Uppgifterna kommer samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May åker runt i Europa för att försöka få till eftergifter från EU. Bland annat besökte hon på tisdagen Merkel, som hon hoppades få stöd av, rapporterar Financial Times.

Men Merkel ska inför sin konservativa parlamentsgrupp ha uteslutit att avtalet omförhandlas, samtidigt som hon understrukit att man vill ge britterna försäkran om det parterna kommit överens om, skriver Reuters.

Igår 19:27
Läs mer om Brexit
Valet 2018 Budgetstriden
Elisabeth Svantesson. Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Svantesson: Löfven låter som en dålig förlorare

Att Moderaternas budget skulle vara en ”servettskiss”, som Stefan Löfven (S) hävdar, är bara trams. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i P1-morgon.

– Den är väl genomarbetad och väl genomtänkt, säger hon.

Hon tror att Löfven redan är inställd på att förlora dagens budgetomröstning i riksdagen.

– Det låter som en dålig förlorare helt enkelt, säger Svantesson.

1 tim
Riksdagshuset i kvällsljus. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Ledare: Budgetbeslutet kommer förändra Sverige

Opinion Att M- och KD-budgeten i dag väntas röstas igenom riksdagen är olyckligt av flera skäl, skriver Olov Abrahamsson i Norrländska Socialdemokraten. Han tycker att övergångsbudgeten borde släppas igenom.

”Det handlar om respekt mot den process som fortfarande pågår”, skriver han.

I stället riskerar en farlig praxis för framtiden att skapas, tror Aftonbladets Ingvar Persson, som tycker att finansminister Magdalena Andersson (S) har hållit sig till reglerna i budgetprocessen.

”Moderaten Elisabeth Svantesson och sverigedemokraten Oscar Sjöstedt saboterar dem medvetet”, skriver han.

Enligt Upsala Nya Tidning finns både bra och dåliga delar i budgeten – men det viktigaste är inte själva innehållet. Ledarsidan menar att prestigevinster inte får komma i vägen för de regeringssamtal som måste komma i gång.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström tror att dagens omröstning kommer att sätta bestående politiska avtryck.

”Budgetbeslutet och regeringsförhandlingarna förändrar Sverige”, skriver han.

2 tim
Ulf Kristersson (M). Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Kristersson om Löfvens uttalande: ”Är nonsens”

M-ledaren Ulf Kristersson kallar Stefan Löfvens (S) budgetkänga för ”nonsens”.

– Det är nonsens och det vet han också. Det är en seriös budget, säger han på en pressträff.

Stefan Löfven kallade M:s och KD:s reservationsbudget för ”en servettskiss”. Han kallade även budgeten för ogenomtänkt.

– Det är felaktigt. Det är en budget som tar tag i de problem vi har i Sverige, säger Kristersson.

Igår 16:26
Läs mer om Valet 2018
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg. CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Hotnivån höjs efter dådet – 350 poliser sätts in i jakten på misstänkt 29-åring

Frankrike höjer hotnivån efter dådet vid en julmarknad i Strasbourg i går kväll. 350 poliser har satts in i jakten på den misstänkte gärningsmannen, en 29-åring som misstänks ha kopplingar till radikala miljöer och som kommer från staden.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att flykten väcker farhågor om uppföljande attacker. Nu stärks gränskontrollerna, liksom skyddet för julmarknader, rapporterar Reuters.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som attacken inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar. Den misstänkte flydde från platsen efter att tre människor skjutits ihjäl och tolv skadats. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Invånare uppmanas fortsatt att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

2 tim
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Strasbourg

Vittne: Jag hörde flera skott sen började folk springa

Skottlossningen mot en julmarknad i Strasbourg skapade panik berättar ett ögonvittne för den franska tv-kanalen BFM.

– Jag hörde flera skott men trodde först att det handlade om skadegörelse men sen såg jag massor av folk springa, berättar en ung man som tog sin tillflykt till en restaurang.

En misstänkt 29-årig man öppnade vid åttatiden igår kväll eld med en automatpistol i närheten av julmarknaden. Under attacken blev det skottlossning med militären som stod i säkerhet runt marknaden. Den misstänkta gärningsmannen försvann sedan i en taxi och han ska själv ha skadats, rapporterar Ekot.

Tre personer dödades i attentatet och tolv skadades, varav en militär. Åtta personer ska vara allvarligt skadade, enligt AFP.

27 min
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Mannen uppges vara listad som misstänkt extremist

Den misstänkte gärningsmannen bakom skotten i Strasbourg är identifierad som en 29-åring från staden. Han är känd av polisen sedan tidigare, enligt flera medier.

Säkerhetskällor säger till AFP att 29-åringen skulle gripas på tisdagsmorgonen. Han ska finnas upptagen på en lista över misstänkta extremister.

Tre personer har dött och över tio har skadats i dådet som ägde rum i går kväll, enligt myndigheterna.

Igår 23:42
Läs mer om Skottlossningen i Strasbourg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

3 tim
Maria Butina. TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Utpekade ryska spionen erkänner: Börjar samarbeta

Den utpekade ryska spionen Maria Butina som anklagas för att ha försökt knyta kontakter med högt uppsatta personer i den amerikanska vapenlobbyn NRA och Republikanerna erkänner, rapporterar NBC.

Enligt dokument som kanalen sett medger Butina att hon på uppdrag av ryska myndigheter försökt att skapa ”inofficiella kommunikationskanaler med amerikaner som har makt över amerikansk politik, till nytta för Ryssland”.

Enligt dokumentet kommer Butina också samarbeta med utredarna.

Igår 18:29
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund