Anhöriga bär porträtt på de som dog i branden i Grenfell Tower den 14 juni förra året.  TT
Höghusbranden i London

London minns offren för branden i Grenfell Tower

Ett år efter brandkatastrofen i Grenfell Tower i London, där över 70 människor dog, har byggnaden nu tänts upp i ett grönt ljus.
Tolv andra byggnader runt om i västra London, och Downing Street, ljussätts också i grönt, rapporterar BBC. Vid lunchtid i dag kommer en tyst minut att hållas för offren runt om i Storbritannien.
En utredning om vad som orsakade branden pågår fortfarande. Av de familjer som blev hemlösa efter branden bor 68 fortfarande i nödboenden såsom hotell, eller hos vänner. 52 familjer bor i tillfälliga boenden och 83 har flyttat in i nya permanentboenden.

Svenska medier

Toppnyheter

Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm

Uppgifter: Flera fel vid rösträkningen i Stockholm

Flera fel har begåtts vid länsstyrelsens rösträkning i Stockholm. Det visar stickprovskontroller, enligt uppgifter till SVT. Enligt SVT har stickprovet visat på flera fel i räkningen – även bland det som blivit kontrollräknat.
Enligt SVT ska personal ha skickats hem efter att ha manipulerat personkrysset i kommunvalet. Länsstyrelsens avdelningschef bekräftar detta och säger att de rösterna är omräknade.
– Vi har räknat om kommunvalet och i den mån det berördes av landstingsvalet, säger Åsa Ryding, avdelningschef på länsstyrelsen i Stockholm.
På frågan varför de inte har räknat om rösterna till riksdagsvalet svarar Ryding att det resultatet redan är fastställt. Om de upptäcker fler fel får de rapportera till Valmyndigheten, tillägger hon.
– Det vill till väldigt många fel för att det ska påverka det slutgiltiga resultatet, säger Åsa Ryding.

29 min
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm

Valresultatet försenat i kommuner efter datahaveri

Resultatet till landstingsvalet i Stockholms län som skulle ha varit klart i dag är försenat på grund av tekniska problem med valdatasystemet, rapporterar SVT Nyheter.
18 av kommunerna och landstinget i Stockholms län har fortfarande inte fått sina slutliga valresultat.
Majoriteten av kommunerna och landstinget i Stockholms län har inte fått sina valresultat. Samtliga röster har räknats men det tekniska problemet gör att mandatfördelningen inte kan presenteras förrän i morgon.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kinberg Batra: Det måste gå att förhandla med SD

Det måste gå att förhandla med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Det säger den förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra i en intervju med Dagens industri.
Hon betonar att hon inte vill lägga sig i frågan om regeringsbildning men påpekar samtidigt att flera SD-politiker sitter i riksdagens utskott.
– Vi har pratat om dem i åratal och under hela valrörelsen och veckorna efter valet. Under tiden har de blivit martyrer, säger hon och pekar på att även om man inte delar partiets värderingar så behövs ett ”vanligt riksdagsarbete”.
Den tidigare partiledaren säger att det politiska innehållet och vilka förslag som går igenom som är det viktiga.

4 tim
Alliansen och Jimmie Åkesson.  TT.
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: Borgligheten bör stå emot SD:s frestelse

Opinion Söndagens ledarsidor tar upp olika ämnen men domineras av regeringsbildningen. Möjligen har vi en ny statsminister med ett blåbrunt regeringsunderlag redan på fredag, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.
”Det stora problemet efter valet är att Moderaterna försöker lura sina väljare. De påstår att de vann trots att de fick färre röster. Retoriken skapar enorma förväntningar som de inte kommer att kunna infria utan samarbete med Sverigedemokraterna. Det är dags att syna den bluffen nu”.
Expressens ledarskribent Anna Dahlberg skriver att borgligheten bör stå emot frestelsen att försätta sig i en utpressningssituation gentemot Åkesson & Co. Vidare skriver Dahlberg att SD är ett opålitligt parti och att det är svårt att veta på förhand vad partiet skulle vilja ha i utbyte mot att stödja en alliansregering.

Idag 07:20
Socialdemokraternas Anna Johansson. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S om regeringsbildningen: Mycket på spel i Göteborg

Opinion Mycket står på spel för göteborgarna när regering ska bildas. Det skriver Anna Johansson (S) i en debattartikel i GT.
Debattören lyfter en rad frågor som berörs av regeringsförhandlingarna, däribland den ”historiska stadsomvandling” som sker i Göteborg och som kräver investeringsstöd av regeringen. Hon pekar också på tryggheten, och lyfter fram Socialdemokraternas mål att Göteborg ska vara en stad utan särskilt utsatta områden om tio år.
Johansson avslutar med att konstatera att utvecklingen mot ett starkare samhälle ”bygger på att Sverigedemokraterna inte ges inflytande över rikspolitiken”.

