Anhöriga bär porträtt på de som dog i branden i Grenfell Tower den 14 juni förra året.  TT
Höghusbranden i London

London minns offren för branden i Grenfell Tower

Ett år efter brandkatastrofen i Grenfell Tower i London, där över 70 människor dog, har byggnaden nu tänts upp i ett grönt ljus.

Tolv andra byggnader runt om i västra London, och Downing Street, ljussätts också i grönt, rapporterar BBC. Vid lunchtid i dag kommer en tyst minut att hållas för offren runt om i Storbritannien.

En utredning om vad som orsakade branden pågår fortfarande. Av de familjer som blev hemlösa efter branden bor 68 fortfarande i nödboenden såsom hotell, eller hos vänner. 52 familjer bor i tillfälliga boenden och 83 har flyttat in i nya permanentboenden.

Svenska medier

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf/Ebba Busch Thor. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

DN/Ipsos: Stort ras för C – KD är näst störst i Alliansen

Centerpartiet rasar kraftigt i opinionen och tappar var tredje väljare, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Partiet hade 10 procent av väljarstödet i november. I den nya mätningen, som genomfördes 5–16 december, får partiet 7 procent och blir omsprungna av Kristdemokraterna, som får 8 procent.

Socialdemokraterna ökar ordentligt och får 32 procent av stödet, en ökning med fyra procentenheter jämfört med den förra mätningen.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källbring säger till tidningen att mätningen speglar en verklig förändring i opinionen men tillägger att den gjordes under en ”ovanligt turbulent” politisk tid.

Igår 17:50
Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”Vill man ha ett sånt block är M inte en del av det”

En M-ledd regering skulle inte ge efter för Sverigedemokraternas krav, säger Ulf Kristersson i en intervju med Aftonbladet. Han vänder sig även återigen mot att ett nytt konservativt block håller på att växa fram i svensk politik.

– Vill man ha ett sådant är M inte en del av det, säger han i intervjun.

M-ledaren hoppas fortfarande att C och L kommer att rösta för honom som statsminister – och påpekar att SD endast kommer att få genomslag för sin politik i frågor där partiet tycker som Alliansen.

– Jag tycker att vi i dag ger SD ett väldigt stort utrymme när de får diktera villkoren för svensk politik, när vi inte kan skapa en regering, säger Kristersson.

Igår 18:30
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Rysslandsutredningen
Michael Flynn lämnar rättssalen i dag. JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analyser: Flynn ges chans att sälja ut Donald Trump

Dagens överraskande besked att domen mot den förre Trumprådgivaren Michael Flynn skjuts upp är möjligen frustrerande för många Trumpmotståndare, men i själva verket är det goda nyheter för dem, skriver DN:s Martin Gelin i en analys.

Flynn ges nu en sista chans att samarbeta närmare med den särskilde åklagaren Robert Muellers ryssutredning. Om han är villig att berätta mer kan hans straff sänkas, menar Gelin.

CNN:s Chris Cilizza skriver att Flynn är en blind fläck för Trump. Presidenten fortsätter att försvara den tidigare säkerhetsrådgivaren trots att Flynn är kanske det största hotet mot hans presidentskap.

”Flynn är den enda av de sju personer som har erkänt sig skyldiga i Robert Muellers utredning som arbetade för Trumpkampanjen och i Vita huset. Det ger honom en unik inblick och ett längre perspektiv på de ryska påverkansförsöken”, skriver Cilizza.

Igår 20:32
TFlynn anländer till rättssalen i dag. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Dom mot Flynn skjuts upp efter domarens sågning

Domen mot Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det oväntade beskedet kom efter att domaren Emmet Sullivan erbjudit Flynns advokater att flytta fram domen – något som advokaterna tackade ja till.

Flynn erkände sig skyldig när han i dag framträdde i rätten. Sullivan var inte nådig när han beskrev Flynns brott under en 15 minuter lång sågning i rätten. Sullivan sa sig vara ”äcklad” över vad Flynn gjorde.

– Jag påstår att det du gjorde undergräver allt som den amerikanska flaggan står för. Jag påstår att du har sålt ut ditt land, sa Sullivan till Flynn, enligt CNBC.

Rätten ska samlas för att diskutera Flynn-målet i mars.

Igår 18:04
Michael Flynn BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Michael Flynn väntas få sitt straff i dag – ljög för FBI

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn väntas i dag få sitt straff för att ha ljugit om sina ryska förbindelser när han förhördes av FBI.

I förhören nekade Flynn till att ha pratat om amerikanska sanktioner mot Ryssland med landets dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Senare framkom det att han hade gjort det. Flynn är den ende av Trumpadministrationens medarbetare som har erkänt sig skyldig till ett brott som har koppling till Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

Igår 11:23
Läs mer om Trumps USA
Ole Gunnar Solskjaer har precis avgjort Champions League-finalen för Manchester United 1999. © Bildbyrån
Premier League 18/19

Uniteds hemsida: Solskjaer tar över efter Mourinho

Ole Gunnar Solskjaer tar över Manchester United efter José Mourinho, uppger lokaltidningen Manchester Evening News. Enligt tidningen ska spelarna informeras under onsdagen om att norrmannen blir tillförordnad tränare säsongen ut. Efter det väntas klubben rekrytera en ny tränare.

Klubben har lagt ut ett tv-klipp där man skriver att Solskjaer blir ny tränare som man hittar om man söker på norrmannens namn på hemsidan, enligt VG.

Solskjaer är för närvarande tränare i Molde. Han gjorde 126 mål på 366 matcher för United mellan 1997 och 2007, skriver BBC.

Igår 22:16
Mourinho under matchen mot Liverpool i helgen.  CARL RECINE / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 18/19

Krönikor: Nu är José Mourinho nere på botten

Nu står José Mourinho på botten – och där borde han trivas, skriver Sportbladets Simon Bank i en krönika efter att tränaren fått sparken från Manchester United.

”Han har halkat ner från tronen nu. Alla tvivlar på honom”, skriver Bank som menar att den positionen borde passa Mourinho bättre än den som tränare för en storklubb som Manchester United.

BBC:s Phil McNulty skriver i en krönika att Mourinhos tränarkarriär nu står inför ett avgörande vägskäl: ”Kommer ytterligare ett bittert slut innebära att storklubbarna vänder sig bort från Mourinho för att i stället välja yngre tränare som uppfattas mer moderna?” undrar han.

Igår 13:31
José Mourinho. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Premier League 18/19

Manchester United sparkar Mourinho efter svag höst

Manchester United sparkar tränaren José Mourinho.

”Klubben skulle vilja tacka José för arbetet i Manchester United och önska honom lycka till i framtiden”, skriver United på Twitter.

Efterträdaren kommer att utses i slutet av säsongen. Under tiden kommer en tillfällig manager att ta hand om klubben.

United har haft en tuff säsong under Mourinhos ledning. Laget ligger på sjätte plats efter 17 spelade omgångar, hela 19 poäng efter serieledaren Liverpool.

Igår 09:53
Läs mer om Premier League 18/19
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Ulf Kristersson under sitt jultal.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: ”Verkligheten är hans värsta motståndare”

Opinion M-ledaren Ulf Kristerssons inställning till Sverigedemokraterna delar ledarskribenterna. Jonna Sima skriver på Aftonbladets ledarsida att ”Moderaterna har famlat ut till höger” och bildat ett konservativt block med KD och SD. Att M-ledaren själv slog fast i sitt jultal att något sådant block inte finns ger Sima inte mycket för: ”Verkligheten är hans värsta motståndare på den punkten”, menar hon.

Sydsvenskan skriver i en ledare att Kristersson antingen ”låtsas att SD inte får något inflytande eller så tror Moderatledaren att han kan domptera sverigedemokrater till att bedriva M-politik”.

Dagens industris ledarskribent Tobias Wikström menar att Kristersson med budskapet att det inte finns ett konservativt block gör allt för att underlätta för C och L att återvända till Alliansen. ”De bör lita på löftet att han vill driva Alliansens politik och därmed rösta med grön knapp. Eller åtminstone den gula”, skriver han.

Igår 19:39
Statsvetarprofessorn Mikael Gilljam  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Extra val kan lösa upp politiska knutar

Både talman Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven har varnat för riskerna med ett extra val.

Men Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att extra val varken är ett bättre eller sämre instrument än något annat för att lösa upp knutarna i svensk politik.

I en artikel i Expressen målar han upp flera tänkbara scenarion som ett extra val skulle kunna resultera i. En möjlighet är att Alliansen då blir större än de rödgröna.

– Det blir ingen regering för det, men då kommer Alliansen att försöka gå fram. Kanske kommer Jimmie Åkesson sätta sig på tvären i stället, säger Gilljam till tidningen.

Igår 13:04
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Polisens bild av försvunna Nathalie. Missing people letar efter henne. Polisen/TT
Sökandet efter Nathalie

Över hundra soldater letar efter försvunna Nathalie

Över hundra soldater hjälper nu till i sökandet efter den försvunna 21-åringen Nathalie i och i närheten av Eksjö, rapporterar Smålands-Tidningen. Sedan tidigare hjälper frivilliga från Missing People till.

– Vi har fått en förfrågan från polisen och bidrar med soldater, mc-fordon och bandvagnar till det sökarbete som just nu genomförs i Eksjö, säger Maddelena Lago, informationschef på Ing 2, till tidningen.

21-åringens sista kända position snappades upp i söndags och kommer via en mobilmast i närheten av Ormaryd, några kilometer väster om Eksjö.

Igår 12:26
Missing people letar efter 21-åriga Nathalie från Eksjö i området runt Ormaryd, Jönköpings län. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökandet efter Nathalie

Stor sökinsats efter 21-åriga Nathalie från Eksjö

En stor sökinsats pågår efter Nathalie, 21, från Eksjö som har varit anmäld försvunnen sedan i lördags. Under morgonen kopplades räddningstjänsten och Försvarsmakten in i sökandet.

Inledningsvis misstänktes inget brott, men på grund av att försvinnandet kom helt oväntat har polisen nu inlett en förundersökning om misstänkt människorov.

Två personer togs in till förhör, men har släppts och ingen av dem är misstänkta för brott.

Igår 06:57
Läs mer om Sökandet efter Nathalie