Idag 05:48
Läs mer om Valet 2018
Malmös Romain Gall gör 2–0 i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och Kalmar FF.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Malmö FF bjöd på målshow – utklassade Kalmar

Malmö FF tog sin åttonde raka seger i allsvenskan mot Kalmar FF på söndagen.
Arnor Traustason nickade in första öppningsmålet efter inlägg från Egzon Binaku i första kvarten. Strax innan halvtid blev Traustason tvåmålsskytt och däremellan gjorde Romain Gall ett mål. 3–0 i första halvlek och ett mål till i andra som blev Markus Rosenbergs tionde mål för säsongen.
Malmö vann med 4–0 och laget har en poäng upp till trean Hammarby och åtta poäng till tabellettan AIK.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Henok Goitom: ”Jag tänkte inte ens på bollen”

Henok Goitom blev AIK:s derbyhjälte efter 1–0-segern mot Hammarby.
– I andra halvlek hade jag en röst som sade ”försök att avgöra det här”, säger han till TT efter den dramatiska matchen.
Goitom missade en straff i 14:e minuten och efter det spökade de negativa tankarna, berättar han.
– Jag tänkte på det hela tiden. Vad händer efter matchen om det blir 0–0? Eller om vi till och med förlorar? Jag gick och tänkte på det i en kvart. Jag tänkte ingenting på taktik, det var som att det var tomt på läktaren. Jag tänkte inte ens på bollen.

1 tim
AIK:s Henok Goitom gör 1-0 till sitt lag under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan AIK och Hammarby IF på Friends Arena.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Goitom sköt AIK till seger i dramatiskt derby

Serieledande AIK vinner det viktiga Stockholmsderbyt mot Hammarby – efter att Henok Goitom gjort matchens enda mål.
– Toppklass. Det går inte att avsluta bättre, säger kommentatorn Jesper Hussfelt i C More.
Men anfallarens resa fram till att bli AIK:s matchvinnare var inte den rakaste. Färden inleddes med en straffmiss i 14:e minuten. Revanschen kom i den 76:e minuten, då Goitom stack på Tarik Elyounoussis djupledsboll. Han drog till direkt, fick in bollen bakom målvakten Johan Wiland och såg till att AIK befäste ledningen i kampen om SM-guldet. Laget är nu sex poäng före tabelltvåan Norrköping och sju poäng före trean Hammarby.
Hammarby var dock laget som inledde starkast, och som dessutom hade matchens första riktiga chans i åttonde minuten. Högerbacken Simon Sandberg stötte Nikola Djurdjics inlägg i stolpen men fick sedan se AIK-målvakten Oscar Linnér sträcka ut vänsterarmen och rädda på mållinjen.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2018
Temperaturerna kommer att bli kallare.  TT
Höstvädret

Hösten på väg: ”Kommer att kännas väldigt kallt”

Nu blir nätterna längre än dagarna – i dag inträffade höstdagjämningen. Redan i natt kan det snöa i fjälltrakterna och det finns risk för frost lokalt ända ner till Götaland, rapporterar flera medier.
Under de kommande dygnen kommer det också bli kallare i hela landet. Det ska också bli blåsigt i fjällen. Flera meteorologer bekräftar att temperaturerna, efter rekordsommaren, nu är tillbaka till det som anses normalt. De kan till och med ligga något under snittet.
– Det här är lite mer normalt men det kommer att kännas väldigt kallt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT.

2 tim
Arkivbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Efter Knuds härjningar: Nu kommer höstsolen till väst

Nu kommer glädjebeskedet efter stormen Knuds härjningar i Västsverige. Den kommande veckan ser nämligen ut att bjuda på betydligt skönare väder, skriver GT.
– I veckan som kommer blir det lite stabilare väder som varvas med mycket sol, säger Storms meteorolog Lasse Rydqvist.
Rydqvist tillägger att det kommer att bli en ”höstlik” vecka med temperaturer mellan 10 och 16 grader i Västsverige, där måndagen ser ut att ha de största solchanserna. Dock kan det bli en del regn på onsdagen och torsdagen, innan det återigen klarnar mot helgen.

Idag 09:53
Korna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Kor höll på att drunkna: ”Vatten upp till halsen”

Ett tiotal kor fick räddas efter att ha riskerat att drunkna i sin hage i samband med stormen på fredagen, skriver Göteborgs-Posten.
Räddningstjänsten fick in flera larm om att korna såg ut att vara i knipa, efter att Göta älv svämmat över.
– De har vatten upp till halsen, sa C-G Hermansson vid räddningstjänsten.
Räddningstjänsten själva hade inte rätt utrustning för att kunna hjälpa korna, och fick i stället kontakta ägaren till djuren. Senare på fredagskvällen kunde räddningstjänsten meddela att ägaren lyckats flytta korna till en annan plats.

Igår 05:55
Läs mer om Höstvädret
Brexit Storbritanniens framtid
Jeremy Corbyn HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Corbyn kan vika sig om partiet vill se ny omröstning

Labourledaren Jeremy Corbyn säger att han är redo att ge sitt stöd till en ny folkomröstning om brexit om det är vad hans partimedlemmar vill, rapporterar BBC. Partiet ska rösta om frågan på kongressen som hålls i dagarna.
Corbyn har tvingats hantera stora slitningar i sitt parti inför kongressen. Det är främst den yngre EU-vänliga falangen som trycker på för att partiet ska förespråka en ny folkomröstning, skriver TT. Corbyn har, när han pressats, sagt att han är emot det. Han vill hellre se ett nyval.
– Den rena fientlighet som råder mellan Corbyn och hans motståndare är rätt så remarkabel, säger Anand Menon, statsvetarprofessor vid King's College i London, till AFP.
Samtidigt har Labour ett bra tillfälle att tvåla till den sittande regeringen, då nyligen EU sågade den brittiska brexitplanen, ett stort bakslag för premiärminister Theresa May.

6 tim
T-shirtar med budskap för Corbyn men emot brexit. PAUL ELLIS / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: Trycket ökar på partiledningen i Labour

Två saker har hänt i helgen som ökar trycket på Labourledningen att driva på för en ny folkomröstning, skriver BBC:s Iain Watson i en analys av partikongressen.
Dels har partiets biträdande ledare, Tom Watson, övergått till klart varmare tongångar om en ny brexitomröstning, och dels finns ett förslag till kongressen om att inrätta ytterligare en biträdande partiledare. Om den personen är för en omröstning når trycket på den befintliga Labourledningen kokpunkten, skriver Watson.
The Guardians Toby Helm skriver i en analys att de flesta Labouranhängare, till skillnad från partiledaren Jeremy Corbyn, är positiva till ett EU-medlemskap. Det understryks också av en ny opinionsmätning från YouGov. För två år sedan lovade Corbyn att partiet skulle bli mindre toppstyrt och medlemmarna få mer makt. På kongressen kommer Corbyn att vara under hård press att leverera på det löftet, skriver Helm.

5 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Illustrationsbild Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Mustafa blev hemlös: ”Känner sig väldigt ensam”

På fredag kommer beskedet om den omstridda nya gymnasielagen går att tillämpa eller inte, enligt uppgift till SVT:s program Agenda. I väntan har flera unga som sökt uppehållstillstånd via gymnasielagen blivit hemlösa när varken Migrationsverket eller kommunerna har ansvar för deras boendesituation.
– På den här bänken har jag sovit många nätter. Man känner sig väldigt ensam, säger Mustafa till SVT. Han är en av de som kom till Sverige 2015 och nu väntar på besked.
I kväll debatteras situationen i SVT Agenda. Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet och Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna möts i studion.

3 tim
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tusentals ungdomar riskerar att hamna på gatan

Ungdomar som sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen riskerar att hamna på gatan när varken Migrationsverket eller kommunerna har ansvar för att hjälpa dem med boende, rapporterar SVT Nyheter.
Flera tusen ungdomar har sökt uppehållstillstånd. Eftersom de fått avslag på sin asylansökan får de inte bo på Migrationsverkets boenden och måste lösa sitt boende själva. Kommunerna kan enbart lösa tillfälligt boende natt till natt.
På Sveriges kommuner och landsting menar man att ungdomarna borde vara statens ansvar. SVT har sökt ansvarig minister Heléne Fritzon (S) som inte vill kommentera saken i dagsläget.

4 tim
Jan Emanuel Johansson och genrebild.  TT.
Svenskt mottagande

Jan Emanuel: Kvinnor är förlorare i migrationen

Opinion Kvinnorna är de stora förlorarna med dagens antifeministiska migrationspolitik. Det skriver den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson på Expressens debattsida.
Vidare skriver Johansson att Sverige sviker kvinnorna trots att de berömmer sig själva för att driva en feministisk utrikespolitik. När männen flyr blir kvinnorna kvar i kris- och konfliktområden. Då Sverige till en viss del valt att bekosta det svenska mottagandet av unga män genom att ta pengar från biståndet blir det mindre pengar kvar till bistånd som riktas till länder i kris och där kvinnor och barn utgör den mest utsatta delen av befolkningen, skriver Johansson.

Idag 05:49
Läs mer om Flyktingsituationen